Fost bucătar și membru important al grupului „Hackerville” reținut sub suspiciunea că a creat 16 conturi bancare cu acte de identitate false pentru a spăla 130.000 de euro

Un fost bucătar care a fost arestat în cadrul unei investigații internaționale majore privind înșelătoriile online este suspectat că este un membru cheie al organizației criminale „Hackerville”. Cetățeanul român în vârstă de aproximativ 30 de ani, care a fost arestat în vestul Dublinului, locuiește în Irlanda de aproximativ 12 ani.

Ofițerii de la Biroul Național de Criminalitate Economică (GNECB) al Garda au stabilit că bărbatul arestat este originar din orașul românesc Râmnicu Vâlcea care a fost supranumit „Hackerville”. Orașul din centrul României și-a câștigat titlul, deoarece peste 100 dintre locuitorii săi au fost arestați în cadrul unei acțiuni majore a UE împotriva mafiei implicate în infracțiuni cibernetice.

Banda aflată în centrul anchetei îndelungate este suspectată că a comis mii de infracțiuni în alte țări din UE și apoi a folosit instituții bancare irlandeze pentru a spăla banii.

Cu toate acestea, în cazul suspectului care este interogat de ofițeri specialiști în fraudă la Blanchardstown Garda Station, el este suspectat că a creat 16 conturi separate online de la baza sa din Dublin pentru a spăla aproximativ 130.000 de euro pentru grupul infracțional.

Acestea includ o serie de conturi Revolut, precum și conturi bancare în instituții financiare belgiene și germane.

GNECB, care a colaborat îndeaproape cu poliția olandeză în cadrul anchetei, a identificat 61 de victime în toată Europa, care au fost păcălite după ce au încercat să rezerve cazare pe site-uri cunoscute precum Booking.com și la alți furnizori de cazare.

„Această investigație face parte din Operațiunea Omena, o operațiune care vizează spălarea banilor și criminalitatea transfrontalieră”, a declarat un purtător de cuvânt al Garda.

„Lucrand în cooperare cu forțele de poliție europene, au fost identificate 61 de victime în întreaga lume care au încercat să rezerve cazare online, dar au fost redirecționate către site-uri web clonate, unde banii lor au fost apoi transferați în conturi false”, a adăugat el.

O sursă principală a explicat că suspectul a fost arestat pentru prima dată de GNECB în luna mai a anului trecut, când a încercat să folosească un act de identitate fals pentru a-și crea un cont la An Post. Când detectivii au aflat acest lucru, i-au percheziționat casa și au confiscat cinci acte de identitate false, care erau în principal cărți de identitate daneze.

Investigațiile detaliate ale Garda cu poliția olandeză și alte forțe de poliție europene în ultimul an au dus la arestarea sa din nou miercuri, când a reieșit că suspectul a folosit aceste cărți de identitate false pentru a înființa cele 16 conturi la trei instituții financiare.

Detectivii bănuiesc că românul care a fost arestat are legături strânse cu unul dintre membrii superiori ai organizației „Hackerville”, care anterior a executat o pedeapsă semnificativă în Marea Britanie pentru infracțiuni similare.

Ca parte a Operațiunii Omena, GNECB oferă asistență valoroasă nu doar poliției olandeze, ci și forțelor de poliție din Luxemburg, Austria și Spania, în încercarea de a desființa banda internațională. Patru membri ai bandei au fost arestați recent în Luxemburg, iar un număr de membri ai „Hackerville” au fost extrădați recent în Țările de Jos din România.

Purtătorul de cuvânt al Garda a declarat că arestarea românului este „parte a unei anchete în curs de desfășurare privind spălarea banilor și criminalitatea transfrontalieră”.

„Bărbatul a fost arestat pentru o infracțiune în temeiul secțiunii 72 din Legea justiției penale, 2006 și este în prezent reținut la Blanchardstown Garda Station, în conformitate cu prevederile secțiunii 50 din Legea justiției penale, 2007. El poate fi audiat până la șapte zile”, a adăugat el.

Banda „Hackerville” este de asemenea suspectată că ar fi implicată în escrocherii de închiriere aici, în Irlanda, dintre care multe vizează studenții. Au fost raportate în total 503 cazuri de escrocherii cu închirieri între 1 februarie 2019 și 31 mai anul acesta, anunțase anterior Garda în august.

Aproape jumătate dintre aceste incidente au avut loc în regiunea Dublin, cu puțin peste 900.000 euro furați în escrocherii de închiriere în această perioadă.

Aproximativ 42% dintre părțile vătămate aveau sub 25 de ani, în timp ce 72% aveau sub 35 de ani.