Top 5

Related Posts

Trei români, implicați într-o schemă ingenioasă de „cash trapping” în 43 de locații

Trei bărbați de origine română au fost prinși de autoritățile irlandeze după ce au instalat dispozitive de tip „cash trapping” în nu mai puțin de 43 de bancomate AIB din județele Dublin, Meath, Kildare și Louth. Cei trei, care și-au recunoscut vinovăția, vor fi condamnați luna viitoare, după ce au fost acuzați de fapte ce variază de la distrugere și furt, până la apartenență la o organizație criminală.

O operațiune bine pusă la punct, dar atent supravegheată

Marius Crișan (29 de ani), stabilit pe Ormond Way în Swords, Dublin, a recunoscut în fața instanței că a deteriorat două bancomate AIB, că a furat bani de la bancă, că a deținut patru dispozitive pentru blocarea banilor și că a participat activ la activitățile unei organizații criminale. Codrin Manoli (26 de ani), fără domiciliu stabil, și-a recunoscut, la rândul său, implicarea în deteriorarea a patru ATM-uri, furturi de numerar, precum și participarea la aceeași rețea infracțională. Călin Scântei (32 de ani), din Citywest Village, Dublin, a admis că a deteriorat un ATM, a furat bani și a avut asupra lui trei dispozitive de tip „cash trap”.

Detectivul Garda Emmett Cooke, din cadrul Garda National Economic Crime Bureau, a explicat în instanță că alerta a fost declanșată în iulie 2024, după ce un angajat al AIB a raportat activități suspecte la mai multe bancomate. Camerele de supraveghere au confirmat că 43 de ATM-uri fuseseră „trucate” pentru a reține banii retrași de clienți.

Cum funcționează „capcana de bani”

Metoda „cash trapping” este subtilă, dar eficientă: un dispozitiv special este introdus în fanta de eliberare a numerarului de la ATM. Atunci când un client încearcă să scoată bani, tranzacția este aprobată, dar numerarul rămâne blocat în dispozitiv. Ulterior, infractorii revin, forțează fanta și colectează banii reținuți.

Pe 12 iulie, în jurul orei 23:00, patru ATM-uri au fost din nou vizate, inclusiv unul din Stillorgan. Gardienii care supravegheau zona au surprins doi bărbați cu șepci care forțau unul dintre bancomate. Unul dintre ei a fost văzut băgând bancnote în buzunar. Cei doi, ulterior identificați ca fiind Manoli și Scântei, s-au îndreptat spre o parcare, unde i-a așteptat Crișan. Cei trei au fost arestați pe loc, în mașina lor fiind descoperite mai multe dispozitive de tip cash trap și sume de bani.

O pierdere de zeci de mii de euro pentru bancă

AIB a raportat pierderi directe de 6.060 euro în numerar și daune de peste 18.700 euro la aparatura deteriorată. Potrivit detectivului Cooke, întreaga activitate a fost coordonată de o structură organizată, în care Manoli și Scântei aveau roluri egale.

Cercetările ulterioare au fost extinse. Înregistrările video, mărturiile și dovezile fizice i-au legat pe cei trei de faptele din mai multe locații din Leinster. În timpul audierilor, Manoli nu a oferit informații utile, în timp ce Scântei a recunoscut doar prezența în mașină. Crișan, în schimb, și-a asumat faptele, motivând că avea nevoie disperată de bani pentru chirie și că se confrunta cu o dependență de jocuri de noroc.

Trecut infracțional încărcat pentru doi dintre inculpați

Instanța a aflat că Manoli are 16 condamnări anterioare în Marea Britanie, pentru infracțiuni de furt, fraudă, posesie de droguri și unelte pentru fraudă. Scântei are un istoric chiar mai consistent: 124 de condamnări, unele din Germania, restul pentru fapte precum inducerea în eroare, furt, utilizarea de acte false și implicarea în grupări infracționale.

Cu toate acestea, avocații apărării au subliniat că toți trei au pledat vinovați încă de la început, ceea ce a ajutat ancheta. De asemenea, s-a recunoscut că Manoli avea probleme cu drogurile, iar Scântei, cu jocurile de noroc.

Povești personale în spatele infracțiunilor

Apărătorul lui Scântei a declarat că acesta locuiește în Irlanda din 2012, nu are bunuri sau avere și regretă profund faptele comise. Avocatul lui Crișan a subliniat că acesta este singurul care aduce venituri în familie și că partenera sa tocmai a născut, temându-se acum că ar putea ajunge în stradă dacă el e condamnat. Crișan muncește full-time în construcții și part-time într-o pizzerie.

Manoli, potrivit avocatului său, a venit în Irlanda la vârsta de 14 ani, iar familia lui s-a întors între timp în România. Intenționează să revină și el în țară după executarea pedepsei. A recunoscut în fața instanței că s-a înconjurat de persoane nepotrivite și a fost influențat negativ de consumul de droguri.

Sentința, în așteptare

Judecătoarea Orla Crowe a anunțat că are nevoie de timp pentru a analiza toate documentele și scrisorile depuse în instanță în sprijinul celor trei. Verdictul va fi pronunțat pe 10 aprilie, când se va decide dacă inculpații primesc o pedeapsă integral cu executare sau dacă există circumstanțe atenuante care să le reducă sentințele.

Până atunci, acest caz rămâne un exemplu clar al modului în care tehnologia și ingeniozitatea pot fi folosite în scopuri ilegale, dar și al eficienței unei anchete bine coordonate între mai multe departamente ale poliției irlandeze.

Informația IRL
Informația IRLhttps://www.informatiairl.com
Grup de jurnaliști voluntari ce oferă informații zilnice comunității românilor din Irlanda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Popular Articles