🍀 Un șofer care i-a făcut semn unei polițiste în civil să renunțe la utilizarea telefonului mobil după ce aceasta s-a oprit lângă el la un semafor, a fost descoperit fără asigurare și permis de conducere în acel moment
Michael Luczak (43 de ani) a observat-o pe ofițer folosind telefonul și, deși „a încercat să se abțină”, a simțit nevoia să-i spună că nu ar trebui să folosească telefonul în timp ce conduce.
Comportamentul său a fost considerat de neînțeles de către Curtea Districtuală Blanchardstown.
Judecătorul David McHugh a impus o pedeapsă de patru luni de închisoare și l-a interzis lui Luczak să conducă timp de șase ani.
Inculpatul, domiciliat pe Hamptonwood Drive în Finglas, a recunoscut că a condus fără asigurare și fără permis pe St Margaret’s Road în Finglas, atât pe 9 septembrie 2021, cât și pe 27 septembrie 2021.
Un martor garda a declarat că era în patrulare pe 9 septembrie când atenția i-a fost atrasă de un vehicul oprit la semafor. Pe vehicul nu era afișată nicio taxă, iar când garda a vorbit cu Luczak, acesta a admis că era un șofer cu permisul suspendat.
Instanța a aflat că Luczak avea 22 de condamnări anterioare, inclusiv trei pentru conducere fără asigurare, și era în timpul unei interdicții de conducere de patru ani.
Avocatul apărării, Ciaran MacLoughlin, a declarat că inculpatul, un tată separat de doi copii, originar din Polonia, trăiește în Irlanda de 17 ani.
În ultimul an, Luczak a făcut donații regulate Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere din Irlanda, a spus domnul MacLoughlin, încercând să-și ispășească comportamentul.
Domnul MacLoughlin a mai spus că garda s-a aliniat lângă Luczak, care i-a reproșat pentru că folosea telefonul mobil.
Luczak știa că este nesăbuit, având în vedere că conducea deși avea permisul suspendat, și a încercat să se abțină, dar nu a reușit, a auzit instanța.
🍀 O Cerere de Despăgubire de 760,383 Euro Respinsă După Ce o Femeie Admite Că A Câștigat Concursul de Aruncat Pomul de Crăciun
O femeie care a susținut că a suferit leziuni „incapacitante” într-un accident de mașină, care a lăsat-o incapabilă să muncească timp de peste cinci ani, a avut cererea de 760,383 euro respinsă după ce a recunoscut că a câștigat un concurs de aruncat pomul de Crăciun.
Kamila Grabska (36 de ani), din Ennis, Co Clare, a declarat în fața Înaltei Curți de la Limerick că suferă de dureri constante în spate, gât și coloana toracică, care o împiedică să ridice cumpărături sau să se joace cu copiii ei după un accident de mașină pe 3 februarie 2017.
Cu toate acestea, o fotografie cu doamna Grabska aruncând un pom de Crăciun a fost publicată în Irish Independent pe 8 ianuarie 2018.
Imagini cu doamna Grabska, prezentate în timpul audierii, au arătat-o luptându-se în joacă cu un câine Dalmatian „mare și puternic” timp de până la o oră și jumătate.
Doamna Grabska, o mamă căsătorită cu doi copii, a dat în judecată RSA Insurance pentru daune după ce mașina în care era pasageră a fost lovită din spate în Ennis când se îndrepta spre muncă în februarie 2017.
Ea a suferit dureri debilitante în urma accidentului, a susținut ea.
Atât imaginile, cât și victoria ei la concursul de aruncat pomul de Crăciun au venit într-un moment în care doamna Grabska le-a spus doctorilor că suferă de dureri constante în gât, coloana toracică și spate.
Dovezile medicale prezentate în fața instanței au arătat că doamna Grabska putea să ridice un pahar cu apă și o geantă ușoară. Dar dacă ridica o geantă grea, spunea că va suferi dureri în tot corpul.
Ea a declarat instanței că are dureri în fiecare zi, dar unele zile sunt mai rele decât altele. În zilele bune, încerca să facă plimbări cu copiii și să se ocupe de treburile casnice. În zilele rele, spunea că soțul ei trebuie să-i aducă medicamente pentru durere în pat și nu putea să se ridice din pat până la prânz.
Evenimentul de aruncat pomul de Crăciun, la care a triumfat, a avut loc pe 7 ianuarie 2018 – cu două zile înainte de a-i spune unui doctor că nu poate ridica o pungă de cumpărături.
Avocatul RSA Ireland, Murray Johnson SC, instruit de firma de avocatură RDJ, a întrebat-o pe doamna Grabska dacă a spus vreunui dintre numeroșii medici pe care i-a consultat de la accidentul auto despre câștigarea concursului de aruncat pomul de Crăciun.
„Nu, pentru că am uitat,” a spus doamna Grabska.
„Te-a durut să arunci pomul de Crăciun?” a întrebat domnul Johnson.
„Da, am avut dureri,” a spus doamna Grabska.
„Aveai un zâmbet larg pe față când ai aruncat pomul,” a spus domnul Johnson.
„Zâmbeam, dar asta nu înseamnă că nu aveam dureri,” a răspuns doamna Grabska.
„De asemenea, zâmbeai când ai primit premiul,” a spus domnul Johnson.
„Pot să spun că încercam să duc o viață normală,” a spus doamna Grabska.
Domnul Johnson a întrebat-o apoi pe doamna Grabska despre declarația ei jurată în care spunea că pierderea trecută și viitoare a veniturilor din cauza durerilor cronice care îi făceau imposibilă munca se ridică la peste 500.000 de euro.
„Ai depus o declarație jurată, un document foarte serios. Nu-i așa?” a întrebat el.
„Nu știu,” a spus doamna Grabska.
Imaginile filmate în noiembrie trecut, prezentate instanței, au arătat-o pe doamna Grabska ducându-și câinele la o sesiune de antrenament într-un parc aproape de casa ei.
Înregistrarea a început cu câinele ei defecând.
Mai târziu, doamna Grabska a fost văzută „îndoită” și „ghemuită” ridicând excrementele câinelui. Imaginile, care, conform domnului Johnson, au durat aproximativ o oră și jumătate, au arătat-o pe doamna Grabska luptându-se să-i ia câinelui din gură o jucărie mare, din frânghie groasă.
Ea a fost observată trecând rapid jucăria mare dintr-o mână în alta în timp ce câinele se agăța de ea.
Instanța a auzit că atunci când doamna Grabska a fost evaluată inițial după accident, un doctor a determinat că a suferit leziuni ale țesuturilor moi și că se va vindeca într-o perioadă de trei până la șase luni.
Cu toate acestea, instanța a aflat că, deși s-a întors la muncă după trei săptămâni de la accident, mai târziu a renunțat definitiv la muncă și a intrat în incapacitate de muncă, deoarece durerea ei s-a agravat până la punctul în care era în durere constantă.
Doamna Grabska a spus că avea într-adevăr dureri constante.
„Acum sufer de dureri,” a spus ea.
Respingând cazul, judecătorul Carmel Stewart a spus că are o „imagine foarte grafică” în fața ei cu doamna Grabska aruncând pomul de Crăciun.
„Este un pom de Crăciun natural, mare, și este aruncat de ea într-o mișcare foarte agilă,” a spus judecătorul Stewart.
Dovezile medicale prezentate instanței erau „complet în contradicție” cu aruncatul pomului de Crăciun, a spus judecătorul.
„Câinii Dalmatieni sunt câini mari și puternici”, și doamna Grabska a demonstrat „forță și agilitate” în manipularea animalului, a spus judecătorul Stewart.
„A fost o sesiune de antrenament foarte solicitantă fizic,” a adăugat ea.
Judecătorul Stewart a spus: „Mă tem că nu pot decât să concluzionez că pretențiile au fost complet exagerate.
„Pe această bază, propun să resping cererea.”
🍀 Chiriile Au Crescut cu Aproape 500 de Euro pe Lună față de Perioada Pre-COVID-19
Chiriile au înregistrat o creștere de aproape 500 de euro pe lună comparativ cu costurile de dinainte de pandemia de Covid-19.
Anul trecut, costul noilor închirieri a crescut cu 6,8%. Deși acest ritm de creștere este la jumătate față de cifra inflației chiriilor din 2022, înseamnă totuși că costul lunar a crescut considerabil în ultimii ani.
Chiria medie pe piața deschisă la nivel național în ultimul trimestru al anului trecut a fost de 1,850 de euro pe lună, conform celui mai recent raport Daft.ie privind chiriile.
Aceasta se compară cu 1,365 de euro pe lună la începutul pandemiei de Covid în 2020.
Ușoara reducere a ritmului de creștere a inflației chiriilor a fost determinată de Dublin, unde chiria medie este acum de 2,384 de euro pe lună.
Prețurile cerute pentru noile acorduri de închiriere au crescut doar cu 2,6% în Dublin anul trecut, comparativ cu o creștere medie în afara capitalei de 10,6%, a declarat Daft.ie.
Chiriile în orașele Cork și Waterford au crescut cu între 7% și 8% în cursul anului.
Orașul Galway a experimentat o creștere de 11,3% a costurilor noilor închirieri, iar orașul Limerick a înregistrat o creștere de 14%.
În afara orașelor, cea mai mică creștere anuală a fost în comitatele din jurul Dublinului, cu 7,5%.
Cea mai mare creștere a fost în Cavan, Donegal și Monaghan, unde chiriile de piață au fost cu aproape 17% mai mari decât cu un an înainte.
La nivel național, numărul de locuințe disponibile pentru închiriere a crescut cu 937 între octombrie 2022 și decembrie anul trecut, a spus Daft.ie.
Din această creștere, 80% a fost observată în zona Dublinului, în timp ce aproape tot restul a fost în zonele înconjurătoare. La începutul acestei luni, erau disponibile pentru închiriere la nivel național puțin peste 2,200 de locuințe.
Aceasta reprezintă o creștere de 6% față de aceeași dată de anul trecut și a 11-a lună consecutivă de creșteri anuale în disponibilitate.
Ronan Lyons, autorul raportului și profesor asociat de economie la Trinity College Dublin, a spus că nevoia de noi locuințe rămâne.
El a spus că nu se aduce nicio ofertă nouă în afara Dublinului.
Dacă nu se iau măsuri politice pentru a schimba cursul în următorii ani, numărul de noi locuințe închiriate construite în Dublin va scădea din nou, în timp ce în restul țării rămâne aproape de zero, a spus el.
„Construcția unor cantități semnificative de noi locuințe de închiriat în Dublin în ultimii doi ani se reflectă în aproape-dispariția inflației în chiriile de piață în capitală.
Aceasta este o reamintire binevenită că economia de bază a ofertei și cererii funcționează pe piețele de închirieri și, astfel, că noua ofertă este răspunsul la cererea puternică de închirieri,” a spus Prof. Lyons.
Cu toate acestea, aproape că nu s-a construit nicio nouă locuință de închiriat în afara Dublinului, unde există, de asemenea, o penurie acută de închirieri, a spus el.
Conducta de proiecte de închiriere din Dublin probabil va încetini în 2024 și în continuare.
Prof. Lyons a spus că, având în vedere provocările semnificative de viabilitate, rămâne responsabilitatea factorilor de decizie politici să ofere o piață de închirieri sănătoasă în întreaga țară.
O nouă închiriere în orașul Cork costă acum 1,907 euro pe lună, în creștere cu 7,9% în ultimul an.
În orașul Galway, noua medie a închirierilor este de 1,999 euro pe lună, în creștere cu 11,3% într-un an.
Chiriile lunare medii în orașul Limerick sunt acum de 1,907 euro, în creștere cu 14%.
Orașul Waterford are un cost mediu nou de închiriere de 1,537 euro, în creștere cu 7,4%, în timp ce în restul țării costul mediu lunar este de 1,489 euro, în creștere cu 11%.
🍀 Numărul Angajaților din Irlanda a Atins un Nivel Record Anul Trecut, Sprijinit de Integrarea Rapidă a Imigranților, Inclusiv din Ucraina, în Forța de Muncă
Forța de muncă din Irlanda a atins niveluri record anul trecut, cu o creștere a populației ca urmare a migrației contribuind la această creștere, conform datelor noi de la Oficiul Central de Statistică (CSO).
Cetățenii non-irlandezi acum reprezintă o cincime din totalul numărului de angajați în țară, conform unei analize de la Goodbody. Aceasta a indicat și alte descoperiri ale Departamentului de Protecție Socială, care a arătat gama diversă de naționalități care au primit numere de Personal Public Service Number (PPSN) în Irlanda în 2023.
Aproximativ 33.000 de numere PPS au fost acordate celor din Ucraina, urmate de 25.000 pentru cei veniți din India și 13.000 pentru persoane din Marea Britanie.
„Aceasta reflectă în mare parte încercările firmelor de a umple golurile din forțele lor de muncă și eforturile de politică ale guvernului irlandez de a facilita acest lucru,” a spus economistul șef de la Goodbody, Dermot O’Leary.
CSO a spus că numărul crescut de persoane în forța de muncă este condus de schimbările în dimensiunea populației de vârstă de muncă, precum și de schimbările în rata de participare – ceea ce înseamnă că sunt mai multe persoane aici și o cotă mai mare dintre ele au locuri de muncă.
Numărul celor care s-au alăturat forței de muncă anul trecut a fost de 52.500.
Cu toate acestea, acest număr a atins un vârf în anul până în al doilea trimestru al anului 2007, când 90.500 de persoane s-au alăturat forței de muncă irlandeze.
Numărul femeilor care lucrează a crescut cu 4% în anul până în ultimul trimestru al anului 2023, în timp ce numărul bărbaților angajați a crescut cu 2,9% în aceeași perioadă.
În total, numărul estimat de persoane angajate în ultimele trei luni ale anului 2023 a fost de peste 2,7 milioane, în creștere cu 3,4% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2022.
„Creșterea de 3,4% a persoanelor angajate în anul până în T4 2023 a fost echivalentă cu 89.600 mai multe persoane care lucrau față de acum 12 luni,” a spus statisticianul CSO, Sam Scriven.
