🍀 Guvernul va permite redeschiderea construcțiilor pe etape de la 5 aprilie

Limita de deplasare de 5 km poate fi extinsă începând cu 5 aprilie, dar numai la maximum 8 sau 10 km

Construcțiile vor putea fi reluate pe etape începând cu 5 aprilie, începând cu construcțiile de locuințe, în conformitate cu planurile luate în considerare de miniștri.

Acesta vine pe fondul unei presiuni majore pusă de principalul grup reprezentativ al constructorilor, Federația Industriei de Construcții (CIF), care a scris vineri deputaților avertizându-i că „Guvernul este de vină” pentru închiderea continuă a sectorului.

CIF, în mesajul său către deputați avertizează despre „implicațiile politice” ale închiderii, a argumentat că criza locuințelor va fi prelungită „cu cel puțin trei ani” și a susținut că datele HSE arătau că este „sigur pentru construcții să se deschidă complet”.

În prezent, sunt permise doar proiectele de locuințe sociale aproape de finalizare.

Conform planurilor examinate de ministrul locuințelor Darragh O’Brien, construcția de locuințe ar putea fi reluată începând cu 5 aprilie, dar lucrările la spații comerciale, cum ar fi birourile, nu ar fi încă permise.

Departamentul pentru locuințe estimează că redeschiderea treptată ar însemna încă 14.000 de lucrători care se vor întoarce pe șantiere pe lângă cei 30.000-35.000 care lucrează în prezent. Lucrările la case și cartiere de locuințe ar putea fi reluate.

Nu este clar cum ar fi afectate extensiile la locuințe, dar este probabil ca, în conformitate cu propunerile, să poată continua proiecte comerciale mai mari de locuințe, cum ar fi blocurile de apartamente.

„Există deja 35.000 de oameni care lucrează în construcții chiar acum la proiecte esențiale”, a spus o sursă. „Există date puternice de sănătate publică din acest sector și au fost liniștitoare … Dacă adăugați încă 15.000 de oameni în toată Irlanda care lucrează în aer liber, nu va reprezenta un risc suplimentar mare.

„Este o muncă în aer liber și trebuie să construim cât mai multe case”.

Se înțelege că propunerile se bucură de sprijinul unor colegi de cabinet, care sunt tot mai îngrijorați de impactul pe termen lung al închiderii construcțiilor. Cifre ale guvernului indică reluarea construcției după 5 aprilie, dar s-ar putea să nu fie posibilă o revenire completă dacă situația răspândirii variantei B117 rămâne problematică.

🍀 Vaccinarea cu AstraZeneca se reia de astăzi în Irlanda

Comitetul consultativ național pentru imunizare declară că vaccinarea poate reîncepe asta după ce Irlanda a suspendat timp de o săptămână vaccinarea datorită unor îngrijorări legate de coagulare.

Utilizarea vaccinului AstraZeneca împotriva Covid-19 urmează să fie reluată astăzi, după ce Guvernul a acceptat sfatul experților, vaccinul fiind declarat sigur pentru toți adulții.

Executivul serviciului de sănătate lucrează la planuri de reintegrare a vaccinului în implementarea generală a imunizării după o suspendare de o săptămână provocată de îngrijorări privind siguranța.

Planul este pentru o utilizare la scară mică a vaccinului sâmbătă și duminică, numărul vaccinurilor administrate urmând să crească în săptămâna viitoare.

Comitetul consultativ pentru imunizare național (NIAC) a recomandat Departamentului de Sănătate ca utilizarea vaccinului să fie reluată, potrivit dr. Ronan Glynn, director adjunct medical.

NIAC s-a întâlnit joi și vineri după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a constatat că nu a existat nicio legătură cauzală între vaccin și cazurile de coagulare a sângelui raportate în unele țări europene.

Joi, EMA a descoperit că beneficiile vaccinului în combaterea Covid-19 au continuat să depășească riscul de efecte secundare. De asemenea, a concluzionat că vaccinul nu este asociat cu o creștere a riscului general de formare a cheagurilor de sânge la cei care îl primesc.

Pe baza recomandării comitetului, dr. Glynn a spus că a recomandat reînceperea utilizării vaccinului.

HSE va reporni acum programul de vaccinare folosind AstraZeneca, a spus el într-o conferință vineri seara.

Vaccinul poate fi utilizat de toți cei cu vârsta de peste 18 ani, recomandă NIAC, iar profesioniștii din domeniul sănătății trebuie informați că au fost raportate evenimente de coagulare foarte rare și complicate la un număr mic de persoane care l-au primit recent.

„Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui să fie atenți la semnele și simptomele cheagurilor de sânge și / sau numărul scăzut de trombocite și să raporteze orice reacție adversă suspectată către Autoritatea de Reglementare a Produselor din Sănătate (HPRA)”, a spus acesta.

🍀 Leaving Cert: măștile nu vor fi permise la examenele orale pentru a asigura o comunicare clară

Studenților de Leaving Cert nu li se va permite să poarte măști în timpul examenelor orale care vor fi susținute în curând, conform îndrumărilor oficiale transmise școlilor secundare.

În schimb, ecranele Perspex vor fi utilizate între candidați și profesori în timpul interviurilor pe baza faptului că măștile ar interfera cu comunicarea și înregistrările clare.

Examenele orale pentru zeci de mii de studenți Leaving Cert urmează să înceapă în școli în timpul vacanței de Paște, între 26 martie și 15 aprilie.

Într-un an normal, un examinator extern numit de Comisia de Examinări de Stat (SEC) organizează un interviu oral cu candidații și evaluează performanța acestora.

În acest an, însă, interviurile vor fi realizate de un profesor desemnat de școală și vor fi înregistrate audio. Aceste înregistrări vor fi transmise către SEC, care va desemna examinatori pentru acordarea notelor pe baza înregistrărilor.

Îndrumările oficiale spun că aceste interviuri ar trebui să fie întreprinse de un profesor al școlii sau unul care are sediul local, ori de câte ori este posibil.

Intervievatorul ar trebui să fie un profesor activ sau pensionat, care are suficientă experiență în limba relevantă pentru a realiza interviurile în mod corespunzător.


🍀 Biserica Catolică desemnează Knock ca pe un altar internațional

Altarul din Knock, un loc de pelerinaj local, a fost desemnat un altar internațional marian și euharistic.

Desemnarea a fost făcută de Papa Francisc, în timpul unei adrese speciale printr-un link video de la Vatican.

Suveranul Pontiv a declarat anul 2021 ca fiind anul Sfântului Iosif.

Rectorul altarului Knock, pr. Richard Gibbons, a declarat că recunoașterea este de o importanță deosebită, având în vedere apariția Sfântului Iosif la Knock în 1879. El a spus că înseamnă că Knock a fost recunoscut la nivel internațional în ceea ce privește statutul său special.

Două comisii de anchetă bisericești au concluzionat că mărturia dată de 15 martori la evenimentele din august 1879 ca fiind „de încredere și satisfăcătoare”. Ei au furnizat dovezi că au văzut o apariție a Sfintei Maria, Sfântului Iosif și Sfântului Ioan Evanghelistul la capătul din față al bisericii din Knock.

Papa Francisc a vizitat altarul în august 2018, în timpul vizitei sale în Irlanda pentru Întâlnirea Mondială aFamiliilor.

Recunoașterea locului de pelerinaj vine după o cerere făcută de Arhiepiscopului de Tuam ca altarul să fie recunoscut la nivel internațional de către Biserica Catolică.

🍀 Garda a dat peste 2.000 de amenzi pentru cei care au organizat pentreceri dar și pentru participanți 

Gardai a emis peste 2.300 de amenzi pentru organizarea sau participarea la petreceri în case, încălcând restricțiile de sănătate publică. În ansamblu, An Garda Siochana a emis aproximativ 15.358 amenzi COVID-19 pentru toate încălcările.

Într-o declarație, Garda a cerut publicului să își planifice activitățile din weekend în limitele actuale de blocaj la nivel național de nivel 5.

Până joi, 18 martie, Garda a înregistrat 1.842 amenzi pentru participarea la o petrecere în case (150 euro) și 466 amenzi pentru organizarea unei petreceri în case (500 euro).

De asemenea, Garda dat un total de 11.072 de amenzi de 100 euro pentru călătorii neesențiale și 636 de amenzi de 500 euro pentru călătoriile neesențiale către porturi și aeroporturi.

269 ​​de amenzi de 80 de euro au fost emise publicului pentru că nu purtau mască, în timp ce 262 de amenzi de 100 de euro au fost emise pentru călătorii neesențiale de către persoane care nu au reședința obișnuită în stat.

Persoanele cărora li s-a aplicat o amendă aferentă COVID-19 au la dispoziție 28 de zile pentru a plăti amenda.

Oricine nu își plătește amenda în termen de 28 de zile va primi o dată la instanță la scurt timp, iar neplata amenzii ​​poate duce la condamnarea pentru o primă infracțiune în instanța districtuală cu amendă de 1.000 euro și / sau închisoare.

Într-o declarație Garda se spune: „An Garda Siochana recomandă din nou publicului necesitatea de a-și planifica activitățile în weekend pentru a ține seama de faptul că oamenii au voie să facă mișcare doar la 5 km de casa lor.

„Oamenilor li se amintește că limita de 5 km include distanța parcursă de la casa lor până la o locație pentru exerciții. Cu alte cuvinte, nu puteți călători mai mult de 5 km până la o locație pentru a face exerciții. Publicul ar trebui să fie, de asemenea, conștient de faptul că, în cazul în care se constată că un șofer încalcă reglementările neesențiale de călătorie, nu numai că șoferul poate fi amendat, ci și pasagerii din mașină.

„Acesta este și cazul adulților din grupurile care desfășoară activități precum ciclismul sau mersul pe jos – fiecare adult dintr-un astfel de grup poate fi amendat.”

Garda a mai adăugat că, ca întotdeauna, restricțiile de călătorie NU se aplică în cazul violenței în familie sau pentru a scăpa de vătămare, fie pentru persoana respectivă, fie pentru o altă persoană.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro