🍀 Guvernul va discuta astăzi despre PUP și va revizui estimările cheltuielilor

Cabinetul va discuta astăzi pe baza estimărilor de cheltuieli revizuite pentru mai multe departamente guvernamentale, inclusiv Protecția socială. Ministrul Heather Humphreys va prezenta un raport guvernului cu privire la plata șomajului pandemic.

Din martie 2020, departamentul a cheltuit peste 7 miliarde euro pentru PUP, cu plăți individuale de peste 21 milioane euro.

Se așteaptă ca miniștrii finanțelor și cheltuielilor publice să actualizeze Cabinetul cu privire la planul național de recuperare și rezistență al țării, care este necesar pentru ca Irlanda să beneficieze de subvenții din planul de recuperare și reziliență al UE.

Se așteaptă ca Irlanda să primească subvenții de 915 milioane euro în cadrul acestui fond, care va pune accent pe investițiile în tehnologia digitală și în proiectele de tranziție verde.

🍀 Miniștrii juniori cer relaxarea interdicției de călătorie interjudețene

Guvernul se află sub presiune din interiorul propriilor miniștri pentru a relaxa regulile privind călătoriile interjudețene.

Doi miniștri de stat au declarat pentru The Irish Times că regulile, care limitează călătoria în interiorul unui comitat sau într-un comitat vecin, atâta timp cât se află la 20 km de casă, trebuie re-examinate.

„Opinia mea personală este că călătoriile inter-comitate ar trebui să se deschidă imediat, că limitarea oamenilor în propriul lor comitat – este extrem de frustrantă”, a spus deputatul Niall Collins din Limerick.

Domnul Collins, care este ministru de stat la Departamentul de învățământ superior, a spus că activitățile în aer liber ar trebui permise pe o bază geografică mai largă.

„Dacă permitem activități în aer liber și socializare limitată, restricționarea acesteia în comitatul propriu nu are sens”, a spus el.

Ministrul de stat al Departamentului Sănătății, Anne Rabbitte, a declarat că nu este de acord cu „legarea oamenilor”.

„Nu așa funcționează”, a spus reprezentatul de Galway East, adăugând că oamenilor ar trebui să li se permită să călătorească în afara comitatului lor pe baza respectării a tuturor celorlalte măsuri de sănătate publică în timp ce o fac.

„Toți suntem adulți, să-i tratăm pe toți ca pe adulți. Suntem de 14 luni în această pandemie, știm la ce să ne așteptăm, ar trebui să facem o consolidare pozitivă, mai degrabă decât să ținem oamenii închiși”, a spus ea.

„Oamenii au mers mai departe, se deplasează, nu rămân la locația stabilită”, a spus dna Rabbitte, adăugând că restricțiile privind călătoriile creează, de asemenea, o povară polițienească semnificativă.

🍀 Guvernul investighează rapoartele despre jurnalistul irlandez dispărut în urma atacului din Burkina Faso

Guvernul a lansat o anchetă în urma unor rapoarte conform cărora un jurnalist irlandez a dispărut după un atac asupra unui convoi care a avut loc în Burkina Faso.

Un convoi al forțelor de securitate ar fi fost atacat luni în zona Pama din Burkina Faso, iar mass-media locală au declarat că convoiul a fost angajat într-o operațiune anti-braconaj în națiunea din Africa de Vest.

Se înțelege că trei persoane au fost rănite în timpul atacului, în timp ce agenția de știri Reuters a raportat că cel puțin alte două persoane au fost raportate dispărute.

Dintre cei despre care au fost raportați dispăruți, se crede că unul este un jurnalist irlandez, în timp ce celălalt ar putea fi un jurnalist spaniol.

Într-o declarație pe această temă, un purtător de cuvânt al Departamentului Afacerilor Externe a spus: „Departamentul este la curent cu rapoartele și este în strânsă legătură cu partenerii internaționali cu privire la situația de pe teren. Departamentul nu comentează detaliile unui caz specific.”


🍀 Planuri de construire a mai mult de 1.200 de case pe locul spitalului din Dundrum

Un proiect de dezvoltare pe terenul Spitalului Central Mental din Dundrum din Dublin a fost publicat de Agenția pentru Dezvoltarea Terenurilor (LDA).

Planurile includ 1.259 de case, precum și o infrastructură comunitară, inclusiv facilități de sport interioare și în aer liber, un loc social, un centru de inovare, un centru medical, facilități de îngrijire a copiilor și alte facilități.

LDA a declarat că proiectul va include în marea lui majoritate locuințe accesibile și sociale, cu apartamente, duplexuri și case cu dimensiuni cuprinse între unu și patru dormitoare.

“Suntem încântați, după un an de planificare și aproximativ opt luni de implicare a părților interesate, că am adus împreună la o viziune ambițioasă pentru acest teren unic”, a declarat CEO-ul LDA, John Coleman.

„Masterplanul nostru echilibrează dorința de a crea o dezvoltare semnificativă de locuințe, oferind case necesare la prețuri accesibile pentru oameni de toate vârstele, în timp ce se integrează cu succes și în comunitatea învecinată.”

O treime din terenul de 11,3 ha va fi dat în folosință ca spațiu deschis publicului, inclusiv un parc, o grădină, o piață civică și un coridor ecologic.

Spații pentru joacă pentru copii vor fi, de asemenea, prevăzute, împreună cu spații pentru toate vârstele, în timp ce majoritatea zidului existent în jurul spitalului va rămâne ca o caracteristică, cu porți de acces în anumite locuri.

Clădirea principală a spitalului va fi folosită ca centru de întreprindere și inovare, capela și infirmeria de pe site fiind, de asemenea, protejate și refăcute pentru utilizare de către comunitate.

🍀 Dublu impuls pentru vaccinarea în Irlanda: vaccinul J&J aprobat și restricțiile AstraZeneca au fost ridicate

Programul de vaccinare Covid-19 al Irlandei a primit un dublu impuls noaptea trecută, când Comitetul Național de Consultanță pentru Imunizare (NIAC) a dat aprobarea vaccinului Johnson și Johnson și și-a relaxat restricțiile privind vaccinarea cu AstraZeneca.

Decizia permite o vaccinare mai rapidă, cu HSE pregătit să înceapă să administreze o vaccinul care necesită doar o doză J&J chiar din această săptămână.

Știrea a venit ca o ameliorare după ce săptămâna trecută comitetul a dat recomandări de restricționare a utilizării vaccinului J&J. Dar acum permiterea utilizării acestuia în grupa de vârstă de peste 50 de ani, împreună cu schimbarea ghidurilor de utilizare a vaccinului AstraZeneca într-un regim similar, va permite o vaccinare mai rapidă, au spus surse implicate în proces.

Comitetul a mai spus că vaccinul J&J ar putea fi utilizat pentru cei sub 50 de ani pentru care nu era disponibil un alt vaccin și pentru persoanele din comunitățile dificil de accesat.

Sfatul comitetului va fi acum luat în considerare de medicul șef, dr. Tony Holohan, înainte de a informa guvernul.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro