Mulțimea va spera să vadă lumina soarelui care intră în mormântul antic.

Sute de oameni sunt așteptați să se adune în această dimineață la Newgrange, în Co Meath, pentru a sărbători Solstițiul de iarnă.

Fenomenul astronomic marchează cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an.

Monumentul Newgrange este un mormânt de trecere din neolitic, construit pe o cotitură a râului Boyne în urmă cu peste 5.000 de ani și este renumit pentru alinierea sa solară.

La răsăritul soarelui, timp de 17 minute, lumina directă a soarelui poate intra în monument printr-o mică deschidere deasupra intrării, numită “cutia de acoperiș”, luminând camera mormântului.

Cu toate acestea, spectacolul depinde de condițiile meteorologice.

Mulțimile au început să se adune de la ora 6.30, la monumentul de pe Brú na Bóinne, aflat în patrimoniul mondial UNESCO.

Accesul la cameră este limitat la doar câțiva membri ai publicului care pot participa la o tragere la sorți pentru a intra. Aceștia vor spera să vadă lumina soarelui care se infiltrează în mormântul antic cu puțin timp înainte de ora 9.00.

Alinierea solară a mormântului la Solstițiul de iarnă a fost descrisă ca fiind o descoperire astronomică de importanță globală.

Acesta a fost redescoperit de profesorul Michael J. O’Kelly în 1967.

Solstițiul de iarnă de la Newgrange va fi transmis în direct pe canalul de știri RTÉ News Channel în această dimineață și va fi, de asemenea, transmis online pentru telespectatorii din întreaga lume.

Rosemary Collier, de la Biroul de Lucrări Publice, a declarat că evenimentul atrage multă atenție în fiecare an.

Ea a spus: “Oamenii se adună la mormântul străvechi pentru a aștepta și a urmări iluminarea mormântului de trecere, la fel cum făceau oamenii acum 5.000 de ani.

“OPW și Serviciul Monumentelor Naționale sunt încântați să primească în persoană câștigătorii loteriei, pentru a se alătura acestei experiențe de care strămoșii noștri s-au bucurat timp de milenii.

“Suntem încântați, de asemenea, că putem invita oameni din întreaga lume să ia parte la acest eveniment alături de noi, urmărind live-stream-ul online și la televiziune.”

În timp ce cei care se vor aduna vor spera la un pasaj și o cameră însorită, oamenii de știință speră să facă mai multă lumină asupra monumentului în sine.

O echipă de geofizicieni care a efectuat noi cercetări la Newgrange susține că a făcut ceea ce ar putea fi cea mai importantă descoperire din situl antic din ultimii 50 de ani.

Echipa din Irlanda și Slovacia a declarat că descoperirile lor ridică posibilitatea existenței uneia sau a două camere suplimentare în partea din spate a monumentului.

Sondajul de microgravitație și scanarea geo-radar au identificat două caracteristici, una lângă alta, în interiorul monumentului, despre care ei spun că poartă amprenta unei cavități prăbușite.

Cele două caracteristici sunt situate pe aceeași linie cu camera din față.

Descoperirile au fost dezvăluite într-un nou documentar difuzat aseară pe TG4.

“Rún na Bóinne”, realizat de regizorul Neal Boyle, a urmărit activitatea geofizicienilor slovaci Prof. Roman Pasteka, Dr. Pavel Zahorec, Dr. Juraj Papco și Ema Nogova, împreună cu geofizicianul arheolog din Mayo Kevin Barton.

Echipa a petrecut nouă zile în 2022, folosind tehnologie non-invazivă pentru a cerceta situl.

Dl Boyle a declarat că rezultatele proiectului au fost mai mult decât ar fi putut spera să găsească.

“Ceea ce au făcut acest proiect și această echipă a fost să pună câteva piese noi pe tablă în încercarea noastră de a înțelege acest monument și cultura care l-a construit”, a declarat dl Boyle.

“Și a oferit viitoarelor cercetări o țintă de luat în considerare la New Newgrange”, a adăugat el.

Solstițiul de iarnă de la Newgrange va fi transmis în direct pe canalul de știri RTÉ, pe rte.ie și pe site-ul OPW, începând cu ora 8.45.