☘️ Romanul “Solenoid” câștigă premiul literar Dublin de 100.000 €
Romanul “Solenoid” a câștigat premiul de 100.000 de euro oferit de Consiliul Local Dublin în cadrul Dublin Literary Awards 2024. Autorul român Mircea Cărtărescu și traducătorul american Sean Cotter au fost anunțați ieri ca fiind câștigătorii acestui prestigios premiu, cea mai mare distincție mondială pentru un singur roman publicat în limba engleză.
Titlul câștigător a fost anunțat în cadrul unui eveniment special desfășurat la International Literature Festival Dublin.
„Câștigarea acestui premiu este cu adevărat un vis, nu am crezut niciodată că aș putea reuși,” a spus Cărtărescu.
„Este o carte specială, în opinia mea umilă, este unul dintre acele romane în care pui tot ce știi, ai trăit, ai auzit, ai suferit, toate bucuriile, tristețile și temerile tale. Am petrecut mult timp lucrând la ea, cinci ani. Oriunde a fost publicată, a fost admirată de oameni. A avut recenzii frumoase. Anul trecut, am câștigat premiul de carte Los Angeles.
„Anul acesta, am primit premiul Dublin, este absolut fantastic pentru mine. Dublinul este foarte special pentru mine; iubesc foarte mult literatura irlandeză. Îi admir pe Swift, Joyce și Yeats, mulți scriitori irlandezi. Apreciez literatura, artele și cultura irlandeză. Mă simt minunat aici. Există un motiv pentru care apreciez acest premiu atât de mult, oamenii spun că ‘dacă arunci o piatră în Dublin, va cădea pe capul unui poet.'”
Cărtărescu este scriitor, academic și jurnalist care a publicat peste 25 de cărți. Lucrările sale au fost traduse în 23 de limbi.
Bazat pe experiențele lui Cărtărescu ca profesor de liceu, “Solenoid” începe cu viața unui diarist care se transformă rapid într-o relatare filosofică despre viață, istorie, filosofie și matematică. Romanul investighează alte universuri, dimensiuni și linii temporale, reconciliind domeniile vieții și artei. Este ancorat în realitatea României comuniste de la sfârșitul anilor 1970/începutul anilor 1980. Combinând ficțiunea cu autobiografia și istoria, “Solenoid” abordează schimburile posibile între dimensiunile alternative ale vieții și artei în prezentul comunist.
„Câștigarea premiului literar Dublin este una dintre cele mai semnificative realizări din întreaga mea carieră literară și o mare onoare pentru mine,” a adăugat Cărtărescu.
„Arată o creștere a imaginii mele ca scriitor în lumea vorbitoare de engleză după publicarea ‘Solenoid’, romanul meu de succes.”
Premiul primește nominalizări de la bibliotecile publice din întreaga lume și recunoaște atât scriitorii, cât și traducătorii. Cărtărescu va primi 75.000 de euro, iar traducătorul Sean Cotter va primi 25.000 de euro.
„Premiul literar Dublin recunoaște traducătorii alături de autori, o alegere la fel de neobișnuită pe cât este de necesară,” a spus Cotter, profesor la Universitatea Texas din Dallas.
„Sunt onorat să fiu recunoscut alături de un autor atât de mare precum Mircea, dintr-o literatură atât de mare precum cea română, și păstrez în inimă comunitatea traducătorilor români, toți cei care traduc literaturile mici ale lumii, toți cei care traduc.”
“Solenoid” este al doisprezecelea roman în traducere care câștigă premiul literar Dublin.
Primarul Lord și patronul premiului, Daithí de Róiste, a făcut anunțul în Merrion Square Park.
„’Solenoid’ ilustrează elasticitatea imaginației umane, unde cititorul este invitat într-o călătorie fantastică alături de un anti-erou anonim în București,” a spus el.
„Mircea Cărtărescu și Sean Cotter merită să câștige premiul literar Dublin pentru acest măiestru surrealist al secolului XXI.”
Richard Shakespeare, directorul general al Consiliului Local Dublin, a lăudat de asemenea pe Cărtărescu.
„Sunt încântat pentru câștigătorii premiului literar Dublin 2024. ‘Solenoid’ este primul roman tradus din română care câștigă acest premiu de la înființarea sa, acum 29 de ani,” a adăugat el.
„Acest premiu internațional dintr-un oraș UNESCO al literaturii arată angajamentul Consiliului Local Dublin și al bibliotecilor sale de a uni cititorii și creatorii de povești din întreaga lume.”
Mircea Cărtărescu și Sean Cotter vor apărea la Festivalul Internațional de Literatură din Dublin pentru o conversație aprofundată despre roman, alături de Alex Clark, vineri seara, la ora 18:00, în Merrion Square Park.
☘️ “Campanie de Intimidare împotriva unui Candidat la Primăria Limerick”
Un candidat care dorește să devină primul primar ales direct din Limerick a fost nevoit să apeleze la garda irlandeză după ce adresa sa a fost distribuită pe rețelele sociale, însoțită de un mesaj care încuraja oamenii să-i spargă geamurile.
Consilierul Fine Gael, Daniel Butler, a povestit cum el și familia sa au fost ținta unei campanii „foarte sinistre” de abuz online în perioada premergătoare alegerilor istorice.
Dl. Butler a depus o plângere oficială la garda irlandeză după ce un coleg de consiliu l-a informat despre imagini ale casei sale, împreună cu codul poștal și mesajul „toți să venim să spargem geamurile mele”, postate pe platforma de video-sharing TikTok.
Acesta a declarat că garda irlandeză tratează cazul „foarte serios” și a contactat TikTok pentru a obține detalii despre deținătorul contului care a postat informațiile despre casa lui Butler.
De la publicarea imaginii, familia sa a fost ținta unor comportamente amenințătoare, atât online, cât și offline – inclusiv copiii săi, care au 8 și 14 ani.
„În weekend, situația s-a înrăutățit,” a spus Butler. „Nu vreau să intru în detalii publice deoarece au fost implicați copiii mei, dar lucrurile au devenit foarte, foarte sinistre.
„Pot să-mi protejez familia între cei patru pereți ai casei, dar nu pot să-i protejez afară. Ca părinte, am ales să intru în viața politică și să încerc să fac o diferență în comunitatea mea, așa că inițial m-am învinovățit că mi-am pus propriii copii în pericol și asta este destul de supărător.”
Candidatul Fine Gael a servit în Consiliul Orașului Limerick timp de 10 ani și luna trecută a fost selectat de partidul său pentru a candida la alegerile pentru primul primar ales direct al orașului.
Anterior, a fost primar al Limerick în 2021, când a fost selectat de colegii săi din consiliu.
Butler a spus că soția sa a fost profund afectată de această situație și au avut o discuție serioasă despre posibilitatea de a rămâne în politică. „A trebuit să ne așezăm și să vorbim despre asta pentru că, sincer să fiu, nimic nu merită să-mi pun copiii în pericol,” a spus el.
„Oricât de mult îmi iubesc orașul și județul, prima și cea mai importantă loialitate și iubire sunt pentru copiii mei, dar am ajuns la concluzia, împreună, că nu vom fi intimidați sau șantajați de nimeni.”
Butler a spus că această experiență l-a determinat să facă campanie mai intens în ultimele săptămâni înainte de alegerile din 7 iunie.
„Dacă nu începem să ne opunem acestui tip de prostie, unde ajungem ca societate?” a spus el.
„Trebuie să continuăm să provocăm aceste tipuri de indivizi care cred că este în regulă să facă astfel de lucruri oamenilor, în special politicienilor, pentru că nu este doar un atac asupra mea, este un atac asupra sistemului politic.”
TikTok a fost contactat pentru comentarii.
Un purtător de cuvânt al gărzii irlandeze a confirmat că forțele de ordine „investighează o plângere de hărțuire” în Limerick.
„În special în ceea ce privește campaniile electorale, An Garda Síochána a desemnat inspectori de legătură în fiecare dintre diviziile noastre la nivel național pentru a ajuta la menținerea în siguranță a tuturor celor care participă la viitoarele alegeri în timp ce fac campanie,” a spus purtătorul de cuvânt al gărzii.
„Ofițerii noștri de prevenire a criminalității din divizii sunt răspândiți în toată țara pentru a ajuta în orice chestiune de siguranță personală și sunt disponibili pentru a primi orice raport de incident.”
☘️ Aproape 40% dintre Irlandezi Afectați de Lipsa Medicamentelor în Ultimii Doi Ani
Aproape 40% dintre oameni au fost afectați într-un fel sau altul în ultimii doi ani de lipsa medicamentelor, inclusiv a celor pentru ameliorarea durerii, conform unui nou sondaj. Alte medicamente greu de găsit au inclus tratamente pentru afecțiuni respiratorii, digestive și artrită.
Un sondaj realizat de Red C pentru Medicines for Ireland, organizația de comerț care reprezintă industria medicamentelor generice, „biosimilare” și cu valoare adăugată, a relevat că 38% din populație a experimentat direct sau indirect consecințele acestor lipsuri.
„Scăderea disponibilității medicamentelor esențiale nu este doar un inconvenient, ci o barieră pentru sănătate și bunăstare,” a declarat Paul Neill, președintele Medicines for Ireland.
„Cu 38% dintre respondenți exprimând că lipsurile i-au afectat pe ei sau pe cineva apropiat, este un semnal clar și urgent că sistemul nostru de sănătate se confruntă cu o criză care necesită acțiune imediată.”
Organizația de comerț solicită acțiuni, inclusiv politici pentru „incentivarea utilizării medicamentelor generice, asigurând accesul la medicamente esențiale, de înaltă calitate și accesibile.”
Un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate a declarat că gestionarea și atenuarea lipsei de medicamente a fost subiectul mai multor inițiative aici și în alte state membre ale UE.
Irlanda este puternic implicată în programe europene menite să prevină lipsurile și să reducă impactul acestora.
Irlanda are un cadru pentru gestionarea lipsei de medicamente, operat de Autoritatea de Reglementare a Produselor de Sănătate (HPRA) în numele departamentului.
Numărul lipsei de medicamente a scăzut de la începutul anului, a spus purtătorul de cuvânt.
Acest cadru are ca scop prevenirea lipsei potențiale și reducerea efectului lor asupra pacienților prin coordonarea gestionării la nivelul serviciilor de sănătate.
Purtătorul de cuvânt a adăugat: „HPRA a declarat că, deși anumite mărci sau concentrații de medicamente pot fi temporar indisponibile, pentru majoritatea medicamentelor există substituții adecvate, cum ar fi diferite concentrații, mărci sau clase similare de medicamente.”
La adunarea generală a Uniunii Farmaciștilor din Irlanda, de exemplu, s-a menționat că există o lipsă de medicament pentru eczeme.
GlaxoSmithKline (Irlanda) a notificat o lipsă de Betnovate Ointment 0.1% din cauza creșterii cererii, afectând multiple piețe.
Compania se aștepta la reaprovizionarea medicamentului de 30g pe 31 mai, a declarat departamentul.
Oficialii Departamentului de Sănătate lucrează la modificări legislative pentru a îmbunătăți securitatea aprovizionării cu medicamente și pentru o mai bună gestionare a lipsei acestora, oferind noi competențe farmaciștilor.
☘️ „Prea Mulți Copii Irlandezi Încă se Culcă Flămânzi” – Taoiseach Despre Sărăcia Copiilor
Într-o țară care se numără printre cele mai bogate din Uniunea Europeană, există „încă prea mulți” copii irlandezi care se culcă flămânzi, a declarat Taoiseach-ul Simon Harris. Acesta și-a exprimat dorința de a face din Irlanda cea mai bună țară din Europa pentru a crește un copil.
Harris a făcut aceste afirmații în cadrul Summitului inaugural pentru Sărăcia Copiilor și Bunăstare, organizat ieri la Castelul Dublin. La eveniment au participat peste 300 de persoane din diverse sectoare ale societății irlandeze. Lideri din sectoarele public și privat s-au întâlnit cu factori de decizie, furnizori de servicii, academicieni și tineri pentru a trasa un nou curs pentru Irlanda.
Participanții au discutat despre rolul pe care Irlanda îl poate juca în Europa și în lume în eliminarea sărăciei copiilor. Punctele de vedere ale copiilor și tinerilor au fost reprezentate prin artă, muzică și un videoclip animat care surprinde preocupările principale ale Grupului Consultativ pentru Tineret al summit-ului.
Vorbind la summit, Harris a declarat: „Ambiția mea ca Taoiseach este să mă asigur că devenim cea mai bună țară din Europa pentru a fi copil. Sunt foarte conștient de faptul că, în calitate de lider al uneia dintre cele mai bogate țări din Uniunea Europeană, există încă prea mulți copii care se culcă flămânzi; există încă prea mulți copii care nu au un acoperiș deasupra capului; există încă prea mulți copii care nu au oportunitatea de a-și atinge potențialul maxim, fără nicio vină a lor.
De asemenea, sunt conștient că trăim într-o lume în care copiii suferă de foame. Și, din păcate și într-un mod dezgustător, trăim într-o lume în care înfometarea este acum folosită ca armă de război. Avem mult de muncă.”
Harris a criticat și modul de livrare a serviciilor pentru copiii cu dizabilități în Irlanda. El a promis să „desființeze silozurile” și să pună capăt „schimbării responsabilităților” între departamentele guvernamentale.
„Există o problemă de resurse și sunt convins că există și o problemă de silozuri și nu vreau să supraveghez cel mai mare joc național de pasare a responsabilității când vine vorba de serviciile pentru copiii cu dizabilități,” a spus el. „Trebuie să colaborăm. Nu mai poate fi o chestiune de, ‘Nu sunt responsabil pentru asta, este o problemă de educație, sau de sănătate sau de copii’. Copiilor nu le pasă, părinților nu le pasă și nici mie nu-mi pasă.
Există o singură Irlanda, există un singur set de copii cu dizabilități și ei au nevoie de servicii. Când investim mai mulți bani în servicii, dar nu vedem îmbunătățiri semnificative în comunități, acest lucru ar trebui să ne preocupe.
Sunt hotărât să pun capăt silozurilor, pasării responsabilității și jocului de pasat pachetul. Trebuie să oprim acest ciclu.”
Fostul prim-ministru britanic Gordon Brown, care a vorbit și el la eveniment, a lăudat progresul Irlandei în reducerea sărăciei copiilor în ultimii ani. El a declarat: „Vreau să vă spun că întreaga Europă urmărește ceea ce faceți voi pentru că, în ultimii ani, în timp ce alte țări au înregistrat o creștere a sărăciei copiilor, din păcate aceasta a fost situația și în țara mea.
Ceea ce ați văzut în această țară este o scădere a sărăciei copiilor ca rezultat al deciziilor deliberate, constructive luate de guvern.
Când citesc rapoartele UNICEF și ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ele subliniază nu doar faptul că Irlanda a făcut mai multe, dar că urcați în clasamentele pentru furnizarea de servicii pentru copii.
Și asta nu vă face să fiți autosuficienți, ci hotărâți să faceți mai mult. Dar este important să recunoaștem că, atunci când se iau decizii de acțiune și acestea sunt organizate în așa fel încât acțiunea să ducă efectiv la rezultate pe teren, atunci se poate vedea îmbunătățirea și cazul pentru a lua măsuri suplimentare în viitor.”
Adresându-se summitului, ministrul pentru copii, Roderic O’Gorman, a spus: „Sunt hotărât să mă asigur că fiecare copil din Irlanda are cel mai bun start posibil în viață. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să facem tot posibilul pentru a asigura accesul la servicii și suporturi cheie pentru toți copiii, inclusiv copiii expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială, și pentru a rupe ciclurile de dezavantaj intergenerațional.
Impactul durabil al dezavantajului în copilăria timpurie poate fi văzut în ciclurile intergeneraționale de sărăcie și excluziune socială.
Equal Start, anunțat la începutul acestei săptămâni, este noul model de suporturi finanțate de guvern pentru a asigura că copiii care se confruntă cu dezavantaje pot accesa și participa semnificativ la învățarea și îngrijirea timpurie.”
☘️ Aproximativ 5.200 de solicitanți de protecție internațională, afectați de testarea de venit
**Departamentul pentru Protecție Socială** a identificat aproximativ 5.200 de solicitanți de protecție internațională care ar putea fi afectați de introducerea unui test de venit, începând de luna viitoare. Un purtător de cuvânt al departamentului a declarat că acești adulți sunt în curs de a fi notificați despre schimbare.
**Ministrul pentru Protecție Socială, Heather Humphreys**, a confirmat că solicitanții de protecție internațională vor vedea o reducere a plăților dacă sunt angajați și câștigă peste 125 de euro pe săptămână. Aceasta a menționat că este normal în sistemul de asistență socială să fie evaluat venitul fiecăruia și că Controlorul și Auditorul General au recomandat ca plățile să fie supuse unui test de venit.
**Grupurile pentru drepturile migranților** au solicitat Guvernului să amâne introducerea testului de venit. Fiona Hurley, CEO-ul Nasc Migrant and Refugee Rights, a exprimat surprinderea față de introducerea măsurii înainte de revizuirea guvernamentală a drepturilor solicitanților de protecție internațională, subliniind că aceasta ar afecta familiile din centrele de primire care deja trăiesc în sărăcie.
John Lannon, CEO al Doras, a cerut Guvernului să “amâne această decizie până la realizarea unei analize adecvate a impactului și economiilor realizate”. Acesta a avertizat că măsura va “împinge mai multe persoane în sărăcie”.
Ministrul Humphreys a subliniat că schimbarea va asigura tratament egal pentru toți beneficiarii. „Dacă ai un venit din muncă, acesta este întotdeauna luat în considerare când vorbim de plăți de protecție socială. Aplicăm regulile în mod egal.”
În Raportul său din 2022, Controlorul și Auditorul General a declarat că „legislația cere Departamentului să efectueze o evaluare a veniturilor după ce solicitantul a primit venituri pentru cel puțin 12 săptămâni și să reducă sau să înceteze alocația pentru cheltuieli zilnice pentru a reflecta orice creștere a veniturilor.”
Nick Henderson, CEO-ul Consiliului Irlandez pentru Refugiați, a susținut că testul de venit ar trebui amânat pentru solicitanții de azil adulți. Acesta a declarat că solicitanții de azil lucrează adesea în locuri de muncă temporare prost plătite și că copiii din centrele de primire nu beneficiază de alocația pentru copii, ceea ce agravează inegalitatea.
Recent, Guvernul a anunțat că „Ministrul pentru Protecție Socială și Ministrul pentru Copii, Egalitate, Dizabilități, Integrare și Tineret vor revizui drepturile solicitanților de protecție internațională și vor raporta Guvernului în termen de șase săptămâni.” Totuși, înainte de această revizuire, un anunț actualizat pe Gov.ie menționează că „o evaluare a veniturilor va fi introdusă pentru Alocația de Cheltuieli Zilnice începând cu iunie 2024, pentru persoanele de 18 ani sau mai mult.”
**Sinn Féin**, prin vocea purtătorului de cuvânt pe probleme de protecție socială, Donnchadh Ó Laoghaire, a declarat că mișcarea este un „pas logic” și că cardurile medicale pentru solicitanții de azil și refugiații ucraineni ar trebui, de asemenea, să fie supuse unui test de venit.
Deputatul Paul Murphy, din partea **People Before Profit-Solidarity**, a descris introducerea testului de venit pentru solicitanții de protecție internațională ca fiind „cruzime demonstrativă din partea Guvernului” și un „subiect imaginar … inventat” pentru ca coaliția să fie văzută că face ceva în privința migrației.
Murphy a criticat și Sinn Féin pentru că anterior susținea accesul universal la asistență medicală și carduri medicale pentru toți, dar acum solicită introducerea testului de venit pentru cardurile medicale pentru solicitanții de azil și refugiații ucraineni.