Șoferii din Irlanda cumpără în continuare mai puțin combustibil decât înainte de pandemie

Creșterea vertiginoasă a prețului benzinei ar putea avea un efect la pompă, irlandezii cumpărând cu 13% mai puțin în aprilie, comparativ cu aceeași lună din 2019. În total, 79 de milioane de litri de combustibil au fost impozitați în Irlanda în acea lună, comparativ cu 91 de milioane în aprilie 2019, potrivit noilor cifre guvernamentale.

Vânzările de benzină au scăzut pe parcursul anilor 2020 și 2021 datorită impactului pandemiei Covid-19, dar încă nu și-au revenit. Aceeași încetinire a cererii nu a fost observată și în cazul altor carburanți. De exemplu, vânzările de motorină au scăzut cu doar două procente, ajungând la 306 milioane de litri. Între timp, în aprilie 2022 s-au vândut cu șase milioane de litri mai mult de motorină verde pentru încălzirea locuințelor decât în aceeași lună din 2019.

Scăderea cererii s-ar putea datora comprimării prețurilor, care a afectat benzina mai mult decât alte tipuri de combustibil. Prețurile la pompă au crescut cu peste 50% față de 2020, potrivit AA.

Un litru de benzină a depășit acum pragul de 2 euro în multe zone ale țării, unele stații de benzină percepând până la 2,15 euro. În prezent, va costa în plus peste 500 de euro în fiecare an pentru a folosi o mașină obișnuită, a declarat săptămâna trecută un purtător de cuvânt al AA pentru cotidianul Irish Examiner. Campania guvernamentală “Reduceți consumul”, lansată în aprilie, i-a îndemnat pe irlandezi să conducă mai încet pentru a reduce consumul de combustibil și a economisi bani.

Cu toate acestea, ar putea exista și tendințe pe termen mai lung în joc. Îndepărtarea continuă a autoturismelor private după pandemie este probabil un factor, a declarat pentru Buzz, Kevin McPartlan de la Fuels for Ireland. “Benzina este în mod covârșitor orientată către automobilele private și este adesea orientată către a doua mașină dintr-o familie”, a spus el.

În timp ce mașinile diesel ar putea fi folosite pentru călătorii mai lungi, cele pe benzină sunt mai des folosite pentru naveta, a adăugat el. “Cu munca de acasă sau cu munca hibridă, mergând la birou de două sau trei ori pe săptămână, acest lucru se va vedea în consumul de benzină.”

Embargourile asupra combustibilului rusesc în urma invaziei din Ucraina, precum și scăderea cursului de schimb dintre dolar și euro au făcut ca prețurile carburanților auto să crească vertiginos în ultimele luni.