🍀 Legea carantinei obligatorii în hoteluri a trecut de Parlament și urmează să fie semnată de Președintele Irlandei
Guvernul urmează să ia în considerare restricții mai stricte asupra călătoriilor internaționale, în timp ce Tánaiste Leo Varadkar a spus că noul sistem de carantină hotelieră obligatorie va fi pus în aplicare „în câteva săptămâni”.
Ministrul Justiției Helen McEntee va solicita astăzi aprobarea guvernului pentru a extinde interzicerea călătoriilor fără vize din Africa de Sud și din majoritatea țărilor din America de Sud din cauza amenințării reprezentate de variantele Covid-19. Măsurile care sunt în vigoare urmează să expire pe 5 martie. Se înțelege că dna McEntee va solicita, de asemenea, permisiunea Guvernului pentru a extinde interdicția și în alte țări din afara SEE, deși locațiile specifice nu au fost încă convenite.
Noua legislație pentru aplicarea carantinei de stat obligatorii în hoteluri pentru pasagerii din țările cu risc ridicat a trecut de toate etapele în Oireachtas luni și va merge acum la Președenție pentru semnare.
Cele mai complicate aspecte ale sistemului de carantină obligatorie în hoteluri sunt legate de personalul de securitate privat care ar fi utilizat de hoteluri pentru a controla carantina, aranjamentele legate de exercițiile fizice a celor carantinați și livrarea de alimente către camere, precum și frecvența testării în hoteluri.
Se înțelege că Garda va fi chemată la hoteluri dacă cei care stau nu respectă regulile sau părăsesc hotelul înainte de a li se permite acest lucru.
Conducerea superioară a Garda a informat Guvernul că forța de poliție irlandeză nu ar trebui să fie folosită la hoteluri și nu ar trebui să aibă un rol în escortarea pasagerilor din avioane și porturi către hoteluri. Într-o scrisoare trimisă luni partidului parlamentar Fine Gael, dl Varadkar a declarat că noul sistem va fi în vigoare în câteva săptămâni.
🍀 O femeie arestată după o urmărire pe M50
O femeie în vârstă de 20 de ani, care făcea un live pe o rețea de socializare în timp ce conducea pe autostrada M50, a fost urmărită de un număr de mașini Garda și ulterior arestată.
Femeia a condus de la Ballymun pe autostradă și s-a îndreptat în direcția sud spre Co Wicklow. Mașina s-a întors apoi la Ballymun, unde femeia a fost arestată pentru conducere periculoasă.
Mai multe mașini Garda au încercat o oprire controlată, dar mașina trecea de pe o bandă pe alta și a ieșit pe banda de urgență pentru a scăpa de mașinile Garda. La un moment dat femeia a scos telefonul pe geam și filma cum este urmărită de mașinile Garda. Filmările au fost puse pe Instagram.
Incidentul a durat o oră și au fost încărcate pe Instagram șase minute de filmări în timp ce conducea periculos. Peste 50.000 de persoane au vizionat filmările online.
Garda a declarat că a început o anchetă penală și aseară au spus că o femeie este interogată. Ea a fost arestată înainte de ora 19 și poate fi reținută timp de 24 de ore. Femeia a primit asistență medicală și serviciile unui avocat. Garda a mai spus că din fericire nimeni nu a fost rănit în timpul incidentului.
🍀 Amenzi pentru șoferii care parchează pe pistele de biciclete, pe trotuare și pe benzile de autobuz
Șoferii care parchează pe trotuare, piste de biciclete și benzi de autobuz din Dublin vor primi amenzi, precum și posibilitatea ca roțile să fie blocate sau mașina ridicată.
Consilierii orașului Dublin au aprobat un plan de a impune și amenzi în loc de doar a bloca mașinile în anumite situații.
Ofițerul de control al parcărilor, Dermot Stevenson, a prezentat un raport care sublinia problemele sistemului de blocare al mașinilor. El a spus că benzile de autobuz sau pistele pentru biciclete rămân blocate atunci când un vehicul este blocat. Poate fi chemat un camion de remorcare, dar șoferul poate pleca până mașina de remorcare vine, fără a suporta nicio penalizare. O amendă emisă pe loc ar descuraja parcarea ilegală.
Dl Stevenson a subliniat că amenda este doar o altă opțiune care trebuie utilizată în plus și nu ar înlocui blocarea roților.
Consilierii au fost de acord în unanimitate să încerce noul sistem.
🍀 1 milion de euro cheltuiți pe televizoare, NetFlix, SkySports și canale premium din închisori
Peste 1 milion de euro s-au cheltuit pe televizoarele din închisorile irlandeze în ultimii trei ani, dar potrivit Serviciului Penitenciar Irlandez (IPS), cheltuielile sunt justificate, deoarece „reduc” cazurile de auto-vătămare și sinucidere.
Cifrele furnizate către Irish Daily Mail, prin intermediul unei cereri făcute sub incidența “Freedom of Information” (FOI), dezvăluie bugetul enorm cheltuit pe televizoare și servicii tv pentru deținuți.
IPS a confirmat, de asemenea, că a cheltuit peste 8.915 euro pentru instalarea infrastructurii pentru Netflix în zece închisori anul trecut. Canalele premium, precum Sky Sports, au costat, de asemenea, contribuabilul 69.032 EURO în primele nouă luni de anul trecut.
Până la sfârșitul anului trecut, aproape 303.000 EURO au fost cheltuiți pentru televizoare, consumabile și reparații pentru deținuți în celule, în zonele de personal și în alte locații, cum ar fi camerele de vizitare.
În 2019, costul a fost de 305.575 EURO, 406.596 EUR în anul precedent, ajungând în trei ani la o valoare totală de 1.015.066 EURO.
Un purtător de cuvânt al IPS, a declarat pentru Mail că furnizarea de televizoare servește ca scop crucial pentru bunăstarea mentală a unui deținut. „Incidentele de auto-vătămare și sinucidere din închisori au fost reduse dramatic de la introducerea televizoarelor în închisori cu peste 30 de ani în urmă”, a spus el.
Cu toate acestea, Fianna Fáil TD Willie O’Dea a declarat pentru Mail că nu poate vedea sensul de a cheltui atât de mult pe televizoare și canale premium din închisorile irlandeze.
„Nu sunt împotriva prizonierilor de a avea televizoare”, a spus el, adăugând că cifra pare a fi totuși „o sumă extraordinar de mare cheltuită pe ei pe parcursul a trei ani”.
🍀 Un milion de programări medicale au fost anulate de Covid
Au fost cu aproape un milion mai puține programări în spitale publice ca urmare a pandemiei Covid-19. Asociația Consultanților din Spitalele Irlandeze (IHCA) a declarat că anul acesta vor fi cu 200.000 de programări mai puține în spitale.
Aceasta se adaugă celor 723.000 de programări anulate anul trecut – în timp ce 860.000 de persoane se află pe liste de așteptare.
Analiza ICHA a Planului de servicii HSE publicat recent pentru 2021 a ridicat îngrijorări cu privire la capacitatea spitalelor publice de a aborda listele de așteptare existente în mijlocul pandemiei Covid-19. Organismul sanitar a avertizat că extinderea planificată a capacității paturilor făcută de HSE nu va fi suficientă pentru a satisface cerințele adunate și să facă față pandemiei.
IHCA se așteaptă ca 2021 să fie al doilea an succesiv de reduceri ale programărilor în spitalele publice, deoarece Covid-19 continuă să aibă un impact asupra îngrijirii din spitale.
153.000 din cele 200.000 de programări mai puține programate în acest an sunt consultări în ambulatoriu, în timp ce 50.000 de cazuri sunt cazuri ce necesită cel puțin o zi de internare.
O analiză a datelor HSE de către IHCA arată în 2020 că au fost cu 248.000 mai puține cazuri de internare decât în 2019, cu aproape 475.000 de consultații în ambulatoriu mai puțin.
IHCA a declarat că cifrele combinate pentru 2020 și 2021 indică că probabil vor exista mai puțin de 900.000 de consultații de pacienți mai puține în spitalele publice comparativ cu activitatea pre-Covid.
Președintele IHCA, profesorul Alan Irvine, a declarat că abordarea acestor restanțe se va baza pe munca de colaborare între personalul HSE și management similar cu provocările din pandemie.
„Personalul din prima linie și managementul HSE merită până acum un credit imens în gestionarea pandemiei. Munca colaborativă în timpul celei mai grave pandemii a fost un factor cheie pentru succes. Abordări similare sunt acum necesare pentru a ne ocupa de restanțele masive a programărilor amânate.
🍀 Condițiile de călătorie între Irlanda și România
Călătoria din România în Irlanda
Toți pasagerii care sosesc în Irlanda, indiferent din ce țară vin inclusiv România, vor trebui să prezinte un test Covid-19 negativ făcut înainte de sosire. Măsura a intrat în vigoare de la data de 16 ianuarie.
Testul negativ de tip PCR trebuie făcut în termen de maxim 72 de ore înainte de sosirea în Irlanda.
Cei care sosesc din România în Irlanda, trebuie să-și restricționeze circulația timp de 14 zile chiar dacă au prezentat un test negativ la sosire. Cu toate acestea, perioada de restricționare poate fi redusă dacă persoana face dovada unui rezultat negativ la un test efectuat la cel puțin cinci zile după sosirea în Irlanda.
Exista scutiri de la cerința de a prezenta un test negativ la intrare pentru anumite grupuri, precum lucrătorii din transportul internațional și membrii Garda care sunt în timpul unei misiuni sau își exercită anumite atribuții de serviciu.
Călătoria din Irlanda în România
Irlanda este pe lista galbenă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat din România, ultima listă fiind actualizată pe 17 februarie.
Cei care intră în România din Irlanda fie prezintă certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înainte, și intră în carantină 10 zile, fie efectuează o carantină de 14 zile dacă nu prezintă acest document. Atenție: conform Art.2 aliniatul 5 de mai jos, operatorii de transport nu au voie să primească pasageri fără test RT-PCR, vaccin sau dovadă că deja au fost infectați cu Covid-19 în ultimele 90 de zile și au trecut 14 zile de confirmare.
Art.2 – (1) La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat prevăzute la art. (1) și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile.
(2) Copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 (trei) ani, care sosesc în țară împreună cu persoanele prevăzute la alin. 1, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.
(3) Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 prevăzut la alin. (1) este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.
(4) Pentru persoanele sosite din țările/zonele/teritoriile prevăzute la alin. (1) și care nu prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.
(5) Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele de risc epidemiologic, prevăzute la alin. (1.), au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau, b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau, c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării. Dovada confirmării se realizează cu documente medicale ca de exemplu: test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior intrării în țară, precum și alte documente justificative.
Sunt și excepții pentru care. nu e nevoie de test PCR negativ: copiii cu vârsta mai mică sau egală de 3 ani; persoanele care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2, inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România. Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doze se realizează prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării; persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone; conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului.