☘️ Un român din Donegal a primit o pedeapsă cu suspendare pentru fraudarea testului teoretic de conducere
Un român din County Donegal, care a plătit pe altcineva să susțină în locul său testul teoretic pentru a obține un permis provizoriu, a primit o pedeapsă cu suspendare. Bobby Cîrpaci, în vârstă de 29 de ani, a apărut în fața Judecătorului Ciaran Liddy la o ședință specială a Tribunalului Districtual din Letterkenny.
Instanța a aflat că incidentul face parte dintr-o investigație națională desfășurată de Gardaí. Cîrpaci este acuzat că, pe 7 august 2019, la Serviciul Național de Permise din Letterkenny, a deținut un certificat de test teoretic de conducere pe care știa că este fals, având intenția de a face o altă persoană să-l accepte ca fiind autentic și să acționeze în consecință.
Inspectorul de Gardă Tony Byrne a explicat că Cîrpaci s-a prezentat la Centrul de Testare Auto local cu un certificat care atesta că a trecut testul teoretic. Investigațiile ulterioare au confirmat că testul fusese susținut de o altă persoană.
Instanța a fost informată că un permis de conducere provizoriu a fost emis pe numele lui Cîrpaci, care locuiește pe Pearse Road, Letterkenny, însă acesta a fost ulterior invalidat.
Avocatul apărării, Patsy Gallagher, a menționat că problema pentru clientul său a fost legată de fotografia emisă împreună cu certificatul. Deși acuzația suna „foarte grav”, Gallagher a subliniat că Cirpaci nu a mai fost niciodată în atenția gardaí și că a făcut o „greșeală stupidă” pentru care plătește acum.
El a adăugat că Cîrpaci era „foarte regretabil” și a subliniat că acesta a fost doar un „client” în schemă, nu organizatorul acesteia.
Judecătorul Liddy a întrebat dacă acuzatul a condus de la obținerea permisului provizoriu prin fraudă. Inspectorul Byrne a spus că nu era sigur, dar nu exista nicio dovadă care să sugereze că Cîrpaci ar fi condus.
Judecătorul a declarat că Cîrpaci a subminat în mod deliberat o agenție de stat și că o astfel de faptă nu poate fi tolerată. Deși nu exista dovada că acuzatul ar fi condus, aceasta rămânea o posibilitate, punând în pericol siguranța altor participanți la trafic.
Cîrpaci a fost condamnat la șase luni de închisoare, însă pedeapsa a fost suspendată pe o perioadă de doi ani.
☘️ Bărbat acuzat de agresiune sexuală într-un supermarket din Dublin
Un bărbat a agresat sexual o femeie, pipăind-o din spate în timp ce aceasta se aplecase în secțiunea de produse congelate dintr-un supermarket Tesco din Dublin. Beniamin Miere (46 de ani) a urmărit victima în magazin după ce aceasta intrase să facă cumpărături în drum spre casă, după serviciu.
Judecătorul Bryan Smyth a amânat cazul la Tribunalul Districtual din Dublin, pentru ca femeia să aibă ocazia să depună o declarație de impact asupra victimei.
Miere, care locuiește pe Synnott Place, Dublin 7, a pledat vinovat pentru agresiunea sexuală comisă pe 27 februarie anul acesta.
Un sergent de poliție a informat instanța că Parchetul (DPP) a fost de acord ca dosarul să fie judecat la tribunalul districtual, cu condiția să se ia în considerare problema jurisdicției. Judecătorul a solicitat o prezentare a acuzațiilor.
Instanța a auzit că victima a călătorit cu autobuzul după terminarea programului de lucru și a coborât lângă un supermarket Tesco în jurul orei 20:00. Femeia a intrat în magazin pentru a face cumpărături, iar Miere a urmat-o. În timp ce aceasta se afla în secțiunea de produse congelate și se aplecase, acuzatul s-a apropiat din spate, și-a strecurat mâna între coapsele femeii și i-a atins fesele, a declarat sergentul.
Femeia a țipat și s-a întors, moment în care l-a văzut pe acuzat.
Miere nu avea antecedente penale și locuia de câțiva ani în Irlanda, a spus avocata sa, Yvonne Bambury.
Judecătorul Smyth a acceptat să mențină cazul la tribunalul districtual, în loc să trimită acuzatul la tribunalul de circuit, care are puteri de condamnare mai stricte.
Cazul a fost amânat pentru a permite victimei să decidă dacă dorește să depună o declarație de impact. Miere nu a fost obligat să ia cuvântul în timpul ședinței scurte și a fost lăsat în libertate pe cauțiune, urmând să revină în instanță luna viitoare.
☘️ Deținut distruge celula după ce a realizat gravitatea sentinței
Un deținut din închisoarea Mountjoy a distrus complet celula sa, inclusiv televizorul, chiuveta și toaleta, după ce a realizat gravitatea pedepsei pe care o executa, a relatat instanța. Michael McMahon (36 de ani) a cauzat pagube în valoare de 794 de euro, „manifestându-se” în urma acestei conștientizări.
Judecătorul Bryan Smyth i-a mai adăugat trei luni de închisoare la pedeapsa deja primită.
Instanța de la Tribunalul Districtual din Dublin a fost informată că ofițerii de închisoare au descoperit pe 12 august, în timpul unei verificări de rutină, că televizorul, chiuveta și toaleta din celula acestuia fuseseră deteriorate. McMahon se afla singur în celulă.
Costurile reparațiilor au fost estimate la 329 de euro pentru toaletă, 290 de euro pentru chiuvetă și 175 de euro pentru televizor.
McMahon fusese condamnat la șase luni de închisoare în luna iulie. Potrivit avocatului său, acesta a fost „profund regretabil” pentru ceea ce a făcut și și-a cerut scuze guvernatorului închisorii.
Instanța a aflat că McMahon se confrunta cu probleme serioase de dependență încă de la vârsta de 22 de ani, consumând heroină, cocaină crack și pastile. Deși acum era sobru, el fusese diagnosticat cu paranoia și depresie.
În ziua incidentului, „a realizat dimensiunea pedepsei sale și pur și simplu a reacționat impulsiv”, a explicat avocatul său. McMahon a fost deja sancționat în interiorul închisorii pentru acest comportament.
Deși incidentul a fost „serios și nu ar fi trebuit să aibă loc”, avocatul a cerut judecătorului să ia în considerare starea mentală a clientului său la momentul respectiv.
Judecătorul Smyth a decis că pedeapsa impusă va fi executată consecutiv față de sentința pe care McMahon o primise în luna iulie, adăugând astfel încă trei luni la termenul inițial.
☘️ Posibile taxe pentru turiști și restricții la Aeroportul Dublin – un pericol pentru turismul irlandez?
Într-o perioadă în care limita de pasageri impusă Aeroportului Dublin provoacă deja îngrijorări serioase, candidații la alegeri ar trebui să fie atenți la eventualele măsuri suplimentare care ar putea restricționa și mai mult capacitatea de a călători spre Irlanda. Propunerile de taxe pentru turiști sau alte impozite pot afecta negativ turismul irlandez.
Taoiseach-ul Simon Harris a declarat recent că este „deschis la ideea” introducerii unei taxe turistice, în cadrul unui eveniment desfășurat luni. Guvernul actual a decis deja să mențină TVA-ul redus pentru industria ospitalității și a crescut costurile de operare prin majorarea salariului minim, oferirea concediilor medicale plătite și propunerea unui sistem de înscriere automată la pensii. Însă orice măsură care ar diminua cererea în sectorul turismului ar lovi dur un domeniu esențial al economiei.
