🍀 Creșterea numărului zilnic de cazuri atribuite infectărilor din rândul adolescenților
Joi s-a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de ceva timp, 617 cazuri confirmate de virus, comparativ cu 401 în ziua precedentă.
Dr. Philip Nolan de la Echipa Națională de Urgență pentru Sănătate Publică (NPHET) a declarat că tendința va fi probabil „tranzitorie” și că tendințe similare s-au observat și după revenirea școlilor primare la începutul anului.
El a spus: „Tendința este determinată de o detectare crescută la cei cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani. Așadar, pe măsură ce un număr foarte mare de adolescenți se întorc la școală, în mod adecvat și de înțeles, orice simptom a fost trimis pentru teste și au reieșit câteva cazuri suplimentare.
Dar creșterea nu se limitează doar la acel grup. De asemenea, observăm o creștere semnificativă a celor infectați cu vârste cuprinse între 19 și 24 de ani, precum și la cei cu vârsta cuprinsă între 40 și 64 de ani.
„Așadar, în timp ce cea mai mare parte a cazurilor provin din școlile secundare, creșterea incidenței este răspândită destul de mult în rândul populației.”
El a spus că numărul crescut de cazuri este rezultatul amestecului social și a mobilității „în întreaga societate începând cu 12 aprilie”.
În 12 aprilie au fost ridicate unele restricții, inclusiv întoarcerea tuturor elevilor la școală, eliminarea limitei de deplasare de 5 km, restricții mai relaxate pentru adunările în aer liber și redeschiderea unor șantiere.
Dr. Nolan a spus: „Am mai văzut asta. Este probabil să fie temporară și sperăm că va fi așa.
„La aproximativ 10 zile după deschiderea școlii primare, am observat o creștere a cazurilor, care a fost temporară. Acum, o scurtă perioadă de timp după deschiderea completă a școlilor secundare, observăm o creștere a incidenței în rândul adolescenților.
„Interesant este că, desigur, că școlile primare au fost și ele deschise în această perioadă de timp și încă nu am văzut o creștere semnificativă a numărului de cazuri în rândul copiilor.
Directorul medical, dr. Tony Holohan, s-a întors joi la conferințal NPHET, pentru prima dată de la moartea soției sale, Emer, în februarie.
🍀 Focar de infecție pe șantierul de la Intel
Intel a confirmat un focar pe șantierul noii fabrici din Leixlip, Co Kildare.
Producătorul de procesoare, care a anunțat recent planurile de a crea 1.600 de noi locuri de muncă ca parte a unei investiții de mai multe miliarde de euro, a declarat că până în prezent au fost confirmate aproximativ 70 de cazuri, dar că situația este „stabilă”.
Compania a declarat că autoritățile sanitare au fost informate cu privire la focar și că testele ulterioare au identificat cazuri suplimentare.
Toți lucrătorii din șantier au fost informați despre situație.
“Lucrăm pentru a sprijini echipa noastră de construcții în orice mod putem – pentru a înțelege ce s-a întâmplat în această situație și cum poate fi abordată cu măsuri corective”, a declarat o purtătoare de cuvânt a companiei pentru cotidianul Irish Times.
„Pentru toate cazurile confirmate, s-a efectuat urmărirea contactelor apropiate și orice alți lucrători care ar fi putut fi expuși au fost obligați să se autocarantineze și să-și monitorizeze starea de sănătate. Se efectuează teste suplimentare ale lucrătorilor la șantier, iar zonele afectate sunt supuse dezinfectării ”, a adăugat ea.
Intel investește 7 miliarde de dolari (5,8 miliarde de euro) în Irlanda pe parcursul a trei ani, în timp ce își extinde baza în Leixlip, Co Kildare, într-un proiect major care a spus că va crea încă 5.000 de locuri de muncă în construcții.
🍀 Garda a confiscat convertoare catalitice în valoare de 2,2 milioane de euro
Garda a confiscat convertoare catalitice în valoare de aproximativ 2,2 milioane de euro în Dublin. Aproximativ 2.150 convertoare catalitice au fost recuperate în timpul unei operațiuni de căutare într-un sediu comercial din Dublin 11, joi dimineață.
De asemenea, ofițerii au confiscat peste 74.000 de euro în numerar în timpul percheziției.
Garda a fost asistată de personal din Consiliul Județean Fingal, un ofițer de la Revenue și un îngrijitor de câini din Biroul Național de Transporturi Transfrontaliere.
Percheziția a fost parte a unei investigații privind furtul convertoarelor catalitice de pe mașini.
Un bărbat în vârstă de 20 de ani a fost acuzat oficial și urmează să se prezinte în instanță pe 13 mai.
🍀 Evacuările din proprietăți de închiriere se vor relua chiar dacă există temeri că multe persoane vor rămâne fără adăpost
Evacuarea persoanelor din spațiile de închiriere poate fi reluată de vineri, după ce perioada de scutire la expirarea interdicției de săptămâna trecută a luat sfârșit.
Organizațiile de caritate și politicienii din opoziție s-au temut că numărul persoanelor fără adăpost va crește ca urmare, dar Guvernul spune că apără măsurile rămase în vigoare care vizează protejarea chiriașilor.
Între timp, proprietarii de proprietăți au răspuns la ridicarea interdicției de evacuare, spunând că este „esențial” ca piața de închiriere să poată reveni la „oarecare normalitate”.
Interzicerea evacuărilor a fost legată de restricția de călătorie Covid-19 de 5 km. Acest lucru a fost ridicat pentru a permite călătoria la nivel de comitat luni, 12 aprilie și perioada de grație de 10 zile pentru evacuări expiră astăzi.
Protecția împotriva evacuării rămâne în vigoare pentru persoanele cu restanțe de chirie care declară către Comitetul pentru chiriași rezidențiali (RTB) că primesc sprijin financiar de la stat Covid-19.
Cifrele furnizate de RTB arată că 426 de persoane aflate în imposibilitatea de a plăti chiria au făcut astfel de declarații între august 2020 și martie anul acesta.
🍀 ESB spune că greva tehnicienilor dintr-un sindicat pe care nu-l recunoaște este ilegală
ESB Networks a descris greva de 24 de ore ale unor tehnicieni din sindicatul “Workers Union” ca fiind „ilegală”. Compania a declarat că intenționează să ia măsuri legale în legătură cu greva de 24 de ore, care a început în această dimineață.
Sindicatul, care nu este recunoscut de ESB, a declarat că disputa se concentrează pe lipsa consultării cu privire la munca care urmează să fie externalizată către sectorul privat. Sindicatul s-a oferit să amâne greva dacă compania este de acord să meargă la Comisia pentru relații la locul de muncă (WRC), lucru pe care până acum l-a refuzat.
Workers Union susține că reprezintă până la 500 din cei 1.500 de tehnicieni de rețea angajați în rețelele ESB. Cu toate acestea, sindicatele rivale recunoscute de companie, care îi reprezentau anterior, insistă că cifra este de aproximativ 300.
Membrii IWU sunt în grevă japoneză de luni, dar astăzi au o grevă totală de 24 de ore. Săptămâna viitoare va fi o grevă de două zile.
ESB Networks insistă asupra faptului că acțiunea IWU este ilegală, dar nu a lansat o contestație legală înainte ca situația să se transforme într-o grevă.
Sindicatul insistă că a respectat toate procedurile necesare și va anula acțiunea doar în cazul în care ESB merge la WRC.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro