Astfel, vineri, 13 ianuarie, la sediul Ambasadei României la Dublin, senatorul Badea a participat la o reuniune cu o parte din liderii comunității românești. Cu acest prilej, românii prezenți la întâlnire au prezentat organizațiile pe care le coordoneaza, proiectele realizate de acestea și au expus o serie de probleme cu care se confruntă românii din Irlanda: permisele de muncă, lipsa unui fond de carte în limba română, lipsa unei forme adecvate de predare a limbii române, dificultăți în obținerea unor spații potrivite pentru oficierea slujbelor religioase în limba română, precum și probleme de imagine generate de etnicii rromi stabiliți în Irlanda, originari din România.
Sâmbătă, 14 ianuarie, președintele Comisiei românilor de pretutindeni a avut o întâlnire cu reprezentanți ai comunității romanilor basarabeni din Irlanda. În cadrul acestei întrevederi, senatorul român a ascultat cu interes problemele expuse de cei prezenți și a subliniat importanţa consolidării dialogului dintre cele doua comunități, în scopul identificării și soluționării optime și mult mai facile a dificultăţilor cu care aceştia se confruntă în statul gazdă.
Cu prilejul vizitei sale în Irlanda, senatorul Viorel Badea a participat, duminica, 15 ianuarie, la o slujbă oficiată la Parohia Ortodoxă Română ”Înălțarea Sfintei Cruci” din Dublin, precum și la oficierea serviciului divin din Biserica Penticostală Betania.
În ultima zi a vizitei de lucru, președintele Comisiei românilor de pretutindeni a participat la întrevederi cu domnul senator Paschal Donohoe, vice-președinte al Comitetului pentru Afaceri Europene și membru al Grupului de Prietenie Est European, doamna senator Cait Keane, domnul Brian Lawlor, consilier local. Cei trei parteneri de dialog sunt reprezentanți ai circumscripțiilor electorale din Dublin, unde își au rezidența un număr important de români. Principalele teme abordate au vizat problemele cu care se confruntă românii din Irlanda și modalități prin care statul Român poate stabili o linie de dialog și de cooperare cu autoritățile irlandeze pentru a soluționa aceste probleme, precum și facilități de integrare a românilor în societatea irlandeză, vizând totodată menținerea identității etnice, culturale și lingvistice a acestora. “Un dialog mai intens cu autoritățile centrale și locale, precum și o participare mai activă a membrilor comunității românești la viața socială și politică irlandeză va determina o reconsiderare a rolului pe care conaționalii noștri îl au în evoluția societății irlandeze”, a afimat senatorul român în urma întalnirii cu oficialii irlandezi.
Biroul de presă
Parlamentul României – Senat
17 ianuarie 2012