🍀 Mii de asistente nu au primit bonusul de 1.000 de euro, la cinci luni după ce a fost anunțat
Mii de asistente medicale nu au primit încă prima de 1.000 de euro pentru pandemie, la cinci luni după ce acest bonus a fost anunțat de către guvernul Irlandei.
Noile cifre arată că, la începutul acestei săptămâni, doar 13.000 din cei peste 100.000 de lucrători HSE care au dreptul la bonus l-au primit. Ministrul Sănătății, Stephen Donnelly, a declarat că plata trebuie să fie achitată “foarte repede”. Ministrul și totodată reprezentant al Fianna Fail el a dat vina pe angajamentul dintre organismele reprezentative în ceea ce privește plățile întârziate. El a spus: “Plata de recunoaștere a muncii depuse de angajații din domeniul sănătății în timpul pandemiei trebuie să fie plătită foarte repede. “O parte din motivul pentru care a durat atât de mult timp se datorează faptului că Departamentul și HSE s-au angajat cu organismele reprezentative, ascultând cu mare atenție ceea ce își doresc. “Ceea ce s-a întâmplat după decizia guvernului este că a existat o perioadă destul de intensă de discuții între HSE, Departamentul și organismele reprezentative.
“Sunt informat că au fost plătite câteva mii, dar sunt multe, multe alte mii și sunt pe deplin de acord cu organismele reprezentative, iar departamentul lucrează cu HSE pentru a accelera acest lucru, în special acolo unde este cel mai ușor, adică la angajații noștri direcți.
“Este mai complex atunci când transferăm bani către furnizori terți, deoarece trebuie să ne asigurăm că banii sunt alocați în mod corect.”
Guvernul a anunțat la începutul acestui an planurile pentru o primă specială de 1.000 de euro, scutită de impozit, pentru plata primei pentru pandemia Covid-19, iar banii trebuiau să fie plătiți înainte de luna iunie.
Noile cifre obținute de RTÉ arată acum că doar unul din opt lucrători din serviciile de sănătate eligibili pentru plata de 1.000 de euro au primit-o.
🍀 Prețurile la carburanți variază cu până la 20 de cenți în toată Irlanda, în contextul în care se cer ajutoare “ca pe timp de război
Prețurile la carburanți variază cu până la 20 de cenți în stațiile de alimentare din Irlanda, prețurile “record” determinând transportatorii să ceară ajutoare “ca în timp de război”.
Prețurile benzinei în întreaga țară variază de la 2,16 euro pe litru la 1,94 euro pe litru, potrivit unui studiu preliminar realizat de BreakingNews.ie. Benzina a depășit motorina ca fiind cel mai scump combustibil, potrivit unui raport publicat în Irish Examiner, motorina costând în medie în jur de 1,95 euro pe litru.
Purtătorul de cuvânt al AA, Paddy Comyn, a declarat că se poate prezice “confortabil” că anul 2022 va avea cele mai mari prețuri medii la carburanți din cauza invaziei rusești în Ucraina. “Suntem acum, în medie, la prețuri record”, a spus el, avertizând că în acest an va costa cu cel puțin 500 de euro mai mult decât până acum pentru a folosi o mașină.
Prețurile carburanților în Irlanda au crescut de la o lună la alta începând din iunie 2020, potrivit cifrelor compilate de AA.
Pe fondul creșterii vertiginoase a prețurilor, transportatorii cer ca guvernul să declare “urgență” pentru combustibil, spunând că este “vreme de război” pentru industria lor, deoarece costurile au crescut cu 30% în ultimele șase luni. Eugene Drennan, președintele Asociației irlandeze a transportatorilor rutieri de mărfuri (IRHA), a avertizat că “nu va exista niciun profit în nicio companie de transport în acest an” dacă guvernul nu acționează pentru a ajuta în continuare industria. Deși guvernul subvenționează în prezent transportatorii cu 100 de euro pe camion pe săptămână, dl Drennan a declarat că acest lucru nu este suficient. IRHA urmează să se întâlnească săptămâna viitoare cu Ministerul Transporturilor pentru a solicita sprijin financiar suplimentar “imediat”.
🍀 Zeci de mii de femei sunt așteptate să ia parte la ediția din acest an a mini-maratonului VHI Women’s Mini Marathon din Dublin, care va avea loc astăzi.
O serie de drumuri închise și devieri de trafic vor fi instituite pentru evenimentul care va începe la ora 14.00. Mini-maratonul se întoarce în capitală după doi ani de evenimente care au fost doar online din cauza Covid-19.
Cursa de 10 km, care se află la cea de-a 40-a ediție, este cel mai mare eveniment de acest gen din lume, rezervat exclusiv femeilor.
Sunt așteptate să participe peste 20.000 de femei, multe dintre ele alergând sau mergând pe jos pentru a ajuta diverse organizații caritabile. Cursa va începe pe Fitzwilliam Street Upper, iar linia de sosire va fi pe Lower Baggot Street.
Vor fi închise drumuri în centrul și sudul orașului, iar Dublin Bus va avea devieri pe mai multe rute. Participanții sunt sfătuiți să folosească transportul public.
Organizatorii spun că tema maratonului este “Women Making Magic” (Femeile fac magie), sărbătorind camaraderia și unitatea trăită de participantele la eveniment.
De la începutul evenimentului, în 1983, s-au strâns aproximativ 226 de milioane de euro pentru cauze caritabile irlandeze.
În altă parte, 12.000 de alergători vor participa la maratonul anual al orașului Cork, care începe la ora 8.30. Restricțiile de circulație în centrul orașului și în suburbii vor fi impuse între orele 6.00 și 18.00, iar Patrick Street și străzile adiacente vor fi închise circulației toată ziua.
🍀 S-ar putea să fie nevoie de achiziționarea unui nou avion guvernamental, deoarece actualul avion “se apropie de sfârșitul perioadei maxime de exploatare”.
În ultimele luni, Learjet-ul a fost scos din uz pentru reparații și a fost indisponibil timp de 35% din an până în prezent.
Taoiseach a fost nevoit să folosească aeronava de patrulare maritimă CASA și zborurile comerciale pentru unele deplasări în străinătate.
Cu toate acestea, Taoiseach a rămas recent blocat la Bruxelles după ce o aeronavă a Air Corps programată să îl ducă acasă a fost scoasă din uz în ultimul moment.
În timp ce Taoiseach a folosit ieri avionul Learjet pentru a se întoarce în Irlanda de la Bruxelles, un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat astăzi corespondenților politici că au existat probleme tot mai mari cu avionul.
Aceștia au declarat că “toate opțiunile sunt pe masă”, cum ar fi posibilitatea de a cumpăra un nou avion sau de a închiria un nou avion.
“Au existat probleme”, au spus ei, adăugând că, în cadrul unei revizuiri mai ample a cheltuielilor pentru apărare, sunt luate în considerare mai multe opțiuni. Situația trebuie cumva rezolvată, au concluzionat ei.
Learjetul Air Corps a fost achiziționat în 2004 și a fost în funcțiune timp de șaptesprezece ani. Guvernul a avut cândva două avioane cu reacție, dar avionul Gulfstream IV a fost vândut în 2017 cu suma de 418.000 de euro.
A existat o controversă la momentul respectiv cu privire la prețul de vânzare, având în vedere că avionul era evaluat undeva la 750.000 de euro. Acesta fusese cumpărat în 1992 pentru 45 de milioane de euro.
🍀 Cocaină în valoare de aproape 4,7 milioane de euro confiscată la Dublin
Polițiștii din Dublin au confiscat cocaină în valoare de aproape 4,7 milioane de euro în urma unei operațiuni care a avut loc vineri.
În cadrul unor investigații în curs de desfășurare care vizează activități criminale organizate grave, ofițerii au oprit un vehicul în Leopardstown. În timpul percheziției vehiculului, au fost descoperite 67 kg de cocaină, cu o valoare estimată de 4,69 milioane de euro.
Un bărbat, în vârstă de 20 de ani, a fost arestat și este în prezent reținut în conformitate cu secțiunea 2 din Legea din 1996 privind justiția penală (trafic de droguri) la secția Dundrum Garda.
“Rezultatul cu succes al unei operațiuni întreprinse de Biroul Național de Combatere a Drogurilor și a Criminalității Organizate al Garda, care a implicat confiscarea de cocaină cu o valoare de vânzare pe stradă de aproape 5 milioane de euro, reflectă determinarea An Garda Síochána de a dezmembra grupurile de crimă organizată care fac comerț cu droguri”, a declarat comisarul adjunct John O’Driscoll.
Gardaí a declarat că investigațiile în acest caz sunt în curs de desfășurare.