Impactul dezastruos al crizei costului vieții asupra unor familii a fost evidențiat într-un nou sondaj realizat de Barnardos Irlanda, care sugerează că aproape o treime dintre părinți au sărit peste mese sau au redus porțiile de mâncare în ultimul an pentru ca copiii lor să aibă ce mânca.
Cercetarea, realizată împreună cu Aldi Ireland, remarcă o creștere dramatică a numărului de persoane care apelează la băncile alimentare și se bazează pe donații de alimente, numărul acestora dublându-se față de perioada precedentă.
Cercetarea explorează prevalența, impactul sărăciei alimentare și constată o deteriorare a situației pentru multe familii între ianuarie și noiembrie anul trecut.
Raportul a constatat că una din 10 familii a apelat la băncile alimentare în ultimele 12 luni, mai mult decât dublu față de numărul înregistrat într-un sondaj publicat anul trecut în această perioadă.
Întrebați dacă au suficientă mâncare pentru a-și hrăni copiii, 19% dintre părinți au declarat că se străduiesc să pună suficientă mâncare pe masă, iar un sfert dintre ei au spus că au fost nevoiți să reducă facturile casnice, cum ar fi gazul și electricitatea, pentru a-și permite să mănânce.
Alți 29% dintre părinții care au luat parte la sondaj – realizat de Coyne Research pe un eșantion reprezentativ la nivel național de 1.000 de adulți – au declarat că au sărit peste mese sau au redus dimensiunea porțiilor pentru ca copiii să aibă ce mânca, în creștere față de 24% înregistrat în ianuarie 2022.
Tot mai mulți părinți sunt îngrijorați de capacitatea lor de a oferi suficientă hrană pentru copiii lor, 13 la sută dintre ei spunând că “își fac mereu griji în această privință” (față de 6 la sută în ianuarie anul trecut). Alți 29% au declarat că uneori sau ocazional își fac griji cu privire la capacitatea de a le oferi copiilor lor suficientă hrană, o cifră semnificativ mai mare decât cea din ianuarie 2022, de 19%.
Barnardos și-a exprimat îngrijorarea cu privire la efectele pe care le are creșterea facturilor asupra sănătății mintale a familiilor.
“Aceste constatări se aliniază cu experiența Barnardos de lucru cu copiii și familiile vulnerabile din comunitățile din Irlanda. Vedem mult prea multe familii, de multe ori familii monoparentale, foarte îngrijorate de faptul că nu vor putea să le ofere copiilor lor suficientă hrană”, a declarat directorul executiv al Barnardos, Suzanne Connolly.
“Părinții ne spun că adesea ei înșiși se lipsesc de mâncare pentru a le oferi hrană copiilor lor, sau sunt nevoiți să se bazeze pe alții pentru a le procura hrana. Foamea lor sau a copiilor lor este o amintire constantă și fizică a presiunii financiare și a deciziilor dificile pe care trebuie să le ia în fiecare zi. Acest lucru are un impact emoțional și fizic asupra părinților din întreaga țară.”
Directorul general al grupului Aldi, Niall O’Connor, a declarat că studiul a arătat clar că “criza costului vieții are un efect foarte negativ asupra copiilor și familiilor din întreaga țară. În condițiile în care atât de multe dintre cele mai vulnerabile persoane din societatea noastră se luptă în mod clar pentru a pune mâncare pe masă, servicii esențiale precum cele oferite de Barnardos sunt esențiale”.