🍀 Prețurile caselor au crescut în Irlanda cu 15.2% într-un an
PREȚURILE PROPRIETĂȚILOR REZIDENȚIALE au crescut cu 15,2% la nivel național în cele 12 luni până în martie 2022, potrivit indicelui prețurilor proprietăților rezidențiale publicat ieri de Biroul Central de Statistică (CSO).
Este cea mai accentuată rată de creștere anuală a prețurilor pe piața imobiliară de la un vârf de 16,8% în martie 2015.
În general, prețurile proprietăților rezidențiale sunt încă cu 2,1% mai mici decât nivelul maxim din 2007.
Prețurile proprietăților rezidențiale din Dublin sunt cu 10,1% mai mici decât vârful atins în februarie 2007, în timp ce prețurile proprietăților rezidențiale din restul Irlandei sunt cu 3,3% mai mici decât vârful atins în mai 2007.
Între martie 2021 și martie 2022, prețurile din Dublin au crescut cu 12,7%, iar prețurile din afara Dublinului au crescut cu 17,3%.
Regiunea de graniță a înregistrat cea mai mare creștere, prețurile sărind cu 25,1%, în timp ce prețurile locuințelor din Orientul Mijlociu au crescut cu 15,2%.
Gospodăriile au plătit un preț median sau de mijloc de 285.000 de euro pentru o proprietate rezidențială în cele 12 luni până în martie 2022.
Cel mai mic preț median plătit pentru o locuință a fost de 136.500 de euro în Longford, în timp ce cel mai mare a fost de 601.000 de euro în Dún Laoghaire-Rathdown.
Locuințele existente au reprezentat 3.288 (83,9%) din achizițiile de locuințe depuse la comisarii de venituri în martie 2022, restul de 630 (16,1%) au fost locuințe noi.
Cea mai mare creștere a prețului locuințelor din Dublin a fost înregistrată în Dublin City, cu 13,8%, în timp ce în sudul Dublinului s-a înregistrat o creștere de 11,3%.
Purtătorul de cuvânt al Sinn Féin pentru locuințe, Eoin Ó Broin, a declarat astăzi că acest raport este o dovadă că piața privată nu poate satisface cererea de locuințe noi și că statul trebuie să intervină.
“Cel mai recent raport CSO Residential Property Price Index arată că prețurile proprietăților continuă să crească în tot statul.”
“Accesibilitatea locuințelor s-a înrăutățit de când Fianna Fáil s-a întors la putere. Ministrul pentru Locuințe nu a reușit să înțeleagă acest lucru, în timp ce mii de oameni obișnuiți se luptă pentru a-și asigura o locuință la prețuri accesibile”, a spus el.
“Ca soluție, el oferă o altă schemă nebună condusă de un dezvoltator nebun, care va bloca doar prețurile ridicate și nu oferă niciun dividend de accesibilitate pentru cumpărător.
Cel mai recent raport trimestrial al Daft.ie privind chiriile, publicat joi, arată că la 1 mai anul acesta existau doar 851 de locuințe disponibile pentru închiriere la nivel național – în scădere cu 77% de la an la an.
Irish Examiner a relatat că în Munster existau doar 131 de locuințe disponibile pentru închiriere la începutul acestei luni, cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată.
În orașele Cork, Galway, Limerick, Limerick și Waterford combinate, la 1 Mai, existau 64 de locuințe de închiriat, față de peste 350 în cursul anului 2019.
🍀 Amenzi pentru neplata taxelor de trecere pe M50
Un judecător a dat amenzi în valoare totală de 216.500 de euro pentru 17 conducători auto care nu s-au prezentat ieri la tribunal pentru că nu au plătit în mod repetat taxele de drum de pe M50.
Transport Infrastructure Ireland (TII) i-a citat să se prezinte la Tribunalul districtual din Dublin, dar aceștia nu s-au prezentat la audieri, care au continuat în absența lor.
Judecătorul Anthony Halpin a impus amenzi cuprinse între 5.000 și 20.500 de euro.
El a spus: “Onestitatea este o virtute, dar necinstea devine o formă de artă”, adăugând: “Noi plătim pentru taxele lor de drum”. Fiecare acuzat s-a confruntat cu cinci probe pentru taxe de drum neplătite între aprilie și septembrie anul trecut.
Cu toate acestea, TII a dezvăluit, de asemenea, istoricul general al fiecărui automobilist în ceea ce privește taxele neplătite.
Judecătorul Halpin a remarcat că nu au venit la tribunal, tipurile de vehicule, înregistrările de tarife restante și că majoritatea dintre ei nu au făcut niciun efort pentru a plăti.
Cazurile au implicat un număr de vehicule comerciale, doi transportatori și patru șoferi de furgonete. Au fost, de asemenea, 11 proprietari de mașini private obișnuite, inclusiv un bărbat care avea 497 de treceri neplătite, dar care a fost amendat cu 15.000 de euro.
La vremea respectivă, proprietarii de mașini trebuiau să plătească 3,10 euro pentru fiecare călătorie. Proprietarii de furgonete se eschivau în mod repetat de la plata a 4 euro pe călătorie, în timp ce camionagiii evitau tarifele de 5,30 sau 6,40 euro pe călătorie.
Un bărbat care deținea o furgonetă a primit amenzi în valoare totală de 17.000 de euro după ce instanța a auzit că a evitat să plătească de 252 de ori.
Proprietarul unui autovehicul de transport de mărfuri grele a primit cea mai mare amendă – 20500 de euro. Acesta a avut un record general de 138 de călătorii neplătite cu camionul său. Judecătorul a remarcat că TII a trimis sute de scrisori de avertizare inculpaților înainte de a intenta urmărirea penală.
Procurorul Thomas Rice BL a declarat că TII a obținut certificate în care sunt detaliați proprietarii înregistrați ai vehiculelor, precum și imagini cu acestea trecând pe lângă porțile de taxare de pe M50 la anumite date.
TII a confirmat detaliile în timpul audierii, subliniind numărul de treceri și istoricul plăților fiecărui automobilist. Pe lângă amenzile aplicate, proprietarilor de vehicule li s-a ordonat să plătească 350 de euro pentru cheltuielile de urmărire penală în termen de șase luni.
Instanța poate impune amenzi de până la 5.000 de euro pentru fiecare acuzație și o pedeapsă de șase luni.
Instanța a auzit că autoritatea de autostrăzi a selectat doar neplătitorii obișnuiți pentru a se confrunta cu proceduri penale.
La momentul săvârșirii infracțiunilor, taxa de trecere standard pe M50 pentru un autoturism era de 3,10 euro, taxă care trebuia plătită până la ora 20.00 a zilei următoare, în caz contrar urmând să fie plătită o penalitate de 3,00 euro pentru nerespectarea termenului limită.
Automobiliștii aveau la dispoziție 14 zile pentru a plăti călătoria și amenda inițială, în caz contrar urmând să plătească o nouă amendă de 41 de euro.
După 56 de zile, se percepea o taxă suplimentară de 103 euro, iar dacă aceasta rămânea neplătită, urmau procedurile judiciare.
Proprietarii de vehicule comerciale și de marfă plătesc taxe de drum mai mari. Proprietarul vehiculului înregistrat este răspunzător de această plată chiar dacă nu el conducea mașina.
🍀 Bani suplimentari pentru încălzire vor fi plătiți săptămâna asta
MINISTRUL PENTRU PROTECȚIE SOCIALĂ, Heather Humphreys, a anunțat că alocația suplimentară pentru combustibil (Fuel Allwance) va fi plătită în această săptămână la peste 371.000 de gospodării.
Acest lucru este echivalentul a peste trei săptămâni de alocație pentru combustibil, potrivit Departamentului de Protecție Socială, și se ridică la un total de 37,1 milioane de euro plătite din bugetul de stat.
Guvernul a aprobat plata unei sume forfetare suplimentare de 100 de euro care va fi plătită tuturor gospodăriilor care au beneficiat de alocația pentru combustibil în ultima săptămână a sezonului de acordare a alocației pentru combustibil, adică în săptămâna care a început la 4 aprilie.
Humphreys a comentat: “Guvernul este profund conștient de impactul creșterii costurilor energiei asupra gospodăriilor din întreaga țară. De aceea, oferim astăzi acest sprijin suplimentar.
“Știm că costul vieții este o mare preocupare pentru oameni, în special pentru persoanele în vârstă și cele mai vulnerabile. Știu că acest sprijin suplimentar va atenua preocupările multor familii care se confruntă cu aceste costuri în creștere asupra gospodăriilor.”
Alocația de 100 de euro pentru combustibil va fi plătită automat în această săptămână. Nu este necesar să solicitați această plată.
