🍀 Datele furate ale pacienților HSE au apărut online, conform unor rapoarte de presă

Informațiile medicale și personale ale paciențiilor irlandezi sunt distribuite online, potrivit rapoartelor media.

Financial Times susține că a văzut capturi de ecran și fișiere care confirmă faptul că datele personale au fost divulgate online, în urma atacului cibernetic asupra HSE de către hackeri care ar fi din Rusia.

Înregistrările includ fișe medicale interne, procese verbale ale consultațiilor, detalii despre achiziționarea de echipamente și corespondență cu pacienții.

Ministrul comunicațiilor, Eamon Ryan, nu a putut confirma raportul FT, dar a spus că pare „foarte credibil”.

Este „profund regretabil” dacă informațiile furate despre pacienți, personal și corespondența spitalelor au fost distribuite online, a declarat acesta pentru RTÉ’s Morning Ireland.

Utilizarea unor astfel de tactici a fost o practică standard pentru infractorii cibernetici, a spus el, dar nu distrage Guvernul de la „restabilirea sistemelor de bază și tratarea pacienților”.

Când a fost întrebat dacă Departamentul Sănătății a alertat HSE cu privire la atacul cibernetic anterior asupra sistemului lor, dl Ryan a subliniat că sistemul HSE a fost deja compromis, posibil cu o săptămână mai devreme, astfel încât o alertă din partea Departamentului Sănătății nu ar fi făcut nici o diferență.

🍀 Primul Ministru dă de înțeles că sunt planuri de reluare a călătoriilor, sportului și divertismentului

Taoiseach Micheál Martin a declarat că este nevoie să se reia călătoriile, sectorul aviației și a spus că săptămâna viitoare va exista o „declarație detaliată” despre cum se va face acest lucru mai târziu în vară.

Martin a declarat, de asemenea, într-o ședință privată a partidului parlamentar Fianna Fáil că anunțul va include, de asemenea, planuri legate de viitorul carantinei hoteliere obligatorii, sport și divertisment, ca parte a următoarei faze de redeschidere pentru iunie și iulie. Se înțelege că dl Martin a subliniat planurile pentru certificatul verde digital al UE ca oferind un cadru pentru reluarea călătoriilor internaționale, precum și progrese în ceea ce privește programul de vaccinare al Irlandei.

Miercuri, statele membre ale UE au convenit să reducă restricțiile de călătorie Covid-19 pentru vizitatorii din afara UE înainte de sezonul turistic de vară. Țările UE au aprobat o propunere a Comisiei Europene de a reduce criteriile de clasificare a tărilor „sigure” și de a permite accesul în UE al turiștilor complet vaccinați, au spus surse din UE.

Se așteaptă să stabilească o nouă listă a țărilor sigure în această săptămână sau la începutul săptămânii viitoare.

Domnul Martin a spus că se lucrează mult pentru a evalua carantina hotelieră obligatorie și a vorbit despre necesitatea asigurării conectivității pentru turism, economie și creșterea viitoare.

El a descris „optimistă” vaccinarea, spunând că săptămâna trecută au fost 280.000 de vaccinuri administrate, același număr estimat și pentru săptămâna aceasta și până la un total de 1 milion de doze care urmează să fie administrate în mai.

Domnul Martin a mai spus deputaților și senatorilor că există intenția de a oferi vaccinul adolescenților dacă studiile clinice indică că se poate administra acestei categorii de vârstă.

🍀 Pfizer va produce o componentă a vaccinului Covid-19 la fabrica din Dublin

Compania va începe să fabrice o componentă a vaccinului la sediul său din Castelul Grange până la sfârșitul anului. Aceasta va fi o substanță ARNm care va fi trimisă în afară pentru a ajuta la fabricarea vaccinului.

Decizia va implica o investiție de 40 milioane USD de către Pfizer în fabrica din Dublin și va crea 75 de noi locuri de muncă.

Compania a făcut anunțul ieri, spunând că de când Pfizer și BioNTech au început să distribuie vaccinul Covid-19 în decembrie 2020, s-au făcut mai multe îmbunătățiri a lanțului de aprovizionare al vaccinului.

Aceste imbunatatiri includ extinderea instalatiilor existente, adaugarea mai multor furnizori, si noi fabrici Pfizer / BioNTech si contractarea de producători din intreaga lume pentru a produce vaccinul.

Într-un comunicat, se spunea: „Ca atare, Pfizer aduce acum facilități suplimentare cu sediul în Europa pentru a face parte din rețeaua globală a lanțului de aprovizionare cu vaccin Pfizer-BioNTech Covid-19 și Grange Castle (Irlanda) va contribui la aprovizionarea la nivel mondial a vaccinului.

“Unitatea Pfizer din Grange Castle va produce substanțe medicamentoase ARNm. Având în vedere procesul extins tehnic, procesul de dezvoltare la fața locului, instalarea echipamentelor și aprobările de reglementare necesare pentru amplasamente, ne așteptăm ca ambele instalații să fie în funcțiune până la sfârșitul anului 2021”.


🍀 Noile reglementări legate de locuințe au intrat în vigoare la miezul nopții

Ministrul finanțelor, Paschal Donohoe, a declarat ieri că noile măsuri menite să descurajeze fondurile de investiții să cumpere cantități mari de proprietăți rezidențiale vor intra în vigoare la miezul nopții.

Dl. Donohoe a declarat Dáil aeară că se aplică o taxă de timbru de 10% la achiziționarea a peste 10 case într-o perioadă de un an, cu toate acestea, va exista o perioadă de tranziție de trei luni pentru tranzacțiile care au început, dar care nu sunt încă complete.

El a confirmat că taxa de timbru majorată se va aplica pe o bază cumulativă, ceea ce înseamnă că va exista o rată mai mare dacă proprietățile achiziționate se află într-un singur complex sau sunt răspândite în mai multe, potrivit The Irish Times.

Ministrul a declarat că noile măsuri vor da oportunități pentru cumpărarea de case de către persoane fizice și familii, dar partidele de opoziție au criticat faptul că schimbarea nu se va aplica achiziționării în masă de apartamente. Rata mai mare nu se va aplica, de asemenea, nici achizițiilor făcute de către autoritățile locale și organismele de locuințe autorizate.

Ca răspuns, Sinn Féin a introdus un amendament pentru includerea achizițiilor de apartamente, deputatul de Donegal Pearse Doherty declarând că măsurile au fost pline de lacune și „concepute să eșueze”.

🍀 Coveney anunță 1,5 milioane de euro în sprijin de urgență pentru oamenii din Gaza

Irlanda va trimite 1,5 milioane de euro în sprijin de urgență pentru oamenii din Gaza, a declarat ministrul afacerilor externe Simon Coveney. Fâșia Gaza a fost devastată de ciocnirile dintre Israel și conducătorii Hamas din teritoriu și sute de persoane au fost ucise.

„Sunt profund îngrijorat de consecințele umanitare teribile ale violenței în curs de desfășurare pe teritoriul palestinian ocupat”, a spus el.

„Două milioane de oameni din Gaza, care sufereau deja, inclusiv sărăcia și insecuritatea alimentară, se află acum în mijlocul unui alt ciclu de violențe. Impactul asupra populației civile a fost devastator.

„Ajutorul de astăzi din fondul Irish Aid va sprijini ONU să livreze provizii umanitare de urgență celor care au nevoie acută. „Situația copiilor din acest conflict este rușinoasă, iar sprijinul nostru pentru Unicef ​​încearcă să atenueze situația brutală cu care se confruntă aceștia”.

Dl Coveney a declarat duminică la Consiliul de Securitate al ONU că a cerut încetarea focului imediată și protecția civililor.

„Îndemn Israelul să asigure un acces nestingherit, regulat și previzibil pentru bunurile și personalul umanitar”, a spus el. „Îi îndemn pe Hamas și alte grupuri militante să se asigure că coridoarele umanitare pot intra în Fâșia Gaza.

„ONU și partenerilor umanitari trebuie să li se permită să aducă hrană, combustibil și rechizite medicale și să desfășoare personal umanitar în siguranță”

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro