🍀 Permisul verde digital al UE se așteaptă să fie funcțional în Irlanda de la mijlocul lunii iulie
Permisul verde digital al UE, despre care se speră că va deschide călătoria în întregul bloc comunitar, este de așteptat să intre în funcțiune în Irlanda de la mijlocul lunii iulie, potrivit unor surse implicate în discuțiile din Guvern.
Se așteaptă ca liderii UE să aprobe planul, care va deveni operațional de la 1 iulie, la summitul ce este în curs de desfășurare acum la Bruxelles, dar statele membre vor avea șase săptămâni pentru a-l pune în aplicare.
Este probabil ca Irlanda să înceapă la jumătatea lunii iulie, ceea ce înseamnă că turiștii care dețin permisul – care atestă că deținătorul a fost vaccinat, are un test negativ pentru Covid sau a avut virusul în ultimele șase luni – vor putea intra în țară fără a fi puși în carantină.
Surse au declarat că se lucrează la provocările prezentate de rata ridicată de utilizare a testelor private din Irlanda, dar există și o prudență considerabilă din partea experților în sănătate publică cu privire la redeschiderea prea devreme. Guvernul va păstra autoritatea de a controla condițiile de intrare și va monitoriza izolarea virusului și rata de vaccinare înainte de începerea programului.
Între timp, noile linii reguli pentru reluarea ospitalității care vor fi anunțate cel mai probabil astăzi (marți) vor limita la 105 minute vizitele la interior în pub-uri și restaurante, se înțelege. Surse spun că liniile directoare se vor concentra foarte mult pe ventilația locurilor interioare atunci când se vor redeschide, probabil din iulie.
Va exista o distanță de un metru între mese și o limită de șase persoane pe fiecare rezervare.
Pentru mesele în aer liber se va aplica, de asemenea, o distanță de un metru și va fi de latitudinea fiecărei unități să decidă dacă doresc să stabilească o limită de timp și dacă da, cât timp ar trebui să fie. Se înțelege că liniile directoare erau încă în curs de elaborare de Fáilte Ireland aseară (luni).
🍀 Femeie aclamată de suporteri după ce a primit o sentință cu suspendare pentru că nu purta mască
Suporterii cu pancarte cu lozinci precum „Granny’s will not be gagged” au aclamat o femeie în vârstă de 66 de ani, după ce a fost ieșit liberă de la un tribunal din West Cork cu o sentință cu suspendare și o amendă pentru refuzul ei de a purta masca în magazine.
Margaret Buttimer a fost închisă pe timpul weekend în urma unei ședințe la tribunalul districtual Bandon, vinerea trecută. Refuzase să poarte masca în curtea de judecată.
Apăruse în fața instanței pentru că a refuzat să poarte o mască în magazinul Dunnes din Clonakilty, pe 12 februarie. Ea a fost găsită vinovată de infracțiunea de a nu purta mască în magazin, încălcând reglementările Covid 19.
Judecătorului Colm Roberts i s-a spus că doamna Buttimer, cu o adresă la The Cottage, St Fintan’s Road din Bandon, a abuzat managerul magazinului Dunnes când a întrebat-o dacă există un motiv medical pentru care nu purta o mască.
Garda a ajuns la fața locului, dar doamna Buttimer a refuzat din nou toate cererile de a purta o mască sau să ofere explicații de ce nu face acest lucru. Ea a susținut că răspunde doar lui Dumnezeu când a fost întrebată de Garda.
Vinerea trecută la Judecătoria districtului Bandon, judecătorul Roberts i-a cerut doamnei Buttimer să-și pună o mască în timp ce se afla în instanță. Ea a refuzat și a refuzat să promită că va începe să poarte măști în magazine. Ea a reiterat că nu răspunde decât lui Dumnezeu.
Ieri, la o audiere a cazului din Bandon, doamna Buttimer a intrat din nou în instanță fără a purta mască.
Judecătorul Roberts i-a cerut avocatului ei, Plunkett Taafe, să îi vorbească despre situația cu care se confrunta din cauza nerespectării regulilor.
“Văd că nu poartă o mască. Roagă-o să reflecteze la poziția ei. Își limitează serios poziția și opțiunile pe care le are această instanță pentru a soluționa acest caz.
Nu vreau să o văd mergând la închisoare. Măștile sunt o cerință esențială în tratarea acestui virus. Știința arată izbitor acest lucru. Ea trebuie să-și modereze propriile opinii personale în beneficiul publicului.
Ea a spus de mai multe ori că răspunde doar în fașa lui Dumnezeu și, prin urmare, pare să creadă că nu răspunde în fața legii, a acestei instanțe sau a nevoilor de sănătate publică ale acestei țări. ”
Judecătorul Roberts a spus că doamna Buttimer este sfidătoare și este o enigmă.
„Nu se căiește și este probabil să recidiveze. Nepurtarea unei măști astăzi este un indiciu că va face acest lucru.
Acest lucru subminează grav opțiunile acestei instanțe, iar singura opțiune pe care o pot lua în considerare este o sentință privativă de libertate. Nu vreau asta, dar dacă rămâne fără părere de rău și sfidează deschis acest punct de vedere al sănătății publice, vreau să îi transmiteți, nu voi avea altă opțiune decât să o închid.
Trebuie să fiu asigurat că nu va recidiva. Dacă intră într-un magazin și este fără mască, încalcă legea și asta este preocuparea mea cea mai profundă. Va fi alegerea ei și că mi-a limitat opțiunile prin deciziile ei. ”
Domnul Taafe a avut ocazia să se consulte cu clientul său, care a refuzat din nou să poarte masca. De asemenea, ea a refuzat să acorde instanței orice garanție sau asigurare cu privire la purtarea măștii în viitor. Domnul Taafe a spus că clientul său este o persoană cu o „profundă credință religioasă”, care credea că răspunde doar în fața lui Dumnezeu.
Curtea a auzit că doamna Buttimer este o persoană fără antecedente penale. Domnul Taafe a spus că clientul său este o mamă și o bunică care a ajutat enorm la îngrijirea unui părinte în vârstă de 94 de ani.
Domnul Taafe a adăugat că mama a doi copii a fost „înrădăcinată” în credința ei că purtarea unei măști este o „intruziune gravă a libertății sale”. Judecătorul Roberts a spus că Buttimer se comporta într-un mod „distructiv”, care este în contradicție cu comportamentul ei plăcut în instanță.
Doamna Buttimer, a fost susținută în instanță de partenerul ei, care purta mască, și-a cerut scuze managerului din magazin pe care l-a abuzat verbal.
Luând în considerare lipsa de condamnări anterioare și vârsta ei, judecătorul Roberts a impus o pedeapsă de trei săptămâni de închisoare, pe care a suspendat-o pentru o perioadă de doi ani. De asemenea, el a amendat-o pe doamna Buttimer cu 350 de euro pentru abuzuri verbale la adresa managerului magazinului.
El a subliniat că nu există nicio îndoială cu privire la eficacitatea și importanța purtării măștilor pentru a preveni răspândirea Covid-19 în comunitate.
Dna Buttimer a părăsit curtea în aplauzele a patruzeci de susținători care i-au spus că este „curajoasă” pentru că a luat poziție în această privință.
Susținătorii au avut pancarte cu lozinci precum „Măștile provoacă leziuni ale creierului”, „Acest lucru se va termina atunci când spunem că normalul nostru este distracție, bucurie și îmbrățișări” și „O adevărată pandemie nu are nevoie de o campanie de marketing”.
🍀 „Nu avem nevoie de Irlanda, ne putem muta în Marea Britanie”: Ryanair critică restricțiile guvernului
CEO-ul Ryanair, Michael O’Leary, i-a cerut ministrului Transporturilor Eamon Ryan să „scoată degetul” și să anunțe o dată pentru reluarea călătoriilor internaționale, adăugând că compania aeriană mută avioane din Irlanda din cauza restricțiilor de aici.
Domnul O’Leary a declarat pentru Newstalk Breakfast că irlandezii „ignoră Guvernul” și fac rezervări de zboruri către Spania și Portugalia de la mijlocul lunii iunie.
El a spus că este datoria guvernului să acționeze în numele tuturor, inclusiv în industria turismului și a turismului, și să nu „amâne în continuare” pasând problema la Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice (NPHET).
Ryanair mută avioane din Irlanda, a adăugat el: „Nu avem nevoie de Irlanda. Ne putem muta în Marea Britanie. ”
Carantina hotelieră obligatorie a fost „complet inutilă”, a spus domnul O’Leary, întrucât variantele periculoase tot au intrat în țară. El a mai declarat că dl Ryan a fost „fără îndoială unul dintre cei mai răi miniștri ai transporturilor vreodată”.
Oamenilor din Marea Britanie ar trebui să li se permită să călătorească în Irlanda, a spus dl O’Leary, întrucât țara lor este deja vaccinată 80% și ar putea deja să treacă peste graniță.
Sosirile în UE ar trebui să fie permise și de la 1 iulie, a adăugat el, întrucât 80% vor fi vaccinați până atunci, o rată pe care a spus că Irlanda o va atinge până la sfârșitul lunii iunie. Cu toate acestea, oficialii au declarat că Irlanda ar putea oferi prima doză de vaccin la aproximativ 80% din adulții eligibili până la sfârșitul lunii iunie. Acest lucru nu înseamnă că 80% vor fi vaccinați până la acea dată, deoarece s-ar putea să nu se fi făcut încă vaccinuri pînă atunci, iar unii încă să mai aștepte a doua doză pentru a fi complet vaccinați.
Domnul O’Leary a prezis că dacă vizitatorii din Europa nu vor avea voie până la sfârșitul lunii iunie, industria turismului irlandez va fi în genunchi.
El a spus că există un plan de recuperare de 10 puncte pentru industria aeronautică pe biroul domnului Ryan încă din luna iulie anul trecut, dar nu s-a făcut nimic. „Eamon Ryan este un om drăguț, dar este ineficient”, a adăugat el.
Domnul O’Leary a rezumat că, în general, Irlanda a reacționat exagerat la criza Covid și adevărata întrebare este acum când se va face un efort pentru salvarea industriei turismului.
🍀 Cei din Irlanda, printre cei mai probabil să fie opriți de poliție din Europa
Irlanda are una dintre cele mai mari rate de persoane care au fost oprite de poliție din Uniunea Europeană, potrivit unui sondaj al unui organism pentru drepturile omului în UE.
Peste una din cinci persoane (21%) din Irlanda au fost oprite în 2019 de Garda, cu rate mai mari raportate doar în Austria (25%) și Estonia (24%).
Rata a crescut la 25% în rândul travelers din Irlanda, dar a fost de doar 12% în rândul persoanelor de culoare din Africa de Sub-Sahariană.
Cifrele sunt cuprinse într-un sondaj la nivel european privind opririle poliției publicat de Agenția UE pentru Drepturi Fundamentale. Agenția oferă sfaturi UE și statelor membre cu privire la o serie de probleme legate de drepturile fundamentale.
Aceasta arată că negrii, asiaticii și romii sunt cei mai susceptibili de a fi opriți și percheziționați de polițiștii din UE, ceea ce le afectează încrederea în poliție.
An Garda Síochána are una dintre cele mai ridicate rate de acceptare dintre țările chestionate, 79% din publicul care a fost oprit a declarat că ofițerii sunt respectuoși. Aceasta a scăzut la 71% în rândul persoanelor de culoare de origine subsahariană și la 53% în rândul travelers din Irlanda.
O majoritate (65%) din UE-27 consideră că poliția tratează în general oamenii cu respect „frecvent” sau „întotdeauna”. Dar rezultatele variază considerabil între țări, variind de la 86 la 89% în Finlanda până la 47% în Bulgaria.
🍀 Un bărbat de aproximativ 30 de ani a murit într-un accident în Meath
Garda anchetează o coliziune fatală care a implicat două autoturisme, accident care a avut loc pe M3 la Clowanstown, Dunshaughlin, Co Meath între J6 – J7 ieri la aproximativ 16:40.
Șoferul unei mașini, un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani, a fost declarat decedat la fața locului. Conducătoarea celeilalte mașini, o femeie în vârstă de 40 de ani, a fost dusă la spital cu răni care nu-i pun viața în pericol.
Locul accidentului a fost izolat o vreme pentru a facitila o examinare tehnică.
Garda face apel la oricine are informații, în special șoferii care ar putea avea imagini de bord, să contacteze Garda din Ashbourne la 01 801 0600 sau Garda Confidential Line la 1800 666 111.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro