🍀 Un raport oficial arată că dintre cele 35 de gravide cu Covid-19 aflate în terapie intensivă niciuna nu a fost vaccinată complet

Niciuna dintre cele 35 de gravide cu Covid-19 care au fost internate la terapie intensivă  în acest an nu a fost vaccinată complet, potrivit unui nou raport.

Una dintre femei a fost parțial vaccinată, iar celelalte 34 au fost nevaccinate, se arată în raportul Centrului de Supraveghere pentru Protecția Sănătății.

Numărul femeilor care necesită internare la terapie intensivă a crescut de la sosirea variantei Delta anul acesta. Cele 35 de femei cu Covid-19 din TI care erau însărcinate sau chiar în șase săptămâni de la naștere, în acest an se compară cu doar cinci cazuri anul trecut, înainte ca vaccinurile să fie disponibile.

Multe dintre aceste femei erau grav bolnave și au necesitat o intervenție medicală semnificativă, arată raportul; aproape jumătate a primit suport ventilator invaziv în timp ce se aflau în terapie intensivă și o altă cincime a primit suport ventilator neinvaziv.

O femeie însărcinată a petrecut 77 de zile în UTI și durata medie a șederii în terapie intensivă a fost de 13 zile. Vârsta femeilor a variat de la 18 la 44 de ani, iar vârsta medie a fost de 32 de ani. Aproximativ jumătate dintre femei erau în al treilea trimestru de sarcină. O treime dintre ele aveau o afecțiune de bază.

Bărbații au reprezentat aproape două treimi din cele 1.884 de internari cu Covid-19 la terapie intensivă de la începutul pandemiei în martie 2020.

Dintre cazurile de sex feminin, 20% aveau vârsta de 44 de ani și mai puțin. Femeile însărcinate au reprezentat 30% din internarea la terapie intensivă în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

Recomandările oficiale pentru ca femeile să ia vaccinul Covid-19 au fost consolidate progresiv pe parcursul acestui an, pe măsură ce amenințarea reprezentată de varianta Delta a devenit evidentă. Vaccinarea este acum recomandată în toate etapele sarcinii.

🍀 Certificate false de vaccinare de vânzare pe dark web la 350 euro

Un prolific traficant de droguri irlandez vinde certificate false de vaccinare pe dark web pentru până la 350 de euro fiecare.

Se crede că certificatele digitale sunt foarte probabil funcționale și sunt vândute persoanelor care doresc să călătorească în străinătate în vacanță, dar nu doresc să fie vaccinate.

Vânzătorul este unul dintre numărul de persoane care fac publicitate a ceea ce pretind a fi certificate de vaccinare irlandeze pe piețele dark web. De asemenea, pe alte site-uri sunt disponibile teste PCR false negative și documente false care afirmă că deținătorul s-a vindecat recent de Covid-19.

Deși multe astfel de articole sunt disponibile de luni de zile, prețurile au crescut după ce Guvernul a anunțat în octombrie că certificatele de vaccinare vor fi necesare în viitorul apropiat.

Garda a spus că se consultă cu oficialii din domeniul sănătății cu privire la modul de răspuns. Departamentul de Sănătate a declarat că lucrează cu alte țări UE pentru a pune în aplicare un sistem de revocare sau invalidare a certificatelor frauduloase.

Un purtător de cuvânt al Garda a declarat că utilizarea unui certificat fraudulos este o infracțiune conform Legii din 2001 privind justiția penală (infracțiuni de furt și fraudă), care implică o pedeapsă maximă de 10 ani. Infractorii pot fi, de asemenea, vinovați de o infracțiune separată, introdusă recent, de utilizare a unui certificat Covid fals, care implică o amendă de maximum 2.000 euro.

Potrivit Garda și oficialilor din domeniul sănătății, până în prezent nu au fost raportate cazuri în care cineva a fost prins folosind un certificat fals în Irlanda. „An Garda Síochána continuă să facă apel la toți cetățenii să respecte liniile directoare și reglementările de sănătate publică pentru a continua să salveze vieți”, a spus Garda.

„Statele membre și Comisia [Europeană] lucrează la nivel național și european la îmbunătățirea sistemelor de invalidare și revocare, pentru a putea reacționa rapid la orice astfel de cazuri”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate.

„Statele membre și comisia condamnă acest act rău intenționat în cei mai puternici termeni posibili, care vine într-un moment în care serviciile de sănătate din toate statele membre sunt sub presiune în lupta împotriva pandemiei.”

Vânzătorul care face publicitate pentru certificate irlandeze false pentru 350 euro operează pe o piață binecunoscută de dark web pentru articole ilicite, care poate fi accesată numai cu ajutorul unui software specializat.

Prețul include un certificat digital care conține un cod QR personalizat, care va afișa numele cumpărătorului atunci când este scanat. Include, de asemenea, un card de vaccinare HSE imprimat cu aspect realist. „Pașaportul irlandez complet pentru vaccin, nu este înregistrat în baza de date”, li se spune clienților, ceea ce înseamnă că codul nu ar putea fi anulat cu ușurință de autoritățile sanitare.

Maciej Makowski, un fost membru al Biroului Național de Crimă Cibernetică a Garda, care monitorizează activitatea de pe dark web, a spus că este foarte probabil că certificatul este funcțional, deoarece vânzătorul este foarte apreciat pe site și nu ar dori să-și pună în pericol reputația prin fraudarea clienților.

Conform profilului traficantului, are o rată de feedback pozitiv de 95% la sute de vânzări.

Dl Makowski a spus că prețul mare înseamnă că principalii clienți ai certificatelor sunt probabil cei care doresc să călătorească în străinătate, mai degrabă decât cei care doresc să meargă la restaurante sau puburi. „În mod realist, dacă chiar vrei să mergi într-un club de noapte, poți cere unui prieten să-ți dea un certificat. Majoritatea locurilor nu verifică acest certificat să vadă dacă coincide cu ID-ul tău. „Adevărata utilitate a acestora ar fi să te poți urca într-un avion și să pleci în străinătate. Se va potrivi cu numele tău, ceea ce înseamnă că nimeni nu ar putea spune că este fals.”

El a spus că există mai multe modalități prin care infractorii ar fi putut să obțină codul necesar pentru fabricarea documentelor, inclusiv scurgeri online accidentale. Mai multe țări UE au raportat până acum scurgerea de coduri sursă a certificatelor de vaccin.


🍀 Industria ospitalității avertizată să îmbunătățească conformitatea cu regulile Covid-19

Aproape o treime dintre pub-urile și restaurantele inspectate de HSE s-au dovedit a nu fi pe deplin conforme.

Oficialii guvernamentali vor avertiza marți industria ospitalității că trebuie să îmbunătățească respectarea măsurilor de prevenire a Covid-19, deoarece cazurile în toată țara rămân extrem de ridicate.

Reprezentanților pub-urilor, restaurantelor și industriei divertismentului live li se va spune că Guvernul dorește „conformitate maximă” cu reguli precum cerința pentru certificatele de vaccinare.

Întâlnirea de marți a avut loc în momentul în care cele mai recente cifre arată că aproape o treime din puburile și restaurantele inspectate de Health Service Executive (HSE) încă nu sunt pe deplin conforme cu reglementările Covid-19.

Un sondaj separat de la Institutul de Cercetări Economice și Sociale a arătat că numărul persoanelor care nu au certificatele covid verificate în pub-uri a crescut de la 21% la 37%. Pentru restaurante, 34% dintre cei chestionați nu au fost verificați dacă au certificate Covid în octombrie.

O sursă guvernamentală a spus că se așteaptă ca industriei să i se spună să „respecte regulile”, spunând că sectorul a argumentat pentru redeschidere la timp că o pot face în siguranță și că acum „trebuie să demonstreze că pot”.

Adresându-se reporterilor în Cork, Taoiseach Micheál Martin a spus: „Concluzia este că dorim să vedem o conformitate maximă cu îndrumările existente și cu reglementările existente, în special în ceea ce privește certificatele de vaccinare.”

El a spus că implicarea cu sectorul ospitalității a fost anterior „constructivă” și se aștepta ca întâlnirea de marți să fie la fel.

🍀 Undă verde pentru aproape 1.600 de apartamente de închiriat în Drumcondra

Dezvoltarea a aproape 1.600 de unități de locuințe de închiriat pe terenurile fostului seminar al Holy Cross din Dublin a fost aprobată de An Bord Pleanála.

Dezvoltarea imobiliară în valoare de 610 de milioane de euro realizată de compania internațională imobiliară Hines a mers direct la consiliul de planificare pentru a lua o decizie ca Dezvoltare Strategică de Locuințe.

Consiliul municipal din Dublin a criticat schema ca fiind „alarmantă” și „dezechilibrată” din cauza proporției mari de apartamente cu un singur dormitor. An Bord Pleanála a recunoscut deasemenea că înălțimea și densitatea au încălcat planul de dezvoltare a orașului. Planul este pentru 12 blocuri de apartamente cu o înălțime de până la 18 etaje pe terenurile fostului seminar la Holy Cross College, Clonliffe Road, Drumcondra lângă Croke Park.

Consiliul de administrație a ordonat ca un bloc să fie redus în lățime cu 18 metri, ceea ce a rezultat în reducerea numărului total de apartamente cu 22 la 1.592.

În decizia sa, consiliul a recunoscut că înălțimea și densitatea au încălcat planul de dezvoltare a orașului. Cu toate acestea, consiliul a invocat sfaturile ministeriale care au permis dezvoltări mai mari concentrate în zonele urbane. Planificatorii Consiliului orașului Dublin, în declarația lor, au criticat faptul că apartamentele cu un singur dormitor și studiourile ar reprezenta 71% din proiect.

Ofițerul de conservare al consiliului a fost, de asemenea, îngrijorat cu privire la efectul pe care l-ar avea înălțimea și lărgimea proiectului asupra structurilor protejate, cum ar fi Red House și Seminarul și ar fi vrut să fie omis din planuri un bloc cu 18 etaje.

Cu toate acestea, inspectorul de planificare Lorraine Dockery a spus că stadionul Croke Park, turlele bisericilor, clădirile industriale, turnurile Poolbeg și Spire „reflectează perioade definite din orașul în schimbare în care trăim”. „Clădirile istorice de la fața locului erau ele însele la o scară mai mare decât mare parte din mediul construit înconjurător atunci când au fost construite. Un oraș de succes este unul care evoluează și se adaptează în timp pentru a răspunde nevoilor cetățenilor săi, respectând totodată ceea ce a fost înainte.” , a declarat ea.

În decizia sa, consiliul a stipulat că închirierea pe termen scurt nu ar trebui permisă în sistem și că proprietatea va rămâne la o entitate instituțională pentru cel puțin 15 ani.

🍀 Bisericile s-ar putea închide din cauza creșterii facturii la încălzire

Se cheltuiesc sume uriașe pentru energie electrică într-un moment în care donațiile sunt la unele dintre cele mai scăzute niveluri din cauza restricțiilor din timpul pandemiei și a necesității de a menține bisericile ventilate pentru a respecta regulile COVID.

Toți cei 14 furnizori de energie din Irlanda și-au mărit prețurile în acest an, unii dintre ei de până la de patru ori.

Clienții se pot aștepta să plătească în medie 700-800 de euro în plus la factura lor anuală, iar pentru unii va ajunge la 1.300 de euro în plus. Au existat peste 30 de anunțuri de creștere a prețurilor de la furnizorii de energie irlandezi de la începutul anului, iar unii furnizori au crescut prețurile de patru ori.

Tim Hazelwood, un membru al conducerii Asociației Preoților Catolici, a declarat: „Parohiile sunt la limită, numărul de participanți au scăzut în timp ce facturile cresc din cauza prețurilor la energie. Probabil că va trebui să renunțăm la unele biserici pentru că este prea scump să le ținem deschise.’

El a adăugat că, deoarece multe biserici sunt clădiri protejate, nu se poate lucra pentru a le moderniza, ceea ce înseamnă că este dificil să le încălzești. „Iubim aceste biserici și nu vrem să le pierdem din cauza prețului de întreținere, dar dragostea nu ține cald”, a spus el.

Părintele Hazelwood crede că problema va fi mai gravă în orașele „unde bisericile sunt mai mari și numărul credincioșilor scade mai repede”.

Părintele Frank Reburn de la parohia Ballymun din Dublin a spus că sunt „foarte economi” atunci când pornesc încălzirea.

Întrebat dacă enoriașii ar trebui să înceapă să poarte haine mai groase la liturghie, el a spus ziarului catolic irlandez: „Ei bine, aș spune că ar putea fi nevoiți să țină ferestrele deschise pe vremea mai rece. Suntem într-un moment dificil, cu pandemia care a epuizat fondurile… iar prețurile au luat-o razna.”

Preotul paroh Pr. Kevin McNamara din Glenflesk, Co. Kerry a spus: „Este destul de greu să-i faci pe oameni să vină la biserică, darămite dacă biserica este o cutie de gheață”.

Părintele James MacKiernan de la Catedrala Longford a adăugat că, deși generozitatea comunității a susținut biserica în timpul pandemiei, este îngrijorat să plătească pentru încălzire în viitor.

El a spus: „Sunt îngrijorat și mă tem pentru când va ajunge următoarea factură pentru căldură și ulei. Sunt sigur că va fi un șoc puternic.”

În Ennis, Co. Clare, părintele Tom Ryan a spus: „Vom continua, chiar dacă suntem conștienți de costurile care sunt acolo și ele cresc – dar trebuie să ne menținem bisericile deschise și calde”.