🍀 Benzinăriile nu sunt obligate să transfere la pompă reducerea accizei către clienți
Nu există nicio limită în ceea ce privește prețurile la carburanți pe care le pot stabili stațiile de alimentare, a declarat organismul irlandez de protecție a consumatorilor, adăugând că comercianții nu au obligația de a transfera clienților la pompă o reducere a accizelor.
Comisia pentru Concurență și Protecția Consumatorilor (CCPC) a declarat că nu există “nicio barieră legală” care să împiedice stațiile de benzină să majoreze prețurile în mod arbitrar, după ce politicienii au cerut ca aceasta să investigheze presupusele scumpiri înainte de reducerea accizei.
Joi, autoritatea de supraveghere a declarat că comercianții nu sunt obligați să transfere consumatorilor reducerile de TVA sau alte accize.
“Comercianții sunt obligați să își stabilească prețurile în mod independent și în funcție de circumstanțele lor particulare. Aceștia sunt liberi să își stabilească și să își revizuiască prețurile în orice moment”, a precizat autoritatea.
“Acest lucru înseamnă că, deși comercianții pot transfera economiile realizate ca urmare a modificărilor ratei accizelor, nu există nicio obligație în acest sens”.
CCPC a precizat că nu are niciun rol în monitorizarea creșterilor de prețuri și că există doar “situații rare” în care un comerciant ar putea încălca legea concurenței prin practicarea unor prețuri excesive.
“Fixarea prețurilor, în cazul în care comercianții se înțeleg pentru a fixa prețurile la un anumit nivel, este descrisă ca un cartel și acest lucru este ilegal. Participanții la un cartel pot fi urmăriți penal”, a declarat aceasta.
Cu toate acestea, a adăugat că dovada că anumiți comercianți și-au majorat prețurile nu constituie o dovadă a existenței unui cartel, afirmând că este necesară “dovada tangibilă a unui acord între concurenți pentru a-și coordona activitatea anticoncurențială”.
Autoritatea de supraveghere a adăugat că, în situații de urgență, guvernele pot interveni pentru a stabili prețurile la anumite produse.
“Stabilirea prețurilor pe piețe complexe, unde prețurile fluctuează în fiecare zi, este extrem de dificilă”, a spus acesta.
“Acest lucru poate denatura piața, poate avea un impact asupra ofertei și riscă să elimine beneficiile semnificative pe care concurența le oferă consumatorilor. Acesta este motivul pentru care guvernele tind să ia alte măsuri pentru a aborda astfel de situații, de exemplu modificări ale sistemului fiscal.”
Anterior, Sinn Féin TD Pearse Doherty a declarat în Dáil că reducerea accizelor la benzină și motorină, care a intrat în vigoare la miezul nopții, a fost “erodată imediat”, costurile carburanților fiind mai mari joi decât la începutul săptămânii.
El a spus că multe stații de benzină practicau prețuri de peste 2 euro pe litru și a acuzat unele dintre ele că “se angajează în prețuri exagerate într-un moment de criză”.
Între timp, ministrul pentru Protecția Consumatorilor, Robert Troy, a îndemnat publicul să anunțe CCPC dacă observă practici de prețuri neloiale sau “comportament de cartel”.
Guvernul a convenit miercuri să introducă o reducere de 20 de cenți pe litru la benzină și de 15 cenți pe litru de motorină, care a intrat în vigoare joi la miezul nopții.
Măsura, introdusă pe fondul preocupărilor legate de presiunile tot mai mari asupra costului vieții, va dura până la 31 august.
În pofida reducerii accizei, mulți șoferi vedeau joi prețuri de peste 2 euro pe litru.
Reprezentanții sectorului au declarat că ar putea trece câteva zile până când reducerea accizei se va reflecta în prețul la pompă.
🍀 Trei bărbați acuzați de furt calificat în Sligo
Fermierul Tom Niland rămâne în stare critică internat la Spitalul Universitar din Sligo
Trei bărbați au apărut în fața unei ședințe speciale a tribunalului districtual din Sligo, fiind acuzați de furt calificat în locuința fermierului Tom Niland din vestul Sligo. Bărbații, toți cu adrese în Co Mayo, au fost acuzați de furt calificat cu un cuțit în casa domnului Niland din Doonflynn, Skreen, Co Sligo, pe 18 ianuarie. Toți au fost arestați preventiv pentru a se prezenta din nou la tribunalul districtual din Sligo pe 16 martie.
Det Sgt Michael Kelly de la stația Garda din Carrick on Shannon a depus dovezi de arestare, acuzație și avertizare a celor trei inculpați. El i-a spus judecătoarei Sandra Murphy că niciunul dintre cei trei acuzați nu a dat vreun răspuns atunci când li s-a prezentat acuzația.
Cei trei inculpați – John Clarke (33 de ani) din Carrowkelly, Ballina, Co Mayo; Francis Harmon (54 de ani) Nephin Court, Killala Road, Ballina; și John Irving (28 de ani) din Shanwar , Foxford, Co Mayo – au beneficiat de asistență juridică din partea judecătorului.
Insp. Paul Kilcoyne, ofițerul superior de investigație în acest caz, a declarat că statul se opune eliberării pe cauțiune în cazul fiecăruia dintre cei trei inculpați. La scurta ședință a instanței nu a fost depusă nicio cerere de eliberare pe cauțiune.
Keith O’Grady, avocatul domnului Clarke, instruit de Mullaney Solicitors, a declarat că, deși nu a fost depusă nicio cerere de eliberare pe cauțiune, își rezervă poziția în această privință.
Acuzatului i s-a acordat asistență juridică gratuită, după ce avocatul Mark Mullaney a declarat instanței că acesta este invalid. Avocatul Pat Loftus, pentru Francis Harmon, a declarat, de asemenea, în fața instanței că își rezervă poziția cu privire la cauțiune.
Solicitând asistență juridică gratuită, el a spus că clientul său primea alocație pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă. Judecătorul a acordat asistență juridică gratuită .
Avocatul Edward Bradberry a apărut pentru domnul Irving, căruia i s-a acordat, de asemenea, asistență juridică gratuită, după ce judecătorul a auzit că primea alocație pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă.
O mică mulțime de oameni care s-a adunat în fața tribunalului din Sligo a strigat la cei trei acuzați în timp ce aceștia erau conduși înăuntru de gardaí.
🍀 Irlanda a avut una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate excesivă din lume, potrivit unui studiu
O cercetare a revistei științifice Lancet estimează că numărul de decese la nivel mondial în timpul pandemiei este de trei ori mai mare decât cel înregistrat oficial.
Irlanda a înregistrat una dintre cele mai scăzute rate de decese excesive din lume în timpul pandemiei Covid-19, potrivit acestui studiu important. În Europa, doar Islanda și Norvegia au avut rezultate mai bune decât Irlanda în ceea ce privește mortalitatea excesivă, considerată o măsură de cuantificare a numărului real de decese cauzate de pandemie.
Numărul global de decese în timpul pandemiei ar putea fi de peste trei ori mai mare decât cel înregistrat oficial, potrivit primei estimări globale a deceselor în exces publicate în revista medicală The Lancet.
În timp ce bilanțul oficial al Covid-19 a fost de 5,9 milioane de decese între 1 ianuarie 2020 și 31 decembrie anul trecut, studiul estimează că în aceeași perioadă au avut loc 18,2 milioane de decese în exces, sugerând că impactul total al pandemiei ar putea fi mult mai mare.
În Irlanda, studiul estimează că au existat 1.170 de decese suplimentare în exces pe lângă cele 5.910 decese Covid-19 raportate în această perioadă.
Rata estimată a mortalității excesive în Republica Irlanda a fost de 12,5 la 100.000 de persoane, o fracțiune din cele 131,8 înregistrate în Irlanda de Nord și 125,8 în Anglia.
Profesorul Sam McConkey, consultant în boli infecțioase, și-a exprimat mândria că Irlanda “s-a descurcat atât de bine” în cadrul analizei.
“Acest lucru echivalează cu un foarte mare “bravo” pentru [medicul-șef] Tony Holohan, pentru liderii noștri politici și pentru voluntarii care au adus cumpărături și alimente celor izolați. De asemenea, pentru decizia colectivă pe care am luat-o de a socializa, de a mânca și de a bea acasă sau în grădinile noastre, de a sta în limita a 2 km, de a ne tunde singuri și de a ne schimba locul de muncă, de a sta în grupuri mici pentru nașteri, înmormântări și nunți și de a ne schimba radical obiceiurile de călătorie. A funcționat.”
🍀 Mai mult de jumătate dintre copiii cu dizabilități din Irlanda nu beneficiază de niciun serviciu, arată un nou studiu
Două sondaje recente evidențiază preocupările legate de faptul că serviciile se înrăutățesc în loc să se îmbunătățească.
ORGANIZAȚIILE pentru persoanele cu dizabilități solicită implementarea urgentă a unor măsuri provizorii pentru a remedia lipsa serviciilor oferite copiilor cu dizabilități, în urma constatărilor sumbre din două sondaje recente.
Peste 50% dintre familiile copiilor chestionate de Inclusion Ireland nu beneficiau de niciun serviciu. Un alt sondaj realizat de Down Syndrome Ireland susține această constatare, aproape jumătate dintre respondenți declarând că nu au beneficiat de niciun fel de terapie în ultimul an.
Mulți părinți au raportat că copilul lor a petrecut o perioadă semnificativă pe o listă de așteptare pentru servicii. 85% dintre respondenții Inclusion Ireland au declarat că au așteptat sau continuă să aștepte mai mult de un an, unii dintre ei așteptând mai mult de șase ani.
Ambele sondaje evidențiază pierderea de servicii, precum și lipsa de claritate și de comunicare în ceea ce privește planurile și termenele pentru controversatul program “Progressing Disability Services”, care schimbă modul în care sunt furnizate serviciile pentru copii.
Peste 1.000 de familii au răspuns la Inclusion Ireland și aproape 30% dintre membrii Sindromului Down Irlanda – peste 400 de familii – au participat la sondajul lor. “Nivelul ridicat al răspunsurilor… indică îngrijorarea profundă pe care multe familii o simt și pe care aveau nevoie să o exprime”, a declarat Derval McDonagh, CEO al Inclusion Ireland.
🍀 Cinci persoane depistate că au primit peste 200.000 de euro în plus la ajutoare sociale
Cei cinci se numără printre cele aproximativ 70.000 de persoane care au primit mai mult decât aveau dreptul în cursul anului 2021
Cinci persoane au fost descoperite că au primit ajutoare sociale în exces de peste 200.000 de euro de către Departamentul de Protecție Socială anul trecut.
Cei cinci se numără printre cele aproximativ 70.000 de persoane care au primit mai mult decât aveau dreptul în cursul anului 2021, la un cost estimat pentru contribuabil de 122 de milioane de euro.
Doar 10 persoane au împărțit mai mult de 2,16 milioane de euro în plăți în plus, potrivit cifrelor publicate de departament.
O persoană a primit o sumă incredibilă de 296.000 de euro în plus la alocația pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în timp ce o alta a primit o alocație de handicap de 254.000 de euro la care nu avea dreptul.
O a treia persoană a primit 250.000 de euro în plus prin intermediul alocației pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în timp ce o alta a primit 219.000 de euro pentru o pensie de văduvă sau de văduv pe care nu ar fi trebuit să o primească.
Alte plăți în plus au inclus 207000 de euro către o persoană prin intermediul unei pensii de stat necontributive.
Alte cinci persoane au primit pensii de stat sau ajutoare sociale suplimentare de bază cu sume cuprinse între 185.000 și 192.000 de euro, conform datelor publicate în cadrul FOI.
Departamentul de Protecție Socială a declarat că costul estimat al plăților în plus descoperite în 2021 a ajuns la aproximativ 122 de milioane de euro.
Cu toate acestea, ei au spus că unele plăți excedentare au fost rezultatul unor plăți neregulate pe o perioadă mai lungă de timp și nu se referă întotdeauna la un singur an.
De asemenea, departamentul a declarat că anul trecut au recuperat plăți excedentare în valoare de 77 de milioane de euro.
Suma de bani plătită în plus față de ceea ce li se cuvenea oamenilor a crescut semnificativ în 2021, comparativ cu 2020, când s-au plătit în plus 99 de milioane de euro pentru aproximativ 72.000 de persoane.
Din această sumă, au fost recuperate aproximativ 75 de milioane de euro, dar departamentul a declarat că aceste cifre sunt direct comparabile, deoarece acestea se referă adesea la plăți recuperate referitoare la anii anteriori.
În 2019, departamentul a descoperit plăți în exces în valoare de 116 milioane de euro referitoare la puțin sub 69.000 de persoane. În acel an, statul a recuperat 82 de milioane de euro din ajutoarele sociale plătite în plus.
Pentru 2020, cea mai mare plată în plus a fost de 526 479 de euro, referitoare la plata pensiei de stat, fiind descoperite, de asemenea, alte cinci cazuri care au implicat peste 200 000 de euro.
În 2019, cel mai mare caz descoperit a fost legat de o plată în plus de 234 438 de euro în cadrul unei alocații pentru îngrijitori. Au existat alte nouă cazuri în care suma în cauză a depășit 180 000 EUR.
Departamentul de Protecție Socială a declarat că majoritatea persoanelor care primesc ajutoare sociale au primit doar banii la care aveau dreptul.
Acesta a precizat că plățile în exces pot apărea atunci când o persoană furnizează informații false sau înșelătoare în cererea sa sau printr-o eroare făcută de aceasta sau de departament.
Un purtător de cuvânt a declarat: “În 2020 [de exemplu], valoarea totală a plăților excedentare – ca procent din totalul cheltuielilor sistemului – a fost de aproximativ 0,33%.”
Departamentul a declarat că orice persoană care a fost plătită în plus pentru asistență socială a avut obligația de a rambursa banii și că funcționarii de asistență socială au depus toate eforturile pentru a recupera aceste fonduri.
“Recuperarea este căutată pe o perioadă fără a impune greutăți financiare nejustificate clientului”, a declarat purtătorul de cuvânt. “Departamentul va colabora cu clientul și va lua în considerare circumstanțele personale pentru a stabili un plan de rambursare.”
În cazul cererilor de despăgubire frauduloase, au urmărit toate cazurile pentru a asigura rambursarea banilor, cazurile cele mai grave fiind aduse în fața instanțelor.
Într-unul dintre cele mai recente cazuri ale lor, Donal (Don) O’Callaghan, în vârstă de 59 de ani, din Corkman, a pretins mai mult de 500 000 de euro din plățile de pensie pentru părinții săi decedați.
Frauda a fost descoperită abia atunci când funcționarii au devenit suspicioși în legătură cu o plată specială din partea statului care urma să marcheze cea de-a 100-a aniversare a tatălui său decedat.
Dependentul de jocuri de noroc a fost închis pentru trei ani și jumătate după ce Tribunalul Penal din Cork a auzit că acesta a fost unul dintre cele mai mari și mai lungi cazuri de fraudă cu ajutoare sociale din istoria statului.