🍀 Specialiștii IT evaluează un instrument de decriptare pentru a încerca să recupereze datele furate de hackeri

Centrul Național de Securitate Cibernetică și specialiști în IT testează și evaluează integritatea unui instrument de decriptare pentru a determina dacă este sigur să se utilizeze pe sistemele de sănătate ca parte a eforturilor de restabilire a datelor furate în atacul cibernetic asupra HSE de acum o săptămână. .

HSE a asigurat un ordin al Înaltei Curți care împiedică hackerii din Rusia sau orice altă țară să, proceseze sau să vândă informațiile individuale sau comerciale.

Cei din spatele atacului au amenințat că vor publica datele pe internet.

La o săptămână după ce o bandă organizată de infracțiuni cibernetice a dezactivat sistemele HSE și a furat datele, directorul Paul Reid a declarat pentru Înalta Curte că se teme că toate datele „sunt potențial compromise” și că există un risc iminent ca dosare medicale personale confidențiale să fie făcute publice.

O ordonanță judecătorească de la Înalta Curte a fost emisă acum împotriva hackerilor necunoscuți pentru a preveni acest lucru, dar se aplică și platformelor de socializare precum Twitter, Google și Facebook și, prin urmare, limitează spațiul unde acestea ar putea fi distribuite.

Guvernul a declarat că furnizarea unui instrument de decriptare care ar putea permite HSE să restabilească datele este încurajatoare și poate readuce spitalele și sistemul de îngrijire a sănătății la normal mult mai devreme.

Centrul Național de Securitate Cibernetică și contractanții privați desfășoară un proces tehnic detaliat asupra instrumentului care aparent a fost furnizat chiar de hackeri, pentru a se asigura că funcționează în condiții de siguranță și că acesta nu poate provoca daune suplimentare, iar acest proces va dura ceva timp.

Guvernul Irlandei continuă, de asemenea, să insiste că nu a plătit și nu va plăti o răscumpărare hackerilor.

🍀 Programați la vaccin la centrul Drogheda când erau deja vaccinați

Peste o cincime din oameni nu s-au prezentat la vaccinare în Drogheda marți din această săptămână, deoarece un număr mare de persoane programate erau deja vaccinate.

Directorul Serviciului de Sănătate (HSE) a declarat că inițial nu este clar de ce un număr atât de mare de persoane care au fost deja vaccinate au fost programate din nou pentru a primi doze în această săptămână.

În total, 412 persoane au avut programări pentru a se vaccina marți la un centru de vaccinare din Co Louth, la Drogheda Institute of Further Education. Mai mult de o cincime dintre aceștia, aproximativ 89 de persoane, nu au venit la vaccinare în ziua respectivă.

Un purtător de cuvânt al HSE a declarat că 323 au fost vaccinate în centru pe 18 mai. Majoritatea persoanelor care nu au participat la programare în ziua respectivă aveau făcut deja vaccinul, a spus purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt a spus că „nu există încă nicio informație” cu privire la cauza pentru care persoanele care au fost deja vaccinate au fost programate din nou.

🍀 Părinții sunt furioși în timp ce elevii din anul șase din două școli au fost suspendați pentru că s-au jucat cu apă

Părinții elevilor din două școli irlandeze și-au exprimat indignarea după ce elevii din anul șase au fost suspendați pentru lupte cu baloane cu apă.

O școală mixtă din Dublin a suspendat miercuri, pe 12 mai, 13 elevi din anul șase, în urma unui incident de luptă cu baloane cu apă. Studenții au fost suspendați până pe 28 mai și nu li se va permite să participe la festivitatea de absolvire.

În a doua școală de fete din Donegal, toți elevii din anul șase au fost trimiși acasă miercuri după un incident similar și, de asemenea, nu li se va permite să participe la absolvire.

Și studenții și părinții au contactat joi programul radiofonic Liveline de la RTE pentru a-și exprima indignarea față de suspendări, argumentând că pedepsele au fost prea severe, având în vedere dificultățile pe care le-au întâmpinat acești adolescenți în timpul pandemiei.

Un părinte al unei fete care merge la școala din Dublin a declarat: „Sincer să fiu, prin ce au trecut în ultimul an și jumătate în calitate de studenți Leaving Cert, a fost un roller-coaster emoțional pentru ei și să fii tratat așa, de fapt se rupe o legătură – evident că au o legătură cu profesorii lor, cu ceilalți studenți, există o mulțime de prietenii acolo și cred că nu numai că sunt pedepsiți, ceilalți studenți sunt pedepsiți pentru că nu pot spune o ultim “La reveder”e. Este foarte sever și peste măsură. ”

Apelantul a spus că fiica lui a fost „plină de anxietate” de miercuri, adăugând: „Nu doarme, nu mănâncă”.


🍀 Pot fi necesare introducerea de taxe și impozite mai mari pentru finanțarea cheltuielilor publice viitoare, spune ESRI

CREȘTERILE FISCALE TREBUIE evitate până după recuperarea economiei din pandemie, dar sunt necesare pentru finanțarea cheltuielilor publice viitoare, a avertizat Institutul de Cercetare Economică și Socială (ESRI).

Guvernul ar putea, de asemenea, să caute să deruleze anumite scutiri fiscale care „au o justificare economică subiacentă discutabilă”.

Un exemplu este scutirea reședinței private principală de la impozitul pe câștigurile de capital, despre care ESRI a spus că creează denaturări ale pieței imobiliare.

„O îmbătrânire a populației, angajamentele față de cheltuielile viitoare crescute și scăderile potențiale ale încasărilor fiscale de la firme și motortax duc la nevoia unor creșteri fiscale semnificative viitoare”, a spus autorul raportului, Dr. Barra Roantree.

„Prin urmare, în anii următori poate fi necesară creșterea impozitelor la scară largă pe venituri, consum și proprietăți.”

În special, ar putea fi necesare venituri suplimentare din impozite pentru a umple golul lăsat în veniturile încasate din taxa de corporație în următorii ani, guvernul irlandez urmând să fie provocat din cauza ratei controversate de 12,5%.

Discuțiile în curs de desfășurare la OCDE cu privire la reforma fiscală globală, propunerea administrației Biden pentru o rată minimă de impozitare globală de 21% și un impuls al Uniunii Europene de a armoniza impozitele comerciale pe întregul bloc au pus în pericol rata Irlandei de 12,5% în ultimele săptămâni.

Suma la buget din taxa de corporație a fost de 11,8 miliarde de euro în 2020, aproximativ 16% din toate taxele colectate de stat. Dar peste jumătate din aceste încasări au fost plătite de doar 10 companii, „ridicându-și îngrijorarea cu privire la dependența excesivă de o sursă potențial volatilă de venituri fiscale”, a spus ESRI.

🍀 Portobello Plaza va rămâne închisă și în weekendurile următoare

Portobello Plaza va rămâne închisă pentru public în următoarele trei weekend-uri.

Piața a fost închisă pentru a se observa efectele săptămâna trecută din cauza adunării mulțimilor de oameni și că locatarii din zonă erau deranjați de comportamentul antisocial. Consiliul municipal din Dublin a declarat că închiderea pieței va continua în urma unei întâlniri între locatari, consiliu, reprezentanți ai publicului și Garda.

Piața va rămâne închisă de la prânz vineri până la prânz luni în fiecare săptămână. Se va redeschide pe timpul weekendurilor din 11 iunie, situația urmând să fie monitorizată în continuare.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro