🍀 Patru cazuri cu tulpina Mu descoperite în Irlanda
Un nou raport spune că patru cazuri ale variantei Mu Covid au fost identificate în Irlanda. Trebuie subliniat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a desemnat tulpina ca o „variantă de interes” – dar nu ca o „variantă de îngrijorare”.
Tulpina a fost descoperită în 39 de țări până acum, iar autoritățile sanitare încearcă în prezent să stabilească dacă este mai rezistentă la vaccinare decât alte tulpini de coronavirus.
Într-o declarație emisă mai devreme, OMS a spus „Varianta Mu are o constelație de mutații care indică proprietăți potențiale ale evadării imune.
„De la primul caz în Columbia, în ianuarie 2021, au existat câteva rapoarte sporadice de cazuri ale variantei Mu și au fost raportate unele focare mai mari din alte țări din America de Sud și din Europa.” Centrul de supraveghere a protecției sănătății (HPSC) spune că cazurile au fost înregistrate înainte de sfârșitul lunii trecute.
Aseară au fost anunțate alte 1414 de cazuri Covid-19 în Irlanda. Există 353 de pacienți cu coronavirus în spitalele irlandeze, iar 55 sunt la terapie intensivă.
Rata de infectare a Irlandei cu Covid-19 este cea mai mare din Uniunea Europeană, în timp ce decesele legate de Covid au atins un nivel maxim de cinci luni. Cifrele Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) arată că Republica are o rată de incidență de 14 zile de puțin peste 500 de cazuri la 100.000 de persoane clasându-se înaintea Ciprului, care are o rată de 496.
Covid-19 a fost asociat cu 52 de decese în august, cel mai mare total lunar înregistrat din aprilie. Zece decese au fost înregistrate săptămâna trecută, cu o vârstă medie de 77 de ani, potrivit HSE.
🍀 Infractorii au fost vinovați de piratarea telefonului lui Simon Coveney
Piratarea telefonului ministrului afacerilor externe Simon Coveney a fost cel mai probabil un atac criminal și nu un act de spionaj.
Cotidianul Irish Examiner scrie că hack-ul a fost descoperit atunci când alți miniștri de externe ai UE l-au contactat pe dl Coveney pentru a-i spune că au primit mesaje dubioase de pe numărul său de telefon.
Natura hack-ului va fi unul dintre principalele unghiuri de investigație care urmează să aibe loc marți în comitetul de afaceri externe al Oireachtas, când dl Coveney reapare pentru a încerca să pună capăt controversei privind numirea lui Katherine Zappone.
Simon Coveney a spus că telefonul său a fost piratat în 2020 când a încercat să explice de ce a șters mesajele referitoare la numirea lui Zappone în rolul de trimis special al ONU – o poziție care nu a fost niciodată promovată ca fiind disponibilă.
Au existat îngrijorări cu privire la faptul că piratarea telefonului a fost legată de negocierile Brexit sau că ar fi fost opera spionilor ruși – dar sursele nu cred că aceasta a fost situația. În ciuda piratării, dl Coveney a continuat să păstreze același număr de telefon și a continuat să folosească un telefon mobil pentru activități guvernamentale.
Această utilizare continuă a aceluiași număr de telefon și regularitatea ștergerilor mesajelor din el vor fi în centrul întrebărilor pe care le vor pune membrii comitetului Oireachtas.
🍀 Peste 1,36 milioane de persoane au primit ajutoare financiare în timpul pandemiei
Peste 1,36 milioane de persoane au primit unul sau mai multe dintre sprijinurile financiare guvernamentale Covid-19 până în luna iunie a acestui an, arată noile date publicate de Oficiul Central de Statistică a Irlandei.
Numărul persoanelor care au rămas fără muncă a atins punctul maxim în aprilie anul trecut, când Irlanda a atins o rată a șomajului de 31,5%, în momentul în care Guvernul a introdus restricții pe scară largă.
Oficiul Central de Statistică (OSC) a publicat un instantaneu al impactului Covid-19 asupra Irlandei pe baza statisticilor sale.
Cifrele arată că, înainte de pandemie, cel mai mare număr de persoane angajate în Irlanda se înregistra în trimestrul patru al anului 2019, când peste 2,36 milioane de persoane erau angajate și Irlanda avea o rată a șomajului de 4,5%.
Măsurile de sănătate publică introduse în martie 2020 pentru a controla răspândirea virusului au înregistrat rata ajustată a șomajului Covid-19 la 31,5% în aprilie 2020, înainte de a reveni la puțin sub 16% în septembrie 2020.
Reintroducerea restricțiilor în noul an a făcut ca aceasta să crească din nou la peste 27% în ianuarie 2021. Reducerea restricțiilor în cursul acestui an a dus această rată a șomajului înapoi la 12,4% în august 2021.
Cei care au fost strămutați de la locul de muncă din cauza pandemiei au fost mai predispuși să fie tinerii, cei mai puțin calificați și în posturi cu jumătate de normă (part-time).
În timp ce nivelurile de angajare au scăzut cu 116.600 de persoane de la începutul lunii ianuarie a anului trecut până în ianuarie 2021, OSC a spus că o ilustrare mai contrastantă a impactului virusului pe piața muncii este că au existat cu aproape 7,6 milioane mai puține ore lucrate pe săptămână în aceeași perioadă.
Această reducere de aproape 10% a orelor lucrate a fost cea mai pronunțată în sectoarele ospitalității, construcțiilor și altor activități de servicii, care includ cultura și recreerea.
🍀 Campanie de atragere a forței de muncă în domeniul ospitalității
Fáilte Ireland lansează o campanie care vizează atragerea de lucrători în industria turismului și a ospitalității. Campania de recrutare și campanie de sensibilizare se adresează atât persoanelor care caută un loc de muncă, cât și companiilor.
Aproximativ nouă din zece afaceri din acest sector declară că au avut dificultăți în recrutarea de personal nou, cu puțin peste două treimi spunând că le este greu să găsească lucrători.
Se estimează că unul din patru lucrători din sectorul turismului și ospitalității este nou venit în breaslă, deși cifra ar putea fi mai mare, ceea ce înseamnă că, pe lângă dificultățile de recrutare, există și o lipsă de lucrători calificați în acest sector.
Cea mai importantă barieră în calea recrutării a fost plata pentru șomaj în caz de pandemie, au spus firmele de turism, cu așteptări salariale mai mari și cu un deficit al lucrătorilor străini.
Lipsa muncitorilor străini a fost agravată de plecarea multor muncitori din Irlanda la debutul pandemiei, dar companiile din turism spun că recrutarea de noi muncitori din afara Uniunii Europene este îngreunată de restricțiile privind permisele de muncă.
Unii angajatori spun că sunt limitați de pragul de salarizare de 30.000 euro pe an pentru a fi eligibili să recruteze dintr-o țară din afara SEE.
“După perioada de închidere incredibil de dificilă, afacerile din turism au fost încântate să poată redeschide. Cu toate acestea, această redeschidere a fost excepțional de dificilă pentru multe afaceri, deoarece acestea nu au reușit să valorifice cererea disponibilă pentru serviciile lor din cauza lipsei de personal”, a declarat Paul Kelly, CEO al Fáilte Ireland.
„Fáilte Ireland a colaborat cu industria pentru a ajuta la soluționarea acestei probleme, multe companii identificând recrutarea drept o zonă prioritară.”
Înainte de pandemie, industria ospitalității și turismului angaja peste 260.000 de persoane în Irlanda.
Deoarece turismul și ospitalitatea au fost puternic afectate de restricțiile Covid-19, mii de muncitori calificați au fost obligați să caute un loc de muncă în alte sectoare, creând o problemă semnificativă de lipsă de personal.
🍀 Prințul Albert de Monaco vizitează Trinity College după ce a făcut o donație de 1 milion de euro
Prințul Albert al II-lea al Monaco a vizitat Trinity College Dublin în timpul vizitei sale de trei zile în Irlanda.
În timpul vizitei sale a avut loc o ceremonie de dezvăluire, marcând o donație majoră pe care a făcut-o prințul Albert pentru restaurarea vechii biblioteci din Trinity College.
Donația prințului Albert de 1 milion de euro va fi destinată restaurării bibliotecii, restaurare care va costa 90 de milioane de euro și în timpul căreia toate cele 750.000 de cărți, vor fi scoase din bibliotecă și depozitate.
O frescă care conține numele HSH Prințul Albert al II-lea a fost, de asemenea, dezvăluită pe Galeria Camerei lungi a Vechii Biblioteci, alături de donatorii fondatori ai Bibliotecii.
Vizita marchează 60 de ani de la vizita de stat în Irlanda a prințului Rainier și a prințesei Grace (1961) și 10 ani de la prima vizită de stat a prințului Albert al II-lea (2011).
Prințul Albert a fost însoțit în vizită de copiii săi, prințesa Gabriella și prințul moștenitor Jacques.
În cursul vizitei sale la Biblioteca Veche, prințului Albert i s-a arătat Book of Kells, manuscrisul Evangheliei din secolul al IX-lea scris și ilustrat de călugării Columban, renumit în întreaga lume pentru decorul său frumos, complicat și un reprezentant al Irlandei care depictează țara ca un leagăn al artei și învățământului.
De asemenea, i s-a oferit o vizionare specială a articolelor extrase din vastele colecții speciale ale bibliotecii legate de opera bunicului său, prințul Albert I, un dedicat oceanograf și explorator. Au inclus copii ale primelor tratate de oceanografie din secolul al XVIII-lea, care fac parte din Colecția olandeză Fagel a Bibliotecii.