🍀 Femeie închisă pentru refuzul de a purta mască în magazine și în instanță
O bunică în vârstă de 66 de ani a fost închisă în weekend pentru sfidarea repetată, refuzul de a purta o mască nu numai în magazine, dar ci și în instanță.
Margaret Buttimer, cu adresă în The Cottage, St Fintan’s Road, Bandon, a apărut în fața Curții Districtuale Clonakilty la începutul acestei săptămâni pentru refuzul de a purta o mască în magazinul Dunnes din oraș, pe 12 februarie.
Ea a fost găsită vinovată de infracțiunea de a nu purta o mască, încălcând reglementările Covid-19.
Judecătorului Colm Roberts i s-a spus că doamna Buttimer a abuzat pe managerul magazinului când a întrebat-o dacă există un motiv medical pentru care nu purta o mască. Doamna Buttimer a refuzat să răspundă la întrebările managerului înainte de a-i spune în cele din urmă că ea răspunde doar lui Dumnezeu.
Conducerea magazinului a contactat Garda. Doamna Buttimer a devenit agitată și l-a numit pe managerul Gary Emerson „asshole”.
Garda a ajuns la fața locului. Ea i-a informat că răspunde doar lui Dumnezeu, a refuzat să-și prezinte datele personale și a refuzat să poarte o mască atunci când a fost dusă la secție. Ea a spus instanței că nu crede în măști, dar că îi pare rău că a jignit managerul și a sperat acesta o va ierta.
Cazul a fost amânat până ieri pentru a-i oferi doamnei Buttimer posibilitatea de a reflecta asupra comportamentului ei. Judecătorul Colm Roberts a spus că este confuz de comportamentul ei, deoarece este o „femeie plăcută”, însă a adăugat că pare să aibă nevoie de atenție.
Ieri, doamna Buttimer a ajuns din nou la o ședință a Tribunalului Bandon, fără a purta mască.
Judecătorul Roberts a spus că ultimul lucru pe care voia să-l facă era să o închidă pe doamna Buttimer pentru sfidare.
„Nu este amuzant. Nu cred că apreciați seriozitatea acestui lucru. A creat o situație în care nu am altă opțiune. Sfidează regulile curții de judecată și ale țării. Punctul ei de vedere nu are niciun sens logic. Partenerul ei poartă o mască și el este îngrijorat pentru ea. “Dacă vrea să fie eliberată (din custodie) va trebui să-și pună o mască. Sunt îngrijorat de atitudinea ei”.
Judecătorul Roberts a spus că doamna Buttimer s-a prezentat în fața instanței „fără mască, dar mai rău, totuși, cu un zâmbet pe față, de parcă ar fi ceva de râs”. Judecătorul Roberts a spus că doamna Buttimer este o „enigmă” și că familia ei e profund îngrijorată de ea. El a găsit-o vinovată de în sfidarea instanței și pus-o în arest pentru weekend.
Ea va apărea din nou în fața Curții Districtuale Bandon luni când va fi pronunțată sentința.
🍀 O cheie de decriptare a fost primită de la hackerii HSE, dar motivul pentru care aceștia au oferit-o nu este cunoscut, spune Primul Ministru al Irlandei
Guvernul nu a plătit o răscumpărare și nici nu a folosit canale diplomatice pentru a obține o cheie de decriptare care ar putea debloca datele HSE afectate de un atac de ransomware, a afirmat Taoiseach.
Cheia a fost pusă la dispoziție joi seară la aproape o săptămână după ce sistemul IT al HSE a fost atacat. Cheia a fost dată Guvernului de către grupul de criminalitate organizată din spatele atacului cibernetic, dar motivele pentru care au făcut acest lucru rămân neclare.
Obținerea acestei chei este un lucru bun, dar în sine nu exclude munca enormă care trebuie depusă pentru a repune în funcțiune sistemele serviciului public de sănătate.
Taoiseach Micheál Martin a spus: „Nu a fost efectuată nicio plată către hackeri. Personalul de securitate nu știe exact motivul pentru care a fost oferită cheia. „În ceea ce privește operațiunea de recuperare a serviciilor noastre și recuperarea sistemelor de date, această cheie poate ajuta. Dar, în sine, procesul va fi încă lent.
El a estimat că procesul de reconstrucție va fi dura câteva săptămâni.
Răspunzând la rapoartele conform cărora infractorii responsabili de atac intenționează să înceapă să vândă și să publice datele HSE online de luni, domnul Martin a spus: „Am spus întotdeauna că există pericolul ca datele să fie publicate online. „Dar acțiunea Înaltei Curți, o hotărâre pe care HSE a asigurat-o, este una foarte puternică, ceea ce transformă într-o infracțiune penală dezvăluirea oricăror date care au fost obținute ilegal sau care au fost furate din sistemul HSE.”
Scopul principal al ordonanței este de a notifica companiile de internet, cum ar fi Google, Facebook și Twitter, că există o interdicție legale privind distribuirea și publicarea informațiilor.
Domnul Martin a spus: „Apreciem colaborarea și cooperarea cu marile companii de socializare în ceea ce privește întregul atac.
🍀 Planul de redeschidere a evenimentelor și a călătoriilor în străinătate va fi anunțat săptămâna viitoare
O creștere a ratei de vaccinare în această lună ar putea crea posibilități de călătorie în străinătate, precum și concerte live probabile în iunie și iulie, a spus Taoiseach Micheál Martin.
Într-o conferință susținută vineri la clădirile guvernamentale, el a spus că statul este aproape să atingă 1 milion de persoane vaccinate în luna mai.
Martin a spus că peste 290.000 de persoane cu vârsta peste 50 de ani au fost vaccinate săptămâna trecută, că 280.000 de persoane vor fi vaccinate la finalul acestei săptămâni și se estimează că 290.000 vor fi vaccinate săptămâna viitoare.
“Programul de vaccinare merge foarte bine”, a spus el.
Taoiseach a mai spus că un număr mai mare de vaccinări ar putea permite unele știri pozitive atunci când Guvernul își va face declarația „cuprinzătoare” săptămâna viitoare cu privire la redeschiderea în continuare a societății și a unor sectoare ale economiei.
„Orice sector pe care îl redeschidem îl vom menține deschis”, a spus el.
El a spus că, pe lângă redeschiderea de la începutul lunii iunie a unităților de cazare și redeschiderile mai mari din 7 iunie, inclusiv servitul mesei în aer liber, vor fi făcute anunțuri și „în ceea ce privește călătoriile și, de asemenea, în sectorul de divertisment, evenimente live, este posibil ca ele să fie reluate în iunie și iulie ”.
El a spus că discuțiile vor avea loc luni și marți cu probleme care urmează să fie soluționate, înaintea unui anunț la mijlocul săptămânii.
Întrebat despre varianta indiană a Covid-19, a cărei rată din Marea Britanie provoacă îngrijorare în rândul oficialilor din domeniul sănătății publice de aici, domnul Martin a spus că guvernul o urmărește foarte atent și că el a fost informat despre aceasta de către prim-ministrul britanic Boris Johnson în timpul întâlnirii lor săptămâna trecută.
El a adăugat că reuniunea Consiliului UE săptămâna viitoare se va ocupa de certificatul verde pentru călătorii la nivel european. „Vaccinarea va face o diferență în ceea ce privește opțiunile de călătorie”, a spus el, dar s-a abținut să dea o dată exactă pentru redeschiderea călătoriilor în străinătate din Irlanda.
🍀 Garda lucrează cu statul după ce trei persoane au fugit din hotelul unde erau în carantină
Se crede că Garda lucrează cu mai multe instituții ale statului după ce trei persoane au părăsit săptămâna aceasta un hotel din Dublin unde executau carantina obligatorie.
Se înțelege că trei persoane au părăsit luni hotelul de carantină din nordul Dublinului. Când a fost întrebată, Garda a refuzat să răspundă dacă cei care au plecat s-au întors până acum. Un purtător de cuvânt a spus că forța de poliție irlandeză este în legătură cu cei care supraveghează sistemul de carantină de la hotelul în cauză.
Un purtător de cuvânt al Garda a spus: „An Garda Síochána este în prezent în legătură cu ofițerul de legătură de stat de la o facilitate de carantină desemnată în zona Dublin, în conformitate cu protocoalele actuale. Întrucât Departamentul Sănătății este agenția principală care gestionează carantina obligatorie, An Garda Síochána nu va mai comenta în acest moment această situație.”
Departamentul Sănătății a fost contactat pentru a oferi informații despre situație, dar un răspuns nu a fost disponibil până la momentul publicării știrilor.
Cotidianul Irish Mirror a scris că persoanele care au părăsit hotelul erau rude și se crede că sunt cetățeni indieni.
🍀 Doamna Manuela Breazu, ambasador al României în Irlanda a efectuat o vizită de rămas bun la Președenția Irlandei
Publicăm mai jos mesajul postat de Ambasada României în Irlanda pe Facebook
În contextul încheierii mandatului, ES dna. Manuela Breazu, ambasadorul României, a efectuat o vizită de curtoazie, de rămas bun, la Președintele Irlandei, Michael D. Higgins.
În cadrul întâlnirii, care a avut loc la Palatul Prezidențial (Áras an Uachtaráin), ambasadorul a transmis cele mai cordiale salutări din partea Președintelui României și a evocat cursul ascendent al relației bilaterale româno-irlandeze, la care contribuie semnificativ numeroasa comunitate românească din Irlanda.
La rândul său, președintele Higgins a mulțumit ambasadorului pentru întreaga activitate derulată, pe perioada mandatului său în Irlanda, reprezentând cu cinste interesele naționale ale României și a remarcat energia cu care a susținut drepturile comunității românești din Irlanda.
Ambasadorul folosește acest prilej pentru a-și lua rămas bun de la toți românii din Irlanda, cărora le mulțumește pentru sprijinul acordat în promovarea imaginii României, a valorilor și tradițiilor naționale, precum și de a contribui la dezvoltarea relaţiilor dintre România și Irlanda. Totodată, își exprimă satisfacția de a fi contribuit, pe durata mandatului său, la consolidarea comunității românești din Irlanda și sprijinirea integrării acesteia în societatea irlandeză.
În ajunul plecării sale, ambasadorul României transmite tuturor românilor din Irlanda, cele mai bune urări, sănătate și prosperitate, îndemnându-i să continue să reprezinte, cu demnitate și cinste, ambele țări.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro