🍀 Aproape una din 10 persoane care au primit PUP, nu ar fi trebuit să-l primească, conform unui raport de audit

O analiză a unui eșantion de cereri de plată pentru șomaj pandemic (PUP) plătite a constatat că în aproape unul din 10 cazuri individul nu era eligibil pentru a primi plata Covid-19, arată un raport al auditorului statului.

Irish Times relatează că în puțin mai puțin de jumătate din cazurile examinate în care persoanele nu erau eligibile să solicite PUP, primiseră plata în timp ce încă lucrau. Într-un sfert din cazuri, nu au existat dovezi că reclamantul PUP ar fi lucrat înainte de pandemie, iar într-un alt sfert de cazuri, reclamantul PUP pare să fi revenit la muncă și a continuat să încaseze plata.

În raportul controlorului și auditorului general (C&AG), se spune că aproape 5 miliarde euro au fost plătite în cadrul sistemului PUP anul trecut, plată care a fost introdusă în primele săptămâni ale pandemiei.

Raportul a spus că dovezile dintr-un eșantion de cereri revizuite au constatat că mai mult de nouă procente „nu erau eligibile pentru plata PUP primită la data testată”. Departamentul Protecției Sociale a primit 1,75 milioane de cereri pentru plata șomajului pandemic în perioada martie 2020 – februarie 2021. Raportul, publicat joi, a declarat că mai mult de jumătate din toate cererile au fost primite în primele cinci săptămâni de la deschiderea programului.

PUP a fost introdus pentru persoanele care își pierduseră locurile de muncă din cauza pandemiei Covid-19, plata fiind stabilită inițial la o rată forfetară de 350 euro.

Raportul C&AG spunea că schema a fost lansată „în regim de urgență” și, prin urmare, oficialii au spus că controalele „nu vor fi la fel de riguroase ca cele aplicate în mod normal”. Raportul a spus că oficialii s-au bazat în mare parte pe declarațiile oamenilor conform cărora își pierduseră slujba din cauza Covid-19 și că locuiau în Irlanda, atunci când procesau cererile. „Departamentul nu a încercat să verifice aspectul „căutării de muncă cu adevărat”, a criteriilor de eligibilitate PUP în 2020, în afară de stabilirea unei linii telefonice dedicate pentru raportarea unor astfel de cazuri de către angajatori”, se spune în raport.

Această linie de suport a dus la 2.500 de rapoarte din partea angajatorilor, ceea ce a dus la oprirea a 400 de plăți.

Raportul a spus că departamentul a identificat 14,5 milioane de euro în plăți excedentare PUP până la sfârșitul lunii august 2021, legate de 4.300 de cazuri de fraudă.

C&AG a recomandat că departamentul ar trebui să revizuiască cazurile PUP pe măsură ce persoanele s-au angajat sau au intrat în alte scheme sociale, „pentru a se asigura că toate plățile în plus sunt descoperite”.

🍀 A fost înființată formal cea mai nouă universitate din Irlanda

Cea mai nouă universitate a Irlandei a fost înființată oficial din fuziunea institutelor tehnologice existente în Athlone și Limerick. Universitatea Tehnologică din Shannon: Midlands Midwest este a treia universitate tehnologică care a fost înființată și apare formal în acte de la 1 octombrie.

Acesta va răspunde unei populații de peste 14.000 de studenți din campusurile din Athlone, Limerick, Clonmel, Ennis și Thurles. Studenții care absolvesc în anul universitar 2021-2022 vor face acest lucru cu calificări universitare.

Numele instituției a fost decis din sondajele efectuate cu aproape 3.500 de studenți, personal și părți interesate regionale pe parcursul mai multor luni.

Universitatea a declarat că numele – Universitatea Tehnologică din Shannon (TUS) – este destinat să facă ecou cuvântului irlandez „tús”, care înseamnă „început”, în timp ce geografia regiunii este legată de râul Shannon, reprezentând „fluxul de cunoștințe și idei ”.

În următoarele luni urmează să fie înființate încă două universități tehnologice, ca parte a ceea ce guvernul descrie ca o „schimbare radicală” în peisajul învățământului superior.


🍀 Cheltuielile fiscale în primele 12 luni ale pandemiei Covid au depășit 17 miliarde de euro

Cheltuielile directe totale rezultate din pandemia Covid-19 între februarie 2020 și 2021 au fost de 17,1 miliarde de euro, potrivit raportului anual publicat ieri de controlorul și auditorul general.

Din aceste cheltuieli, 90% s-au dus la Departamentele de Protecție Socială, Sănătate, Întreprinderi și Locuințe și Administrația Locală.

Departamentul Protecției Sociale a cheltuit 11,1 miliarde euro cu plata pentru șomaj pandemic (PUP), reprezentând 6,1 miliarde euro sau mai mult de jumătate (55%) din această cheltuială, iar sistemul de subvenționare a salariilor temporare (TWSS) și sistemul succesor, salariul subvenționat (EWSS), reprezentând 43%, cu o cheltuială combinată de 4,8 miliarde euro.

Departamentul Sănătății a cheltuit 2,7 miliarde euro în cheltuieli legate de Covid până în februarie 2021, peste o treime din acestea (920 milioane euro) fiind cheltuite pentru echipamente de protecție individuală PPE.

Sprijinul pentru spitale și casele de îngrijire medicală a costat 600 de milioane de euro, costurile de construcție și echipamente au fost de 380 de milioane de euro, iar testarea și urmărirea contactelor au costat 292 milioane de euro, cu cheltuielile maxime în sănătate între aprilie și iunie 2020.

Departamentul pentru locuințe și administrația locală au primit 840 milioane euro în sprijin în același an. Marea majoritate a acestora, 729 milioane euro, a fost acordată finanțării autorităților locale pentru a compensa pierderea tarifelor comerciale în timpul blocajului. Majoritatea cheltuielilor sale au fost între septembrie 2020 și ianuarie 2021.

Departamentul pentru Întreprinderi, Comerț și Ocuparea Forței de Muncă a oferit 783 milioane euro în sprijin pentru afacerile afectate de Covid-19. Cea mai mare parte a fost cheltuită pentru schemele de reluare a activității (640 milioane euro) și pentru fondul de întreținere (98 milioane euro)

Departamentul Educației a cheltuit 586 de milioane de euro și aproape jumătate din aceștia, 268 milioane de euro au fost sprijin pentru redeschiderea școlilor.

Departamentul Transporturilor a cheltuit peste 400 de milioane de euro în aceeași perioadă, marea majoritate (397 milioane de euro) mergând către companii de transport sub formă de subvenție suplimentară pentru obligația de serviciu public (PSO).

Revenue a cheltuit 329 de milioane de euro pe schema de sprijin pentru restricții Covid-19 (CRSS), care a început în octombrie 2020 și a permis companiilor afectate semnificativ de restricții care desfășurau o activitate comercială, să solicite o plată de până la 5.000 de euro pe săptămână.

Raportul subliniază că aceste cheltuieli sunt calculate doar până în februarie 2021 și, deoarece multe dintre aceste sprijinuri au continuat dincolo de această dată, cifrele ar trebui considerate ca estimări intermediare ale costului de răspuns la pandemie.

🍀 Irlanda se confruntă cu potențiale pene de curent în următoarele cinci ierni

Irlanda se confruntă cu potențiale pene de curent pentru următoarele cinci ierni, din cauza creșterii cererii, creșterea prețurilor și infrastructura defectuoasă care se combină pentru a pune rețeaua electrică sub o presiune fără precedent.

Avertismentul dramatic a fost dat de EirGrid, agenția care controlează alimentarea cu energie a Irlandei.

Într-un nou raport, EirGrid a dezvăluit că, până în acest an, autoritățile de reglementare în domeniul energiei electrice au emis opt avertismente separate că cererea de energie electrică a împins rezervele până la punctul în care orice defecțiuni neașteptate riscă întreruperi grave.

Taoiseach Micheál Martin a ieșit cu declarații pentru a alunga temerile publice că vor trebui să rationalizeze electricitatea. Cu toate acestea, ministrul mediului, Eamon Ryan, a declarat că nu poate exclude întreruperile în această iarnă și că aprovizionarea cu energie va fi „strânsă” în următorii doi sau trei ani.

Comentariile liderului Green Party au agitat o mulțime de oameni care deja încearcă să-și cumpere propriile generatoare de energie de rezervă în toată țara.

Partidele de opoziție au criticat cu tărie răspunsul guvernului la criză pe măsură ce ne apropiem de Crăciun. Liderul laburist Alan Kelly a declarat că publicul „vrea să știe dacă vom avea energia pentru a ne lumina pomii de Crăciun anul acesta” și a spus că criza se adaugă anxietății și fricii, pe măsură ce prețurile la electricitate cresc până la niveluri fără precedent în acest an. ‘Oamenii deja simt costul, în buzunarele lor. Nu îi putem face să simtă și frigul în casele lor ”, a spus el. Dl Kelly a spus că escaladarea crizei energetice se află acum într-o situație „extraordinară”, care „trage un semnal de alarmă în toată țara”.

🍀 Fraudele au crescut cu 40% în 12 luni, pe fondul înșelătoriilor și escrocheriilor online

Cazurile de fraudă au crescut cu peste 40% într-un an, creșterea fiind atribuită creșterii înșelătorilor online și telefonice, a declarat Biroul Central de Statistică.

Statisticile arată că au existat 11.253 de cazuri de „fraudă, înșelăciune și infracțiuni conexe” în toată Irlanda în 12 luni până în luna iunie. Acest lucru a crescut cu 3.248 în ultimele 12 luni, statisticianul de la OSC, Sam Scriven care a spus despre cifre: „Creșterea a avut loc mai ales în T1 și T2 din 2021 și se referă în principal la încercări frauduloase de a obține informații personale sau bancare online sau telefonic, precum și utilizarea frauduloasă a informațiilor despre cardurile de credit și debit. ”

Următoarea majorare a infracțiunilor raportate a fost pentru infracțiunile sexuale, care au crescut cu 7,5% în anul până la sfârșitul lunii iunie. În total, au fost raportate 3.241 de incidente, o creștere de 227.

Cu toate acestea, OSC a spus că impactul anulării unor apeluri la 999 asupra statisticilor privind criminalitatea rămâne încă de stabilit, deoarece acestea nu au fost înregistrate în sistemul Garda Pulse.

Domnul Scriven a spus: „O anchetă internă An Garda Síochána privind anularea necorespunzătoare a apelurilor pe sistemul său de asistare computerizată (CAD) este în curs. Anularea prematură sau necorespunzătoare a apelurilor către sistemul CAD poate însemna că înregistrările referitoare la infracțiuni, care au fost raportate către An Garda Síochána, nu au fost înregistrate în sistemul Pulse și, prin urmare, nu sunt luate în considerare în statisticile înregistrate privind infracțiunile.

„OSC așteaptă clarificări cu privire la impactul complet al problemei din An Garda Síochána, inclusiv perioadele de timp afectate, tipurile de infracțiuni afectate și, în mod crucial, numărul estimat de infracțiuni care nu au fost înregistrate în Pulse din cauza anulării inadecvate a apelurilor de urgență, înainte de a putea determina impactul asupra statisticilor înregistrate privind criminalitatea.”

Infracțiunile legate de droguri au fost singura altă categorie de infracțiuni care a înregistrat o creștere, incidentele crescând cu 1,2%. În total, au fost înregistrate 22.909 infracțiuni, ceea ce reprezintă o creștere de 274 față de anul precedent.

În timp ce frauda, ​​infracțiunile sexuale și infracțiunile legate de droguri au crescut, alte infracțiuni au căzut. Un total de 3.778 infracțiuni au fost înregistrate pentru încălcări ale reglementărilor COVID-19 în T2 anul acesta, dar aceasta reprezintă o scădere substanțială față de cele 10.438 înregistrate în primele trei luni ale anului 2021.