🍀 Temerile legate de Ziua Sfântului Patrick cresc – numărul celor internați în spital va depăși din nou 1.000 de persoane
Un senator FG cere revenirea obligativității purtării măștii în magazine și în transportul public
Au fost exprimate îngrijorări cu privire la posibilitatea ca festivitățile de Ziua Sfântului Patrick să ducă și mai mult la răspândirea infecțiilor cu Covid, în condițiile în care cazurile continuă să crească, numărul pacienților spitalizați urmând să depășească din nou 1.000.
Duminică dimineață erau 957 de pacienți internați în spital cu virusul, cu 62 mai mulți decât în ziua precedentă. Aceasta este cea mai mare cifră de la jumătatea lunii ianuarie.
Senatorul Fine Gael, Jerry Buttimer, a declarat că ar trebui reintrodusă obligativitatea purtării măștii în magazine și în transportul public, având în vedere creșterea numărului de cazuri de Covid-19 și de spitalizări, precum și o creștere a altor afecțiuni respiratorii.
Prof. Kingston Mills, imunolog la Trinity College Dublin, a descris creșterea continuă a numărului de cazuri și spitalizări ca fiind îngrijorătoare. “Pentru oamenii sănătoși obișnuiți, acest lucru nu este în general o problemă, dar pentru cei cu risc este o mare îngrijorare. Mulți dintre acești oameni sunt încă în cocon, iar societatea mai largă trebuie să facă mai mult pentru a-i proteja.” Dl Buttimer și-a exprimat îngrijorarea că sărbătorile de Ziua Sfântului Patrick vor duce la o nouă creștere a infecțiilor și a bolilor grave. “S-a scăpat prea repede de măști. Ele nu sunt un glonț de argint, dar este mai bine să fii în siguranță decât să îți pară rău.”
O campanie publicitară majoră este, de asemenea, necesară pentru a încuraja o utilizare mai mare a rapelurilor Covid-19, a spus politicianul din Cork.
Spitalizările au crescut cu peste 50% în două săptămâni, deși aproximativ jumătate din total implică pacienți care au fost internați pentru alte afecțiuni și apoi au fost testați pozitiv pentru Covid-19. Datorită dominării variantei Omicron, mai puțin gravă, numărul de cazuri de terapie intensivă rămâne stabil, la 41 duminică.
Multe persoane care urmează tratamente imunosupresoare, inclusiv bolnavii de cancer, scleroză multiplă și pacienții cu transplanturi, ar putea avea “probleme grave” dacă ar contracta virusul, a subliniat profesorul Mills. “Nu trebuie să-i uităm pe acești oameni, însă Guvernul le-a întors, într-o oarecare măsură, spatele”.
Prof. Mills a declarat că Guvernul nu ar fi trebuit să renunțe la cerința privind obligativitatea purtării măștilor în transportul public, dar a recunoscut că orice decizie de a reveni asupra eliminării mandatelor de purtare a măștilor ar fi nepopulară în rândul politicienilor și al publicului.
El a spus că paradele de Ziua Sfântului Patrick au fost evenimente cu risc scăzut, deoarece au loc în aer liber, dar a existat un risc crescut în jurul activităților de divertisment și de transport legate de paradă. Acesta a spus că sunt necesare informații mai detaliate despre creșterea actuală a numărului de cazuri, în special în legătură cu subvarianta BA.2.
Prof. Mills a declarat că campania de vaccinare și-a pierdut “impulsul” și trebuie revitalizată.
Numărul de cazuri este în creștere în multe țări europene în ceea ce ar putea fi începutul unui nou val al pandemiei. În China, cazurile au atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, iar autoritățile au închis școlile din Shanghai și au blocat mai multe orașe.
🍀 Primul Ministru al Irlandei spune că fondul Covid de 4 miliarde de euro poate fi folosit pentru a ajuta refugiații ucraineni din Irlanda
Taoiseach spune că fondul de urgență Covid, în valoare de 4 miliarde de euro, poate fi folosit pentru a plăti serviciile de care au nevoie refugiații ucraineni.
În buget a fost prevăzut un total de 4 miliarde de euro, din care aproximativ un miliard a fost deja cheltuit.
Micheál Martin spune că aproximativ 5.500 de refugiați ucraineni au sosit până acum în Irlanda și că va fi o provocare să se asigure locuințe, educație și asistență medicală pentru toți cei care vin.
Taoiseach spune că se caută fonduri necheltuite din Covid pentru a face acest lucru.
“Acesta este un fond de urgență care a fost prevăzut în buget pentru Covid, care nu a fost cheltuit. O parte din el a fost cheltuit, dar nu tot, și ar putea fi disponibil pentru ca noi să lucrăm la creșterea indubitabilă a cheltuielilor care va avea loc în domenii precum educația și sănătatea.”
Taoiseach spune că va lua în considerare posibilitatea de a primi personal refugiați ucraineni.
Domnul Martin are interese în mai multe proprietăți, inclusiv în casa familiei, o casă de vacanță și un apartament în Dublin.
