🍀 Un medic de familie suspendat de Consiliul Medical Irlandez pentru refuzul vaccinării Covid-19
Un medic de familie din Co Kildare care a refuzat să administreze vaccinurile Covid-19 pacienților săi a fost suspendat de Consiliul Medical.
Consiliul, care reglementează activitatea medicilor din Irlanda, a confirmat că dr. Gerard Waters a fost suspendat „până la luarea de măsuri suplimentare”.
Dr. Waters, medic de familie la Clinica Whitethorn din Celbridge, a declarat luna trecută la programul Liveline de la RTÉ Radio One că este un opozant conștiincios al vaccinării Covid-19 și că nu îl va recomanda pacienților săi.
Mai târziu, el a declarat pentru The Irish Times că nu va administra vaccinul pe baza faptului că el crede că vaccinul nu este de încredere și nu este necesar.
„Problema mea este în primul rând că nu cred că patogenitatea Covid este suficient de severă pentru a se impune un “lockdown” sau pentru a folosi un vaccin ARN mesager”, a spus el, exprimându-și îngrijorarea cu privire la siguranța vaccinurilor.
În urma comentariilor sale, Consiliul Medical și-a folosit competențele în temeiul Legii Medicilor din 2007 pentru a face o cerere ex parte la Înalta Curte pentru suspendarea sa.
Ședința a fost audiată cu ușile închise, în conformitate cu dispozițiile legale conform căreia cererea poate fi audiată în orice fel dar “nu public”, cu excepția cazului în care instanța stabilește altfel.
Pentru a diminua severitatea virusului, luna trecută dr. Waters a spus că au rămas întrebări de ce copiii nu au murit și că nu cunoaște pe nimeni care a murit din cauza virusului. El a spus că autopsiile ar fi trebuit să fie efectuate asupra tuturor celor a căror moarte a fost legată de Covid-19.
De asemenea, el a spus că a refuzat să trimită pacienții pentru testare Covid-19. „Am decis să nu mă implic cu totul de la început”, a spus el.
Un purtător de cuvânt al Consiliului Medical a spus că a scris direct „unui număr” de medici, reamintindu-le de datoria lor etică cu privire la chestiuni legate de Covid-19. „Există, de asemenea, o serie de chestiuni care sunt investigate de consiliu ca parte a unui proces de reglementare.”
Consiliul Medical ia în considerare problemele legate de faptul că medicii nu respectă îndrumările de sănătate publică sau răspândesc dezinformarea cu privire la Covid-19 și vaccinuri, a spus purtătorul de cuvânt.
Ghid de etică
„Medicii trebuie să continue să pledeze pentru pacienții lor prin promovarea activă a îndrumărilor de sănătate publică.” Ghidul de etică care guvernează activitatea medicilor include obligația de a asigura respectarea tuturor legilor și reglementărilor referitoare la această meserie, a spus purtătorul de cuvânt.
„Aceasta include, de asemenea, asigurarea faptului că medicii promovează o cultură a siguranței pacienților în contextul sistemului de sănătate mai larg. Medicii au și responsabilități atunci când vine vorba de postarea pe rețelele de socializare. ”
Directorul executiv al serviciului de sănătate, Paul Reid, a sugerat luna trecută că lucrătorii din domeniul sănătății care au refuzat să se vaccineze ar putea fi eliminați din posturile lor.
El a spus că toată lumea are dreptul să refuze un vaccin dacă doresc, dar Legea privind sănătatea și siguranța permite ca lucrătorii să fie înlăturați dacă sunt considerați ca o amenințare pentru alte persoane.
🍀 Carantina obligatorie hotelieră intră în vigoare de la sfârșitul săptămânii
Contractul pentru sistemul obligatoriu de carantină hotelieră va fi atribuit grupului hotelier Tifco, conform RTÉ News. Grupul are 24 de hoteluri cu peste 2.550 de camere în total.
Hotelurile includ Crowne Plaza și Holiday Inn Express lângă Aeroportul Dublin și Travelodge Hotels atât pe aeroporturile din Dublin, cât și pe cele din Cork.
În contractul unic, grupul hotelier va oferi cazare și hrană celor care trebuie să pună în carantină. De asemenea, asigură transportul la hoteluri, plus securitatea și testarea.
MinistrulCheltuielilor Publice a declarat că sistemul de carantină hotelieră pentru sosirile din țările desemnate urmează să intre în vigoare până la sfârșitul acestei săptămâni.
Michael McGrath a declarat pentru RTÉ News că Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, va prezenta în zilele următoare modul în care va funcționa regimul de carantină obligatorie hotelieră.
Știrea vine la două săptămâni după ce legislația care prevede carantinarea obligatorie în hoteluri a fost semnată în lege și pe fondul îngrijorării continue cu privire la mii de oameni care zboară în Irlanda, în special din țări cu „risc ridicat”, precum Brazilia și Africa de Sud.
Există 33 de țări, în principal în Africa și America de Sud, pe lista guvernului a țărilor „cu risc ridicat de categoria 2”.
Brazilia și Africa de Sud au fost primele două țări desemnate ca fiind cu risc ridicat pe 5 februarie, cu 18 state adăugate ulterior pe listă pe 12 februarie. Acestea sunt: Angola, Austria, Botswana, Burundi, Capul Verde, Republica Democrată Congo, Lesotho, Malawi, Eswatini, Mauritius, Mozambic, Namibia, Rwanda, Seychelles, Tanzania, Emiratele Arabe Unite, Zambia și Zimbabwe. Argentina, Bolivia, Chile, Columbia, Ecuador, Guyana Franceză, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Surinam, Uruguay și Venezuela au fost adăugate pe listă la sfârșitul lunii februarie.
🍀 Crește din nou numărul de cazuri
Aseară au fost anunțate 769 de cazuri de Covid-19 și două decese legate de Covid Este cea mai mare creștere zilnică a cazurilor raportate de pe 26 februarie.
Profesorul Philip Nolan, șeful grupului consultativ pentru modelarea epidemiologică a echipei naționale de urgență în domeniul sănătății publice, a declarat că a existat o creștere săptămânală de 9% a numărului de cazuri.
Dintre cazurile anunțate, 75% sunt la persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cu o vârstă medie de 32 de ani.
Din punct de vedere geografic, 284 dintre cazuri sunt în Dublin, 67 în Donegal, 47 în Offaly, 45 în Meath și 44 în Kildare. Restul de 282 de cazuri sunt răspândite în alte 20 de comitate.
Numărul persoanelor cu Covid-19 spitalizate a crescut de la 328 sâmbătă la 360 duminică. Această cifră include 82 de pacienți la terapie intensivă.
654.251 de doze de vaccin Covid-19 au fost făcute în Irlanda până joi, 18 martie. 478.725 de persoane au primit prima doză și 175.526 dintre acestea au primit și a doua doză.
Se așteaptă ca numărul persoanelor care vor primi prima doză de vaccin să ajungă la jumătate de milion în următoarele zile.
Incidența națională a virusului de 14 zile se ridică la 155,3 cazuri la 100.000 de persoane.
🍀 Școlile irlandeze trebuie să se modernizeze, să schimbe metoda învățării din secolul trecut
Andreas Schleicher, OECD, spune că sistemul educațional trebuie să evite producerea de „roboți de clasa a doua”
Sistemul educațional al Irlandei se bazează pe un model de învățare din secolul al XX-lea și trebuie să se modernizeze pentru a evita producerea de „roboți de clasa a doua” într-o lume a schimbărilor tehnologice rapide, a spus șeful diviziei de educație a Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare.
Andreas Schleicher, una dintre cele mai influente figuri din educația globală, a declarat că în clasele irlandeze se concentrează încă prea mult asupra transmiterii de cunoștințe și că nu suficient pentru învățarea elevilor pentru a „gândi în afara cutiei”.
„Este un tip de educație, infrastructură și arhitectură din secolul al XX-lea, destul de industrial în perspectivă și design”, a spus el.
„Elevii sunt învățați un curriculum, se concentrează destul de mult pe reproducerea conținutului materiei, și nu prea mult pe antrenarea elevilor să gândească diferită și să facă legătura între granițele disciplinelor și materiilor.”
Dr. Schleicher a spus că schimbarea rapidă, cum ar fi automatizarea și inteligența artificială, înseamnă că sistemele de învățământ trebuie să facă mult mai mult pentru a dota elevii să înflorească în lumea modernă.
🍀 Firma americană de software Workday va crea 400 de noi locuri de muncă în Dublin
Patru sute de noi locuri de muncă vor fi create la Dublin de către programul american de finanțare și resurse umane bazate pe cloud, Workday. Recrutarea pentru locurile de muncă, care acoperă o serie de domenii, va începe imediat.
Compania americană Workday a venit pentru prima dată în Irlanda în 2008, când a cumpărat firma de tehnologie irlandeză Cape Clear.
Astăzi are 1.300 de angajați, inclusiv 800 de ingineri, la sediul european din Smithfield din Dublin, pe care l-a deschis în 2015. Acum intenționează să crească acest număr cu încă 30%, adăugând 400 de noi locuri de muncă pentru a sprijini creșterea regională și inovarea.
Noile locuri de muncă vor fi în cea mai mare parte în dezvoltarea de produse și tehnologii, precum și în vânzări, relații cu clienților și alte funcții.
„De la înființarea operațiunilor în Irlanda în 2008, am atras unii dintre cei mai talentați oameni din industriei pentru a ajuta la dezvoltarea produselor noastre inovatoare”, a declarat Chano Fernandez, co-CEO la Workday.
„Echipa noastră irlandeză a contribuit la modelarea tehnologiei noastre și a susținut în cele din urmă succesul clienților noștri din întreaga lume.” “Cu acest sprijin suplimentar, vom putea continua acest progres prin extinderea eforturilor noastre în regiune și încurajarea unei culturi excelente în biroul nostru din Dublin.”
Investiția este susținută de guvern prin IDA Irlanda și a fost salutată de către Taoiseach Micheál Martin, Tánaiste și totodată Ministrul pentru întreprinderi, comerț și ocuparea forței de muncă, Leo Varadkar precum și de Ministrul Finanțelor, Paschal Donohoe.
“Crearea acestor 400 de locuri de muncă suplimentare subliniază angajamentul companiei față de Irlanda și reprezintă un adevărat impuls în momentul în care atât de mulți oameni nu mai lucrează”, a spus dl Varadkar.
Workday are peste 12.000 de angajați în întreaga lume și produsele sale sunt utilizate de peste 40 de milioane de oameni.
„Acest anunț îmbunătățește în continuare reputația Irlandei ca locație de prim rang pentru companiile din industria cloud computing, datorită disponibilității absolvenților TIC cu înaltă calificare și a profesioniștilor de aici”, a declarat Martin Shanahan, director executiv al IDA.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro