🍀 Ambasada Rusiei cere ajutor pentru că rămâne fără combustibil pentru încălzire
Ambasada Rusiei din Irlanda a lansat un apel la ajutor, deoarece se confruntă cu o penurie de combustibil. Diplomații s-au plâns de faptul că companiile petroliere irlandeze au refuzat să livreze provizii către proprietatea lor din Dublin din cauza invaziei din Ucraina.
Ambasada a devenit punctul central al furiei irlandeze față de războiul dus de Vladimir Putin.
Irish Daily Mirror a relatat că ambasada a scris o scrisoare departamentului ministrului de externe Simon Coveney în legătură cu această problemă. Aceștia au cerut guvernuuil să intervină în ceea ce au numit un “caz clar discriminatoriu”.
Întrebat marți despre această chestiune, Tánaiste Leo Varadkar a declarat că, deși nu are simpatie pentru ambasada rusă, există reguli pe care Irlanda trebuie să le respecte atunci când găzduiește diplomați internaționali.
“Există reguli speciale în cadrul Convențiilor de la Viena cu privire la modul în care ar trebui să tratăm diplomații și comisiile diplomatice în țara noastră, așa că eu cred că acestea trebuie respectate”, a declarat Tánaiste. “De fapt, nu am avut ocazia să citesc acel articol, așa că nu cunosc detaliile.”
Ambasada a fost scena unor demonstrații ale celor care se opun invaziei din Ucraina.
De când a început invazia, au avut loc proteste în tot orașul și în țară, atât irlandezii, cât și ucrainenii care trăiesc în Irlanda, adunându-se pentru a-și exprima revolta față de război.
De asemenea, guvernul s-a confruntat cu apeluri repetate de expulzare a ambasadorului rus în Irlanda, Yury Filatov. Luna trecută, un bărbat a fost acuzat de daune penale și conducere periculoasă după ce camionul său a intrat în porțile ambasadei de pe Orwell Road, în sudul orașului.
Marți seara, ambasada nu confirmase dacă a reușit să asigure aprovizionarea cu combustibil.
Expulzarea de către Irlanda a patru diplomați ruși pare “neînsemnată” în comparație cu răspunsul altor state din Uniunea Europeană, potrivit unui deputat care a cerut ca toți diplomații de la ambasada rusă să fie expulzați.
Ieri România a anunțat și ea că expulzează 10 diplomați ruși, fiind printre ultimele țări din UE care au impus o astfel de măsură.
🍀 Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy se va adresa astăzi Parlamentului Irlandei
Discursul către membrii Dáil și Seanad va începe după ce Ceann Comhairle va deschide lucrările. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy se va adresa în această dimineață, prin legătură video, unei ședințe comune a Oireachtas.
Ceann Comhairle Seán Ó Fearghaíl va începe lucrările cu puțin înainte de ora 10.00, înainte ca dl Zelenskiy să se adreseze membrilor Dáil și Seanad.
Ambasadorul rus în Irlanda, Yury Filatov, nu a acceptat invitația la eveniment, după ce domnul Ó Fearghaíl a invitat toate reprezentanțele diplomatice cu sediul în stat la discurs.
Oireachtas a declarat luni seară că 45 de misiuni au indicat că diplomații lor vor participa la Leinster House.
Liderii opoziției au cerut din nou marți ca dl Filatov să fie expulzat din țară în timpul procedurilor Dáil.
Taoiseach Micheál Martin a declarat că a dorit să “condamne cu desăvârșire uciderea fără discernământ a civililor din Ucraina de către forțele rusești”, la periferia Kievului și în alte părți.
“Aceste acte de depravare trebuie să primească un răspuns, iar Irlanda, împreună cu statele noastre membre ale Uniunii Europene, au acționat foarte decisiv în fața acestui război sub forma celor mai severe și fără precedent sancțiuni desfășurate până acum împotriva Federației Ruse”, a spus el.
“Va exista o a cincea rundă de sancțiuni, iar Irlanda va fi parte la aceste sancțiuni. Am purtat discuții în ultimele 48 de ore în legătură cu aceste sancțiuni.
“Am luat măsuri semnificative săptămâna trecută în ceea ce privește patru înalți funcționari din ambasada Federației Ruse în ceea ce privește solicitarea de a părăsi țara și vom colabora cu alte state membre ale UE pentru a face lucrurile cât mai eficient posibil pentru a obține cel mai mare impact posibil.”
🍀 Unele familii irlandeze “nu mai pot face față” cazării refugiaților ucraineni
Unele familii irlandeze care au primit în casele lor refugiați ucraineni în ultimele săptămâni i-au “dus înapoi” deja în facilități precum noul centru de cazare temporară din Citywest, Co Dublin, spunându-le voluntarilor că “nu se mai pot descurca”.
Centrul de conferințe Citywest este folosit în prezent ca centru de procesare pentru refugiați, deoarece facilitatea “one-stop-shop” de la Aeroportul Dublin începe să fie sub presiune din cauza numărului de refugiați care continuă să sosească din Ucraina.
Vorbind la centru, liderul voluntarilor, Tricia Nolan, a declarat că “adevărata ei teamă” este că familiile irlandeze care primesc refugiați “nu știu în ce se bagă”.
“Am avut deja oameni aduși înapoi aici și asta este foarte greu, pentru că apoi acei refugiați trebuie să fie trimiși pentru a doua oară într-o nouă locuință”, a spus ea.
Doamna Nolan lucrează în aceeași unitate de peste doi ani, când era un centru de testare și vaccinare Covid-19. Timp de aproape trei săptămâni, ea a ajutat refugiații ucraineni să găsească o locuință.
“Această muncă este mult mai solicitantă din punct de vedere emoțional. Copiii sunt rezistenți, dar cei mai în vârstă sunt cei care mă afectează”, a spus ea.
“În prima săptămână dormeam doar două ore și mă trezeam îngrijorată că s-ar putea să fi trimis pe cineva în autobuzul greșit sau ceva de genul acesta. Abia acum am început să dorm”.
O sută de paturi temporare au fost amenajate în sala de conferințe, unde refugiații care așteaptă o locuință dorm timp de maximum 24 de ore, a declarat un oficial.
🍀 Bank of Ireland s-ar putea confrunta cu procese civile după ce 47.000 de clienți au fost afectați de încălcarea securității datelor
Bank of Ireland s-ar putea confrunta cu mai multe procese civile după ce o anchetă a constatat că datele a 47.000 de clienți au fost modificate într-un mod care ar fi putut afecta istoricul de credit al acestora.
Comisia pentru protecția datelor (DPC) a constatat că banca a încălcat GDPR, legea UE privind protecția datelor și a vieții private, în legătură cu informațiile inexacte trimise către Registrul central de credit (CCR).
În unele cazuri, la dosarul unui client au fost adăugate date incorecte pentru a indica faptul că acesta se afla “în dificultate financiară”.
Când Bank of Ireland a fost contactată inițial de DPC în legătură cu eroarea, aceasta a declarat că un singur client a fost afectat.
“În cele din urmă s-a dovedit că aproximativ 47.000 de persoane vizate au fost afectate de această încălcare”, a declarat DPC, adăugând că a fost nevoie de peste 18 luni pentru ca Bank of Ireland să furnizeze un număr final al celor afectați.
În ceea ce privește un caz de risc ridicat în care 236 de persoane au avut informații inexacte despre cardul de credit, DPC a declarat că este “inexplicabil” faptul că banca a așteptat până în noiembrie sau decembrie 2019 pentru a informa clienții, când ar fi putut face acest lucru în luna iunie anterioară.
Bank of Ireland a fost obligată să remedieze problemele legate de sistemele sale de procesare a datelor și a fost mustrată pentru perioada de timp de care a avut nevoie pentru a informa clienții.
Deși DPC a dat o amendă de 463.000 de euro băncii, problema ar putea să o coste mult mai mult decât atât.
Directorul Data Compliance Europe, Simon McGarr, a declarat că descoperirile DPC ar putea fi un indicator timpuriu al unei probleme mai largi a companiilor care gestionează în mod necorespunzător datele clienților și a sugerat că Bank of Ireland s-ar putea confrunta cu acțiuni în instanță din partea clienților.
Cazul “merge la inima relației dintre o bancă și clienții săi”, a declarat McGarr.
“În ceea ce privește precedentul irlandez, amenda de 463.000 de euro este o cifră substanțială”, a spus el. “Nu este nici ultimul cuvânt pentru bancă. Dacă persoanele fizice au fost afectate de încălcarea securității datelor, acestea au dreptul la o acțiune civilă împotriva băncii.
“Dacă a avut un efect grav, un reclamant ar putea demonstra o pierdere financiară în urma acestei încălcări. Dar când spun afectat, asta ar putea include doar divulgarea necorespunzătoare a acestor date, nu trebuie să demonstreze o pierdere financiară reală. GDPR permite recuperarea pierderilor nefinanciare.”
Purtătorul de cuvânt al Sinn Féin pentru finanțe, Pearse Doherty, a declarat că se teme că acest caz ar putea fi un “semn al unor probleme mai profunde în cadrul sectorului bancar și al modului în care acesta gestionează datele clienților”.
Într-o declarație, Bank of Ireland a declarat că “recunoaște și își cere scuze sincere” pentru încălcările identificate de DPC și a precizat că a luat măsuri pentru a remedia deficiențele identificate.
“Banca a notificat toți clienții afectați”, a precizat aceasta. “A rectificat informațiile inexacte raportate la DPC în toate cazurile, cu excepția a 20 de cazuri, care vor fi corectate în scurt timp.
“Banca s-a angajat pe deplin și proactiv cu comisia în timpul anchetei sale și va continua să facă acest lucru pe măsură ce implementează aceste măsuri suplimentare cât mai repede posibil”.
🍀 Cumpărătorii se simt afectați de cea mai mare inflație a prețurilor la produsele alimentare din ultimii ani
Presiunea asupra buzunarului familiilor din Irlanda continuă să se înăsprească, deoarece noile cifre arată că prețurile la alimente cresc de patru ori mai mult decât în urmă cu un an.
Pe măsură ce prețurile cresc, oamenii cumpără mai puțin și se orientează către mărci proprii mai ieftine, pentru a încerca să își țină bugetul sub control în fața inflației în creștere, care se află acum la cea mai mare rată din ultimii 21 de ani.
De asemenea, cumpărătorii se orientează către bucăți de carne mai ieftine pentru a nu cheltui prea mult, de exemplu, schimbă pieptul de pui cu pulpe mai ieftine și cumpără cotlete în loc de fripturi, spun comercianții cu amănuntul.
Strângerea cordonului pungii a fost evidentă prin faptul că vânzările supermarketurilor au scăzut cu aproape 80 de milioane de euro în ultima perioadă de patru săptămâni, o scădere de 7,7%.
Inflația la produsele alimentare a ajuns la 3,7%, de la doar 0,9% în urmă cu un an, arată un raport al analiștilor de vânzări de supermarketuri Kantar. Acesta este cel mai ridicat nivel din octombrie 2013.
Pe măsură ce oamenii reacționează la creșterea prețurilor, ponderea mărcilor proprii ale supermarketurilor este în creștere rapidă, reprezentând acum peste 46% din totalul vânzărilor de produse alimentare.
Un măcelar de la FX Buckley din centrul orașului Dublin a declarat: “Cumpără bucăți mai ieftine. Acum am vinde o mulțime de bucăți mai ieftine”.
Prețurile pâinii, untului și hârtiei igienice au crescut brusc, a constatat Kantar. Iar oamenii sunt, de asemenea, presați de scăderea numărului de oferte speciale de pe raioane.
Duncan Graham, de la Retail Excellence Ireland, a declarat că prețurile în creștere ale energiei electrice, gazului și benzinei au ‘speriat’ consumatorii.
“În ziua în care s-a anunțat despre creșterea costurilor energiei, creșterea Bord Gáis și apoi cea de la Electric Ireland, iar apoi prețul la pompă a crescut cu peste 2 euro, consumatorii s-au speriat puțin. A existat o scădere a încrederii consumatorilor în acea perioadă”, a declarat dl Graham.
Emer Healy de la Kantar a declarat: “Pe măsură ce costurile în spirală îi afectează pe comercianții cu amănuntul și pe cumpărători, prețurile din supermarketuri sunt în creștere. Numărul de produse vândute la promoție a scăzut cu 5,7%, în timp ce băcăuanii încearcă să atenueze presiunile asupra lanțului de aprovizionare, iar în ultimele 12 săptămâni am observat o creștere semnificativă a prețului mediu al produselor de bază, cum ar fi pâinea, untul și hârtia igienică’.
Inflația, mai degrabă decât pandemia COVID, este acum principalul motor al schimbărilor în comportamentul consumatorilor din Irlanda.
Dna Healy a declarat: “Este o perioadă stresantă pentru consumatori și această anxietate se resimte în magazine. Cu promoțiile în scădere, cumpărătorii se concentrează pe căutarea alternativelor mai ieftine”.
Dermott Jewell, președintele Asociației Consumatorilor din Irlanda, a fost de acord, spunând că oamenii încep să simtă “criza”.
Dl Jewell a declarat: “Abia acum un număr destul de mare de oameni își primesc facturile de energie și văd gravitatea creșterilor.
Impactul acesteia se reflectă în cumpărături, deoarece există indicatori care arată că acest lucru cauzează o problemă în ceea ce privește inflația și, ca urmare, există o reducere a cheltuielilor”, a spus el.
Războiul din Ucraina și temerile legate de o penurie de grâu au determinat, de asemenea, cumpărătorii să se aprovizioneze cu paste făinoase și făină.
Doamna Healy a declarat: “Titlurile legate de penuria de paste făinoase și de făină au dus, de asemenea, la o creștere a vânzărilor acestor produse, ambele categorii crescând cu 22% și, respectiv, 30% în luna martie”.
Cele mai recente cifre privind alimentele la domiciliu de la Kantar arată că vânzările din supermarketuri au scăzut cu 7,3% în cele 12 săptămâni până la 20 martie.
Vânzările sunt în continuare în creștere față de 2020, deși cu doar 1,3%, deoarece comparația include acum cererea record de produse alimentare înainte de prima închidere națională din martie 2020.
Această ultimă perioadă de date marchează doi ani de la primul blocaj.
Dna Healy a declarat: “Devine tot mai clar ce obiceiuri pandemice de băcănie sunt aici pentru a rămâne.
‘Creșterea cumpărăturilor online a fost una dintre cele mai uluitoare schimbări de comportament al cumpărătorilor din memoria recentă, toți comercianții cu amănuntul oferind acum o formă de cumpărături online’.
Din 2018, cota de piață online s-a mai mult decât dublat, crescând cu 3,1 puncte procentuale – un impuls determinat în mare parte de cuplurile fără copii.
‘Din aceeași perioadă a anului 2018, proporția acestui grup demografic care cumpără online aproape s-a dublat, trecând de la 14% la 26% în martie 2022’, a precizat ea.
‘Până în 2024, estimăm că online va deține o cotă de 6,6% din totalul vânzărilor de produse alimentare – o cifră care ar fi părut nebunească înainte de apariția COVID’.
Închiderile succesive au afectat, de asemenea, obiceiurile de cumpărături, cu un salt în vânzările de ingrediente pentru gătit acasă.
‘O creștere a gătitului de la zero se reflectă la casele de marcat. Vânzările de ingrediente pentru coacerea și gătitul la domiciliu au crescut cu 14,6% și, respectiv, 20% din 2019’, a spus dna Healy.
‘Ceaiul și cafeaua sunt un alt bun exemplu. Munca hibridă înseamnă că vânzările de băuturi calde au explodat cu 23% față de perioada pre-pandemică, când petreceam mult mai mult timp la birou’, a adăugat ea.