Anul trecut, Irlanda a primit 6,3 milioane de vizitatori străini, care au cheltuit aproximativ 7,3 miliarde de euro, potrivit datelor furnizate de CSO. Cu toate acestea, constrângerile legate de capacitatea infrastructurii sunt o preocupare majoră pentru dezvoltarea ulterioară a acestor cifre, mai ales în contextul în care țara se îndreaptă spre alegeri generale.
La Roma, autoritățile au analizat recent ideea de a limita accesul la celebra Fontana di Trevi, cerând turiștilor să facă o rezervare în avans și să plătească o mică taxă pentru a vizita acest monument iconic. Măsura ar ajuta la gestionarea fluxului imens de turiști care aglomerează zona zilnic.
Probleme similare au fost raportate și în Insulele Canare, unde zeci de mii de oameni au protestat recent împotriva prețurilor ridicate la locuințe și a presiunii asupra infrastructurii din cauza valului mare de turiști. Protestatarii solicită măsuri urgente, cum ar fi locuințe mai accesibile pentru localnici și inițiative pentru protecția mediului, dar guvernele regionale nu au reușit până acum să introducă un plafon pentru turiști sau o taxă ecologică.
Industria turismului din Irlanda angajează 254.000 de persoane, fiind cel mai mare sector economic autohton și cel mai important angajator regional. Cu toate acestea, introducerea unei noi taxe pentru turiști ar putea afecta competitivitatea și atractivitatea orașelor irlandeze.
De exemplu, multe orașe turistice importante, precum Veneția, Lisabona și Barcelona, percep deja o taxă pentru turiști. În Palma de Mallorca, această taxă ajunge la 4,40 euro pe noapte per cameră. În Dublin, Consiliul Local a propus o taxă hotelieră de 1% pentru turiști, care ar putea aduce până la 12 milioane de euro pe an, bani ce ar fi folosiți pentru îmbunătățirea serviciilor publice. Totuși, reprezentanții industriei ospitalității se opun acestei propuneri, considerând că taxele comerciale actuale sunt deja excesive.
Un alt subiect de îngrijorare este impactul închirierilor pe termen scurt asupra pieței imobiliare, acestea fiind considerate una dintre cauzele creșterii prețurilor la locuințe și a suprasolicitării resurselor. Mai multe orașe europene, printre care Viena și Florența, au impus limite stricte pentru proprietarii care închiriază locuințe pe platforme precum Airbnb, iar Irlanda a introdus reglementări similare în 2019.
Între timp, la Dublin, limita anuală de 32 de milioane de pasageri impusă Aeroportului Dublin continuă să fie o problemă. Anul trecut, aeroportul a înregistrat un număr record de 31.908.471 de pasageri, iar operatorul aeroportului, DAA, a solicitat Consiliului Local Fingal să ridice această limită la 40 de milioane de pasageri anual.
Restricțiile la Aeroportul Dublin și o posibilă taxă pentru turiști sunt subiecte fierbinți în contextul viitoarelor alegeri generale. Aceste măsuri ar putea avea un impact major asupra turismului, un sector care angajează sute de mii de persoane și care este esențial pentru economia țării.
☘️ Avertisment asupra riscurilor fiscale pentru Irlanda din cauza noilor reguli UE și a dependenței de veniturile multinaționalelor
Consiliul Consultativ Fiscal al Statului avertizează cu privire la „riscuri semnificative” generate de noile reguli ale UE privind cheltuielile guvernamentale, precum și de dependența tot mai mare a finanțelor publice de veniturile din impozitele plătite de multinaționale.
În cadrul unei ședințe a Comitetului pentru Supravegherea Bugetului, Consiliul va atrage atenția că Irlanda va beneficia de o „supraveghere externă limitată sub noile reguli”, care „nu iau în calcul creșterea dependenței Irlandei de impozitul pe profit”. Regulile respective „nu vor proteja suficient finanțele publice ale Irlandei”, se va menționa în declarația oficială.
Dr. Eddie Casey, președintele Consiliului, va compara situația cu „o autostradă fără limite de viteză aplicate”, avertizând că Irlanda va fi în mare parte „lăsată să acționeze pe cont propriu”. El susține că noile reguli se concentrează prea mult pe Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce oferă o imagine „prea optimistă” a finanțelor Irlandei, recomandând utilizarea Venitului Național Brut (VNB), care „are o legătură mai strânsă cu aspectele relevante”.
PIB-ul se bazează pe valoarea bunurilor și serviciilor produse, în timp ce VNB este legat de veniturile generate de o țară. Dr. Casey subliniază că VNB „include veniturile fiscale mai fiabile ale Irlandei, practic totul în afară de impozitul pe profit, și lucruri precum locurile de muncă create în economie”.
Săptămâna trecută, Guvernul a trimis un plan economic pe cinci ani, conform cerințelor noilor reguli ale UE.
Consiliul Fiscal a avertizat anterior cu privire la dependența tot mai mare a Irlandei de veniturile din impozitele multinaționalelor. Se estimează că „doar trei multinaționale au contribuit cu 43% din veniturile din impozitul pe profit în 2022”, va spune Dr. Casey comitetului.
Aceste venituri „ar putea scădea brusc în cazul unor schimbări neprevăzute în situația companiilor, restructurări sau modificări ale politicilor fiscale internaționale sau ale SUA”.
Dr. Casey va avertiza că, în cazul în care viitoarele guverne vor încălca noile reguli UE, „nu este clar ce acțiuni ar putea lua Comisia Europeană, dacă va lua vreuna”.
O soluție ar fi adoptarea unei angajamente de respectare a „Regulii Netă de Impozitare și Cheltuieli introdusă în 2021” sau chiar transformarea acesteia în lege, însă „Guvernul ar trebui să o respecte”.
☘️ Curier sancționat cu o amendă de 471.000 € pentru neplata impozitului și TVA-ului timp de cinci ani
Curtea Supremă a permis autorităților fiscale să colecteze o amendă de 471.000 € de la Bienvenu Mbemba, un curier independent din Co Meath, pentru neplata impozitului pe venit și a TVA-ului pe o perioadă de cinci ani consecutivi.
Avocații Comisiei Fiscale au declarat că Mbemba, cu adresa pe Curragha Road, Rathoath, Co Meath, nu a depus “intenționat” declarații de impozit pentru anii 2014-2018, perioadă în care ar fi trebuit să plătească 356.448 € pentru impozitul pe venit și 114.787 € TVA.
Instanța a fost informată că Mbemba era conștient de obligațiile sale fiscale, deoarece fusese anterior condamnat pentru neplata impozitelor. Avocatul Kieran Binchy, reprezentând-o pe ofițerul fiscal Siobhán Dooner, a explicat că în acest caz se aplică o penalitate maximă de „100%”, ceea ce înseamnă că Mbemba trebuie să plătească suma datorată plus o amendă echivalentă. Penalitatea ar fi fost mult redusă dacă Mbemba ar fi cooperat cu investigația autorităților fiscale.
Într-o declarație sub jurământ, Dooner a explicat că Mbemba a fost condamnat în 2011 pentru neplata impozitului pe venit pentru anii 2006-2009. Cu toate acestea, el a continuat să activeze fără să depună declarații de impozit și TVA pentru alți cinci ani.
Investigația fiscală asupra activităților sale a început în 2018, iar autoritățile au confirmat datoriile sale fiscale analizând plățile primite de Mbemba, conform unor documente depuse de terți.
În 2018, Mbemba a fost condamnat din nou pentru neplata TVA-ului pentru anumite perioade din 2017 și a fost amendat cu 1.250 € pentru fiecare abatere.
În ciuda notificărilor repetate din partea autorităților fiscale în 2019, prin care i s-a solicitat documentația necesară, Mbemba nu a răspuns și nu a furnizat actele cerute. Ca urmare, autoritățile fiscale i-au obținut dosarele bancare pentru a-și susține concluziile.
