🍀 Inflația chiriilor crește, în timp ce oferta de case disponibile atinge un nou minim

Chiriile de pe piață în primul trimestru al anului 2022 au fost în medie cu 11,7% mai mari decât în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit celui mai recent raport privind chiriile realizat de daft.ie.

Chiria medie de piață la nivel național între ianuarie și martie a fost de 1.567 de euro pe lună, în creștere cu 2,8% față de ultimele trei luni din 2021 și mai mult decât dublu față de minimul de 765 de euro pe lună înregistrat la sfârșitul anului 2011.

Deși au existat diferențe în ceea ce privește tendințele regionale ale chiriilor în ultimele trimestre, rata de creștere a fost similară în toate regiunile majore între începutul anului 2021 și începutul anului 2022.

În Dublin, chiriile de piață au crescut cu 10,6% de la an la an, în timp ce în orașele Cork și Galway, chiriile au crescut cu 10,2% și 13,8%.

Inflația a fost mai mare în orașele Limerick și Waterford, cu 15,5% și, respectiv, 16,2%, în timp ce în afara orașelor creșterea medie a fost de 12,7%.

Creșterea bruscă a chiriilor de pe piață din întreaga țară reflectă o înrăutățire semnificativă a penuriei record de locuințe de închiriat.

La nivel național, existau doar 851 de locuințe disponibile pentru închiriere la 1 mai, față de peste 3.600 cu un an în urmă și un nou minim istoric într-o serie care se întinde pe o perioadă de peste cincisprezece ani, până în 2006.

Recenta scădere a numărului de locuințe de închiriat se observă în toate regiunile țării, cu o scădere de 81% a disponibilității în Dublin și de 66% în restul țării.

Raportul include, de asemenea, o analiză a 72 de ansambluri de locuințe cu mai multe unități locative, care se estimează că au adăugat cel puțin 400 de noi locuințe de închiriat în ultimele șase luni. Dintre acestea, se estimează că 82% sunt deja ocupate, iar gradul de ocupare în sectorul mai larg al închirierilor cu mai multe unități locative este estimat la 95% la începutul lunii mai, în creștere de la 93% în urmă cu șase luni.

Raportul include, de asemenea, o estimare a tendinței chiriilor pentru chiriașii care stau pe loc din 2010, în comparație cu chiriașii noi care plătesc ratele pieței. În timp ce inflația chiriilor de pe piață este în prezent de peste 10%, iar chiriile de pe piață s-au dublat în ultimul deceniu, chiriile “stayer” au crescut cu doar 1,5% în ultimul an și cu mai puțin de 40% în ultimii zece ani.

Comentând raportul, Ronan Lyons, profesor asociat de economie la Trinity College Dublin și autor al raportului Daft, a declarat: “Cele mai recente cifre confirmă forța generală a cererii de locuințe de închiriat în Irlanda.

“În timp ce cererea puternică de locuințe reflectă sănătatea economică de bază, aceasta devine o provocare atunci când există o ofertă insuficientă pentru a o satisface. În cazul Irlandei, economia a suferit din cauza unei oferte insuficiente de noi locuințe de închiriat timp de peste un deceniu. Ca urmare, chiriile de pe piață s-au dublat și, după cum se arată în acest ultim raport”.

Chiriile medii și variația de la an la an, 2022 primul trimestru:

● Dublin: 2.102 euro, în creștere cu 10,6% față de anul precedent.
● Orașul Cork: 1.607 euro, în creștere cu 10,2%.
● Orașul Galway: 1.585 de euro, în creștere cu 13,8%.
● Orașul Limerick: 1.485 €, în creștere cu 15,5%.
Orașul Waterford: 1 262 euro, în creștere cu 16,2%.
● Restul țării: 1.218 euro, în creștere cu 12,7%.

🍀 Moldova și România oferă lecții pentru Irlanda în privința refugiaților – raport

Membrii comisiei Oireachtas s-au deplasat în cele două țări aflate în prima linie a crizei refugiaților din Ucraina

Guvernul poate învăța din modul în care Moldova și România au planificat și integrat refugiații ucraineni în comunitățile lor, au declarat membrii Comisiei pentru afaceri europene din Oireachtas.

Vorbind despre publicarea unui raport privind vizita comisiei în țările de la granița cu Ucraina, devastată de război, comisia a subliniat importanța unei planificări coordonate între departamentele guvernamentale din domeniul sănătății, locuințelor și educației din cele două țări în gestionarea crizei.

Comisia pentru afaceri europene din Oireachtas și-a elaborat raportul după o misiune de documentare efectuată luna trecută de patru membri în cele două țări est-europene pentru a vedea cum gestionează acestea afluxul de refugiați din Ucraina vecină de la invadarea de către ruși la sfârșitul lunii februarie.

Peste 450.000 de refugiați au trecut în Moldova, una dintre cele mai sărace țări din Europa, cu o populație de 2,6 milioane de locuitori. Aproape 900.000 s-au refugiat în România, o țară membră a UE.

Proiectul de raport al comisiei Oireachtas a declarat că răspunsul guvernului ar trebui să învețe din experiența Moldovei și a României în înțelegerea “distincției dintre primirea de urgență pe termen scurt și triajul, și protecția și incluziunea pe termen lung”.

Planificarea de urgență a guvernului pentru viitoarele valuri de refugiați care vor intra în stat ar trebui să ia în considerare depistarea sănătății publice pentru afecțiuni precum poliomielita și dizenteria și protecția minorilor neînsoțiți și a altor categorii vulnerabile de refugiați, recomandă raportul.

Deputatul laburist Brendan Howlin a declarat că planificarea avansată și “secvențială” a României a asigurat faptul că refugiații au rămas în tabere în mod interimar, cu planuri pentru a-i muta rapid în spații de cazare pe termen mai lung.

Deputatul Sinn Féin John Brady a declarat că guvernul trebuie să se pregătească pentru “un conflict de lungă durată” și pentru noi valuri de refugiați. El a spus că 100.000 de refugiați ucraineni au rămas în Moldova, dar doar 5% dintre ei locuiesc în centre dedicate, restul fiind cazați în case.

Irlanda și alte țări trebuie să facă mai mult pentru Moldova și România pentru a se asigura că nu există “blocaje” în aceste țări și pentru a “ușura povara asupra țărilor aflate în prima linie”, a spus el.

Comitetul și-a exprimat temerile cu privire la o invazie rusă în Odesa, în apropiere de granița cu Republica Moldova, cu un potențial de trecere a până la 100.000 de refugiați pe zi dacă al treilea oraș ca mărime din Ucraina este atacat.

🍀 Sindicatele s-au întâlnit cu reprezentanții Guvernului pentru discuții preliminare privind salarizarea în sectorul public.

Membrii Comitetului pentru servicii publice al Congresului irlandez al sindicatelor s-au întâlnit ieri după-amiază cu înalți funcționari din cadrul Departamentului pentru cheltuieli publice și reformă.

Întâlnirea a fost organizată după ce ministrul pentru cheltuieli publice și reformă, Michael McGrath, le-a cerut oficialilor săi să se angajeze cu sindicatele după ce acestea au activat o clauză de revizuire în actualul acord din sectorul public, “Building Momentum”.

În cadrul acordului existent, lucrătorii din sectorul public au primit o creștere salarială de 1% anul trecut, cu încă 1% în octombrie, dar ICTU a declanșat clauza de revizuire în lumina inflației în creștere.

Într-o actualizare adresată membrilor aseară, președintele ICTU, Kevin Callinan, care este, de asemenea, secretar general al Fórsa, a declarat că guvernul a recunoscut că a avut loc o modificare a ipotezelor economice care au stat la baza negocierilor și a acceptării acordului “Building Momentum”.

“Ei au acceptat că exista o așteptare ca o ajustare a condițiilor salariale ale Building Momentum, în 2022, să fie discutată ca parte a acestui angajament, deși această întâlnire exploratorie nu a intrat în detalii cu privire la ceea ce ar putea însemna acest lucru”, a declarat dl Callinan.

“Pe fondul incertitudinii cauzate de situația internațională și de alți factori, oficialii DPER au spus, de asemenea, că, înainte de anunțul său bugetar din octombrie 2022, guvernul a dorit să stabilească o anumită certitudine privind mișcarea salarială a serviciilor publice în 2023 și că sunt gata să se angajeze cu noi în acest sens în următoarele săptămâni”, a adăugat el.

Potrivit domnului Callinan, oficialii departamentului au declarat că vor reflecta și se vor consulta cu privire la întrebarea dacă guvernul va încerca să revizuiască și/sau să adauge la angajamentele din Building Momentum.

🍀 Șeful Aer Lingus îi avertizează pe turiștii irlandezi să își rezerve acum zborurile, deoarece prețurile vor crește vertiginos

Costurile în creștere ale combustibilului pentru aviație vor duce la o creștere a prețurilor zborurilor la nivel mondial, a avertizat directorul general al Aer Lingus.

Lynne Embleton a declarat că prețul combustibilului reprezintă aproximativ 25-30% din costurile totale ale companiilor aeriene. Deși cumpărarea în avans a combustibilului ține în prezent costurile scăzute, nu va trece mult timp până când prețurile zborurilor vor trebui să crească.

Șeful companiei aeriene a declarat pentru RTE: “Când prețul combustibilului crește, este inevitabil ca în cele din urmă să se repercuteze asupra clienților.”

“Nu se întâmplă imediat, dar te-ai aștepta ca industria să recupereze aceste costuri”, a adăugat ea. Embleton a spus că în acest moment încă mai sunt disponibile tarife mici, însă zborurile ieftine nu vor mai fi disponibile pentru mult timp. “În cele din urmă, vedem că este nevoie ca costurile combustibilului să se reflecte în preț”, a adăugat ea.

Atât Ryanair, cât și Aer Lingus au mărit numărul și frecvența zborurilor de pe aeroportul din Dublin în această vară, în timp ce sectorul de turism încearcă să își revină după doi ani de pandemie.

Iar directorul general al Aer Lingus, Embleton, a declarat că linia aeriană nu a fost afectată de aceeași amploare a lipsei de personal și a problemelor de blocaj care au provocat perturbări majore în întreaga lume.

“Suntem absolut în continuare în grafic cu programul pe care l-am stabilit, suntem deja la 85% din capacitatea anului 2019 și, după cum știți, se intenționează să ajungem la 90% în vârf și suntem pe drumul cel bun pentru a face acest lucru”, a spus ea.

“Ați văzut la nivel global impactul lipsei lanțului de aprovizionare și problemele cu securitatea aeroportuară în multe multe aeroporturi din întreaga lume și nu suntem imuni la acest lucru”, a adăugat ea.

“Am recrutat, am fost mulțumiți de numărul de persoane care doresc să se alăture Aer Lingus și ne dezvoltăm bine”, a afirmat ea.”

🍀 Ryanair va începe să renunțe de luni la regulile privind obligativitatea măștilor pe zborurile din UE.

Acest lucru vine după ce agențiile europene au convenit să renunțe la recomandare începând de luni.

Într-o declarație comună, Agenția pentru Siguranța Aviației din Uniunea Europeană (AESA) și Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) au declarat că decizia ia în considerare cele mai recente evoluții ale pandemiei.

Schimbarea nu va intra în vigoare în toată Europa în același timp – agențiile sfătuind companiile aeriene să mențină restricțiile în vigoare atunci când zboară spre țări care încă mai impun utilizarea măștilor în transportul public.

Ryanair urmează această recomandare, ceea ce înseamnă că pasagerii vor avea în continuare nevoie de măști pentru zborurile către Portugalia, Spania, Italia și Grecia.

La emisiunea The Hard Shoulder, editorul revistei Air and Travel Magazine, Eoghan Corry, a declarat că modificările vor fi introduse în mod “diferențiat” în întreaga Europă.

“Adevărata problemă este că oamenii vor apărea la aeroport încercând să se îmbarce în avioane fără măști de luni, iar tu încă ai nevoie de ele”, a spus el.

“Vi se va refuza îmbarcarea fără mască, iar anunțurile din aeroporturi sunt că măștile sunt încă necesare în aeroporturi. “Unele țări sunt mai îngăduitoare decât altele, dar situația irlandeză este că aveți în continuare nevoie de mască pentru a zbura și aveți în continuare nevoie de măști în aeroport.”

Agențiile îi sfătuiesc în continuare pe pasagerii vulnerabili să poarte măști, în timp ce toată lumea este îndemnată să continue să urmeze măsurile de distanțare în zonele interioare, ori de câte ori este posibil.

Pasagerii sunt, de asemenea, rugați să continue să ia “decizii responsabile și să respecte alegerea celorlalți pasageri” – inclusiv să poarte o mască dacă nu se simt bine.