Un audit efectuat pe plățile șomajului pandemic PUP a constatat că 20% dintre beneficiarii din eșantionul selecționat nu îndeplineau toate criteriile pentru a beneficia de aceste plăți.
Ancheta departamentului arată că un solicitant nu a fost angajat în ultimii 15 ani.
O cincime dintr-un eșantion aleatoriu de 100 de beneficiari ai indemnizației de șomaj pandemic (PUP) nu au îndeplinit criteriile de calificare pentru întreaga perioadă în care au primit plata, potrivit Departamentului de Protecție Socială.
Auditul intern a fost efectuat de departament pentru cererile de plată făcute în primele luni ale pandemiei. Auditul a fost finalizat în decembrie 2020 și a urmărit să evalueze și să înăsprească mecanismele de control instituite pentru a minimiza utilizarea frauduloasă a PUP.
Departamentul a declarat luni că urmărește “toate cazurile” în care se identifică faptul că o persoană a fost plătită în plus la PUP și că “adoptă o abordare rezonabilă pentru recuperarea sumelor plătite în plus”, în cazul în care se crede că aceste plăți în plus se datorează unei erori reale sau unei neglijențe din partea solicitantului.
Cu toate acestea, a precizat că, în circumstanțele în care se suspectează o fraudă, departamentul “va încerca să urmărească în justiție persoanele implicate”.
În acest sens, au fost inițiate o serie de urmăriri penale și au fost obținute condamnări, în timp ce “mai multe cazuri sunt luate în considerare pentru urmărire penală”, a precizat acesta.
Auditul, care a fost raportat pentru prima dată de cotidianul Irish Examiner, a constatat că un solicitant al PUP la începutul pandemiei a primit plăți de aproape 3.000 de euro, în ciuda faptului că datele oficiale arată că nu a mai fost angajat din 2005.
Un al doilea solicitant fraudulos a depus inițial o cerere de plată declarând că ultima sa zi de lucru a fost 14 februarie 2020. Atunci când cererea pe hârtie a fost refuzată, acesta a depus o nouă cerere online și a declarat că ultima sa zi lucrată a fost 12 martie.
În ciuda faptului că Revenue nu avea nicio înregistrare a acestui solicitant care să ateste că ar fi lucrat în 2020, acesta a primit în cele din urmă aproape 6 000 de euro în plăți până în august 2020. Solicitantul încă încasa bani din PUP la momentul auditului.
Departamentul a declarat luni că recomandările auditului au fost acceptate, iar ca urmare au fost întreprinse proiecte de control specifice și se concentrează asupra “celor care primesc plăți pentru perioade prelungite”.
“Aceste proiecte se adaugă la activitatea de control în curs de desfășurare a departamentului”, a precizat acesta.
“În plus, și pentru a oferi solicitanților PUP servicii de ocupare a forței de muncă și sprijin pentru căutarea unui loc de muncă, aproximativ 125.000 de persoane au fost contactate de către ofițerii de caz din cadrul serviciilor de ocupare a forței de muncă ale departamentului.
“Acest serviciu continuă pe măsură ce restricțiile de sănătate publică sunt ridicate și mai multe oportunități de angajare devin disponibile pentru cei care primesc sprijin pentru venituri PUP și plăți pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă”.
La o lună de la intrarea în funcțiune a schemei PUP, peste 507.000 de persoane au primit cel puțin o plată PUP.
Numărul beneficiarilor a atins un vârf de 602.108 pe 8 mai 2020, în timp ce aproape 1 milion de persoane au primit cel puțin o plată PUP.