În iulie 2022, el a depus în sfârșit declarațiile de TVA pentru perioada septembrie 2017 – decembrie 2018, iar evaluările finale au fost emise.
Judecătorul Brian Cregan a emis săptămâna aceasta un ordin conform Legii Consolidate a Impozitelor, stabilind că Mbemba este răspunzător pentru penalități în valoare totală de 471.235 €. De asemenea, judecătorul a permis ca această sumă să fie recuperată ca și cum ar fi un impozit datorat.
Mbemba nu a fost prezent în instanță, dar judecătorul a constatat că i-au fost înmânate în mod corespunzător documentele legale ale cazului.
☘️ Alertă privind o nouă înșelătorie: Victimele sunt convinse să își transfere banii într-un „cont sigur”
O nouă înșelătorie prin apeluri telefonice și mesaje text păcălește victimele, convingându-le că conturile bancare le-au fost hackuite și determinându-le să își transfere banii într-un „cont sigur”. Publicul a fost avertizat cu privire la această escrocherie de către FraudSmart, o inițiativă de conștientizare a fraudelor condusă de Federația Bancară și de Plăți din Irlanda (BPFI).
Niamh Davenport, șefa departamentului de criminalitate financiară al FraudSmart, a declarat că numărul cazurilor de acest tip de fraudă este în creștere, iar victimele pierd, în medie, între 6.000 și 8.000 de euro.
„Înșelătoria este deosebit de perfidă și implică mai multe mesaje text și apeluri telefonice extrem de convingătoare. Victimele primesc inițial un mesaj text care se dă drept banca lor, alertându-le fals despre un nou debit direct configurat pe contul lor bancar”, a explicat ea.
„Mesajul text sfătuiește victima să sune imediat la numărul din mesaj dacă nu a autorizat acel debit direct. Acest tip de mesaj imită stilul celor legitime pe care le așteptăm de la bănci sau furnizori de servicii, făcându-l să pară și mai credibil. Însă, băncile nu includ niciodată un număr de telefon în mesajele text pentru a fi apelate de clienți.”
FraudSmart a emis cinci recomandări pentru a te proteja de astfel de escrocherii:
- Nu răspunde mesajelor text nesolicitate și nu oferi informații personale sau financiare.
- Nu folosi numerele de telefon din mesajul text. Contactează banca utilizând numărul de pe spatele cardului tău de debit/credit.
- Nu accesa linkuri din mesajele text nesolicitate – banca ta nu va trimite niciodată linkuri prin SMS.
- Dacă cineva te presează telefonic să iei măsuri urgente, închide apelul și sună la numărul de pe spatele cardului tău de debit/credit.
- Niciodată nu oferi informații personale, detalii de plată ale cardului bancar, date ale contului bancar sau date de securitate, precum PIN-ul sau parola online.
„Dacă victima sună la numărul din mesaj, este informată că vorbește cu departamentul antifraudă al băncii, însă, în realitate, discută direct cu escrocul,” a avertizat Davenport.
Victimei i se spune că contul său este în pericol și că, pentru a-și proteja banii, trebuie să-și transfere fondurile și să închidă contul. Aceasta este rugată să deschidă aplicația bancară sau contul online, să adauge un nou beneficiar – un „cont sigur” furnizat de escroc – și să transfere banii în acest cont, care este de fapt controlat de escroc.
Escrocul trimite apoi un mesaj de confirmare fals, care menționează că noul IBAN va fi procesat în 24 de ore, împreună cu detaliile sumei transferate și un „referință de depunere”, pentru a convinge și mai mult victima de legitimitatea tranzacției și a întârzia descoperirea fraudei.
Oricine crede că a răspuns unui astfel de mesaj sau apel este sfătuit să contacteze imediat banca și Gardaí.
FraudSmart a reamintit că băncile nu vor cere niciodată clienților să transfere bani din contul lor într-un „cont sigur” sau în alt tip de cont.