🍀 Nu a fost luată nici o decizie cu privire la reducerea restricțiilor, spune Primul Ministru al Irlandei

Nici o decizie nu a fost luată în legătură cu ce restricții vor fi relaxate începând cu 5 aprilie, a spus Taoiseach. Micheál Martin a avertizat că situația infectărilor cu virusul este încă „foarte fragilă”.

O decizie nu a fost luată întrucât o întâlnire a Echipei Naționale de Urgență a Sănătății Publice (Nphet) planificată pentru astăzi a fost amânată până săptămâna viitoare. Experții în domeniul sănătății trebuiau să se întâlnească săptămâna aceasta pentru a decide dacă unele restricții ar putea fi ridicate.

Întâlnirea a fost reprogramată pentru a permite analizarea datelor suplimentare înainte ca NPHET să dea un sfat Guvernului legat de relaxarea sau continuarea restricțiilor.

Se așteaptă ca Guvernul să se întâlnească marți pentru a parafa orice modificare a restricțiilor actuale.

Domnul Martin a declarat în Dáil: „Situația cu virusul este foarte fragilă. Avem, în ultimele șapte zile, 3.800 de cazuri. Sacrificiile pe care le-au făcut oamenii au avut un impact asupra scăderii drastice a numărului de cazuri față de cifrele din ianuarie. Restricțiile de nivelul 5 au funcționat eficient pentru a reduce numerele semnificativ. Dar cifrele sunt încă mari într-un fel și motivul fundamental este că avem de-a face cu o variantă extrem de transmisibilă și mult mai periculoasă.

Nu a fost luată nicio decizie în legătură cu situația de după 5 aprilie.

Recunoaștem stresul, tensiunea și dificultățile enorme pe care blocajul actual le impune oamenilor, în ceea ce privește restricțiile personale, a libertăților lor și nu se întâlnesc cu ceilalți.

Nu vrem să ne întoarcem la situația în care avem 2.000 de persoane internate în spital”

🍀 683 de cazuri noi și 18 anunțate aseară

Departamentul Sănătății a fost informat de 683 de cazuri noi de Covid-19 și 18 decese suplimentare. Șase dintre aceste decese au avut loc în martie, șapte în februarie și cinci în ianuarie.

Dintre cazurile anunțate aseară, 324 sunt bărbați, 359 sunt femei și 75% sunt sub vârsta de 45 de ani.

Dublin are 308 din cazuri, în timp ce 68 au fost în Donegal, 49 în Kildare, 35 în Meath și 30 în Offaly. Restul de 193 au fost răspândite în alte 21 de comitate.

Până ieri la ora 8 dimineața, erau 329 de persoane internate în spital cu virusul, 76 dintre aceștia primeau tratament în unitățile de terapie intensivă.

Rata națională de incidență de 14 zile la 100.000 este de 159,3, în timp ce media la cinci zile a cazurilor noi este de 573.

Potrivit unei declarații a Echipei Naționale de Urgență a Sănătății Publice (NPHET), până la  21 martie, au fost făcute 680.015 doze de vaccin Covid-19 administrate în Irlanda. Aceste cifre includ 495.824 prima doză și 184.191 a doua doză.

🍀 Un sfert din populație a redus cheltuielile pentru alimente și utilități datorită problemelor financiare cauzate de pandemie, spune SVP

Persoanele care au deja venituri mici au fost cele mai afectate, arată o anchetă socială realizată de o organizație caritabilă.

Potrivit unui sondaj, mai mult de doi din cinci adulți au probleme financiare ca urmare a pandemiei Covid-19. Pandemia a lăsat un sfert din forța de muncă șomeră și dependentă de ajutoarele de la stat.

Potrivit unui sondaj efectuat în scopuri caritabile de St Vincent de Paul (SVP), 24% dintre adulți au redus cheltuielile pentru alimente, încălzire sau electricitatea, 22% folosesc economii adunate în trecut pentru a face față cheltuielilor de zi cu zi, 14% au restanțe la  chirie, credite ipotecare, facturile de utilități sau alte plăți regulate și 7% se îndatorează (fac împrumuturi personale sau pe carduri de credit) pentru a face față cheltuielilor obișnuite de zi cu zi.

Cei care au deja venituri mici au fost cei mai afectați de pandemie și s-au chinuit să plătească costurile pentru iluminat, încălzire și alimente pentru că au fost nevoiți să rămână acasă.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.026 de adulți în perioada 22-28 ianuarie.


🍀 Fără programare și gratuit la noile centre de testare Covid

Nu va fi necesară o programare de la medicul de familie și nici nu va trebui plătit la noile centre de testare Covid-19 care sunt create în zonele cu număr mare de cazuri.

Scopul inițiativei este de a ajuta la înțelegerea de ce se răspândește boala și, în special, la descoperirea cazurilor asimptomatice.

Se înțelege că, în cooperare cu Serviciul Național de Ambulanță, scopul este de a efectua între 300 și 500 de teste Covid-19 pe zi la fiecare centru de testare, unde se poate testa oricine care nu prezintă simptome de Covid.

Publicul poate folosi serviciul de testare gratuit dacă are vârsta peste 16 ani, nu prezintă simptome Covid-19, dorește să fie testat, să locuiască în limita de 5km de la centrul de testare și nu este nevoie de programare de la medicul de familie.

Cei care caută un test trebuie să aducă un act de identitate cu fotografie și să furnizeze un număr de telefon mobil, astfel încât să fie contactați pentru a primi rezultatele testului.

Centrele de testare vor fi deschise de joi, 25 martie până miercuri, 31 martie, între orele 11:00 și 19:00.

Locațiile centrului de testare de tip walk-in vor fi deschise în următoarele locații, potrivit ministrului sănătății, Stephen Donnelly: Centrul de agrement Aura, Tullamore –  Parcarea Centrului Național Acvatic, Blanchardstown – Parcare HSE Phoenix Care Center, Grangegorman – Stadionul Tallaght – Stadionul Irishtown

🍀 Un băiat de 17 ani a recunoscut că a ucis un român în Dublin

Un adolescent a recunoscut că a ucis un cetățean român în zona Kilmainham din Dublin anul trecut.

Tânărul de 17 ani, care nu poate fi identificat pentru că este minor, a fost acuzat de uciderea lui Claudiu Robu, în vârstă de 39 de ani, pe o alee lângă Madison Road, South Circular Road, Dublin 8, pe 14 septembrie 2020.

Îmbrăcat într-o jachetă neagră, cămașă albă și pantaloni, băiatul a stat în picioare și a pledat vinovat atunci când grefierul de la Curtea Penală Centrală i-a transmis acuzația de crimă ieri după-amiază.

Înainte de trimiterea în judecată a băiatului, avocatul apărării Brendan Grehan a declarat că tatăl băiatului este decedat și că mama sa locuiește în afara jurisdicției, adăugând că în sala de judecată erau prezenți un avocat de la Tusla și un asistent social.

Dean Kelly din partea Directorului Procuraturii Publice (DPP), împreună cu Garrett McCormack, a declarat că Legea pentru copii prevede o arestare preventivă nu mai mult de 28 de zile și a solicitat pregătirea unui raport al serviciului de probațiune.

Dl. Kelly a spus că procesul băiatului a fost programat pentru 19 aprilie, cu două zile înainte de expirarea perioadei de 28 de zile, și a cerut domnului judecător Michael White să stabilească sentința pentru atunci.

Domnul judecător White a cerut pregătirea unui raport al serviciului de probațiune și a unei declarații de impact asupra victimei. De asemenea, el a ordonat ca băiatul să fie reținut la centrul de detenție pentru copii Oberstown până pe 19 aprilie, când va avea loc audierea sentinței sale. Judecătorul i-a spus adolescentului că va trebui să coopereze cu serviciile de probațiune și că vor fi în contact cu el pentru a face un raport complet.

Întrucât inculpatul este minor, pedeapsa pe viață obligatorie pentru crimă nu se aplică.

O anchetă cu privire la moartea lui Claudiu Robu, în noiembrie anul trecut, a scos la iveală în urma autopsiei că victima a suferit “traumatisme multiple la cap”. În rezultatul anchetei s-a dezvăluit că românul a fost identificat abia după ce fratele lui Emmanuel a dat probe ADN”.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro