🍀 Ambasada Franței avertizează asupra unei “crize severe a locuințelor” în Irlanda
Ambasada Franței în Irlanda îi avertizează pe cei care se relochează aici din Franța că Irlanda se confruntă în prezent cu “o criză severă a locuințelor” și că noii sosiți se confruntă cu dificultăți semnificative în găsirea unei locuințe.
Ambasada din Dublin a postat acest sfat pe site-ul său, ca parte a îndrumărilor pentru francezii care doresc să se mute în Irlanda.
“Cererea puternică și saturarea pieței de închiriere au dus la o creștere puternică a chiriilor, care sunt în prezent mult mai scumpe decât la Paris, inclusiv în cazul locuințelor comune. “Prin urmare, este recomandabil ca persoanele care intenționează să se stabilească în Irlanda să aloce suficient timp pentru această căutare de locuințe (care poate dura câteva săptămâni)”, se arată în sfat.
Ministerul francez al Afacerilor Externe face, de asemenea, apel la “o mare vigilență în fața riscului de escrocherie pe diferitele site-uri de anunțuri”, se arată în sfatul online.
Garda din Cork a avertizat săptămâna aceasta studenții cu privire la fraudele în materie de cazare, în urma unui incident în care un student francez care se muta în oraș a fost înșelat cu 3.000 de euro.
Uniunea Studenților din Irlanda (USI) a declarat că are cunoștință de o serie de cazuri în care studenții internaționali au sosit în Irlanda fără a avea unde să locuiască și sunt nevoiți să stea în cămine sau chiar în corturi. Un student francez care locuiește în prezent în Irlanda a declarat că căutarea unei locuințe “a fost o muncă cu normă întreagă”. Studenta postuniversitară Lucie Duillon, originară din Strasbourg, studiază în prezent sociologia la Dublin. Ea a declarat că a găsit recent o locuință în capitală după ce a căutat aici timp de două luni.
“Căutarea unui apartament era primul lucru pe care îl făceam când mă trezeam și ultimul lucru pe care îl făceam în timpul zilei, așa că a fost într-adevăr ca o muncă cu normă întreagă.” Ea a spus că era conștientă de dificultățile legate de găsirea unei locuințe în Irlanda, dar nu și-a dat seama de gravitatea lor până când a ajuns. “Știam că va fi dificil, dar mă gândeam că va fi la fel de dificil ca și găsirea unui apartament în Paris, de exemplu, dar, evident, este mult mai dificil decât atât. “Este mult mai scump decât în Franța.
“Planul meu la început, în iulie, era să plătesc poate 500 sau 600 de euro, iar acum chiria este de 1.000 de euro pe lună, ceea ce este mult prea scump pentru mine, așa că s-ar putea să fiu nevoit să schimb apartamentul în timpul anului. “Evident, pentru un student, 1.000 de euro pe lună este practic imposibil.”
🍀 Săli de clasă reci, haine suplimentare și lumini stinse: cum se pregătesc școlile pentru criza energetică
Este nevoie de o creștere dramatică a fondurilor de stat pentru a asigura că sălile de clasă sunt încălzite și iluminate, spun directorii de școli.
Când Linda Dennehy a aranjat recent umplerea rezervorului de ulei al școlii sale, a avut un șoc. “Cea mai recentă umplere a fost de 2.500 de euro, dar ni s-a cerut un preț dublu. Așa că l-am umplut până la jumătate. Sperăm doar că ne va ajunge până la Crăciun”, a declarat Dennehy, directoarea Scoil Íosagáin Infant School din Mallow, Co Cork.
Planul, spune ea, este de a opri încălzirea școlii până după vacanța de la jumătatea termenului, în noiembrie. Odată ce vor începe diminețile reci, caloriferele vor fi pornite timp de două ore, de la 8 la 10 dimineața.
“Realitatea este că nu ne putem permite să le încălzim mai mult de atât”, spune Dennehy, a cărei școală are aproximativ 150 de copii de vârstă mică și mare.
“Copiii vor purta paltoane, personalul va purta paltoane. În mod ideal, am încălzi școala pentru întreaga zi, dar nu este posibil. Înseamnă că, în cel mai bun caz, camerele sunt călduțe, iar pe coridoare îngheață. Nu este corect față de cei mici”.
Scoil Íosagáin nu este singura. Organismele de gestionare a școlilor primare, care reprezintă aproximativ 3.300 de școli, au solicitat săptămâna aceasta o creștere drastică a ratei de bază de capitare a elevilor și a subvenției pentru servicii auxiliare în bugetul din această lună, pentru a menține școlile calde și iluminate în lunile următoare, pe măsură ce costurile energiei cresc.
În timp ce Departamentul de Educație plătește direct salariile profesorilor, școlile primesc finanțare zilnică sub forma unei subvenții de captivitate (pentru încălzire, iluminat, curățenie, asigurări și întreținere generală) și a subvenției auxiliare (pentru costul angajării personalului din serviciile auxiliare).
Dar Irish Primary Principals’ Network estimează că majoritatea școlilor funcționează cu un deficit de 10-15% în fiecare an. Acest sold este compensat prin strângerea de fonduri și prin solicitarea de contribuții voluntare de la părinți. Cu toate acestea, multe dintre ele se străduiesc să colecteze aceste contribuții, în condițiile în care facturile casnice sunt în creștere, iar directorii de școli se tem că și strângerea de fonduri se va epuiza.
“Părinții subvenționează școlile de ani de zile, dar “banca mamei și a tatălui” nu este suficient de solvabilă pentru a susține școlile primare ,” spune Seamus Mulconry, secretarul general al Asociației catolice de gestionare a școlilor primare. “Statul trebuie să acționeze pentru a-și îndeplini obligația constituțională de a oferi o educație primară gratuită”.
La nivelul învățământului primar, subvenția de capitare se ridică la aproximativ 1 euro pe elev pe zi. Subvenția (aproximativ 183 de euro pe elev) este mai mică decât era în urmă cu un deceniu (200 de euro pe elev), ca urmare a reducerilor din perioada de austeritate, care nu au fost restabilite în totalitate.
Bryan Collins, director al Scoil Náisiúnta Naomh Feichín din Termonfeckin, Co Louth, subliniază că, deși în ultimii ani s-au înregistrat progrese pozitive, cum ar fi îmbunătățirea raportului elev-profesor și creșterea finanțării pentru tehnologie, finanțarea zilnică rămâne o mare provocare.
“Există cu siguranță un sentiment de îngrijorare cu privire la capacitatea noastră de a ne îndeplini angajamentele financiare pe perioada iernii, în cazul în care prețurile la energie continuă să crească”, spune el. “Este recunoscut pe scară largă de către toți cei implicați în educație faptul că finanțarea subvenției pentru capitație și servicii auxiliare pentru școlile primare este extrem de inadecvată.”
Școlile de nivelul al doilea se confruntă cu provocări similare.
🍀 Primul ministru al Irlandei, Micheál Martin, a promis că Irlanda va recupera profiturile uriașe obținute de ESB din cauza creșterii prețurilor internaționale la energie.
Compania de electricitate deținută de stat și-a văzut profiturile în primele șase luni ale anului 2022 triplate, ajungând la 390 de milioane de euro. An Taoiseach a declarat că o mare parte din profituri vor fi redistribuite înapoi contribuabililor:
“Guvernul este acționar în numele poporului irlandez”, a explicat el pentru Newstalk.
“Așadar, avem capacitatea, prin dividendele pe care le primim de la ESB, de a recupera acest lucru și, la amploarea profiturilor obținute în urma crizei energetice, cred că guvernul se poate aștepta la un dividend mult mai mare decât ar fi fost cazul înainte de criză”.
El a adăugat că măsurile privind veniturile excepționale la nivelul UE care s-ar aplica Irlandei.
Purtătoarea de cuvânt a Sinn Féin pentru întreprinderi, Louise O’Reilly, a declarat că profiturile în creștere ale companiei îi supără pe oameni și a îndemnat guvernul să intervină: “Oamenii sunt absolut speriați de ceea ce va urma în această iarnă”, a spus ea. “Sunt îngroziți de facturile care vor veni și apoi deschid ziarele și citesc că ESB face un profit de 2 milioane de euro pe zi. “Acest lucru nu este bine primit de oameni. Ei chiar simt că guvernul ar trebui să intervină în acest stadiu și să se asigure că prețul facturilor lor va fi plafonat pentru următoarele două luni.” Unii s-au întrebat de ce ESB nu poate transfera profiturile direct către Electric Ireland.
Cu toate acestea, Paul Deane, profesor de cercetare la University College Cork, spune că acest lucru nu este posibil din cauza legislației europene și, indiferent de aceasta, nu ar fi oricum un glonț de argint:
“Să spunem doar într-o lume ipotetică în care ar putea”, a declarat el pentru emisiunea The Hard Shoulder de la Newstalk. “Să spunem doar că ar putea să ia întreaga sumă de 100% din cele 350 de milioane de euro și să o împartă între toți clienții lor. “Dacă vi-l imaginați ca un sistem de tip rabat, care s-ar traduce doar în € 180 pe client pe întreaga insulă. Așadar, este util, dar nu are impact.”
🍀 Locuitorii din apropierea unei gropi de gunoi ilegale “scăpate de sub control” din nordul Dublinului au implorat consiliul să o curețe, avertizând că sănătatea lor este afectată.
Groapa de gunoi din Darndale a început în urmă cu un deceniu, dar s-a înrăutățit mult în ultimele luni. Camioanele sosesc în mod regulat pentru a arunca deșeuri comerciale ilegale pe movila în creștere, iar copiii din zonă au șobolanii ca tovarăși de joacă.
Deșeurile sunt deseori incendiate, iar localnicii spun că poluarea atmosferică rezultată le afectează sănătatea. “Auzi pocnituri în fiecare noapte, iar când deschizi fereastra, de fapt arde, fumul se împrăștie peste tot”, i-a explicat o femeie obosită reporterului Josh Crosbie de la Newstalk. “Grădinile din spate sunt pline de funingine, așa că toți respirăm toate astea. Așa că nu știm în ce fel ne va afecta sănătatea. “Este pur și simplu rușinos. Vrem doar să se facă ceva și vrem să se facă acum.”
