🍀 „Eșecuri abjecte” la stațiile de apă au dus la îmbolnăviri
Ministrul locuințelor, Darragh O’Brien, se va întâlni sâmbătă dimineață cu directorul administrativ al Irish Water și cu directorii executivi ai autorităților locale din Dublin și Wexford pentru a discuta despre „eșecuri abjecte” în funcționarea a două stații de apă potabilă.
„Incidentele grave” au avut loc la stațiile de apă potabilă care deserveau zone din Dublin și Wexford.
Stațiile în cauză se aflau la Ballymore Eustace, care deservește zone din Co Dublin, și o stație de pompare a apei din Wexford, care deservește orașul Gorey, potrivit cotidianului Irish Times.
Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) l-a informat pe domnul O’Brien despre incidentele care au cauzat îmbolnăviri în populația din Gorey.
Ministrul a declarat că a fost informat de EPA cu privire la „un eșec abject în supravegherea, controlul operațional și capacitatea de reacție” la cele două stații publice de tratare a apei potabile. Eșecurile au dus la ape poluate, care au pus în pericol sănătatea publică.
Incidentele au fost rectificate de atunci, iar apa din ambele stații este acum sigură pentru băut, a confirmat ministrul. Cu toate acestea, el a descris ambele incidente ca fiind „îngrijorătoare și inacceptabile”, adăugând că „siguranța oamenilor este primordială”.
Domnul O’Brien a spus că a vorbit deja cu directorul general al Irish Water Niall Gleeson. De asemenea, s-a consultat cu directorul executiv al Consiliului orașului Dublin, Owen Keegan, și cu directorul executiv al consiliului județean Wexford, Tom Enright.
🍀 Raportul privind creșterea vârstei de pensionare urmează să fie „luat în considerare”
Creșterea vârstei de pensie și corelarea pensiei de stat cu speranța de viață vor fi „luate în considerare” în urma constatărilor unui nou raport, potrivit Taoiseach Micheál Martin.
Dl Martin a spus că un „meniu de opțiuni și decizii” decurge din raportul respectiv în ceea ce privește vârsta de pensionare și, de asemenea, susținerea viitorului pensiilor de stat, potrivit cotidianului Irish Examiner.
Vorbind după o vizită la Teagasc Food Innovation Hub din Fermoy, Co Cork, el a spus: „În următorii 30 de ani ne vom confrunta cu noi provocări semnificative ca societate în ceea ce privește sustenabilitatea pensiilor, deoarece îmbătrânim mai mult ca societate în termeni cu proporția tinerilor față de persoanele în vârstă și de pe piața muncii.
„Trăim mai mult – ceea ce este un lucru bun”.
Ministrul finanțelor, Paschal Donohoe, a publicat un nou raport care propunea legarea vârstei de pensie de stat la speranța de viață pentru a reduce costurile pensiei pentru contribuabil. Acesta a spus că decalajele financiare vor trebui remediate, deoarece rata natalității scade și oamenii trăiesc mai mult.
În situația actuală, există aproximativ patru persoane la vârsta de muncă care sprijină fiecare persoană în vârstă de 65 de ani și peste. Cu toate acestea, se preconizează că acest număr va scădea la doar două până în 2050.
🍀 Papa Francisc îl caracterizează pe președintele Irlandei, Michael D Higgins ca fiind „omul înțelept al zilelor noastre”
Suveranului Pontif i s-a prezentat „bățul pescarului” realizat pe Inis Mór
Papa Francisc l-a descris pe președintele Michael D Higgins ca fiind „omul înțelept de astăzi” în timpul unei audiențe la Vatican. Președintele Higgins s-a întâlnit cu Suveranul Pontif pentru a patra oară vineri dimineață și a discutat aspecte precum schimbările climatice, mediul și inegalitatea globală.
În timpul audienței oficiale, Papa a spus despre domnul Higgins: „Astăzi nu am întâlnit doar un om, un președinte, ci am întâlnit un om înțelept al zilelor noastre. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că Irlanda are un om atât de înțelept ca șef [de stat] ”.
Într-o declarație emisă de Vatican, se spune că după audiența cu Sfântul Părinte, președintele Higgins s-a întâlnit ulterior cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, însoțit de arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretar pentru relațiile cu statele.
„În timpul discuțiilor cordiale au fost discutate diferite chestiuni de interes reciproc, precum migrația și protecția mediului, cu o atenție deosebită asupra perspectivelor celei de-a 26-a Conferințe a Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP26), care va avea loc la Glasgow.
„A existat, de asemenea, o reflecție comună asupra consecințelor pandemiei și a viitorului Europei, concentrându-se în cele din urmă pe tema consolidării procesului de pace din țară”.
Adresându-se presei în urma audienței, domnul Higgins a spus că el și Papa au discutat despre modul în care pandemia Covid-19 a fost recunoscută la nivel global, dar nu a primit răspuns global prin vaccinare. El a mai spus că au discutat despre utilizarea „argumentelor culturale” pentru a învinge argumentele privind drepturile omului, „în special în ceea ce privește corpul femeilor și mutilarea genitală feminină”. De asemenea, au discutat subiecte diverse, cum ar fi ecologia, schimbările climatice, biodiversitatea, capacitatea economiei de a se schimba, precum și deținuții și experiența din închisori.
🍀 Limite de viteză variabile urmează să fie introduse pe M50 în programul de 50 milioane de euro
Limitele de viteză variabile urmează să fie introduse pe M50 în cadrul unui nou program de 50 milioane euro pentru implementarea sistemelor inteligente de transport pentru autostrăzi.
Panouri digitale pe M50, vor afișa limite de viteză modificabile, permițând operatorilor să reducă viteza pe secțiuni de autostradă sau să închidă benzi de circulație dacă există blocaje de trafic, un accident rutier sau dacă este necesar accesul pentru serviciile de urgență.
Pentru a introduce serviciul vor fi necesare încă 30 de milioane de euro.
Programul de îmbunătățire a serviciilor de exploatare a autostrăzilor (eMOS) a Infrastructurii de Transport din Irlanda (TII) este lansat pe etape.
Se așteaptă ca primele panouri digitale să fie pornite între Junction 4 Ballymun și Junction 6 Castleknock în următoarele săptămâni, iar sistemul ar trebui să fie complet implementat până la începutul anului 2023.
Ministrul pentru transporturi, Eamon Ryan, a declarat că, permițând operatorilor de autostrăzi să reacționeze la evenimentele de pe autostradă pe măsură ce ele apar, programul va spori siguranța pentru utilizatorii drumurilor, intervențiile de urgență și lucrătorii rutieri.
Directorul executiv al TII, Peter Walsh, a declarat că clădirea de control a tunelului din Dublin va fi extinsă pentru a găzdui noul centru de control al operațiunilor.
Programul eMOS va vedea, de asemenea, 19 noi portale, 386 semnale de control ale benzilor, 64 de panouri cu mesaje variabile, 45 de camere video și 54 de indicatoare rutiere la punctele de intrare pe M50.
🍀 Este oficial: școlile primare din Irlanda au fost închise mai mult decât în orice altă țară europeană
Un nou raport a arătat că școlile primare din Irlanda au fost închise pentru mai multe zile în timpul pandemiei decât cele din orice altă țară europeană.
Un raport al grupului de reflecție economică internațional, OCDE, a comparat sistemele de învățământ din 38 de țări membre, precum și din Argentina, Brazilia, China, India, Indonezia, Federația Rusă, Arabia Saudită și Africa de Sud.
A arătat că, cu excepția vacanțelor școlare, a sărbătorilor legale și a weekend-urilor, copiii din școlile primare din Irlanda au pierdut cel puțin 96 de zile de școlarizare.
Nici o țară europeană nu a avut școlile primare închise mai mult timp, iar din țările chestionate, doar Mexicul, Columbia, Puerto Rica și Brazilia aveau mai multe zile pierdute.
Raportul „Starea educației globale: 18 luni în urma pandemiei” a declarat că în Irlanda, închiderea completă a școlilor a fost în medie de 72 de zile (pre-primar), cel puțin 96 de zile (primar), 91 de zile (nivelul secundar inferior) și cel puțin 72 de zile (nivelul secundar superior). Aceasta se compară cu 55, 78, 92 și 101 zile în medie în OCDE între ianuarie 2020 și mijlocul lunii mai 2021
La adăugarea numărului de zile în care școlile au fost închise complet și parțial, învățarea în învățământul de nivel superior superior a fost întreruptă timp de 91 de zile în Irlanda, echivalentul a mai mult de jumătate de an școlar.
Raportul a spus că trebuie învățat din experiența mondială, inclusiv necesitatea unei infrastructuri digitale puternice de învățare.
OECD a publicat, de asemenea, un raport care a constatat că Irlanda continuă să cheltuiască mai puțin din averea sa națională în educație decât media internațională.
Raportul subliniază, de asemenea, modul în care profesorii irlandezi sunt plătiți peste media globală, modul în care clasele sunt mai mari și modul în care elevii primari irlandezi petrec mai puțin timp la educația fizică și mai multe ore învățând despre religie decât copiii din alte țări.