“Creșterea cu 5 euro a plății săptămânale introdusă ca parte a bugetului din octombrie anul trecut și plata forfetară de 125 de euro oferită la începutul acestui an, împreună cu plata suplimentară de 100 de euro înseamnă că gospodăriile cu venituri mici vor înregistra acum o creștere globală de 55% a sprijinului acordat în cadrul alocației pentru combustibil în timpul celui mai recent sezon de acordare a alocației pentru combustibil, în comparație cu sezonul precedent”, a adăugat ea.
Humphreys a mai spus că persoanele care depind de o plată de asistență socială în fiecare săptămână sau care lucrează și au venituri mici se pot califica pentru o plată pentru nevoi excepționale sau urgente pentru a le ajuta cu nevoile de încălzire.
Guvernul a fost criticat de partidele de opoziție în ultimele luni pentru că nu a amânat o creștere programată a taxei pe carbon.
Purtătorul de cuvânt al Sinn Féin pentru protecție socială și dezvoltare rurală, Claire Kerrane, a declarat că guvernul nu răspunde pe deplin nevoilor persoanelor care se luptă pentru a-și încălzi locuințele.
“Mulți lucrători și familii se luptă serios pentru a ajunge la sfârșit de lună, dar ei sunt excluși de la primirea unei plăți suplimentare pentru costurile cu energia”, a spus ea.
“Guvernul a refuzat, de asemenea, să ofere sprijin gospodăriilor care se bazează pe uleiul pentru încălzirea locuinței, al cărui cost a crescut cu 1000 de euro în ultimul an și continuă să crească. Majoritatea gospodăriilor din zonele rurale din Irlanda folosesc uleiul pentru încălzirea locuinței și au fost efectiv ignorate ca parte a măsurilor prezentate în legătură cu criza costului vieții.”
În timpul numărătorii inversate până la 1 mai, mulți dintre cei din opoziție au susținut că majorarea taxei pe carbon, de 33,50 € până la 41,00 € pe tona de CO2 eliberată de cărbune, turbă, petrol și gaze naturale, dăunează familiilor care se luptă deja cu creșterea costului vieții.
Liderul Sinn Féin, Mary Lou McDonald TD, a declarat că majorarea taxei pe carbon a fost “o decizie greșită la momentul nepotrivit”.
🍀 Guvernul va extinde legea privind consumul de alcool în spații exterioare
Guvernul va prelungi o lege temporară pentru a se asigura că vânzarea și consumul de alcool în spațiile exterioare ale pub-urilor și restaurantelor poate continua în timpul lunilor de vară.
Legea a fost introdusă anul trecut, când Garda Síochána a declarat că zonele temporare în aer liber pentru a mânca și a bea, introduse în timpul restricțiilor Covid-19, nu erau acoperite de legile de acordare a licențelor.
Noua lege urmează să expire la 31 mai. Cu toate acestea, ministrul justiției, Helen McEntee, va prezenta marți un memoriu în fața cabinetului, solicitând o prelungire de șase luni, până la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an.
Legislația a fost introdusă pentru prima dată pentru a ajuta sectorul hotelier în timpul Covid, dar prelungirea este orientată spre sprijinirea industriei în timp ce aceasta continuă să se recupereze după pandemie.
Legislația se aplică în cazul în care autoritatea locală competentă a permis amenajarea de locuri de luat masa în aer liber pe terenuri publice, cum ar fi o cărare, sau pe terenuri private care se învecinează cu localul licențiat, cum ar fi o curte adiacentă.
În 2020 și 2021, când nu au fost permise mesele și ospitalitatea în interior, autoritățile locale, prin intermediul statului, au dat permisiunea pub-urilor și restaurantelor să instaleze mese în aer liber.
Cu toate acestea, în luna iunie a anului trecut, Garda a ridicat îndoieli cu privire la conformitatea acestor aranjamente cu legile de acordare a licențelor și a declarat că localurile licențiate ar putea vinde alcool doar ca băuturi la pachet sau pentru a fi consumate în limitele acoperite de licență. În cele mai multe cazuri, aceasta acoperea doar interiorul localului.
Doamna McEntee a introdus apoi Legea privind dreptul civil (dispoziții diverse) din 2021 pentru a permite ca zonele exterioare desemnate ale unor astfel de localuri să fie considerate ca fiind în interiorul limitelor. Aceste dispoziții urmează să expire la 31 mai, dar ministrul va încerca să obțină o prelungire de șase luni, care este permisă de legislație, până la sfârșitul lunii noiembrie.
The Irish Times înțelege că intenția ministrului este de a prezenta o soluție pe termen mai lung ca parte a unei reforme mai ample a legilor privind acordarea de licențe.
Aceasta vine la mai puțin de o săptămână după ce ministrul pentru locuințe și administrația locală, Darragh O’Brien, a anunțat că va instrui autoritățile locale să renunțe la taxele percepute de autoritățile locale în cursul anului 2022 pentru utilizarea mobilierului de exterior, cum ar fi mesele și scaunele.
O’Brien a declarat săptămâna trecută în fața Comisiei pentru locuințe din Oireachtas că întreprinderile vor trebui în continuare să solicite licențe pentru mobilierul stradal – pentru a se asigura că nu blochează niciun serviciu de urgență sau că nu obstrucționează trecerea persoanelor, inclusiv a celor cu dizabilități.
Cu toate acestea, taxele (care pot ajunge la mii de euro în unele cazuri) nu vor fi aplicate în acest an. Regulamentul care dă efect acestei decizii va fi prezentat în Dáil săptămâna aceasta.
Separat, cabinetul urmează să aprobe, de asemenea, o plată lunară de 400 de euro pentru persoanele care găzduiesc refugiați ucraineni. Se înțelege că va fi necesară o legislație pentru a oferi această plată și ar putea dura câteva luni pentru ca aceasta să fie elaborată și aprobată de Oireachtas.
🍀 Un irlandez a ajuns pe vârful Muntelui Everest
Jonathan Ruane din Castleconnor a intrat în istorie, devenind prima persoană din Co Sligo care a ajuns pe vârful Muntelui Everest. După ce a părăsit tabăra patru, el a ajuns pe vârf luni, în jurul orei 12.30, ora Irlandei.
Ruane, profesor și cercetător științific la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, este un om cu multe talente. Anul trecut, el a urcat pe vârful celui de-al optulea cel mai înalt munte din lume, Manaslu din Nepal.
Luni, vorbind la Midwest Radio, sora lui Jonathan, Stephanie, a declarat că familia este “absolut încântată și încântată de această veste”.
“În jurul orei 12:30 dimineața, ora Irlandei, am primit cu toții un mesaj text minunat de pe vârful lumii, pe care Jonathan îl scrisese în prealabil din motive evidente, pentru că nu poate scoate telefonul, să-și scoată mănușile și să înceapă să trimită mesaje”, a spus ea râzând.
Așa cum era de așteptat, ultima parte a ascensiunii este cea mai periculoasă, dar nu din motivele pe care mulți le-ar putea crede.
“Everestul devine destul de aglomerat în aceste zile, așa că, în ceea ce privește unul dintre pericolele sau un fel de părți îngrijorătoare este ultima parte, pentru că ești aproape la coadă în vârf și ești legat de o frânghie, așa că nu poți să depășești oamenii”, a spus Stephanie.
El a primit sprijin din partea multor persoane pe rețelele de socializare.
Deputata Dara Calleary a postat felicitările sale pe Facebook, spunând: “A fost un succes: “Vești grozave peste noapte, omul din #Castleconnor, Jonathan Ruane, un fost elev al Colegiului St. Muredach a ajuns pe vârful #Everest!
“Primul bărbat din #Sligo care a reușit această performanță! Cele mai sincere felicitări Jonathan! Și călătorie de coborâre în siguranță!
Clubul de mers pe jos Enniscrone, situat nu departe de orașul natal al lui Ruane, a postat, de asemenea, pe pagina lor de Facebook, scriind “Vrem să spunem o felicitare uriașă lui Jonathan Ruane, din parohia vecină pentru că a ajuns pe vârful Everest la primele ore ale acestei dimineți.
“Ce test incredibil de rezistență umană. Îi dorim o întoarcere în siguranță și sperăm să ne povestească despre asta când se va întoarce în Sligo.”
În timp ce irlandezii de pe Seven Summits au spus: “Jonathan Ruane tocmai a devenit primul irlandez care a ajuns pe vârful Everest în acest sezon și este primul din Sligo care a făcut acest lucru! Al său completează al 72-lea irlandez pe Everest și este al 56-lea alpinist irlandez care a ajuns pe cel mai înalt vârf din lume. Acesta este al doilea vârf de peste 8000 m al lui Jon.”