“Ne-am săturat de oameni care ne promit lucruri”, s-a plâns un alt bărbat. “Haideți să scoatem lopețile și să o scoatem din pământ și să scoatem groapa aia de gunoi din această zonă!”
Este o problemă pe care deputatul local Aodhán Ó Ríordáin este conștient și dorește să o abordeze. “Este o problemă de mult timp la nivel local”, a recunoscut el. “Dar a ieșit cu adevărat în evidență pentru că a scăpat complet de sub control și sentimentul acum este că orice ochi închis a fost închis la acest lucru a ajuns la un cap acum, pentru că acum există o movilă masivă.”
O moțiune prin care se solicită luarea de măsuri urmează să fie audiată în curând în cadrul reuniunii Comitetului pentru zona central nordică a Consiliului municipal din Dublin, iar deputatul Ó Ríordáin susține luarea de măsuri. “Când observi de aproape, nu-ți vine să crezi că s-a permis să se ajungă în acest punct”, a adăugat el.
“Una este să trăiești lângă o groapă de gunoi care este bine deservită și bine administrată. Este altceva să trăiești lângă o groapă de gunoi care este ilegală, iar agențiile statului este clar că nu o iau deloc în serios.”
🍀 Comisia pentru impozitare și bunăstare a declarat că îmbătrânirea populației înseamnă că trebuie ca Irlanda să schimbe modul de colectare a impozitelor.
Rareori un raport independent a ajuns pe masa guvernului și a făcut atâta vâlvă ca cel al Comisiei pentru impozitare și bunăstare de săptămâna aceasta.
Raportul de 547 de pagini nici nu a fost bine publicat că Tánaiste Leo Varadkar făcea deja declarații publice pentru a respinge unele dintre concluziile sale. Taoiseach Micheál Martin a ieșit a doua zi să spună că nu este de acord cu Tánaiste.
Raportul, care a fost comandat de guvern, a apărut după ce Fianna Fáil, Fine Gael și Green Party au convenit să solicite o revizuire majoră a sistemului de impozitare al Irlandei pentru următoarele decenii.
Partidele au promis că această comisie va analiza viitorul impozitării în contextul “îmbătrânirii demografice, al trecerii la o economie cu emisii reduse de carbon și al creșterii perturbării digitale și a automatizării”. Comisia a fost alcătuită din diverse surse și experți din domenii precum fiscalitatea și asistența socială, mediul de afaceri, sindicate și ONG-uri.
După 18 luni, săptămâna aceasta au primit răspunsul. Pur și simplu, sunt necesare schimbări majore pentru ca Irlanda să poată să mențină nivelul de servicii pe care îl oferă în prezent.
Motivele sunt multe, dar printre principalele motive se numără: îmbătrânirea populației va însemna mai puține încasări din impozitul pe venit, renunțarea la combustibilii fosili va însemna mai puține taxe din impozitele aferente, iar vaca de muls care este impozitul pe profit nu poate fi folosită. Poate că și mai greu de acceptat este faptul că, pe lângă faptul că aceste surse de impozitare se vor reduce, nivelul general de impozitare va trebui să crească.
Comisia formată din 14 persoane și prezidată de profesorul Niamh Moloney a ținut să sublinieze faptul că momentul întocmirii raportului nu este ideal, având în vedere presiunile cu care se confruntă în prezent oamenii, dar că este vorba despre provocările cu care se va confrunta în următorii 15 ani.
În timp ce provocările au fost prezentate în detaliu în raport, Comisia a publicat și potențiale soluții.
Aceste soluții se rezumau la o lărgire a bazei de impozitare, în esență, luând impozite dintr-o varietate mai mare de surse și asigurându-se că suma totală este mai echilibrată.
În general, Comisia afirmă că echilibrul trebuie să se îndepărteze de dependența de impozitarea bazată pe venit.
Este o mișcare care ar face ca sistemul fiscal să fie mai sustenabil și ar “limita necesitatea de a crește ratele de impozitare”.
Dar, deși Comisia susține că impozitul pe venit ar trebui să fie un punct mai puțin important în totalul impozitelor, nu pledează pentru o scădere pe termen lung.
În ceea ce privește impozitul pe venit, Comisia afirmă că nu ar trebui să existe “o eroziune suplimentară a bazei de impozitare a impozitului pe venit sau a USC”.
În esență, aceste impozite nu ar trebui să fie reduse pe termen lung, adăugând că: “Ratele de USC ar trebui să fie determinate în funcție de nivelul veniturilor și nu de alte criterii de eligibilitate”.
Mai exact, se spune că nu ar trebui să se ia în considerare “factori precum vârsta sau caracteristicile personale”.
De exemplu, persoanele în vârstă de peste 70 de ani și cele care au carduri medicale (cu mai puțin de 60 000 de euro pe an) au dreptul în prezent la o rată redusă a USC. Acest lucru ar înceta în conformitate cu propunerile Comisiei.