🍀 Peste 1.500 de persoane s-au testat ieri în centrele de testare walk-in

Peste 1.500 de persoane au fost testate pentru Covid-19 la cele cinci centre de testare de tip walk-in din Irlanda, deschise ieri.

Executivul serviciului de sănătate (HSE) a raportat un flux constant de persoane care au venit pentru a beneficia de testul gratuit.

Cele cinci centre s-au deschis ieri dimineață, patru în Dublin și unul în Tullamore în co. Offaly. Fiecare persoană testată în aceste teste va primi rezultatul testului prin mesaj text în termen de 48 de ore.

Vorbind la conferința de presă NPHET de seară, dr. Miriam Owens, directorul Sănătății Publice, HSE, a declarat: „Astăzi au fost deschise noi centre de testare walk-in în zonele cu transmisie ridicată pentru a permite accesul sporit la testare pentru persoanele care nu au simptome. Dacă aveți simptome, v-aș încuraja să contactați medicul de familie pentru a aranja un test cât mai curând posibil. Împreună putem rupe lanțul de transmitere a acestei infecții, spălându-ne mâinile, păstrând o distanță de siguranță și evitând orice activitate neesențială în care vă întâlniți cu ceilalți. ”

Aseară, în Irlanda au fost confirmate trei decese legate de Covid-19 și 606 de cazuri noi.

Dintre decesele raportate aseară, două au avut loc în martie și unul în februarie. Până acum sunt înregistrate un total de 4.631 de decese legate de Covid-19 în Irlanda.

🍀 De astăzi pasagerii care sosesc din 33 de țări cu „risc ridicat” vor intra în carantină obligatorie în hoteluri

Carantina hotelieră obligatorie a intrat în vigoare pentru toți pasagerii care sosesc în Irlanda din 33 de țări considerate „cu risc ridicat” pentru transmisia Covid-19. 

Călătorii trebuie să rezerve un sejur de 12 nopți la unul dintre hotelurile destinate. Cu toate acestea, perioada ar putea fi redusă dacă o persoană primește un test Covid-19 negativ în ziua a zecea de carantină.

Țările aflate pe lista obligatorie de carantină hotelieră includ Austria, Emiratele Arabe Unite, Africa de Sud, Brazilia, Argentina, Chile și Venezuela. Reamintim cititorilor Informatia IRL că România nu este pe această listă.

Noile reguli afectează orice pasager care s-a aflat într-una din țările desemnate cu „risc ridicat” în ultimele 14 zile, inclusiv pe cei care au făcut un zbor cu escală. Conform autorităților lista poate fi modificată în orice moment.

Costul unui sejur de 12 nopți este de 1.875 de euro pentru o persoană, 625 de euro pentru un alt adult (sau copil cu vârsta peste 12 ani) care împarte camera cu primul adult, 360 euro pentru un copil cu vârsta între 4 și 12 ani, iar bebelușii nu plătesc.

Tifco Hotel Group va fi responsabil pentru transportul persoanelor la hotel. De asemenea, va fi responsabil pentru asigurarea securității. Odată ce călătorii au un test PCR negativ, li se va permite să părăsească camera de hotel de până la trei ori pe zi pentru aer curat.

Taoiseach Micheál Martin a insistat asupra faptului că facilitățile de carantină „nu sunt închisori”, iar ministrul sănătății, Stephen Donnelly, a spus că personalul hotelului va face tot posibilul pentru ca experiența să fie „cât mai confortabilă posibil”.

Cu toate acestea, este o infracțiune să părăsiți carantina hotelieră obligatorie dacă nu ești autorizat să faci acest lucru. Garda va fi alertată dacă cineva încearcă să plece.

🍀 ESRI reduce prognozele de creștere economică în timp ce restricțiile continuă

Institutul de Cercetări Economice și Sociale a Irlandei și-a redus previziunile de creștere economică în acest an, din cauza restricțiilor pandemice de nivel 5.

În raportul economic trimestrial, a redus, de asemenea, în mod semnificativ numărul finalizărilor de case care erau așteptate anul acesta. Totul din cauza restricțiilor Covid care au continuat mult mai mult decât se aștepta oricine. A însemnat mai puțină activitate economică și mai puțini oameni la muncă.

În consecință, ESRI a eliminat cu jumătate de punct procentual prognozele de creștere economică pentru acest an. Se așteaptă în continuare ca economia să înregistreze o redresare în a doua jumătate a anului, prognozând o creștere de 4,4%.

Se estimează însă că șomajul va rămâne ridicat anul acesta, la 16,7% și nu-și va reveni la nivelurile de dinainte de pandemie până în 2023.

De asemenea, se estimează că finalizarea locuințelor în acest an va cădea la 15.000, o scădere de 25% față de anul trecut. Raportul spune că oferta de locuințe este unul dintre costurile economice pe termen lung ale Covid.


🍀 Ulster Bank a primit o amendă record de 38 de milioane de euro

Banca Centrală a amendat Ulster Bank Ireland cu aproape 38 de milioane de euro pentru zeci de încălcări ale reglementărilor în gestionarea clienților de credite ipotecare.

Amenda de 37,774 milioane de euro este cea mai mare dată vreodată de către autoritatea de reglementare împotriva oricărei alte firme.

În timpul anchetei sale, Banca Centrală a descoperit ceea ce a descris drept „eșecuri grave” de către Ulster Bank în tratarea a 5.940 de clienți pe o perioadă de 16 ani din 2004 până anul trecut. În total, Ulster Bank a recunoscut 49 de încălcări de reglementare.

Acțiunile sale, a constatat Banca Centrală, au cauzat daune evitabile și inacceptabile, inclusiv perioade prelungite de suprataxare și pierderea a 43 de proprietăți ale clienților, inclusiv 29 de case de familie.

“Ancheta noastră a identificat numeroasele oportunități pe care UBID trebuia să le aplice corect clienților săi și eforturile depuse de UBID pentru a se sustrage de la obligațiile sale față de acești clienți”, a spus Seána Cunningham, directorul Băncii Centrale pentru Reglementare și Combatere a Spălării Banilor.

“În ciuda faptului că UBID reieșea clar din plângerile clienților că unii plătesc mai mult pentru creditul lor ipotecar decât ar trebui, UBID a continuat să le refuze clienților tarifele mai mici la care aveau dreptul”, a declarat ea.

Creditele ipotecare de tip tracker utilizează o rată a dobânzii care urmărește rata principală a Băncii Centrale Europene. Ulster Bank a introdus creditele ipotecare de tip tracker în 2001, dar, ca și alte bănci, le-au retras în 2008, când criza financiară a lovit și le-a făcut mai costisitoare.

Banca Centrală a declarat că Ulster Bank nu a vrut să dezvăluie clienților afectați de aceste credite toate consecințele stabilirii ratelor dobânzii.

De asemenea, a conceput și a pus în aplicare o strategie deliberată de a nu oferi anumitor clienți dreptul lor la o rată corectă, cu excepția cazului în care aceștia s-au plâns. Ulster Bank, de asemenea, nu a respectat un termen legal pentru furnizarea de informații în ancheta Băncii Centrale.

🍀 Un român trimis la închisoare pentru furt din mai multe conturi bancare

Un român care a recunoscut că a furat peste 120.000 de euro de la diverși deținătorii de conturi la Bank of Ireland în urmă cu doi ani a fost condamnat ieri la patru ani și jumătate la Trim Circuit Court.

Daniel Munteanu, în vârstă de treizeci și unu de ani, cu adresa în Navan, pe Tower Mount Slane Rd, a pledat vinovat la 10 acuzații de furt totalizând 121.800 de euro de la Bank of Ireland și deținerea de carduri bancare false în diferite locații și la date diferite între 9 Septembrie 2018 și 4 martie 2019.

Munteanu, tată a doi copii, a recunoscut că deține, de asemenea, 51 de carduri bancare clonate, o mașină pentru fabricarea cardurilor bancare false, precum și două permise de conducere și cărți de identitate false românești și un pașaport fals găsite în timpul unei percheziții Garda la adresa sa, pe 4 martie 2019. .

Furturile au fost efectuate în Meath, Louth, Monaghan, Cavan, Westmeath, Offaly, Kildare, Dublin, Wicklow și Galway, cu 300 de retrageri de bani care au afectat 52 de conturi.

În unele cazuri, mai multe retrageri au fost făcute din același cont până când a fost golit.

Dovezile din caz au fost audiate în noiembrie, când instanța a audiat inculpatul în urma unei anchete efectuate de Garda, în urma unei plângeri a unui angajat de la Unitatea de Criminalitate Financiară a Bank of Ireland.

Detectivul Garda Stephen Kelly i-a spus consilierului procuror Carl Hanahoe BL că Munteanu a fost identificat ca suspect după ce Garda a verificat înregistrările camerelor de supraveghere de la bancomate, de la punctele de taxare de pe autostrăzi și de la punctele de control aleatorii ale Garda.

Inculpatul a fost arestat în urma unei operațiuni de supraveghere a casei în care locuia după ce s-au făcut retrageri de la bancomate din Dunshaughlin și Killester în februarie 2019.

Garda a descoperit o serie de accesorii de clonat carduri în casă, carcase false pentru bancomate utilizate pentru extragerea detaliilor cardurilor bancare și carduri de loialitate rescrise cu detalii bancare.

Un avocat al apărării a declarat că clientul său a câștigat 10.000 – 12.000 euro din implicarea sa, în timp ce majoritatea banilor au fost transferați unor terțe persoane din România.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro