🍀 Irlandezii vor putea călători în alte state membre ale UE începând cu 19 iulie

Irlandezii vor putea călători din nou în alte state membre ale UE începând cu 19 iulie, a confirmat Guvernul.

Irlanda va implementa certificatul verde digital al UE începând cu 19 iulie, facilitând călătoriile între statele membre ale UE, Norvegia, Elveția, Liechtenstein și Islanda. Certificatul digital Covid va facilita libera circulație în UE pentru persoanele care au fost vaccinate sau au un test PCR negativ efectuat cu 72 de ore înainte de sosire.

Cu toate acestea, restricțiile vor rămâne în vigoare pentru Marea Britanie și SUA.

Ministrul Transporturilor, Eamon Ryan, a declarat: „Până la 19 iulie, vom elimina interdicția de călătorie neesențială. „De asemenea, vom implementa pe deplin certificatul digital Covid, ceea ce înseamnă că oricine vine dintr-o țară a UE care a fost vaccinat, s-a vindecat de Covid sau poate prezenta un test PCR negativ, va putea să se deplaseze liber în Irlanda, să se întoarcă acasă în mod liber.”

Copiii care nu sunt vaccinați sau nu s-au vindecat de Covid vor avea în continuare nevoie în continuare de un test PCR pentru a călători.

Dl Ryan a declarat că redeschiderea călătoriilor internaționale nu este lipsită de risc, menționând că tulpinile îngrijorătoare ar putea determina creșterea numărului de cazuri.

„Trebuie să fim atenți când facem această tranziție”, a spus el.

Restricții similare vor fi în vigoare pentru țările din afara UE sau „țările terțe”, care vor include SUA și Marea Britanie. Dl Ryan a spus că, deși Marea Britanie este un „vecin foarte apropiat și important pentru noi”, rămân îngrijorări cu privire la varianta indiană, care a devenit tulpina dominantă acolo. El a adăugat: „Vom solicita persoanelor care sosesc din Marea Britanie să se auto-carantineze acasă, cu excepția cazului în care au fost complet vaccinați.

„Vom ține acest lucru sub observație și sper că mai târziu în această vară vom putea să deschidem zona de călătorie comună cu Regatul Unit.

„Carantina obligatorie hotelieră va fi păstrată pentru ceea ce ne așteptăm să fie un număr foarte mic de țări și va fi utilizată numai în legătură cu variantele de îngrijorare”.

Un sistem de „frânare de urgență” se va aplica țărilor din afara UE / SEE, sistem conceput pentru a permite un răspuns rapid în cazul apariției unei noi tulpini îngrijorătoare. Sfatul guvernului va fi să evitați călătoriile într-o țară în care a fost acționată frâna de urgență.

Un pasager care sosește dintr-o țară în care a fost acționată frâna de urgență va trebui să intre în carantină obligatorie la hotel, dacă nu poate furniza dovezi credibile că a fost vaccinat.

🍀 SUA, Franța, Belgia și Luxemburg au fost eliminate de pe lista de carantină obligatorie hotelieră

Statele Unite, Franța, Belgia și Luxemburg au fost eliminate de pe lista desemnată pentru carantină obligatorie în Irlanda. Călătorii care sosesc în Irlanda din aceste țări nu vor mai trebui să intre în carantină timp de 14 zile la un hotel.

Nu au mai fost adăugate alte țări pe listă.

Măsura vine după ce Comisia UE a declarat că se află în discuții cu autoritățile irlandeze cu privire la ridicarea măsurilor sale de carantină pentru călătorii care sosesc din țările UE. Didier Reynders, comisarul UE pentru justiție, a declarat că Comisia „monitorizează îndeaproape” regulile Irlandei de carantină obligatorie hotelieră. Luna trecută, Comisia a scris o scrisoare către guvernul Irlandei solicitându-i să stabilească criteriile utilizate pentru a determina ce țări intră pe lista de carantină. Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că există îngrijorări cu privire la „proporționalitatea și nediscriminarea” sistemului.

Dl Reynders a scris pe Twitter vineri: „În ceea ce privește regulile de carantină hotelieră din [Irlanda], Comisia monitorizează îndeaproape situația. Am solicitat și am primit informații cu privire la criteriile pe care se bazează astfel de măsuri. Suntem acum în discuții cu autoritățile pentru a vedea cum poate fi facilitată ridicarea măsurilor.”

🍀 „Speranță, emoție și relaxare” –  Irlanda se pregătește pentru o redeschidere extinsă

Primul Ministru al Irlandei a spus că sensul „speranței, emoției și relaxării” este palpabil, odată ce a confirmat redeschiderea pe scară largă a țării în timpul verii. Micheál Martin a spus că, în timp ce sfârșitul pandemiei este „palpabil”, el a îndemnat publicul să „rămână vigilent la acest virus teribil”. El a spus că țara s-a “întors aproape de un punct în care ne putem bucura de momentele extraordinare obișnuite din viața noastră”.

„Simțul speranței, emoției și relaxării este palpabil. Dar, pe măsură ce urmărim ce se întâmplă pe tot globul, știm bineînțeles că trebuie să rămânem vigilenți împotriva acestui virus teribil. Știm că au fost multe întorsături în această călătorie.

„Am vorbit de multe ori despre forța care se găsește și solidaritatea și despre modul în care gestionarea pandemiei trebuie să fie un efort colectiv. Luna viitoare ar putea fi cea mai importantă încercare a spiritului cu care ne-am confruntat de când a început această încercare. ”

„Dacă continuăm să ne gândim unii la alții, dacă continuăm să facem alegerile corecte, să fim vigilenți, să ne vaccinăm când ne vine rândul, dacă continuăm să facem toate aceste lucruri, sfârșitul pandemiei este în mâna noastră”, a spus el a spus.

Domnul Martin a cerut publicului să continue să fie prudenți și „să aibă încredere în știință”. El a spus că, deși abordarea guvernului a fost prudentă, „strategia funcționează”.

El a continuat și a confirmat redeschiderea hotelurilor și a pensiunilor pe 2 iunie și a serviciilor în aer liber, cum ar fi pub-uri și restaurante, capabile să reia activitatea pe 7 iunie.

De asemenea, pe 7 iunie se vor redeschide teatrele, cinematografele și sălile de sport, în timp ce numărul persoanelor permise să se adune la evenimentele în aer liber de luna viitoare ar fi de 100, sau până la 200 în locuri mai mari.

Tot de pe 7 iunie, examenele teoretice și practice pentru permisul de șofer se vor relua. „Având în vedere preocupările reale cu privire la siguranța rutieră, vom vedea, de asemenea, un început al reluării testelor teoretice ale șoferilor, a serviciilor și o redeschidere treptată a centrelor de testare”, a spus el.

Din 5 iulie, ospitalitatea interioară va reveni în restaurante și puburi, a confirmat Taoiseach.

Vor fi maximum 100 de participanți în locurile mai mari și 50 în toate celelalte.

Numărul permis pentru participarea la evenimente în aer liber va crește, în timp ce activitățile sportive se vor relua.

Vor fi o relaxare suplimentară la vizitele la case private și până la 50 de invitați vor putea participa la o petrecere de nuntă.

Începând cu 5 august, numărul participanților la evenimentele de interior va crește la 200 în locuri mai mari și 100 în toate celelalte.

Va exista o creștere suplimentară a numărului de participanți la evenimente în aer liber, restricția de 50% a capacității transportului public va fi ridicată și până la 100 de invitați vor putea participa la nunți.

Taoiseach a spus: „Direcția noastră este clară și este pozitivă. Pentru a continua în această direcție, este important să respectăm cu toții instrucțiunile de sănătate publică și să luăm decizii personale rezonabile”.


🍀 Mii de persoane cu vârsta sub 50 de ani ar putea primi un vaccin diferit pentru a doua doză

Mii de persoane cu vârsta sub 50 de ani ar putea primi un vaccin mixt împotriva Covid-19, o nouă abordare fiind luată în considerare de Comitetul consultativ național pentru imunizare (Niac).

Programul de vaccinare ar putea fi modificat pentru a permite persoanelor sub 50 de ani care au primit o primă doză de AstraZeneca să li se administreze vaccinul Pfizer sau Moderna ca a doua doză, a transmis NIAC directorului medical Tony Holohan.

NIAC spune, de asemenea, că este în curs de examinare dacă intervalul dintre vaccinările AstraZeneca ar trebui să fie redus sau nu de la 12 săptămâni la 8 și analizează, de asemenea, vaccinarea copiilor cu afecțiuni medicale cu risc ridicat.

La începutul acestui an, după ce s-au descoperit cheaguri de sânge rare, dar grave la persoanele care au primit vaccinul AstraZeneca, NIAC a recomandat vaccinuri ARNm (Pfizer sau Moderna) pentru persoanele cu vârsta sub 50 de ani. Cu toate acestea, cel puțin 40.000 de oameni, mulți dintre ei lucrători din domeniul sănătății, au primit deja o primă doză de AstraZeneca și așteaptă o a doua doză.

Niac spune că acum sunt publicate dovezi științifice ale siguranței vaccinării „heterologe”, în care se administrează doze de două vaccinuri diferite împotriva Covid-19.

În Marea Britanie, intervalul dintre dozele de vaccinuri AstraZeneca și cele ARNm a fost redus de la 12 săptămâni la 8 din cauza creșterii cazurilor cu varianta indiană. În Irlanda, intervalul pentru vaccinurile ARNm este de patru săptămâni, în timp ce pentru AstraZeneca este de 12 săptămâni.

🍀 HSE monitorizează rețelele sociale pentru alte publicări ale datelor pacienților

HSE a declarat că ia foarte în serios orice posibilă publicare a datelor despre pacienți după ce ieri s-a confirmat că informațiile a 522 de pacienți au fost publicate pe Dark Web de grupul care a lansat atacul cibernetic asupra sistemelor IT în urmă cu două săptămâni.

HSE a declarat că continuă să monitorizeze rețelele sociale pentru orice alte încălcări de date, deși nu știe dacă au fost alte încercări de a publica astfel de informații sensibile.

HSE a confirmat ieri că datele de pe Dark Web care pretind a fi despre pacienții HSE și la care a făcut referire Financial Times într-un raport în urmă cu zece zile, erau într-adevăr informații reale a 522 dintre pacienți irlandezi.

Informațiile, care nu mai sunt accesibile, includeau date medicale, procese-verbale ale consultațiilor și corespondența cu pacienții, precum și documentație instituțională legată de activitățile HSE. Un nivel mult mai ridicat de detalii a fost publicat în cazul a nouă dintre pacienți. HSE consideră că datele au fost publicate de hackeri ca o dovadă, o amenințare pentru a-și confirma încă odată cererea de răscumpărare.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro