🍀 Taxele pentru creșe din Dublin sunt cu până la 60% mai mari decât în alte comitate

Ministrul pentru copii spune că va căuta fonduri pentru a reduce “substanțial” taxele pentru toți părinții

Unii părinți din Dublin plătesc taxe pentru creșă cu până la 60% mai mari decât în alte părți ale țării, potrivit celor mai recente cifre privind costul îngrijirii copiilor.

În Dún Laoghaire-Rathdown, taxele medii pentru creșe sunt de 244,08 euro pe copil, pe săptămână, pentru îngrijirea copiilor cu normă întreagă, față de 152,08 euro în Carlow.

În general, în întreaga capitală, părinții plătesc în medie 221,57 euro pe săptămână – cu 26%, sau 46 euro pe săptămână – mai mult decât în alte părți ale Irlandei, unde costul mediu este de 175,24 euro pe săptămână.

Cifrele vin pe fondul unei așteptări generalizate ca bugetul din octombrie să includă măsuri pentru a ajuta familiile să suporte costurile de îngrijire a copiilor.

Purtătorul de cuvânt al ministrului pentru copii, Roderic O’Gorman, a declarat că acesta va încerca să obțină investiții în sistemul național de îngrijire a copiilor (NCS), cu scopul de a reduce “substanțial” taxele pentru toți părinții.

Informațiile furnizate în Dáil de ministrul Green Party arată că la nivel național, inclusiv în Dublin, costul mediu săptămânal al unui copil în îngrijire cu normă întreagă este de 186,84 euro sau puțin sub 750 de euro pe lună.

Dacă vrei să citești mai multe despre acest subiect apasă AICI

🍀 Cheltuielile statului cu subvențiile pentru chirii depășesc pentru prima dată 1 miliard de euro

Cheltuielile anuale ale statului pentru subvențiile la chirie și măsurile de leasing privat au depășit 1 miliard de euro.

Guvernul a fost acuzat că agravează criza locuințelor și a chiriilor prin faptul că se bazează pe piața privată în loc să ofere locuințe sociale persoanelor care au nevoie de ele.

Anul trecut, guvernul a cheltuit peste 1,22 miliarde de euro pentru subvenționarea chiriilor pentru cei de pe piața privată de închiriere și pentru închirierea pe termen lung a locuințelor sociale.

Cu toate acestea, este probabil ca această cifră să crească din nou în acest an, după ce ministrul locuințelor, Darragh O’Brien, a anunțat că departamentul său va prevedea o creștere a ratei discreționare a plății de asistență pentru locuințe (Hap) la 35% și extinderea ratei pentru cupluri la persoanele singure.

Cifrele furnizate purtătorului de cuvânt al social-democraților pentru locuințe, Cian O’Callaghan, arată că în 2021 s-au cheltuit 542 de milioane de euro pentru HAP.

Dacă vrei să citești mai multe despre acest subiect apasă AICI

🍀 Nu există paturi de urgență pentru persoanele fără adăpost în Limerick

109 copii fără adăpost în Mid-West, regiunea având cea mai mare proporție de persoane fără adăpost din afara Dublinului

Familiile și persoanele fără adăpost sunt respinse și li se spune să își caute singure cazare în Limerick, deoarece nu mai sunt disponibile paturi de urgență.

Cele mai recente cifre, care ridică numărul persoanelor fără locuință la peste 10.000 pentru prima dată de la pandemie, arată că în prezent există 109 copii înregistrați oficial ca persoane fără adăpost în regiunea Mid-West, care acoperă orașul Limerick.

Maurice Quinlivan, TD din Limerick, a declarat că numărul persoanelor fără adăpost din oraș “a ajuns la niveluri noi și îngrijorătoare” și că a fost inundat de apeluri de la cei care riscă să-și piardă locuințele și care nu reușesc să găsească o alternativă.

“Multe sunt familii de muncitori, adesea în mare suferință, care se simt complet abandonate de stat în momentul în care au nevoie”, a spus el.

Mulți pur și simplu nu câștigă suficient pentru a-și permite un credit ipotecar, dar nici nu îndeplinesc pragurile de venit pentru a beneficia de ajutoare pentru locuințe sociale.
“Chiar dacă ar face-o, lista de locuințe din Limerick se întinde la 2.214 persoane și nu au nicio speranță de a fi cazate, cu alte mii de persoane în proprietăți precare de plată a ajutorului pentru locuințe, HAP, care trăiesc cu teama de a primi o notificare de părăsire”, a spus el.

TD Sinn Féin a declarat că a fost contactat săptămâna trecută de o familie de șapte persoane. Ambii părinți muncesc, însă nu au reușit să găsească nicio locuință de închiriat după ce chiria lor a luat sfârșit. Dl Quinlivan a spus că nu i-a putut îndruma către o soluție de cazare temporară de urgență, deoarece toate unitățile sunt pline.

“Locuințele de urgență din Limerick includ adesea o varietate de proprietăți, cum ar fi hoteluri, pensiuni, cămine și locuințe temporare, iar acum există o îngrijorare profundă că unele familii nu vor putea avea acces la niciuna dintre aceste forme de cazare.”

Un purtător de cuvânt al Consiliului Municipal și Județean Limerick a confirmat că, în prezent, toate locuințele de urgență sunt “pline sau aproape de capacitate”.

“Oricine se prezintă atunci când un loc nu este disponibil primește bani pentru a se autogospodări, ceea ce este în conformitate cu legislația”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Organizația de sprijin pentru persoanele fără adăpost Novas a declarat că multe persoane petrec acum ani de zile în ceea ce ar trebui să fie doar o cazare de urgență pe termen scurt, din cauza costurilor de închiriere în creștere și a lipsei de proprietăți. Fotografie: Brendan Gleeson
Una Burns, șeful departamentului de politici și comunicare al organizației Novas, care sprijină persoanele fără adăpost, a declarat că mulți oameni petrec acum ani întregi în ceea ce ar trebui să fie doar o cazare de urgență pe termen scurt, din cauza costurilor de închiriere în creștere și a lipsei de proprietăți.

🍀 Peste 200 de angajați ai DAA câștigă peste 100.000 de euro – dar personalul de securitate esențial este plătit cu 14 euro pe oră

Peste 200 de cadre de la DAA au salarii anuale de peste 100.000 de euro – de două ori mai mult decât a indicat săptămâna trecută directorul general al companiei aeroportuare afectate de criză. Iar 13 dintre cei mai bine plătiți angajați ai DAA – printre care și directorul general Dalton Philips – câștigă peste 250.000 de euro, confirmă cifrele furnizate Irish Mail on Sunday.

Alți șapte angajați câștigă până la 250.000 de euro, alți nouă câștigă până la 225.000 de euro și 26 câștigă până la 200.000 de euro.

Când dl Philips a fost întrebat despre numărul de angajați ai DAA – care avea 3.200 de angajați în 2020 – care câștigă mai mult de 100.000 de euro, el a declarat pentru emisiunea Drivetime de la RTÉ: “Nu am numărul, dar oricum ar fi undeva în jur de 100”.

De fapt, cifra reală este de puțin peste două ori mai mare și se ridică la 203 în 2020. Alți 276 de angajați câștigă între 75.000 și 100.000 de euro.

Detaliile cifrelor vin în contextul în care se solicită în continuare o salarizare mai bună a personalului de securitate – o măsură care ar ajuta DAA să recruteze și să păstreze angajații necesari.

Deputatul Richard Boyd Barrett, de la People Before Profit, a afirmat că haosul din aeroport, cu cozile interminabile, a fost cauzat de contractele “proaste” oferite personalului de securitate.

‘Aceasta duce, în mod inevitabil, la tipul de haos la care asistăm în cazul în care există o lipsă cronică de personal la aeroport, deoarece DAA nu dorește să își trateze lucrătorii de securitate și alți lucrători cu respectul pe care îl merită’, a declarat el în această săptămână în fața Comisiei pentru transporturi din Oireachtas.

Măsurile de urgență puse în aplicare în grabă în ultimele zile, după scenele calamitate de la sfârșitul săptămânii trecute de pe aeroportul din Dublin, au reușit să reducă temporar timpii de așteptare în acest weekend prelungit.

Aceste măsuri au inclus 40 de membri suplimentari ai personalului de securitate – inclusiv unii recrutați de la aeroportul Cork – și alte măsuri temporare, cum ar fi o mai bună gestionare a cozilor de așteptare și zone de așteptare exterioare acoperite.

Dar aceste schimbări temporare au fost catalogate de sindicatul Siptu ca fiind o “cârpeală”, în timp ce guvernul a exercitat presiuni asupra DAA pentru a evita cu orice preț repetarea eșecurilor de la sfârșitul săptămânii trecute.

Având în vedere creșterea cererii de călătorii după Covid, DAA are în continuare un deficit de peste 150 de agenți de securitate, care nu pot fi angajați până la sfârșitul lunii iunie. Acestor lucrători li se oferă doar 14 euro pe oră, se așteaptă să fie disponibili pentru 40 de ore pe săptămână, dar li se garantează doar 30 de ore săptămânale.

În schimb, cu un salariu de bază de 250.000 de euro, directorul general al DAA, Dalton Philips, a câștigat în total 366.270 de euro în 2020, dacă se includ și drepturile de pensie. Aceasta a fost o rată redusă din cauza reducerilor salariale convenite în timpul Covid. În anul precedent, înainte de pandemie, el a câștigat puțin sub 400.000 de euro.

Dl Philips, care a folosit serviciul VIP al Aeroportului Dublin la sfârșitul săptămânii trecute pentru o călătorie de afaceri legată de DAA, în timp ce 1.400 de călători obișnuiți au pierdut zborurile, și-a cerut scuze fără rezerve pentru scenele haotice de săptămâna trecută, declarându-se “profund jenat”. “Decizia ușoară ar fi fost să reducem capacitatea cu 20%

‘Îmi pare profund rău pentru ceea ce s-a întâmplat’, a declarat el după ce s-a întors. ‘Fac tot ce pot cu echipa mea în circumstanțe foarte dificile’. Urmând să plece în septembrie pentru un nou loc de muncă la Greencore, dl Philips, a declarat că nu s-ar fi gândit să se retragă de la DAA din cauza eșecurilor de săptămâna trecută dacă nu ar fi plecat deja.

‘Nu, nu aș fi făcut-o’, a spus el, adăugând că semnul conducerii este de a înfrunta și de a rezolva problemele.

În loc să anuleze zborurile, așa cum fac alte aeroporturi din UE, dl Philips a declarat că el crede că ‘poporul irlandez’ dorește ca toate zborurile să continue să opereze.

‘Decizia ușoară ar fi să reducem capacitatea cu 20% și să spunem că toată lumea poate trece în 30 de minute – nu este o decizie corectă, iar publicul nu dorește acest lucru’, a insistat el.

🍀 Consumatorii își reduc cheltuielile pentru mâncat în oraș și pentru cumpărarea de haine, deoarece inflația crește vertiginos, arată un nou sondaj.

Această înăsprire a limitelor financiare vine chiar în momentul în care piața de profil speră la o redresare semnificativă post-Covid.

Sondajul realizat de firma de contabilitate KPMG pe un eșantion de peste 1.000 de persoane a arătat că 84% dintre consumatori au redus cheltuielile pentru mesele în oraș, iar 78% au redus suma pe care o cheltuiesc pentru îmbrăcăminte. Sondajul a constatat că 74pc dintre consumatori reduc, de asemenea, bugetele pentru bricolaj.

Îngrijorător pentru afacerile irlandeze este faptul că 40 % dintre consumatorii de aici consideră că achiziționarea de produse irlandeze este cel mai puțin important factor în luarea deciziilor de cumpărare. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care 64% dintre consumatori spun că obținerea celui mai bun preț este prioritatea lor principală.

Inflația în creștere lovește în buzunarele oamenilor, costul tuturor produselor, de la combustibil la alimente, fiind în creștere.

În ciuda faptului că guvernul a redus temporar nivelul accizelor la benzină și motorină, prețul la pompă a crescut din nou la peste 2 euro pe litru. Dacă nu s-ar fi redus acciza de 20 de cenți pe litru pentru benzină, prețul benzinei ar fi fost acum mai aproape de 2,50 euro pe litru. Reducerea accizei este programată să dureze doar până la sfârșitul lunii august.

Mai mult de jumătate dintre consumatorii cu vârste de peste 45 de ani fac mai des cumpărături pentru carburanți, conform sondajului KPMG.

Eurostat estimează că inflația în Irlanda a ajuns la 8,2 % în luna mai, față de 7,3 % în aprilie.

Invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor la carburanți și la alimente de bază precum pâinea, pastele și uleiul de gătit.

“Inflația schimbă comportamentul consumatorilor și modelele de cumpărare și ne așteptăm să vedem un accent din ce în ce mai mare pe promovarea prețurilor și pe comercializarea ofertelor speciale în unele sectoare, pe măsură ce consumatorii caută oferte”, a declarat Keith Watt, șeful departamentului de retail al KPMG.

“Constatările vor da de gândit liderilor de afaceri din multe sectoare, inclusiv din industria ospitalității și a timpului liber, care se confruntă deja cu propriile provocări în ceea ce privește disponibilitatea personalului și creșterea costurilor de producție”, a adăugat el.

Ridicarea restricțiilor legate de Covid a făcut ca și consumatorii să își reducă dependența de efectuarea de achiziții online.

Dar sondajul a constatat că, în ciuda unei evoluții clare către cumpărăturile fizice, 46% dintre oameni evită în continuare marile centre comerciale și centrele urbane din cauza temerilor legate de Covid.

Cu toate acestea, această cifră este mai mică decât cele 61 de procente care evitau astfel de locații în decembrie.