Forța de muncă totală estimată, care este suma tuturor persoanelor cu vârste între 15 și 89 de ani, fie angajate, fie șomere, a crescut cu 3,5% la 2,8 milioane, în timp ce rata globală de participare a crescut cu 0,7% la 65,4%.
CSO a constatat că sectorul educației a văzut cea mai mare creștere anuală în ultimele trei luni ale anului, cu numărul celor angajați în acest domeniu crescând cu 25.500.
Aceasta a fost urmată de o creștere de 9% a numărului de angajați în sectorul agriculturii, silviculturii și pescuitului.
Sectorul transporturilor și depozitării a văzut o scădere a numărului de angajați cu 5.500 în cele trei luni până la sfârșitul lui decembrie, în timp ce industria construcțiilor a înregistrat, de asemenea, o scădere de 4.100 de persoane.
🍀 Prețurile la Benzină și Motorină Cresc din Nou După Patru Luni de Scădere
Prețurile la benzină și motorină sunt în creștere din nou, după patru luni de scădere.
Un motiv cheie pentru aceasta poate fi legat de costurile petrolului brut, care sunt în creștere din cauza instabilității în regiunile producătoare de petrol.
Prețurile la pompe au scăzut în octombrie, noiembrie, decembrie și luna trecută.
Dar această tendință a fost inversată în această lună, cu o creștere de trei cenți a costului unui litru de benzină la 1,71 euro, conform celui mai recent sondaj AA Ireland privind prețurile combustibililor. Motorina a crescut cu patru cenți în această lună, ajungând la 1,72 euro pe litru.
Petrolul brut a crescut ușor și se tranzacționează acum la aproximativ 83 de dolari (76,70 euro) pe baril pentru Brent.
Atacurile Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie și Strâmtoarea Bab-el-Mandeb au continuat să stârnească preocupări cu privire la fluxurile de transport maritim prin calea navigabilă critică, ducând la o creștere a prețurilor la petrol brut.
Cu toate acestea, există vești mai bune pentru conducătorii de vehicule electrice (EV), deoarece costul încărcării EV-urilor a scăzut.
Blake Boland, șeful comunicărilor pentru AA Ireland, a spus: „Șoferii din Irlanda resimt presiunea în acest moment cu creșteri constante ale costului de exploatare a unei mașini în ultimii ani.
„Am avut o scădere constantă a prețurilor la combustibil în ultimele patru luni. Suntem dezamăgiți să vedem că această tendință se oprește brusc.”
Domnul Boland a spus că prețurile petrolului brut au crescut ușor în februarie.
„Prețul petrolului brut a crescut în ultima lună de la aproximativ 79 de dolari (73 de euro) pe baril la aproximativ 83 de dolari pe baril. Deși este doar o creștere mică, este probabil să aibă un impact indirect la pompe.”
AA Ireland a avertizat că prețurile sunt puțin probabil să rămână stabile.
„Instabilitatea suplimentară în regiunile producătoare de petrol și conflictul continuu din Ucraina ar putea schimba prețul petrolului brut,” a spus aceasta.
„Am văzut stocuri globale reduse în ianuarie, iar orice întrerupere a aprovizionării ar putea crește prețurile și mai mult.”
Domnul Boland i-a avertizat pe șoferi că se apropie, de asemenea, de reintroducerea graduală a taxelor excizelor complete pe combustibilii motori care au fost amânate la sfârșitul anului trecut.
Prețurile vor crește în cele din urmă cu opt cenți pe litru pentru benzină și cu șase cenți pe litru pentru motorină.
În bugetul din octombrie trecut, ministrul Finanțelor, Michael McGrath, a amânat tranșa finală a creșterilor de taxe pe combustibil. Acestea vor veni în două tranșe egale, prima pe 1 aprilie.
AA Ireland a îndemnat șoferii să își ajusteze viteza de conducere pentru a reduce ceea ce cheltuiesc pe combustibil.
Un experiment pe care compania de asigurări și asistență rutieră l-a făcut anul trecut a arătat că reducerea vitezei pe autostradă de la 120km pe oră la 100km ar putea reduce factura la combustibil cu 29%.
Aceasta are, de asemenea, beneficiul binevenit de a face drumurile noastre mai sigure, a spus domnul Boland.
Proprietarii de EV-uri au văzut o scădere a costurilor de încărcare în această lună, conform sondajului AA Ireland. Proprietarii de EV-uri vor plăti în medie 900 de euro pe an, comparativ cu media din decembrie de 967 de euro pentru a acoperi media națională de 17.000km pe an.
Cifra de 900 de euro rămâne mult peste prețurile văzute înainte de invazia Rusiei în Ucraina acum doi ani. Cu toate acestea, domnul Boland a spus că tendința pare să continue în scădere.