🍀 Tot ce trebuie să știți despre redeschiderea ospitalității în Irlanda
Care sunt aceste reguli și de ce au apărut acum?
Înainte de redeschiderea sectorului hotelier, Fáilte Ireland a conceput linii directoare pentru a ajuta companiile să planifice pentru următoarele luni și să protejeze angajații și clienții într-un moment în care pandemia nu s-a sfârșit. Pub-urile, restaurantele și cafenelele au cerut îndrumări, în timp ce hotelurile se vor redeschide pe 2 iunie, iar ospitalitatea în aer liber va relua pe 7 iunie. Se așteaptă că ospitalitatea interioară se va relua la o dată în luna iulie.
Ce înseamnă acest lucru pentru următoarea mea cazare la un hotel?
Dacă ați făcut o rezervare la un hotel începând cu 2 iunie, puteți lua masa în hotel la interior, atâta timp cât sunteți cazat acolo. Dacă sunteți la barul hotelului sau la restaurant și există o distanță de numai 1m între mese, va trebui să faceți o rezervare în avans și va exista o limită de timp de 105 minute. Dacă distanța este extinsă la 2m între mese, nu va trebui să pre-rezervați și este posibil să nu se aplice o limită de timp.
Ce reguli sunt pentru restaurante sau puburi?
Dacă ați făcut o rezervare începând cu 7 iunie, se vor aplica următoarele reguli. Distanța dintre mese va fi de cel puțin 1m. Va exista o limită de șase persoane cu vârsta de cel puțin 13 ani la masă. Această limită nu include însoțirea de către copiii cu vârsta de sub puțin 12 ani. Inclusiv cu copii, rezervarea maximă poate fi pentru 15 persoane. Locația va decide dacă există sau nu limite de timp. În plus, liniile directoare prevăd că orice local care servește mâncare și băuturi trebuie să fie închis până la ora 23:30.
Dar mesele la interior?
Cabinetul va decide vineri când se va relua servitul mesei la interior. Conform ghidurilor actuale, dacă există doar 1m între mese la interior, atunci trebuie făcută o rezervare în prealabil și va fi stabilită o limită de timp de 105 minute, plus 15 minute pentru curățare. Dacă spațiul dintre mese este extins la 2m, nu va trebui să rezervați în prealabil și nu va exista o limită de timp. Regula achiziționării unui meniu substanțial la pub a fost abolită.
Care este situația cu nunțile?
Începând cu 10 mai, 50 de invitați pot participa la ceremonia în sine și 15 oaspeți pot participa la recepție dacă este în aer liber sau șase dacă este organizată la interior, excluzând mirii și personalul. Este permis și un fotograf, iar recepția trebuie să fie doar o servitul mesei. Muzica și dansul nu sunt permise.
🍀 Tánaiste confirmă că ajutoarele pandemice vor fi eliminate din octombrie
Tánaiste Leo Varadkar a declarat că guvernul va prezenta săptămâna viitoare planurile de eliminare treptată a sprijinului acordat asistenței pandemice din octombrie.
După cum relatează cotidianul Irish Times, în cadrul reuniunii parlamentare a Fine Gael, miercuri seară, dl Varadkar a spus că nu ar trebui așteptate schimbări dramatice în al treilea trimestru, deoarece țara va fi în continuare în modul de redeschidere.
El a adăugat că sprijinurile trebuie eliminate treptat și că săptămâna viitoare Guvernul va transmite cum ar arăta eliminarea treptată din trimestrul patru al acestui an. Dl Varadkar a mai spus că Guvernul urmărește să introducă țara în restricții de nivel 2, similar cu ceea ce a fost în vara trecută.
Surse au declarat că dl Varadkar a declarat că situația actuală în legătură cu Covid-19 este situația la care guvernul se aștepta să fie în această etapă.
El a spus că portalul de vaccinare se va deschide persoanelor între 40 și 45 de ani „în zilele următoare”. Va exista o opțiune pentru ca acest grup să primească vaccinul Johnson & Johnson, a spus el.
🍀 O moțiune care solicita expulzarea ambasadorului israelian a fost respinsă în Dáil
O moțiune în Dáil care solicita expulzarea ambasadorului israelian în Irlanda și impunerea de sancțiuni împotriva Israelului a fost respinsă.
Amendamentul introdus de People Before Profit la moțiunea făcută de Sinn Fein a fost învins cu un vot de 46 pentru și 87 împotriva. Amendamentul susținea că Israelul este vinovat de crime de război, curățare etnică și apartheid și, ca urmare, ambasadorul israelian și personalul ambasadei ar trebui expulzați.
People Before Profit l-a descris ca fiind un „moment istoric”, deoarece va fi prima dată când Dail va vota asupra aplicării sancțiunilor împotriva Israelului. Propunerea a venit după ce Guvernul a susținut o moțiune prin care se condamna anexarea de facto israeliană a pământului palestinian.
Irlanda este prima țară din UE care numește așezările ilegale ale Israelului ca o anexare de facto.
Ministrul Afacerilor Externe, Simon Coveney, a declarat că moțiunea este un „semnal clar al sentimentului din toată Irlanda”. Dl Coveney a declarat marți că Guvernul trebuie să fie „sincer cu privire la ceea ce se întâmplă acolo”, adăugând că este o „anexare de facto”.
El a adăugat că afirmația nu a fost spusă cu ușurință.
Israelul a lansat sute de atacuri aeriene împotriva țintelor din Gaza, în timp ce Hamas a trimis peste 4.000 de rachete către Israel, cu peste 250 de oameni uciși în total.
O încetare a focului vineri a finalizat 11 zile de lupte în Fâșia Gaza, considerate ca fiind cele mai grave violențe din regiune din 2014.
🍀 Mușcăturile de păianjeni veninoși tot mai frecvente în Irlanda – studiu
Studiile făcute asupra unei specii de păianjen prezente din ce în ce mai frecvent în Irlanda au descoperit că poate produce mușcături care pot necesita tratament în spital.
Oamenii de știință de la NUI Galway au petrecut câțiva ani examinând păianjenul intitulat Noble False Widow. Ei spun că majoritatea mușcăturilor se întâmplă în jurul caselor, marea majoritate apar atunci când victimele sunt în pat sau când păianjenii sunt prinși în haine.
Specia își are originea în Insulele Canare și Madeira, dar s-a răspândit în întreaga lume în ultimele două decenii. În unele părți din Irlanda și Marea Britanie, este acum unul dintre cei mai comuni păianjeni care se găsesc în mediul urban.
Mușcăturile veninoase devin din ce în ce mai răspândite, victimele suferă de obicei dureri intense și umflături pentru câteva zile. În unele cazuri, este raportată stare de rău și rigiditate persistentă la nivelul membrelor.
Anul trecut, cercetătorii au descoperit că 111 toxine, din 140 găsite în veninul păianjenilor Noble False Widow, erau comune celor găsite la văduvele negre.
Studiul, publicat în revista Clinical Toxicology, confirmă faptul că unele victime ale mușcăturilor prezintă simptome foarte asemănătoare cu cele provocate de păianjenii Black Widow (Văduva Neagră) și, în unele cazuri, necesită internare în spital.
Se crede că aceștia au ajuns Irlanda în containere de marfă și s-au răspândit în toate părțile țării de când au fost detectate aici la sfârșitul anilor ’90.
🍀 Închiderea șantierelor a determinat muncitorii să lucreze la negru în timp ce primesc PUP, spune un grup de construcții
Un grup de construcții a declarat că închiderea șantierelor la începutul acestui an, ca urmare a pandemiei, a determinat lucrătorii să facă lucrări la negru în timp ce primesc plata pentru șomaj pandemic (PUP).
Tom Parlon, directorul general al Federației Industriei de Construcții, a declarat că industria este în prezent „în creștere” și caută muncitori calificați pe șantierele din toată Irlanda.
Comentariile sale au venit după ce a ieșit la iveală că 28.758 de persoane, care lucrau în construcții înainte de pandemie, încă primesc PUP la aproape o lună după ce șantierele s-au redeschis. Acei lucrători care încă primesc PUP solicită statului aproape 10 milioane de euro pentru fiecare săptămână în care plata rămâne deschisă.
Deși un număr dintre acei oameni din industria construcțiilor ar fi putut fi afectați de închiderea companiilor mai mici de construcții, există locuri de muncă în altă parte, potrivit dlui Parlon.
Vorbind la emisiunea Newstalk Breakfast, el a spus: „Încerc să pun în perspectivă, sunt 130.000 de oameni angajați într-o industrie care a fost închisă aproape în totalitate timp de trei sau patru luni, așa că ne ridicăm. „Sunt de acord, cu siguranță abilitățile reale, cele importante, precum zidarii, tâmplarii, electricienii, instalatorii, sunt rari, nu îi poți găsi pe șantiere, există o cerere mare pentru ei.
‘Toate șantierele sunt extrem de ocupate, se ridică. Știm că avem nevoie de mult mai multe locuințe cu toate lucrurile care au fost oprite, așa că mă surprinde și am vorbit cu câțiva dintre membrii mei în această dimineață și îi surprinde. „În general, nu există un șantier în Irlanda care să nu aibă nevoie de câteva mâini în plus.”
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro