🍀 Trei persoane au fugit din carantina obligatorie hotelieră în Dublin
Trei persoane au fugit dintr-un hotel unde erau în carantină obligatorie, lângă Aeroportul Dublin, la doar o zi după sosirea în Irlanda.
După cum relatează cotidianul Irish Times, personalul Garda și al armatei, încearcă să localizeze pe cele trei persoane care erau cazate la hotelul Crowne Plaza din Santry. Cele trei persoane au părăsit hotelul, în ciuda unei securități puternice asigurată la hotel de o firmă de securitate privată și de personal al Armatei.
Cei care părăsesc carantina obligatorie hotelieră fără permisiune pot fi amendați cu până la 2.000 de euro sau pot fi trimiși la închisoare până la o lună.
Un purtător de cuvânt al Garda a confirmat că garda a fost chemată la hotel ieri după amiază de către ofițerul de legătură de stat al Forței de Apărare. “Deoarece Departamentul Sănătății este agenția principală în ceea ce privește gestionarea carantinării obligatorii, An Garda Síochána nu va mai comenta în acest moment”, a spus un purtător de cuvânt.
El a spus că nu poate comenta nici rapoartele potrivit cărora unul dintre cei care au părăsit hotelul ilegal a fost găsit.
Într-o declarație, Departamentul Sănătății nu a comentat incidentul specific al celor trei persoane care au părăsit carantina, dar a declarat că este o infracțiune să părăsească o hotelul fără autorizație.
„An Garda Síochána va investiga orice infracțiune și va pune în aplicare legile în vigoare”, a declarat departamentul.
Carantina hotelieră obligatorie a intrat vineri dimineață la 4 dimineața și primele 20 de persoane au sosit vineri dimineață. Cei mai mulți dintre ei se aflau într-un zbor direct din Dubai.
Persoanele din 33 de țări desemnate cu „risc ridicat” trebuie să petreacă până la 12 zile într-unul din cele patru hoteluri desemnate, chiar dacă tranzitează prin acele țări.
Țările de pe listă sunt multe din America de Sud și Africa, precum și Emiratele Arabe Unite și Austria.
Vineri, o femeie a fost escortată la hotelul Crowne Plaza de către agenții de securitate după ce a refuzat să părăsească un autobuz care transporta pasagerii care intrau în sistemul obligatoriu de carantină hotelieră. Femeia era vizibil supărată și a chemat reporterii, în timp ce era condusă în interior de personalul de securitate. Ea a spus că are dreptul să locuiască în Irlanda și că nu are nevoie să fie pusă în carantină.
Perioada de carantină poate fi redusă dacă un pasager are un rezultat negativ atunci când este testat pentru Covid-19 după 10 zile în carantină.
🍀 O familie irlandeză șocată de condițiile „îngrozitoare” din carantina hotelieră
Familia de cinci persoane a pierdut apelul prin care contestau cele 12 zile de carantină hotelieră pentru că au petrecut 45 de minute în Dubai.
O irlandeză a spus că condițiile în care ea și familia ei trebuie să trăiască în timpul carantinei obligatorii la hotel sunt „îngrozitoare”.
Michelle O’Dowd și soțul ei Ciaran O’Reilly împreună cu cei trei copii ai lor, Muireann (14), Saoirse (10) și Cadhla care împlinește nouă ani astăzi, vor petrece 12 zile în carantină la hotelul Crowne Plaza de lângă Aeroportul Dublin.
Ea a descris camerele lor de hotel interconectate ca fiind foarte mici. “Nu poți să te plimbi în jurul patului dacă ai valizele pe jos, dar trebuie să le ținem pe jos pentru a scoate lucrurile. Nu există nici un loc unde să te așezi și unde să mănânci. Nu există loc pentru exerciții. Facilitățile sunt oribile. ”
Se întorceau în Irlanda pentru a locui permanent, după ce au fost mai întâi în Noua Zeelandă și apoi în Perth, în Australia, în ultimii șapte ani.
La întoarcerea în Irlanda, s-au oprit în Dubai pentru a schimba avionul timp de 45 de minute. Drept urmare, vor trebui să intre în carantină hotelieră timp de 12 zile la un preț care depășește 6.000 de euro. Dubai face parte din Emiratele Arabe Unite, care este una dintre cele 33 de țări de pe lista roșie, iar călătorii de acolo trebuie să intre în carantină hotelieră obligatorie.
Doamna O’Dowd a spus că doar 27 de pasageri au zburat din Dubai vineri spre Dublin și că toți erau în avionul Emirates.
„Nu am putea fi mai mult de atât distanțați social și am venit dintr-un oraș fără Covid”, a spus ea.
Doamna O’Dowd urmează să înceapă să lucreze ca asistentă medicală oncologică la Spitalul Universitar Sligo luna viitoare. Ea a spus că și-a dat seama cu 50 de ore înainte de plecare că va trebui să intre în carantină.
Zborurile lor au fost rezervate pentru 25 martie și au renunțat la casa lor din Perth și nu aveau cum să reprogrameze zborul. Ei au o casă în Easkey, Co Sligo, unde intenționează să locuiască, care în care erau pregătiți să intre în carantină înainte de a fi obligați să rezerve un sejur la hotel.
„Deoarece venim din partea cu cel mai scăzut risc din lume, nu am crezut niciodată că va trebui să facem carantină”, a spus ea.
Unii oameni care vin din alte părți ale lumii zboară prin Qatar pentru a evita carantina hotelieră, a adăugat ea, dar noi nu am avut timp să reprogramăm.
„Personalul a fost de ajutor, dar facilitățile sunt îngrozitoare”, a spus ea. „Nu am fost testați Covid când am ajuns. Asta m-a dezamăgit”. Ea a spus că a fost informată de legătura pe care o au cu Departamentului de Sănătate de la hotel că familia nu va fi testată decât mai devreme de sâmbăta viitoare.
„Nu putem ieși afară pentru aer până nu avem un test negativ. Copiii mei au avut un zbor de 24 de ore”, a spus ea. Ea a cerut două paturi în fiecare cameră. În schimb, există trei paturi pentru cinci persoane.
Cuplului i s-a respins apelul împotriva carantinei. Contestațiile sunt procesate de către Departamentul Justiției ca agenți ai ministrului sănătății și în numele acestuia.
Într-o declarație, Departamentul Sănătății a declarat că nu comentează cazuri individuale. Acesta a adăugat că chiar și cei care tranzitează țările desemnate trebuie să intre în carantină.
🍀 Alte două decese și 624 de cazuri raportate în Irlanda
Membrul NPHET, dr. Mary Horgan, îndeamnă publicul să „gândească înainte de a călători” de Paște
În Irlanda au fost raportate aseară alte 624 de cazuri de Covid-19 și alte două decese legate de coronavirus. Acest lucru duce numărul total de decese legate de Covid-19 în Irlanda la 4.653.
Dintre cele 624 de cazuri confirmate raportate sâmbătă, 309 sunt bărbați și 313 sunt femei.
Trei sferturi dintre cei care au fost testați pozitiv au vîrste mai mici de 45 de ani, vârsta medie fiind de 32 de ani.
Aproximativ jumătate din cazuri (308) au fost localizate în Dublin, urmate de 41 în Kildare, 38 în Donegal, 31 în Meath și 29 în Offaly. Restul de 177 de cazuri au fost răspândite în alte 18 comitate.
La ora 8 sâmbătă, erau 304 pacienți cu Covid-19 în spitale, cu 64 dintre ei în terapie intensivă. Douăzeci și unu de pacienți cu Covid-19 au fost internați în spital în ultimele 24 de ore.
Directorul executiv al HSE, Paul Reid, a scris pe Twitter sâmbătă dimineață: „Din fericire, numărul de pacienți # COVID19 din spitale și terapie intensivă continuă să scadă, deși mai lent decât ne-am dori cu toții. În spitalele din Dublin sunt cele mai cazuri. Cu toții dorim ca această tendință să meargă în jos și să evităm că valul să se întoarcă din nou împotriva noastră ”.
Offaly continuă să aibă cea mai mare rată de incidență din țară, cu 461,8 cazuri la 100.000 de locuitori. Rata incidenței naționale în ultimele 14 zile este de 159,9.
Anterior, medicul specializat în boli infecțioase, dr. Mary Horgan, a cerut publicului să nu călătorească în weekendul de Paște, din cauza riscului ca persoanele asimptomatice să răspândească Covid-19.
🍀 Garda a arestat doi bărbați în Kerry după ce a confiscat arme de foc și muniție
Componente explozive, arme de foc și muniție au fost descoperite și confiscate într-o operațiune în South Kerry ieri dimineață.
După cum relatează Irish Examiner, operațiunea garda condusă de unitatea specială de detectivi și care a implicat membri ai diviziei Garda din Kerry, dar și trupe înarmate ale armatei, a început în zona Sneem din Co Kerry, la primele ore ale dimineții.
Percheziția planificată a descoperit ceea ce se înțelege a fi o mare cantitate de armament și explozivi. O mare prezență a forțelor Garda a rămas încă în zona rurală în cea mai mare parte a zilei de sâmbătă.
Doi bărbați au fost arestați și sunt audiați la Killarney Garda Station.
Într-o declarație făcută aseară, Biroul de presă al Garda a spus: „Ca urmare a unei operațiuni bazată pe informații a Unității Speciale de Detectivi (SDU) și Gardaí din Divizia Kerry cu asistența membrilor de la Forțele de Apărare Irlandeze, au fost efectuate mai multe percheziții astăzi sâmbătă, 27 martie 2021 în Co Kerry. În urma acestor percheziții au fost recuperate și confiscate componente explozive, arme de foc și muniții.
„Ca parte a acestei operațiuni, doi (2) bărbați, unul (1) în anii cincizeci și unul (1) în anii douăzeci, au fost arestați în conformitate cu dispozițiile secțiunii 30 din Legea privind infracțiunile împotriva statului. Ambii bărbați sunt în prezent reținuți la Garda Station din Divizia Kerry. Operațiunea este încă în desfășurare.”
🍀 Apel la martori în urma unei bătăi între mai mulți tineri pe podul Samuel Beckett din Dublin
Garda caută imagini ale camerelor de bord ale șoferilor, în cadrul unei investigații într-o bătaie generală care a implicat un grup mare de tineri pe un pod din Dublin.
Ancheta Garda cere tuturor martorilor care au asistat la bătaia generală care a avut loc pe podul Samuel Beckett, luni, 22 martie, la ora 19.00, să-i contacteze.
În timpul altercației, un bărbat a fost dus la spitalul Mater cu leziuni care nu-i pun în pericol viața. Bărbatul rănit a fost exernat de atunci, dar Garda dorește să investigheze circumstanțele din jurul incidentului.
Un purtător de cuvânt al Garda a spus: „Garda din Store Street face apel la martori în legătură cu un incident de agresiune și ordine publică care a implicat un număr mare de tineri pe podul Samuel Beckett din orașul Dublin, luni seara, 22 martie 2021, puțin după ora 19:00. Un bărbat a fost dus la spitalul Mater pentru a fi tratat pentru răni care nu pun viața în pericol și a fost externat de atunci.
„Garda” face apel la oricine poate avea informații sau care ar fi putut asista la incident pentru a-i contacta. Oricine călătorea pe pod sau în zona care include Sir John Rogerson’s Quay și Guild Street între orele 19:00 – 20:00 și cine poate avea imagini de la camerele de bord ale autovehiculelor, este rugat să contacteze Gardaí.
„Oricine are informații trebuie să contacteze Store Street Garda Station la 01 6668000, Garda Confidential Line la numărul gratuit 1800 666 111 sau orice altă secție Garda.”
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.
Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.
ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.
De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.
Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.
Sursa: MAE.ro