🍀 Grădinile zoologice vor fi deschise și sporturile în aer liber sunt permise – restricții sunt ridicate de astăzi

Ameliorarea în continuare a restricțiilor de nivel 5 Covid-19 intră în vigoare astăzi.

Terenurile de sport, terenurile de golf și terenurile de tenis se vor redeschide, iar atracțiile turistice, inclusiv grădinile zoologice, fermele de animale și siturile de patrimoniu vor fi, de asemenea, redeschise.

Se poate relua antrenamentul în aer liber, în sporturile fără contact, în grupuri de maxim 15 jucători, iar numărul persoanelor care pot participa la o înmormântare va crește la 25.

Guvernul va analiza în această săptămână planuri de ridicare a altor restricții în luna mai.

Echipa Națională de Urgență a Sănătății Publice se întrunește miercuri pentru a lua în considerare recomandările sale, pe care le va transmite subcomitetului Guvernului pentru Covid-19.

Taoiseach va anunța joi planurile specifice de redeschidere pentru luna mai și totodată vor fi indicații despre ceea ce se poate întâmpla mai târziu în vară.

Tánaiste Leo Varadkar a spus că „obiectivul absolut” este de a evita un al patrulea val de spitalizări și decese în Irlanda, iar experiența de la Crăciun și situația din India arată cât de repede virusul poate schimba situația.

„De asemenea, vedem din Israel cât de eficiente sunt vaccinurile. Mai sunt încă multe incertitudini în față, iar drumul va fi accidentat, dar lucrurile merg în direcția corectă, pe drumul cel mai bun pentru a evita un obstacol major. ”

Ieri, Taoiseach Micheál Martin a spus că “în aer liber” va fi tema pentru vară și Guvernul dorește ca tot ce este deschis acum să rămână deschis și să se pună capăt închiderilor de tip „stop-start”.

De asemenea, s-a confirmat că în Irlanda s-au administrat un milion de doze de vaccin (prima doză).

Informațiile au venit în momentul în care Departamentul Sănătății a raportat încă un deces legat de Covid și 429 de noi cazuri.

🍀 Echipajele de pompieri s-au luptat cu incendiul din Parcul Național Killarney pentru a treia noapte consecutivă

Serviciul de pompieri a continuat să lupte cu flăcările pentru a treia noapte consecutive într-un incendiu de vegetație izbucnit în Parcul Național Killarney.

Un elicopter al Air Corps este programat să se întoarcă luni pentru a ajuta la bătălia din zonele mai înalte și greu accesibile. Între timp, s-a solicitat introducerea unui sistem de bariere împotriva incendiilor în jurul proprietăților publice și private.

Incendiul din acest weekend din Killarney s-a răspândit pe mii de acri de mlaștină și munte din partea de sud a parcului de 25.000 de hectare.

Prioritatea este salvarea celor mai vechi păduri de stejar din Irlanda la Tomies, pe malul lacului Lough Leane. Mii de acri de teren mlăștinos care găzduiesc specii de păsări și mamifere au fost carbonizate.

Consilierul județului Kerry, Michael Cahill, a declarat că incendiul are efecte devastatoare asupra habitatului și a psihicului localnicilor.

“Am solicitat să fie furnizate bariere împotriva incendiilor în jurul pădurilor publice și private și a zonelor rezidențiale de mai multe ori de-a lungul anilor”, a spus el.

„An de an, viața personalului serviciilor de pompieri este pusă în pericol pentru a proteja casele de aceste incendii, iar fauna este decimată. Toți cei implicați trebuie să discute, înainte ca vieți să fie pierdute”, a spus Cllr Cahill.

„Și nu numai viețile și proprietățile sunt în pericol, dar acum întregul parc național Killarney ar putea fi distrus. Efectul devastator pe care l-ar putea avea este pierderea acestei comori naționale, fără să mai discutăm de pierderile din industria turistică care sunt inestimabile”, a spus el.

Între timp, în ciuda speculațiilor lansate de unii localnici că incendiile au fost provocate în mod intenționat, autoritățile nu vor să speculeze. Terenul extrem de uscat și temperaturile foarte ridicate, precum și lemnul uscat au fost factori care au contribuit la incendiu.

O briză puternică a continuat duminică dimineață, ajutând și mai mult la răspândirea incendiului și la împiedicarea eforturilor de a izola flăcările.

Se crede că focul a început la capătul sudic al parcului, lângă râul Long Range de pe N71 din Ring of Kerry. Pe rețelele de socializare au apărut scene dramatice cu flăcări care se ridicau pe cerul nopții.

🍀 Munți de gunoaie lăsate în zonele turistice după un weekend însorit

Vremea frumoasă din acest weekend a adus mormane de gunoi în orașe, zone de coastă și locuri pitorești, zona Portobello din Dublin fiind inundată de gunoi la câteva ore de la apelul disperat al primarului pentru ca oamenii să păstreze curățenia.

În weekend, un număr mare de oameni s-au adunat cu prietenii, profitând de vremea bună, deoarece temperaturile în unele zone ale Irlandei au ajuns chiar la 20 de grade.

Garda a împrăștiat mulțimile adunate în Salthill, Co Galway sâmbătă seara, după ce grupuri mari s-au adunat să se distreze și să consume alcool bucurându-se de vremea însorită.

Mulțimi mari de oameni s-au adunat, de asemenea, în Sandycove, în Co Dublin, în timp ce dublinezii s-au adunau pe plajele care se întind de la Howth până la Greystones și chiar mai departe.

Un consilier Fine Gael din Dún Laoghaire-Rathdown a distribuit fotografii pe rețelele sociale cu gunoaiele lăsate în zonă. “Oamenii sunt obosiți de un an lung de restricții, dar nu este o scuză pentru a ne distruge natura”, a scris pe Twitter Cllr Lorraine Hall.

Ea a spus că consiliul ar trebui să se „dubleze” coșurile de gunoi în perioada de vară și să îl colecteze mai frecvente.

Între timp, un apel al Primăriței Dublinului Hazel Chu pentru ca oamenii să respecte spațiul public din zona Portobello a orașului pare că a fost în zadar, zona fiind inundată de gunoaie, sticle și cutii de bere.

🍀 A fost publicat un nou ghid catolic de educație sexuală în școlile primare catolice

„Pubertatea este un dar de la Dumnezeu” afirmă Flourish, un nou curs pentru copii publicat de episcopii irlandezi. Noul program de educație sexuală pentru școlile primare catolice descrie sexul și pubertatea drept un „dar de la Dumnezeu”.

Flourish, un program de educație pentru relații și sexualitate (RSE), a fost dezvoltat de Conferința Episcopilor Irlandezi pentru elevii de clasa a VI-a. Resursele sunt disponibile pentru utilizare în școlile primare catolice, care reprezintă aproximativ 90% din toate școlile naționale, dar nu sunt obligatorii, spun surse implicate în aceasta.

O introducere a programului spune că atunci când se discută probleme LGBT, „învățătura Bisericii în legătură cu căsătoria dintre un bărbat și o femeie nu poate fi omisă”.

Programul afirmă că „pubertatea este un dar de la Dumnezeu. Suntem perfect concepuți de Dumnezeu pentru a procrea cu el ”; în timp ce o lecție despre siguranță și protecție îi sfătuiește pe copiii mai în vârstă să spună rugăciunea „Îngerul lui Dumnezeu”.

Noul program vine înaintea programului actualizat al Consiliului Național pentru Curriculum și Evaluare (NCCA) pentru relații și educație sexuală. Acest curs actualizat se va aplica tuturor școlilor primare, cu toate acestea școlile au dreptul să ofere aceste programe în conformitate cu statutul lor.

Mick Barry, un deputat Solidarity, a spus că va pune la îndoială modul în care programul poate fi calificat drept educație sexuală adecvată. „Religia nu ar trebui să influențeze relațiile și educația sexuală în școli”, a spus el.

Dl Barry a declarat că proiectul de legislație al partidului său privind „educația sexuală obiectivă” ar garanta relațiile factuale și educația sexuală în toate școlile, dacă va fi adoptat.

Organizația Atheist Ireland a spus că multe familii nereligioase sau alte religii decât catolice nu vor avea altă opțiune decât să-și trimită copiii la școli naționale finanțate public, sub patronajul Bisericii Catolice care livrează acest program.

„De ce părinții nereligioși ar dori ca copiii lor să fie învățați valori morale și sociale bazate pe presupusele învățături ale unui zeu? Aici nu există echilibrare a drepturilor, ci înăsprirea controlului pentru a se asigura că Biserica Catolică poate continua să evanghelizeze și să îndoctrineze ”, a spus organizația, într-o declarație.


 

🍀 Jocurile de la Euro 2020 din Dublin s-au mutat la Sankt Petersburg și Londra

Meciurile de la Euro 2020 programate la Dublin au fost mutate în Rusia și Londra, deoarece FAI și Guvernul Irlandei nu au putut garanta participarea spectatorilor la aceste meciuri.

Cele trei meciuri din grupa E cu Slovacia, Suedia și Polonia au fost mutate de pe stadionul Aviva la Sankt Petersburg. UEFA a confirmat că ultimul meci programat pentru Dublin a fost mutat pe stadionul Wembley din Londra.

Ministrul de stat pentru sport, Jack Chambers, a confirmat postului RTÉ că meciurile nu se mai țin la Dublin, chiar înainte ca UEFA să anunțe decizia oficială.

“Evident, suntem dezamăgiți că acest lucru se întâmplă, dar trebuie să fim sinceri cu privire la ceea ce este posibil în pandemie. Vom avea spectatori înapoi la jocuri în vara aceasta, dar 11.000 la un meci în iunie ar fi fost extraordinar.”

Nouă dintre cele 12 orașe gazdă au confirmat deja că stadioanele lor vor fi pline cu cel puțin 25% spectatori pentru EURO2020, capacitatea minimă pe care UEFA o acceptă.

München a fost al treilea oraș gazdă care nu a putut oferi UEFA garanții, dar a fost aprobat un nou plan care să permită cel puțin 14.500 de spectatori pe Allianz Arena cu capacitate de 75.000, asta în ciuda numărului crescut de cazuri din țară. Germania este programată să joace toate cele trei jocuri din grupe la München.

“Am crezut că UEFA nu funcționează cum trebuie, sincer, punând această condiție țărilor”, a spus Taoiseach Micheál Martin într-un interviu la emisiunea de duminică The Week in Politics de la RTÉ.

„Dacă te uiți la ceea ce se întâmplă în întreaga Europă în ceea ce privește B117 (varianta Covid-19) și în ceea ce privește incidența ridicată în țările statelor membre europene, să … pună condiții țărilor de a forța spectatorii să meargă la meciuri prematur cred că a fost un apel greșit ”, a spus el. „Nu am crezut niciodată că este propunerea UEFA este una realistă.”

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro