Scopul declarat al Tratatului este de a preveni o repetare a crizei economice precum cea suferită de Grecia și a proteja împotriva unui eventual colaps a monedei unice euro.
Statele membre sunt obligate să își mențină deficitele bugetele lor sub limita de 3% din produl intern brut (GDP) și să asigure că datoria externă nu depășește sau coboară spre limita de 60% din GDP.
Guvernele participante trebuie să adopte măsuri numite “regula de aur” pentru limitarea datoriei publice și deficitelor bugetare, plus obligația de a introduce mecanisme automate de corectare și revenire a oricărei deviații de la planul de recuperare aprobat de UE dacă limitele de mai sus sunt încălcate.
“Regulile vor lua efect în legile naționale ale statelor semnatare cel mai târziu un an după intrarea în vigoare a tratatului prin prevederile obligatorii și cu character permanent, de preferință prin modificarea constituților naționale, sau garantate prin alte metode pentru a respecta pe deplin și a menține îndeplinirea acestora pe durata întregului process bugetar,” se prevede în tratat.
Comisia Europeană va monitoriza îndeplinirea prevederilor tratatului. Statele care vor încălca aceste prevederi vor fi deferite Curții Europene de Justiție. Orice stat membru care crede că un alt stat membru nu s-a conformat cu prevederile tratatului prin decizia Curții Europene de Justiție poate cere impunerea de sancțiunii împotriva acelui guvern. Curtea de Justiție Europeană poate impune amenzi în condițiile în care acest lucru este posibil, ce nu pot depăși 0.1% din GDP-ul acelei țări.
Ținta tratatului este a a se ajunge pe termen mediu la un deficit structural de 0.5% din GDP pentru fiecare țară, din prețul de piață.
Orice stat membru care va încălca limita deficitului bugetar în baza tratatului va fi sancționată financiar de Comisia Europeană. Doar o majoritate calificată a altor state member pot bloca recomandarea Comisiei.
Totuși statele membre pot devia de la obiectivele specific țărilor lor numai în circumstanțe speciale și să pună la dispoziție dovezi care să confirme că devierea nu pune în pericol susținerea fiscală pe termen mediu. Circumstanțele speciale sunt definite ca evenimente în afara controlului unui guvern, având un impact major asupra finanțelor și o reducere economică majoră.
“În cazul unei devieri semnificative de la obiectivele pe termen mediu sau ajustării necesare pentru realizarea acestora, mecanismul de corectare va fi activat automat” se spune în tratat. “Mecanismul va include obligația părții contractante implicate să implementeze măsuri pentru corectarea devierii pentru o perioadă specific de timp.”
În baza legislației actuale, orice stat membru a cărui datorie externă depășește limita UE de 60% trebuie să ia măsuri pentru reducerea acestei datorii cu 5% în fiecare an.
Tratatul Fiscal Compact European trebuie să fie ratificat până la finele lui Ianuarie 2013 și va intra în vigoare odată ce este semnat de 12 din cele 17 state membre ale zonei euro.