🍀 Trei ofițeri Garda răniți și 23 de persoane arestate după protestul antiblocaj din Dublin
Trei garda au fost răniți și 23 de persoane au fost arestate după ce protestatarii antiblocare s-au ciocnit sâmbătă cu Garda în Dublin. Într-o declarație a Garda, se spune că unul dintre gardieni a avut nevoie de spitalizare.
Comisarul Garda Drew Harris a acuzat protestatarii că au atacat intenționat și rănit membrii forței în timpul unei demonstrații care a început în fața St Stephen’s Green. Domnul Harris a spus că numai prin „noroc și gândire rapidă”, garda a scăpat fără răni grave atunci când o rachetă de artificii a fost trasă asupra lor de la mică distanță.
Taoiseach Micheál Martin a condamnat demonstrația „care a reprezentat un risc inacceptabil atât pentru public, cât și pentru Garda”.
Antoinette Cunningham, secretarul general al Asociației Sergenților și Inspectorilor de Garda, a declarat: „Este cu totul îngrozitor să vedem membrii noștri aflați sub stres, presiune și pericol incredibil.
„Aceste tipuri de proteste sunt complet inacceptabile și arată o ignorare intenționată și flagrantă pentru toți membrii An Garda Síochána care-și fac datoria. „A vedea rachete lansate în mod intenționat și direcționate către membrii noștri neînarmați este cu adevărat șocant și evidențiază pericolul de a fi în Garda în aceste zile ale pandemiei Covid-19.”
Câteva sute de oameni s-au adunat după-amiaza devreme în fața parcului St Stephen’s Green, pe care Biroul de Lucrări Publice a fost sfătuit de către Garda să-l închidă. Protestele împotriva restricțiilor Covid-19 fuseseră programate să înceapă la ora 14:00, dar o mulțime mare s-a adunat cu mult timp înainte.
Garda plănuise clar să mențină mulțimea îngrădită. Barierele țineau mulțimea de aproximativ 300 de persoane în zona Grafton Street. După un timp scurt, mulțimea a început să împingă barierele și Garda a cerut ajutoare, numărul gardienilor care ținea mulțimea a început să se îngroașe.
Au fost fluturate o mulțime de steaguri ale Irlandei iar voluntarii ai Partidului Național au distribuit fluturași. Majoritatea protestatarilor nu purtau măști. Un protestatar striga la un Garda: “You’re a f**king scumbag. This is our country not yours.”
După o confruntare de aproximativ 20 de minute, mulțimea s-a îndreptat spre GPO pe O’Connell Street, unde traficul a fost oprit o mare parte din după-amiază. Linia verde Luas a fost oprită complet pentru o vreme.
Domnul Harris a declarat că protestele au fost planificate ca un test pentru a vedea dacă scapă nepedepsiți și câte persoane vor veni.
„Suntem foarte atenți acum la ceea ce se întâmplă în continuare”, a spus el. „Vom continua cu o anchetă majoră. Există o mulțime de persoane care au comis infracțiuni astăzi și pe care le vom aduce în fața justiției ”.
Domnul Harris a declarat că Garda a monitorizat rețelele sociale și s-a așteptat ca sute de persoane să participe la protestele anti-blocaj de sâmbătă.
Un amestec de grupuri extremiste au fost implicate în acest protest cu diverse motivații, a adăugat el. El a spus că atât extrema stângă, cât și extrema dreaptă au fost implicate împreună cu cei care sunt împotriva blocajului și împotriva purtării măștilor.
„Ei s-au reunit pentru o cauză comună în organizarea acestui protest care, în cele din urmă, a fost un protest violent. Unii au planificat și au știut că va fi un protest violent”, a spus el. El s-a întrebat de ce ar aduce cineva focuri de artificii la un protest dacă intenția lor ar fi să protesteze pașnic?
El a spus că persoana care a tras o rachetă de artificii va face acum obiectul unei anchete penale. Imaginile video ale focului de artificii pot fi folosite ca dovadă.
🍀 Garda controlează în acest weekend persoanele care au sosit în Irlanda dacă respectă carantina obligatorie.
Garda va efectua controale la domiciliu asupra persoanelor care nu respectă carantina și nu au răspuns autorităților. Garda i-a măsuri concrete, după introducerea cerinței legale de carantinare la domiciliu pentru sosirile din străinătate
Garda are în desfășurare o serie de controale la domiciliu în acest sfârșit de săptămână asupra persoanelor care au intrat recent în Irlanda și despre care li s-a raportat „că nu se angajează” în procesul de carantină impus de Departamentului Sănătății Covid-19 pentru sosiri.
Toți pasagerii care sosesc în aeroporturile și porturile Irlandei din străinătate trebuie să furnizeze la sosire dovada unui rezultat negativ dintr-un test PCR Covid-19 efectuat cu cel mult 72 de ore mai devreme.
La începutul acestei luni a fost introdusă și o cerință legală de carantină pentru toate aceste sosiri. Dacă un pasager ajunge dintr-una din cele 33 de țări cu risc ridicat pentru Covid-19, acesta face obiectul unei carantine de 14 zile la adresa înregistrată în formularul de localizare a pasagerilor, indiferent de rezultatul testului PCR.
Pentru pasagerii care sosesc din toate celelalte țări, perioada de carantină se poate termina mai devreme, dacă pasagerul obține un rezultat negativ la un test Covid-19 PCR efectuat după cinci zile de la sosirea în stat.
Până în prezent, detectivii de la Garda Națională pentru Imigrări (GNIB) au controlat la domiciliu persoanele care au intrat în stat fără rezultatul testului Covid-19 PCR.
🍀 Ridicarea ordinului de blocare a unei aeronave Air Moldova din Dublin
Un ordin al Înaltei Curți de blocare a unei aeronave Air Moldova pe Aeroportul Dublin într-un litigiu privind plata unei datorii către o compania românească a fost ridicat vineri după ce aparent părțile au ajuns la un acord.
Disputa a fost între o firmă românească de leasing de aeronave, Just-US Air Srl, și Compania Aeriana „Air Moldova” Srl.
Avionul Airbus a fost blocat la sol de către instanță pe 5 februarie, ca urmare a unei hotărâri de arbitraj de 4,2 milioane EURO acordate Just-US Air Srl împotriva firmei Air Moldova. Aeronava trebuia să se întoarcă la Aeroportul Internațional Chișinău din Moldova și peste 20 de pasageri, precum și echipajul aeronavei au fost blocați în Irlanda ca urmare a ordinului. Instanței i sa spus că persoanele afectate de ordin au fost cazate.
Aeronava a rămas blocată în timp ce discuțiile au continuat în ultimele două săptămâni între toate părțile implicate. Vineri, Martin Hayden SC, reprezentantul legal al companiei românești pentru Just-US Air, a declarat că părțile au ajuns la o înțelegere și că anumite ordine ar putea fi adoptate de instanță.
🍀 Incident bizar în Parcul Phoenix
Pompierii au asistat o persoană care a rămas înfiptă în țepușele unui gard în Parcul Phoenix.
O echipă de paramedici a ajuns la fața locului pe Chesterfield Avenue în jurul orei 16:00 ieri după-amiază. Au tratat victima pentru o rană adâncă și i-au dat analgezice la fața locului înainte de a o duce la spital.
Brigada de Pompieri din Dublin a declarat că se așteaptă ca victima să-și revină complet.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.
Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.
Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.
(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.
(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.
(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.
Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.