El a fost întrebat, după întâlnirea cu Boris Johnson la Londra, dacă și-ar deschide personal casa.
“Ei bine, în primul rând, cu toții ne vom juca rolul nostru în acest sens, cred că toți ne vom juca rolul nostru în acest sens, acestea sunt decizii personale pe care fiecare familie trebuie să le ia. Vom răspunde în legătură cu asta, ca familie vom discuta despre asta, evident că reflectăm la asta ca toată lumea”.
Ucraina a fost în prim-planul festivităților de Ziua Sfântului Patrick de la Londra, Taoiseach-ul exprimându-și solidaritatea cu poporul acestei țări, despre care a spus că este victima unui război “barbar și imoral”.
Tricolorului i s-a alăturat steagul Ucrainei, purtat de Natalia Lesyuk, ucraineancă stabilită la Londra, în fruntea paradei de duminică, condusă de dl Martin.
Sute de oameni au aplaudat și au aclamat în Trafalgar Square, în timp ce dl Martin îi spunea dnei Lesyuk că este o onoare să o aibă la eveniment.
🍀 Beneficiarii de alocație pentru combustibil vor primi de astăzi un bonus unic de 125 de euro
Plata unică este condiționată de venituri și este disponibilă pentru pensionari, văduve, văduvi, persoane în căutarea unui loc de muncă, părinți singuri și persoane cu handicap.
Aproximativ 372.000 de persoane care primesc alocația pentru combustibil vor primi, începând de astăzi, o primă suplimentară de 125 de euro, ca parte a eforturilor guvernului de a combate creșterea rapidă a costului vieții.
Gospodăriile vor primi plata în contul lor bancar în această săptămână, în funcție de sistemul de asistență socială de care beneficiază.
Plata unică este condiționată de venituri și este disponibilă pentru pensionari, văduve, văduvi, persoane în căutarea unui loc de muncă, părinți singuri și persoane cu handicap. Aceasta face parte dintr-un pachet de 505 milioane de euro pentru a atenua efectele creșterii costurilor energetice asupra gospodăriilor.
Într-o declarație de presă, ministrul protecției sociale, Heather Humphreys, a declarat că este “foarte conștientă de faptul că majorarea costului vieții provoacă o îngrijorare considerabilă pentru familii”.
“Cu toții am simțit-o în ultimele luni – prin facturile noastre, la benzinărie și în supermarket”, a declarat Humphreys. “Și, din păcate, situația nu este ajutată de războiul îngrozitor care se desfășoară în Ucraina.
“Această plată unică face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri, în valoare totală de 505 milioane de euro, convenit de guvern luna trecută pentru a ușura puțin situația familiilor.
Pachetul a inclus, de asemenea, o reducere de 200 de euro a facturilor la energie, care intră în vigoare luna aceasta.
Humphreys a continuat: “Această sumă forfetară de 125 de euro pentru plata alocației pentru combustibil este destinată celor mai vulnerabile persoane din societatea noastră, pentru a se asigura că sunt protejate împotriva creșterii costurilor cu combustibilul.
“Guvernul a răspuns, de asemenea, săptămâna trecută prin reducerea accizelor la benzină și motorină, care a devenit o sursă de îngrijorare considerabilă pentru automobiliști în ultimele luni.”
Săptămâna aceasta, Pearse Doherty, de la Sinn Féin, a acuzat benzinăriile că “se angajează în practicarea de prețuri exorbitante”, în urma rapoartelor publicate în principal pe rețelele de socializare cu privire la creșteri bruște, aparent peste noapte, ale prețurilor la benzină și motorină la benzinăriile lor locale.
🍀 Statul a plătit 640 de milioane de euro sub formă de cheltuieli de judecată pentru reclamații de neglijență medicală
Un sfert din cele 2,4 miliarde de euro plătite din 2003 până în prezent în urma unor reclamații pentru neglijență medicală și accidente spitalicești au fost alocate pentru onorariile avocaților și experților.
Publicația Irish Examiner a dezvăluit luna trecută că despăgubirile pentru neglijență medicală au costat în medie 120 de milioane de euro în fiecare an, contribuabilii fiind cei care plătesc în cele din urmă nota de plată.
David Cullinane, deputat al Sinn Féin, a solicitat Ministerului Sănătății mai multe detalii cu privire la aceste cifre, cerând o defalcare pe locații și tipuri de plăți.
Ca răspuns, departamentul a arătat că, în timp ce 1,7 miliarde de euro din suma totală a fost plătită sub formă de despăgubiri, aproape 640 de milioane de euro au fost plătiți sub formă de costuri juridice și de expertiză.
Departamentul a declarat că cifrele se referă doar la spitalele legale și voluntare și că Agenția de Stat pentru Cereri de Despăgubire (SCA) a furnizat datele până la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an.
De asemenea, departamentul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că publicarea regulată a cifrelor privind cererile de despăgubire împotriva spitalelor individuale ar crea un “clasament” care ar putea avea un impact asupra percepției publice.
“SCA nu face publice datele privind cererile de despăgubire la nivelul fiecărui spital în parte, deoarece acest lucru ar oferi efectiv un clasament al spitalelor și ar putea determina publicul să facă presupuneri false și nejustificate în legătură cu performanța clinică a unui spital în parte, în absența unor informații contextuale relevante suplimentare”, a declarat acesta.
Regiunea Sud/Sud-Vest – care include Spitalul Universitar din Cork, Spitalul Universitar din Waterford, Spitalul Universitar din Kerry și Spitalul General din South Tipperary – a plătit cel mai mult dintre toate regiunile, cu 638 de milioane de euro din 2003.
Costul total a inclus 139 de milioane de euro în cheltuieli de judecată și peste 9 milioane de euro în costuri de expertiză.
Spitalul pentru copii din Irlanda a avut cele mai mici cheltuieli de judecată, cu 111 cazuri, care au însumat 19,4 milioane de euro în taxe, dintr-un total de 126 de milioane de euro în plăți.
Suma de 2,4 miliarde de euro nu include plățile compensatorii legate de cererile de despăgubire rezultate în urma anchetelor.
De asemenea, cifra nu include cazurile care urmează să fie soluționate de către Agenția pentru revendicări de stat.
Dl Cullinane a declarat că trebuie evaluată proporția cheltuielilor de judecată.
🍀 Cheltuielile în puburi au crescut cu 49% în februarie
Cheltuielile consumatorilor în pub-uri în luna februarie au crescut cu 49%, deoarece sectorul ospitalității a revenit la capacitate maximă după doi ani de restricții, potrivit unui raport AIB.
În medie, consumatorii au cheltuit 1,6 milioane de euro pe zi în pub-uri pe parcursul lunii, cei din Dublin cheltuind 500.000 de euro pe zi în pub-uri, mai mult decât în orice alt comitat. Consumatorii din Donegal au înregistrat cea mai mare creștere a cheltuielilor în baruri pe parcursul lunii, cu 60% față de ianuarie, urmați de cei din Mayo (57%) și Sligo (57%).
Între timp, cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au înregistrat cea mai mare creștere a cheltuielilor la nivel național, atunci când au fost împărțiți în funcție de vârstă, deoarece oamenii au început să socializeze din nou. Datele au fost compilate din peste un milion de tranzacții cu cardul efectuate de consumatorii irlandezi în luna februarie 2022 și au fost anonimizate și agregate.
Toate comparațiile se bazează pe luna februarie față de ianuarie, dacă nu se specifică altfel. Datele furnizate de AIB prezintă unul dintre cele mai complete și mai precise seturi de date privind cheltuielile de consum din Irlanda. Pe baza acestor date, AIB poate dezvălui că:
În general, cheltuielile din timpul lunii au crescut cu 7%, plățile fără contact și cu portofelul digital crescând cu 11% și, respectiv, 14%. În medie, totalul cheltuielilor zilnice ale consumatorilor a fost de 78 de milioane de euro pe zi pe parcursul lunii februarie. După ce au înregistrat o creștere de 170% a cheltuielilor în luna ianuarie, cheltuielile companiilor aeriene au scăzut cu 1%, însă cheltuielile în acest sector rămân în continuare ridicate, având în vedere creșterea mare a cheltuielilor din ianuarie. Între timp, cheltuielile pentru electronice au scăzut, de asemenea, cu 9%. Cheltuielile pentru restaurante și hoteluri au crescut, de asemenea, cu 18% și, respectiv, cu 29%, în timp ce cheltuielile de consum pentru bunuri cum ar fi articole de uz casnic (+4%), produse alimentare (+8%) și hardware (+3%) au crescut și ele. Cheltuielile cu alimentele au crescut pe parcursul lunii (+8), în ciuda scăderii numărului de tranzacții, ceea ce poate fi un semn că inflația începe să aibă un impact asupra buzunarelor consumatorilor.
Cea mai aglomerată zi pentru cheltuieli se încadrează în continuare în jurul sfârșitului lunii, când mulți oameni sunt plătiți. În luna februarie, cea mai aglomerată zi de cheltuieli a fost vineri, 25 februarie. Cheltuielile pentru comerțul electronic au scăzut în luna februarie, cu 1% față de ianuarie, ceea ce poate însemna că oamenii se întorc în magazine mai degrabă decât să cumpere online.
Vorbind despre tendința cheltuielilor din februarie, John Brennan, șeful departamentului bancar pentru IMM-uri de la AIB, a declarat: “După ridicarea completă a restricțiilor, cheltuielile de consum în februarie în sectorul hotelier și în general au crescut, deoarece oamenii s-au întors din nou la socializare.
“Cu toate acestea, observăm impactul pe care inflația începe să îl aibă asupra consumatorilor, deoarece aceștia cheltuiesc mai mult pe anumite articole, cum ar fi alimentele, în ciuda faptului că fac mai puține tranzacții. Având în vedere situația geopolitică din acest moment, în urma invaziei din Ucraina, este de așteptat ca majorarea prețurilor să fie o caracteristică continuă a peisajului economic în următoarele luni pentru consumatori.”