🍀 O româncă trebuie să primească 15.000 de euro pentru că i-a fost încălcat dreptul la salariul minim

Ana Lăcrămioara Manciu a contactat echipa Informația IRL și ne-a spus că ar vrea ca toți românii să știe de cazul ei, să nu se lase exploatați, plătiți sub salariul minim și să știe că pot câștiga astfel de cazuri împotriva angajatorilor care exploatează angajații. Ana spune că este cel de-al treilea caz, câștigat împotriva aceluiași angajator, două cazuri fiind publice și unul cu caracter confidențial.

Ultimul caz

Proprietarul fermei de ciuperci a fost obligat să plătească 15.000 de euro româncei Ana Lăcrămioara Manciu pentru că nu i-a plătit salariul minim pentru o săptămână de 80 de ore, ascunzând în același timp detaliile falsificate privind orele de lucru atunci când le-a semnat.

Arbitrul Comisiei pentru relații la locul de muncă, care a investigat plângerea, a catalogat acest lucru drept “o încălcare extrem de gravă a drepturilor sale de muncă”.

Ana Lacramioara Manciu a depus o plângere în temeiul Legii naționale privind salariul minim împotriva producătorului de ciuperci Co Tipperary Stablefield Limited, susținând că a câștigat doar 2093 de euro pe lună pentru o săptămână de lucru de 85 de ore de muncă.

Compania este deținută de Thomas și Eleanor Sweeney din Killeatin, Clogheen, Co Tipperary.

Comisia a fost informată că doamna Manciu a câștigat între 4,06 și 6,17 euro pe oră în timp ce lucra pentru această companie între 2012 și 2016.

În cadrul probatoriului, aceasta a declarat că a venit în Irlanda în 2012 din România pentru a găsi un loc de muncă și a găsit un loc de muncă ca culegător la ferma în cauză.

Ea a spus că a fost surprinsă că a fost ținută să lucreze până la ora 22.00 – dar alți angajați i-au spus că nu conta cât timp lucra, ci că accentul era pus pe greutatea ciupercilor culese – personalul fiind plătit cu 30-33 de cenți pentru fiecare kilogram.

Ea a fost promovată în mod repetat și, în cele din urmă, a ajuns la postul de supervizor al recoltei, a spus ea, iar salariul ei a crescut de la 1.600 de euro brut la 2.093 de euro.

Aceasta însemna să înceapă de la ora 6 dimineața pentru a se întâlni cu culegătorii la fața locului, iar ziua de lucru se termina abia la ora 21.30, a spus ea, având adesea doar o zi liberă pe săptămână sau chiar deloc.

Ea a spus că o parte din munca ei consta în a-i chema pe angajați la un birou, unde li se cerea să semneze un fluturaș de salariu și o a doua pagină care inițial părea a fi goală – dar despre care a aflat mai târziu că conținea un detaliu al orelor lucrate pe săptămână.

Ea a declarat că “respondentul își ținea mâna pe pagina de pe birou, astfel încât angajatul nu putea să vadă sau să revizuiască orele de muncă”.

Ea a spus că s-a uitat la documentația soțului ei, care indica faptul că, în cazul în care acesta a cules 1.000 kg de ciuperci, aceasta ar fi fost împărțită la 30 de cenți – ceea ce indica un salariu orar fals de 9 euro.

“Orele de lucru erau modificate în mod regulat, dacă nu chiar zilnic, de către [Thomas] Sweeney”, a declarat doamna Manciu, adăugând că îl putea vedea făcând modificări în timp real atunci când se conecta la computerul ei cu ajutorul unui software de acces de la distanță.

Doamna Manciu a prezentat capturi de ecran ale sistemului de pontaj pentru mai multe date, inclusiv pentru data de 5 februarie 2015, când a intrat la ora 6.05 și a ieșit la 21.56 – o zi de lucru de 15 ore și 12 minute, cu 70 de minute deduse pentru pauze.

Ea a declarat că i s-a cerut să semneze o foaie de analiză a salariului pentru acea lună, ca de obicei, fără să vadă ce scrie pe ea.

Ulterior, a aflat că aceasta indica faptul că a lucrat doar 6,58 ore pe 5 februarie 2015, a declarat ea în fața comisiei.

Ea a dat trei exemple similare în care sistemul de pontaj a înregistrat ore cu mult peste ceea ce indica cealaltă foaie în 2015 și 2016.

Compania nu a prezentat nicio probă în apărarea sa și a făcut doar observații juridice prin care s-a opus ca acest caz să fie audiat.

În cazul precedent, în octombrie 2019, doamnei Manciu i s-au acordat 21.000 de euro după ce Tribunalul Muncii a anulat o decizie anterioară a Comisiei pentru relații la locul de muncă privind cererile de plată a concediului de odihnă și a concediului anual formulate în temeiul Legii privind organizarea timpului de lucru.

Stablefield a susținut de la început că cererea în temeiul Legii naționale privind salariul minim ar trebui să fie respinsă, deoarece fusese deja tratată prin intermediul unei inspecții, care a fost pronunțată împotriva companiei și a dus la “o notificare de conformitate, o notificare de sancțiune fixă și o audiere penală”.

Rachel O’Flynn BL, pentru companie, a declarat că inspectorul a făcut o investigație asupra tuturor aspectelor cazului, inclusiv asupra plății insuficiente a salariilor într-un “raport de mare anvergură”.

“Fie că este corect sau nu”, a spus ea, comisia a luat o decizie în acest caz în 2017. Ea a susținut că doamna Manciu a făcut apel la cinci dintre plângerile sale inițiale, dar nu și la aceasta.

Sharon Dillon-Lyons BL, care a apărut pentru doamna Manciu, a susținut că nu există nicio dovadă că ancheta sau urmărirea penală se referă la plăți insuficiente.

Ea a declarat că clienta sa a solicitat inițial adjudecarea cererii sale de plată și că singura cerere de inspecție se referea la faptul că nu a primit o declarație privind rata orară de plată – aspecte tratate în diferite secțiuni ale Legii naționale privind salariul minim.

Dna Dillon-Lyons a declarat că, deși adjudecătorul anterior în acest caz făcuse referire la o reclamație în temeiul articolului 24 din Legea națională privind salariul minim, această reclamație nu a fost prezentată în mod corespunzător în fața comisiei, deoarece nu s-a solicitat o declarație privind rata orară de plată a dnei Manciu.

Aceasta a susținut că clienta sa a solicitat o declarație privind rata orară de plată în reclamația sa inițială din 2016, dar că aceasta nu a fost trimisă înapoi în termenul de patru săptămâni necesar.

Ofițerul de adjudecare Úna Glazier-Farmer a acceptat că avea competența de a audia cazul.

Aceasta a declarat că doamna Manciu a fost “ținută în mod intenționat în întuneric în ceea ce privește cât câștiga pe oră sau chiar că avea dreptul la un salariu minim pentru un loc de muncă solicitant de 80 de ore pe săptămână”.

Reclamanta și-a prezentat mărturia cu “detalii și claritate excepționale” și a spus că aceasta a fost acceptată în întregime. “Falsificarea orelor de lucru cu intenția clară de a o înșela pe reclamantă și de a o plăti cu mult mai puțin decât salariul minim național reprezintă cea mai odioasă încălcare a drepturilor sale de muncă”, a declarat doamna Glazier-Farmer. “Pârâtul a căutat să profite de reclamantă , care, după cum a recunoscut ea însăși, nu era familiarizată cu drepturile sale de angajare la sosirea în această țară.”

🍀 CCPC a primit 83 de plângeri privind creșterea prețurilor la carburanți

Comisia pentru Concurență și Protecția Consumatorilor (CCPC) a confirmat că desfășoară în prezent activități de conformare în legătură cu afișarea prețurilor pentru comercianții cu amănuntul de carburanți.

Aceasta a primit 83 de plângeri în cursul săptămânii trecute, în timp ce șoferii au înregistrat prețuri record la pompă.

CCPC a scris benzinăriilor pentru a le reaminti obligațiile care le revin în conformitate cu legislația privind protecția consumatorilor, precum și unei asociații comerciale, avertizându-le să facă declarații publice cu privire la viitoarele creșteri ale prețurilor la carburanți.

Miercuri, în Dáil, înainte de un vot de urgență pentru reducerea accizelor, Ged Nash, membru al Partidului Laburist, a declarat că “există un loc special în iad pentru operatorii de pompe de benzină care au crescut prețurile” înainte de reducerile fiscale planificate.

Michael Grubb, profesor de energie și schimbări climatice la University College London, a declarat că producătorii de petrol obțin profituri uriașe de pe urma pieței actuale a carburanților.

Dl Grubb a declarat: “După ce și-au stabilit cotele, dacă rușii s-ar retrage din acest sistem în ceea ce privește aprovizionarea, am văzut ce se întâmplă cu prețul petrolului. Dacă poți vinde tot ceea ce ai convenit să produci la 137 de dolari pe baril sau mai mult, de ce ai accepta să pompezi mai mult pentru ca prețul să scadă. Așadar, una dintre caracteristicile actualei crize este că cei care vând combustibili fosili fac o adevărată crimă în prezent.”


🍀 Un motociclist și-a pierdut viața într-o coliziune cu o dubă în Co Limerick

Numărul celor care și-au pierdut viața pe drumurile din Irlanda este mai mult decât dublu față de perioada similară a anului trecut

Un motociclist a fost ucis în urma unui accident cu o furgonetă pe N69 Coast Road, la Askeaton, Co. Limerick. Accidentul a avut loc sâmbătă, în jurul orei 13.30.

Motociclistul, un bărbat în vârstă de aproximativ 30 de ani, a fost declarat mort la fața locului. Trupul său a fost transportat la Spitalul Universitar din Limerick. Șoferul dubei, un bărbat în vârstă de 50 de ani, a fost transportat la Spitalul Universitar din Limerick pentru a fi tratat pentru răni care se crede că nu îi pun viața în pericol.

Șoseaua a fost închisă sâmbătă seara pentru a permite efectuarea unei examinări tehnice de către anchetatorii criminaliști în cazul unei coliziuni, fiind instituite devieri locale.

Garda a cerut tuturor celor care ar fi putut fi martori ai coliziunii sau oricărui utilizator al drumului care ar putea avea înregistrări de pe camerele de luat vederi, să le pună la dispoziția gardienilor.

Decesul urmează după o creștere bruscă a numărului de motocicliști uciși pe drumurile din Irlanda în primele săptămâni ale acestui an. Bărbatul ucis în apropiere de Askeaton sâmbătă a fost al optulea motociclist care a murit de la începutul anului.

Brian Farrell, de la Autoritatea pentru Siguranța Rutieră, a declarat că este “deosebit de îngrijorător” faptul că numărul persoanelor ucise pe drumurile din stat în acest an a ajuns la 37, cu aproximativ 22 mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

El a spus că această creștere include o tendință îngrijorătoare pentru motocicliști, deoarece numărul celor uciși a crescut la 22 în 2021, o creștere de cinci decese față de 2020.

Dl Farrell a declarat că numărul total de uciși a fost un motiv de “îngrijorare extremă” și a subliniat că “ar trebui să vă întoarceți în urmă cu un număr lung de ani pentru a vedea atât de mulți motocicliști uciși”. Sezonul de motociclete este de obicei din aprilie până în septembrie, iar acesta nici măcar nu a început încă”.

Dl Farrell a declarat că sfatul autorității a fost ca motocicliștii să acorde o atenție deosebită purtării de îmbrăcăminte de protecție, cum ar fi căști, jachete căptușite și protecție specială întărită pentru coate, genunchi și alte articulații. Viteza a fost un factor în multe dintre decese și atât motocicliștii, cât și șoferii de vehicule cu patru roți ar trebui să fie conștienți de vulnerabilitatea bicicliștilor, a spus dl Farrell.

Cu toate acestea, Michael Noonan, de la Asociația irlandeză a motocicliștilor, răspunzând la întrebările legate de numărul de motocicliști uciși, a declarat că a pune responsabilitatea pe seama comportamentului motocicliștilor înseamnă să nu se țină cont de realitatea a ceea ce se întâmplă pe șosele.

El a spus că, în majoritatea cazurilor, motocicliștii nu sunt responsabili de accidente. El a spus că atunci când o mașină iese de pe un drum lateral în fața unui motociclist “nu poți face nimic”. Dl Noonan a declarat că organizația sa a efectuat numeroase cercetări cu privire la această problemă, împreună cu alte asociații europene și cu Parlamentul European, iar concluziile au fost că șoferii profesioniști nu sunt implicați în aceste accidente. Acesta a spus că, “în general, este vorba de un idiot într-o mașină”.

Grupul de siguranță rutieră Parc, fondat de Susan Gray în 2006 după ce soțul ei, Steve, a murit într-o coliziune rutieră, s-a declarat “alarmat” de numărul de morți pe drumurile statului până acum în acest an. Parc, care înseamnă “Promovarea conștientizării, responsabilității și atenției pe șosele”, a declarat că problema motocicliștilor este “un motiv de îngrijorare”.

Potrivit unei analize, realizată de RSA, a statisticilor provizorii ale Garda din 2021, 27% dintre șoferii și pasagerii uciși în coliziuni rutiere, nu purtau centura de siguranță în momentul accidentului. Analiza datelor provizorii privind coliziunile din 2017 până în 2020 arată că 10 la sută dintre ocupanții vehiculelor grav răniți nu purtau centura de siguranță.

Cercetarea a constatat că, deși 96% dintre automobiliști spun că folosesc întotdeauna centura de siguranță în calitate de șofer, această cifră scade la 83% atunci când persoanele călătoresc pe bancheta din spate a unui autovehicul.

🍀 Primul Ministru al Irlandei îndeamnă populația să își facă vaccinul de rapel după creșterea numărului de cazuri de Covid

Dl Martin a declarat că situația din spitalele din întreaga țară este “foarte dificilă”.

Taoiseach Micheál Martin a declarat că creșterea numărului de cazuri de Covid-19 din ultimele zile este o dovadă că mai multe persoane trebuie să își facă vaccinurile de rapel pentru a proteja comunitatea în general.

Aproape 16.000 de cazuri noi de Covid-19 au fost confirmate vineri de către Departamentul de Sănătate, iar rata de pozitivitate pe șapte zile a crescut la 34,1%, de la 30,4% vinerea trecută și 27,9% în urmă cu două săptămâni.

Cele mai recente cifre arată că 907 pacienți cu Covid se află în spitale, 37 dintre ei fiind tratați în unități de terapie intensivă (UTI). Până în prezent, în Irlanda au fost administrate 2,8 milioane de doze booster, dar Taoiseach spune că este nevoie de mai multe doze booster.

Dl Martin a declarat că situația din spitalele din întreaga țară este “foarte dificilă” și va fi așa și în următoarele săptămâni. “Urmărim îndeaproape situația”, a spus el. “Este absolut esențial ca oamenii să primească rapelurile, deoarece chiar și dovezile celor din spitale, cei aflați în dificultate sunt cei care nu s-au vaccinat. “Problema în spitalele noastre este, bineînțeles, că odată ce o persoană este diagnosticată ca având Covid, acest lucru duce la o întreagă gamă de intervenții de izolare de către spital și reduce capacitatea. Acesta este impactul asupra serviciului spitalicesc, care este problematic.”

Șeful Departamentului de Sănătate Internațională de la Colegiul Regal de Chirurgie, profesorul Sam McConkey, a declarat că Covid încă se “răspândește pe scară largă” în Irlanda, dar este “liniștit” că nu văd un număr mare de persoane foarte bolnave în spital sau la terapie intensivă, sau care au nevoie de cantități masive de oxigen, așa cum s-a întâmplat anul trecut și anul precedent.

“I-aș încuraja în continuare pe toți cei care nu sunt încă vaccinați să se vaccineze, asta face ca situația să fie mult mai ușoară”, a spus el.

“Având în vedere toate celelalte lucruri oribile care se întâmplă în jurul nostru, nu este un fel de prioritate națională în acest stadiu, dar pentru oamenii nefericiți care o au, în special dacă cei imunocompromiși nu sunt vaccinați, este încă o preocupare individuală pentru acele persoane”.

🍀 Unii dintre cei care au părăsit sistemul de îngrijire au devenit “sceptici ai covidului”

Unii tineri care au ieșit recent din sistemul de îngrijire au devenit “sceptici față de Covid”, în timp ce mulți alții și-au văzut problemele exacerbate de pandemie.

Acest lucru reiese dintr-un nou studiu realizat de cadrele universitare de la Trinity College Dublin.

Raportul se intitulează One more adversity (Încă o adversitate): Experiența trăită de persoanele care au părăsit sistemul de îngrijire în Irlanda în timpul pandemiei Covid-19 și a fost scris de profesorul Robbie Gilligan, Dr. Eavan Brady și Laura Cullen de la Trinity College Dublin.

Pe baza experiențelor a 16 tineri, raportul a constatat că, în ceea ce privește provocările comune – cum ar fi decesul unei persoane dragi sau pierderea locului de muncă – “Covid poate face aceste experiențe și mai dificile, deoarece mulți dintre cei care au părăsit sistemul de îngrijire ar putea fi nevoiți să negocieze aceste situații fără sprijinul pe care alți tineri ar putea să îl aibă”.

Unul dintre cei care au părăsit sistemul de îngrijire și-a pierdut bunica și, potrivit raportului: “Trecerea la studii online și izolarea socială forțată l-au izolat de sprijinul protector al întâlnirii cu prietenii în persoană. Covidul a adus la cunoștință fragilitatea sprijinului său social în mijlocul durerii pentru pierderea marelui său susținător din copilărie.”

Un alt beneficiar de îngrijire și-a pierdut bunicul din cauza lui Covid, iar un alt beneficiar de îngrijire și-a pierdut tatăl biologic.

A existat, de asemenea, un sentiment de deconectare pentru unii dintre cei care au părăsit sistemul de îngrijire, care nu au simțit că au avut o infrastructură familială pe care să se bazeze. O persoană intervievată a spus: “Mă trezesc, fumez o țigară, mă duc să fac pipi și stau în pat și mă uit la televizor. ” Ea a spus că acesta a fost modelul din ultimul an.

De asemenea, au fost perturbate locurile de muncă și au avut un impact asupra unor persoane care s-au confruntat cu izolare, singurătate și dificultăți de sănătate mintală.

“De asemenea, ei s-au văzut pe ei înșiși ca făcând eforturi pentru a reduce riscul pentru toată lumea prin comportamentul lor. Am constatat că participanții au fost în general pozitivi în ceea ce privește întâlnirile lor cu profesioniștii și serviciile.”

Și, potrivit raportului: “Am găsit un tânăr care a rămas un sceptic dezabătut în fața dovezilor despre Covid. Tony (18 ani) nu s-a sfiit să își exprime opiniile:

“T: Nu, ca și cum… îmi place Covid… ca să fiu sincer, părerea mea este că este o grămadă de prostii. Așa este. Nici măcar nu are sens, de ce să închizi o grămadă de locuri pentru un virus, sunt o mulțime de viruși, nu doar Covid, ci și gripe, de toate.”

Prietenii și părinții adoptivi au ajutat și, potrivit autorilor raportului: “Am identificat două mesaje cheie în toate cele spuse de participanți. În primul rând, relațiile au fost de cea mai mare importanță în viața lor – în perioada Covid și dincolo de ea. Per ansamblu, respondenții au considerat că relațiile sunt o sursă de putere și de sprijin în viața lor. În ciuda acestui aspect, au existat și cazuri în care relațiile au fost o sursă de stres și frustrare.

“Cea mai bună protecție împotriva adversității și a precarității în diferitele lor forme părea să se regăsească în accesul la sistemele de sprijin din viața participanților.

“O trăsătură izbitoare a constatărilor noastre a fost cât de mult au subliniat participanții sprijinul din partea unor surse neprofesionale.

“Pe baza studiului nostru, considerăm că ar fi oportun să ne gândim la modul cel mai bun de a oferi sprijin pentru a reflecta diversitatea nevoilor și a capacităților din populația celor care au părăsit sistemul de îngrijire.”

*https://covidandcareleavers.wordpress.com/publications/