🍀 Regulile privind ospitalitatea sunt amânate de dezacordurile cu privire la numărul de persoane de la mese

Regulile pentru sectorul ospitalității care urmau să fie convenite ieri au fost amânate din cauza discuțiilor în contradictoriu privind numărul de persoane care ar trebui să fie permise la o masă.

Regulile elaborate de Fáilte Ireland au fost așteptate ieri, cu toate acestea, Departamentul Primului Ministru nu le-a aprobat încă, potrivit cotidianului Irish Examiner.

Planurile includ: o regulă de un metru între mese, atât pentru interior, cât și pentru exterior – O limită de șase persoane pe rezervare – O limită de timp de 105 minute pentru servitul mesei la interior sau nicio limită de timp dacă se menține o distanță de doi metri între mese – Limita de timp (dacă există) pentru servitul mesei în aer liber, este stabilită de către unitate – Eliminarea regulii „mesei substanțiale” din puburi.

Conform rapoartelor din mass media dezacordul dintre oficiali se referă la numărul total de persoane permise la o singură masă, deoarece copiii sub o anumită vârstă au fost excluși anterior din numărul limită al mesei. S-a sugerat că până la 15 persoane ar putea sta la o singură masă atunci când sunt incluși copiii, ceea ce a dus la îngrijorări că măsura ar putea încuraja petrecerile, cum ar fi zilele de naștere și botezurile.

Irish Times scrie că întârzierea în publicarea regulilor este de a se asigura că sectorul „are o înțelegere clară” la ceea ce se așteaptă atunci când se redeschid, o sursă guvernamentală adăugând că se concentrează pe „redactarea corectă”.

Servitul mesei în aer liber va fi reluată începând cu 7 iunie, în timp ce ospitalitatea la interior va primi o dată de redeschidere care va fi în luna iulie, iar data va fi anunțată în următoarea comunicare guvernamentală care va avea loc cel mai probabil vineri.

Serviciile de cazare, cum ar fi hotelurile, B&B vor avea totuși voie să ofere oaspeților servicii de bar și restaurant la interior, începând cu 2 iunie, existând o solicitare de la Asociația Restaurantelor să extindă măsura pentru toate restaurantele de la  în interior la acea dată. Asociația spune că măsura dacă nu se aplică tuturor restaurantelor este una discriminatorie.

🍀 Irlanda ajunge la 2,5 milioane de vaccinări mai devreme decât se aștepta

HSE va prezenta la sfârșitul acestei săptămâni următoarea fază a planului de vaccinare al Irlandei, prin care vor fi făcute peste 400.000 de vaccinări pe săptămână în iunie.

Planul revizuit, care este așteptat să fie anunțat joi, vine după ce Primul Ministru Micheál Martin a spus marți că se așteaptă ca la sfârșitul zilei să se atingă pragul de 2,5 milioane de vaccinuri administrate.

Surse din HSE au declarat că întreruperea sistemelor IT după atacul ransomware din această lună înseamnă că nu primește rapoarte zilnice de la medici cu privire la numărul de vaccinuri administrate. Cu toate acestea, pe baza livrărilor către medicii de familie și a cifrelor de la centrele de vaccinare, ei cred că ținta de 2,5 milioane a fost probabil atinsă mai devreme decât se aștepta.

S-au administrat aproximativ 300.000 de vaccinuri săptămâna trecută, cu o cifră similară așteptată săptămâna viitoare. De luna viitoare, se așteaptă să existe o a doua accelerare a programului de vaccinare, deoarece programările pentru vaccinare cresc la peste 400.000 pe săptămână.

Cu toate acestea, deși există capacitate în sistem de a vaccina mai mult de atât, există unele îndoieli cu privire la faptul dacă livrările de vaccinuri AstraZeneca și Johnson și Johnson (J&J) vor ajunge la timp. Există deja deficiențe în volumul de vaccinuri J&J în această lună și oficialii se tem că livrările pot fi grupate la sfârșitul lunii, ceea ce înseamnă că va fi dificil să se atingă obiectivul de 80% din populația adultă care primesc cel puțin o primă doză până la sfârșitul lunii iunie.

Se așteaptă ca înregistrarea pentru programarea la vaccinare pentru cei cu vârste cuprinse între 40 și 45 de ani să se deschidă săptămâna viitoare.

🍀 Irlandezilor li s-a cerut să nu-și facă rezervări pentru vacanțe în străinătate și să facă vacanța în Irlanda

Certificatul verde digital al UE care permite călătoria în străinătate urmează să fie pus în aplicare până la 1 iulie. Dar deja Spania a anunțat luni că ușa este deschisă turiștilor irlandezi, spunând că va permite irlandezilor complet vaccinați să călătorească în Spania fără restricții începând cu 7 iunie.

Cu toate acestea, ministrul turismului Catherine Martin a făcut o pledoarie publică patriotică pentru a evita pachetele de vacanță în străinătate și, în schimb, să rămână și să petreacă vacanța în Irlanda. Apelul ministrului vine înainte de un anunț major al Guvernului, așteptat vineri, privind reducerea mai multor restricții care implică călătoriile și evenimentele live.

Dna Martin a cerut oamenilor să reziste dorinței de a călători în străinătate și, în schimb, să rămână în vacanță în Irlanda în această vară.

Ea a declarat pentru cotidianul Irish Daily Mail: „Îi încurajăm pe oameni să rămână acasă, să petreacă acasă și să sprijine industria care are cu adevărat nevoie de noi”. Dna Martin a adăugat că un astfel de efort național colectiv „va duce la stimularea locurilor de muncă în comunitățile din Irlanda”.

Dar tentația va fi mare pentru cei care caută plaje însorite, deoarece Spania – cea mai populară destinație printre turiștii irlandezi – a dat undă verde Irlandei luni.

Alte destinații fierbinți de vacanță, cum ar fi Grecia, Italia și Portugalia, se deschid și ele turiștilor, imediat cum UE adoptă noul certificat verde digital, care va permite călătoriile neesențiale între statele membre de la 1 iulie.

Ministrul Afacerilor Externe, Simon Coveney, a declarat că este „foarte probabil” ca irlandezii să poată pleca în vacanță în străinătate în această vară, deoarece a indicat că certificatul verde al UE va fi implementat „cu mult înainte” de termenul limită maxim care expiră la mijlocul lunii august.

„Fără îndoială, între începutul lunii iulie și la un moment dat în august, va avea loc o schimbare semnificativă în ceea ce privește călătoriile internaționale”, a declarat ministrul Coveney pentru o emisiune radio la Newstalk la începutul acestei săptămâni. Certificatele verzi digitale vor fi în funcțiune în UE începând cu 1 iulie, dar statele membre au la dispoziție șase săptămâni pentru a introduce sistemul.

Fiecare stat membru poate decide individual criteriile pentru a permite călătoriile internaționale neesențiale în sau în afara țării lor.


🍀 O femeie numită în al doilea cel mai înalt grad din Forțele de Apărare irlandeze

Ministrul Apărării, Simon Coveney, a spus că ziua de ieri este o zi semnificativă pentru Irlanda, deoarece generalul-maior Maureen O’Brien va fi trimis ca unul dintre cei doi consilieri militari la Națiunile Unite.

Dl Coveney a spus că este o reflectare nu numai a rolului Irlandei în menținerea păcii, ci și a cât de mult este apreciat generalul-maior O’Brien în ONU. Generalui Maior O’Brien este prima femeie numită în al doilea cel mai înalt grad din Forțele de Apărare.

Numirea ei a fost anunțată de dl Coveney și de șeful Statului Major al Forțelor de Apărare, viceamiralul Mark Mellett.

Ea va prelua rolul de consilier militar adjunct al subsecretarului general al ONU pentru operațiuni de pace la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York.

Generalul maior O’Brien a servit 39 de ani în Forțele de Apărare, iar cariera sa include misiuni de menținere a păcii în Ciad, Timorul de Est și Siria.

În 2009, a devenit prima femeie care a servit ca ofițer adjunct de comandament al unui batalion de infanterie, când a fost trimisă în Ciad (MINURCAT).

În 2011, a devenit prima femeie care a fost promovată la gradul de locotenent colonel și în 2012 a devenit prima femeie care a comandat un batalion de infanterie când a fost numită ofițer comandant al batalionului 27 infanterie din Dundalk.

Generalul maior O’Brien și-a încheiat recent turneul în calitate de comandant adjunct al forței UNDOF, unde a fost trimisă în Siria timp de 18 luni, revenind acasă în martie.

De asemenea, a condus unitatea de comunicații și tehnologii informaționale a forțelor de apărare, care joacă un rol vital în apărarea Irlandei împotriva atacurilor cibernetice.

Născută în orașul Galway, generalul maior Maureen O’Brien a absolvit Universitatea College Galway, înainte de a ajunge cadet în forțele de apărare în 1981.

🍀 Asediul din Blanchardstown: doi ofițeri Garda răniți

Un bărbat a fost arestat în urma unui asediu armat din vestul Dublinului, în timpul căruia doi gardaí au fost împușcați și răniți. Ofițerii, se înțelege că ar fi detectivi în haine civile, și se aflau într-o zonă de locuințe din Clonsilla când marți seară un bărbat a deschis focul asupra lor. Aceștia au suferit răni prin împușcare când asupra lor au fost trase rafale cu o armă automată. Rănile celor doi nu le pun viața în pericol

Incidentul de la Whitechapel Grove s-a încheiat după o confruntare armată care a durat câteva ore și a implicat unități armate specializate, elicopterul Garda și unitatea de negociere a Garda.

Suspectul s-a predat după câteva ore după 21:00, în urma unor conversații prelungite cu un negociator și a fost dus la Blanchardstown Garda Station. Garda a solicitat o întrerupere a relatării incidentului în mass-media pe durata acțiunii, interdicție care a fost ridicată la scurt timp după ora 22:00.

Garda s-a dus inițial la casa din Clonsilla pentru a investiga raportarea unui incident. Mama suspectului se presupune că era în casă marți seară când a început totul, dar nu este clar dacă a fost rănită. Suspectul, un bărbat cunoscut de Garda, s-a baricadat efectiv în interiorul casei și a refuzat să coopereze cu ofițerii înainte de a deschide focul asupra lor.

Se înțelege că au fost schimbate focuri de armă între unitatea înarmată a Garda și suspect la un moment dat. Cel puțin opt focuri au fost trase de la fereastra casei spre Garda în timp ce aceștia stăteau în stradă. La fața locului a fost recuperată o armă.

Unul dintre gardaí a fost rănit în mână, iar celălalt în picior. Aceștia sunt tratați la spitalul Connolly Blanchardstown.

Datorită împușcăturilor alți ofițeri au fost nevoiți să se arunce la pământ pentru a se acoperi înainte ca un cordon de securitate să fie amplasat în jurul locului iar casele din apropiere să fie evacuate. O operațiune masivă de la Garda a fost pusă în aplicare și o zonă mare din jurul zonei de locuințe a fost închisă, în timp ce Garda a invadat zona cu mai multe unități. Alte echipaje Garda, inclusiv patrule în uniformă în mașini și Unitatea de sprijin armat, au ajuns la fața locului, în timp ce elicopterul Garda era vizibil și survola zona, monitorizând evenimentele de la sol.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro