🍀 Restricțiile vor începe să se ridice treptat de la mijlocul lunii aprilie, în timp ce sistemul de vaccinare pe bază de vârstă stârnește îngrijorare în rândul experților

O decizie a Guvernului de a revizui alocarea vaccinurilor Covid-19 a stârnit furie și îngrijorare, în timp ce Cabinetul a fost de acord să înceapă reducerea restricțiilor de blocare de la mijlocul lunii aprilie.

Guvernul a convenit marți prima ușurare a restricțiilor de Nivelul 5 din decembrie și până acum. Începând cu 12 aprilie, restricția de călătorie de 5 km va fi ridicată, astfel încât oamenii să poată călători în propriul comitat sau la mai puțin de 20 km de casa lor, dacă traversează granițele comitatului.

Două gospodării vor avea voie să se întâlnească dar doar în aer liber, peste 14.000 de lucrători în construcții care sunt implicați în construirea de case vor reveni la muncă și va exista o întoarcere completă la școală pentru restul copiilor din școlile secundare.

De pe 19 aprilie: se pot întoarce la antrenamente atleții de elită și sportivii din GAA.
Anumiți sportivi de performanță, care trebuie aprobați de Sport Ireland, dintr-o gamă largă de sporturi vor avea voie să se întoarcă la antrenamente.

De pe 26 aprilie se reiau unele activități sportive, inclusiv tenis, golf și antrenamentele pentru cei sub 18 ani.  Tot de pe 26 aprilie se redeschid grădinile zoologice și a parcurile de patrimoniu;

Din 4 mai se redeschid muzeele și galeriile de artă.

Programul național de vaccinare urmează să fie schimbat într-un sistem bazat pe vârstă, odată ce persoanele în vârstă de peste 70 de ani, persoanele vulnerabile și persoanele cu boli cronice sunt vaccinate.

Imunologul de la Trinity College Dublin, Kingston Mills, a declarat că nu este de acord cu trecerea la o abordare bazată pe vârstă, de la o abordare bazată pe ocupație în implementarea vaccinării.

“Există un argument puternic pentru vaccinarea persoanelor care sunt în contact mai mare cu alți oameni și, prin urmare, reducerea transmiterii virusului”, a spus el. Profesorul Mills a spus că i s-a părut „incredibil” faptul că Primul Ministru a justificat decizia pe baza faptului că va simplifica procesul de vaccinare.

Organizația Națională a Profesorilor din Irlanda (INTO), care reprezintă profesorii din învățământul primar, a declarat că va cere o întâlnire de urgență cu Departamentul Educației „pentru a protesta puternic împotriva oricărei retrogradări a profesorilor de pe listele de vaccinare”.

Taoiseach Micheál Martin a declarat că măsura va simplifica și accelera programul de vaccinare.

„Există multe, multe argumente autentice și justificabile care pot fi aduse în privința multor profesii, dar vrem să ne asigurăm că putem vaccina cât mai repede posibil, astfel încât să putem obține o protecție mai mare pentru cei care au cel mai mult nevoie de ea. ”

Primul Ministru al Irlandei, a mai spus că aproape 3 milioane de doze de vaccin vor fi administrate până la sfârșitul lunii mai, ajungând la aproape 5 milioane de doze până la începutul lunii iulie și 6 milioane de doze până la sfârșitul lunii respective.

„Suntem în ultima parte a acestei călătorii teribile”, a spus domnul Martin.

El a spus că Guvernul va analiza la sfârșitul lunii aprilie posibila redeschidere a magazinelor neesențiale și a saloanelor de frizeri și coafură în luna mai. Apoi, la sfârșitul lunii mai, miniștrii vor evalua dacă se pot deschide hotelurile și pensiunile în iunie.

Guvernul a anunțat, de asemenea, că două persoane care sunt complet vaccinate se pot întâlni de astăzi în interior, cu condiția să treacă o săptămână sau mai mult de când au primit cea de-a doua doză de vaccin Covid-19.

Anunțurile legate de ușurarea restricțiilor, a venit în timp ce echipa de sănătate publică a statului a avertizat guvernul că țara se află într-o situație „precară” în raport cu prevalența virusului Covid-19.

🍀 Trei călători din carantina hotelieră obligatorie au fost testați pozitivi

Guvernul este sfătuit să extindă lista țărilor din care să se intre în carantina obligatorie și să adauge țări precum SUA, Franța, Germania și Italia

Trei călători aflați în carantină obligatorie hotelieră au fost testați pozitivi pentru Covid-19 și au fost mutați într-o „aripă Covid” din hotelul Crowne Plaza de lângă Aeroportul Dublin.

Cazurile pozitive au fost detectate în timpul primei etape de testare a pasagerilor care ajung la hotel, a confirmat o sursă din HSE. Acestea sunt primele cazuri de infecție care au fost depistate de când sistemul obligatoriu de carantină hotelieră a intrat în vigoare săptămâna trecută.

Oaspeții sunt supuși testelor în prima și a zecea zi a carantinei de 12 nopți.

Numărul călătorilor care se confruntă cu carantina hotelieră obligatorie ar putea să crească substanțial după ce s-a recomandat adăugarea a încă 43 de țări la lista țărilor cu risc ridicat.

Statele Unite și țări din UE, precum Franța, Germania și Italia, se află pe lista țărilor pe care Grupul consultativ pentru experți în călătorii le-a recomandat să fie adăugate la lista pentru carantină hotelieră obligatorie.

Există deja 33 de țări pe așa-numita listă de „categoria a doua de risc” din care călătorii trebuie să fie în carantină timp de 12 nopți la intrarea în țară.

Echipa națională de urgență a sănătății publice (NPHET) trebuie să ia în considerare lista țărilor suplimentare, iar ministrul sănătății trebuie să se consulte cu ministrul afacerilor externe. O decizie de a include alte țări pe lista țărilor din care se intră în carantina obligatorie hotelieră va fi luată până la sfârșitul acestei săptămâni.

Lista recomandată se bazează pe țările în care există alte variante de coronavirus în circulație sau în care cazurile de Covid-19 sunt mai mari de 500 la 100.000 de persoane.

Prospectul de a dubla numărul țărilor de pe listă, ridică complicații politice, diplomatice și logistice, deoarece înăsprește restricțiile de călătorie cu principalele țări ale UE în care locuiesc mulți cetățeni irlandezi. Întoarcerea călătorilor din aceste țări ar putea pune o presiune semnificativă asupra capacității sistemului de carantină hotelier de a face față numărului mare care ar putea reveni în țară în vară.

🍀 Finanțare de 17 milioane de euro pentru amenajarea de terase pentru servit masa în aer liber

Astăzi va fi anunțat un fond de câteva milioane de euro pentru a ajuta companiile care servesc alimente să amenajeze mai multe locuri în aer liber.

Sectorul ospitalității a suferit pierderi semnificative din cauza restricțiilor și atunci când puburile și restaurantele se vor redeschide, accentul va fi pus pe mesele în aer liber.

Ministrul turismului Catherine Martin, împreună cu Fáilte Ireland, vor anunța înființarea unui fond de 17 milioane de euro, unde afacerile care servesc alimente pot solicita finanțare pentru a ajuta la amenajarea mai multor locuri în aer liber.

Subvențiile ar ajunge în medie la aproximativ 4.000 de euro pentru fiecare local și pot acoperi chiar și cheltuielile făcute în trecut, începând cu luna aprilie a anului trecut.

Autoritățile locale vor putea, de asemenea, să solicite finanțare pentru dezvoltarea de spații publice permanente de luat masa pe străzi în special în orașe.

Acest lucru va duce la oportunități de a amenaja spații rezistente la intemperii pentru a permite servitul mesei în aer liber pe tot parcursul anului. Finanțarea poate acoperi achiziționarea de umbrele de soare, panouri de protecție împotriva vântului și încălzitoare electrice pentru terase. Fiecare autoritate locală poate solicita maximum 200.000 euro.


🍀 Prețurile locuințelor au crescut cu aproape 8%, iar oferta a scăzut cu 34% – raport Daft

Prețurile caselor puse la vânzare au crescut în medie cu 7,6% în ultimul an, în timp ce numărul de case disponibile pentru cumpărare a scăzut cu 34%, potrivit ultimului raport al paginii de imobiliare Daft.ie.

Prețul mediu în primul trimestru al anului trecut a fost de 256.000 de euro. De atunci, acesta a crescut la 276.000 de euro în acest trimestru. Conform raportului, aceasta marchează al doilea trimestru consecutiv, în care prețurile sunt cu aproape 8% mai mari decât cu un an înainte.

Prețul mediu de vânzare la nivel național în primul trimestru al anului 2021 a fost de 275.751 euro, în creștere cu 68% față de cel mai scăzut punct de la începutul anului 2013, dar cu încă un sfert sub perioada de vârf Celtic Tiger.

În Dublin, prețurile au crescut cu 6,9% în ultimele 12 luni până în martie 2021, dar cele mai mari creșteri s-au înregistrat în comitatele din jurul Dublinului și în celelalte orașe.

În orașele Cork, Galway, Limerick și Waterford, prețurile au fost între 11% și 12% mai mari în primul trimestru al anului 2021 decât cu un an în urmă. În Leinster, în afara Dublinului, prețurile sunt în medie cu 12,4% mai mari.

Între timp, în Munster, Connacht și Ulster, în zonele rurale, raportul arată că a existat o creștere mult mai redusă a prețurilor, cu creșteri anuale de aproape 4% în Munster și cele trei comitate din Ulster și doar o creștere de 1% în Connacht.

🍀 Opt garda s-au tuns în Pearse Street Garda Station

Până la opt membri ai An Garda Síochána au fost tunși săptămâna trecută de un coleg într-o secție din Dublin, încălcând regulile Covid-19.

Deși frizeriile au fost închise de la 31 decembrie, se crede că un ofițer, „care ar fi putut fi frizer anterior”, a tuns colegii săi din Pearse Street Garda Station. Unele femei ofițere din secție s-au arătat nemulțumite de aceste acțiuni.

Un purtător de cuvânt al Garda a confirmat incidentul care implică „un număr de ofițeri” și a spus că acțiunea „nu a respectat spiritul liniilor directoare guvernamentale Covid-19”. Cu toate acestea, el a declarat pentru Irish Examiner: „Este adevărat că un membru a tuns un număr de membri. Nu a fost adus un frizer din afara secției”.

Purtătorul de cuvânt a spus că nu a fost un caz în care ofițeri din alte divizii s-au deplasat la Pearse Street, ci mai degrabă au fost implicați ofițeri care erau prezenți la serviciu în secția respectivă în ziua în cauză. “Deoarece erau prezenți la muncă, nu a existat nicio încălcare a limitelor de călătorie”, a adăugat purtătorul de cuvânt. La întrebarea dacă va fi aplicată vreo sancțiune ofițerilor implicați, purtătorul de cuvânt a spus „poate”.

În conformitate cu regulile, membrii An Garda Síochána trebuie să respecte un cod vestimentar strict, inclusiv reguli despre lungimea și stilul părului. S-a sugerat că în rândul ofițerilor implicați a existat dorința de a se respecta acel cod, care a dus la decizia de a-i permite ofițerului să-i tundă.

🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România 

Călătoria din România în Irlanda

Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.

Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.

Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.

Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.

Călătoria din Irlanda în România

Potrivit Hotărârii Nr. 15 din 5.03.2021 a CNSU, Irlanda NU este inclusă pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat.

Astfel, pentru persoanele care sosesc în România din Irlanda NU este necesară prezentarea unui document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și NU se aplică măsura carantinei.

ATENȚIE: În cazul în care călătoria presupune tranzit printr-o țară care se regăsește pe lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat va fi solicitat un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării.

De asemenea, în cazul în care vă deplasați terestru spre România trebuie ținut cont de prevederile specifice fiecărui teritoriu/zonă de tranzit.

Vă rugăm să vă informați asupra condițiilor valabile la momentul călătoriei dvs, întrucât Lista țărilor/zonelor cu risc epidemiologic ridicat este actualizată periodic.

Sursa: MAE.ro