🍀 Irlanda, oficial pe locul 13 în topul celor mai fericite țări din lume
Irlanda este în mod oficial a 13-a cea mai fericită țară din lume, potrivit ultimului indice al fericirii mondiale sponsorizat de ONU.
Nord-europenii au dominat încă o dată primele locuri, Finlanda ocupând primul loc pentru al cincilea an consecutiv. Finlandezii au fost urmați îndeaproape de Danemarca, Islanda, Elveția și Țările de Jos.
În urma preluării de către talibani, anul trecut, Afganistanul, țară marcată de război, a fost clasată drept cea mai nefericită țară. Cea mai recentă listă a fost întocmită înainte de invazia rusă din Ucraina.
“Acest [indice] prezintă o reamintire dură a pagubelor materiale și imateriale pe care războiul le provoacă numeroaselor sale victime”, a declarat coautorul Jan-Emmanuel De Neve.
Raportul mondial al fericirii, aflat la cea de-a zecea ediție, se bazează pe evaluarea propriei fericiri de către oameni, precum și pe date economice și sociale.
În acest an, au fost folosite și date din social media pentru a compara emoțiile oamenilor înainte și după pandemia Covid-19. Cercetătorii au constatat “creșteri puternice ale anxietății și tristeții” în 18 țări, dar o scădere a sentimentelor de furie.
Irlanda a urcat două locuri în ultima listă, ajungând pe locul 13, în timp ce Statele Unite au urcat trei locuri, ajungând pe 16, cu unul înaintea Marii Britanii. Franța a urcat pe locul 20, cea mai bună clasare de până acum.
Între timp, Bulgaria, România și Serbia au fost țările care au înregistrat cele mai mari creșteri ale stării de bine. România este pe locul 28, iar după ea sunt țări precum Italia, Spania, Portugalia și Grecia.
Libanul, care se confruntă cu un colaps economic, a coborât pe penultimul loc în indexul celor 146 de țări, chiar sub Zimbabwe.
🍀 Leo Varadkar și partenerul lui se înregistrează pentru a primi refugiați ucraineni
Leo Varadkar a declarat că el și partenerul său Matt Barrett s-au înregistrat la Crucea Roșie irlandeză, oferindu-se să primească refugiați din Ucraina.
Vorbind sâmbătă, Tánaiste a declarat că cazarea va fi “cea mai mare provocare” cu care se va confrunta Irlanda. Discuțiile sunt în curs de desfășurare cu armata cu privire la utilizarea taberei Gomanstown pentru a oferi cazare suplimentară de urgență.
“Cazarea va fi cea mai mare provocare, este corect să spunem asta”, a spus el, vorbind pe aeroportul din Dublin la întoarcerea sa din Columbia, relatează Irish Examiner.
“În acest moment, ne bazăm foarte mult pe hoteluri și pe cazarea B&B din întreaga țară, dar dacă acum suntem la 10.000, probabil că vom ajunge la 20.000 până la sfârșitul lunii. Este mai probabil ca acest lucru să continue decât să încetinească.”
El a spus că partenerul său și-a înregistrat casa în urmă cu aproximativ trei săptămâni la Crucea Roșie, oferind dormitorul lor liber pentru cel puțin șase luni.
“Am primit confirmarea, iar ceea ce ei prioritizează acum sunt persoanele care pot oferi o proprietate liberă, o locuință cu ușă proprie. Aceasta va fi prioritatea Crucii Roșii și a Consiliului pentru Refugiați.
“Ceea ce vor face apoi este să treacă la persoanele care pot oferi o cameră și care sunt legate de transportul public. Suntem în categoria 2 din acest punct de vedere.”
Dl Varadkar i-a îndemnat pe cei 20.000 de oameni care s-au înregistrat în mod similar să aibă răbdare, în timp ce sistemul lucrează la oferte.
“Cu siguranță discutăm cu armata despre Gormanstown”, a spus el.
De asemenea, dl Varadkar a declarat că a luat legătura cu Taoiseach Micheál Martin, care se află la Washington DC după ce a fost testat pozitiv pentru Covid-19 în timpul vizitei sale de Ziua Sfântului Patrick.
“Este bine dispus, în formă bună. Lucrează de la Washington, suntem într-o lume foarte diferită față de cea de acum doi sau trei ani, iar el a reușit să își îndeplinească aproape toate atribuțiile de la distanță”, a spus el.
“Acolo unde nu poate, îl voi înlocui eu sau un alt ministru. El încă mai speră că va fi posibil să poată ajunge la Bruxelles pentru Consiliul UE.”
🍀 Spitalizările Covid cresc la un nou maxim al ultimelor 12 luni în weekendul de sărbătoare
Numărul de persoane spitalizate cu Covid-19 în Irlanda a crescut din nou, ajungând la cel mai ridicat nivel înregistrat în ultimul an.
Departamentul de Sănătate a confirmat sâmbătă 1.127 de cazuri în sistemul spitalicesc, cel mai ridicat nivel din februarie 2021 încoace. 52 de pacienți sunt tratați pentru această boală în unitățile de terapie intensivă, ceea ce marchează o creștere de patru persoane față de ziua precedentă.
Cifrele referitoare la cazurile noi nu vor fi publicate decât după weekend, iar ultimele cifre arată că 14.096 de cazuri noi au fost înregistrate miercuri, înainte de Ziua Sfântului Patrick.
Rata de pozitivitate a testelor PCR a crescut apoi la 38%, în timp ce testele antigenice au continuat să identifice majoritatea cazurilor noi, în contextul unei reduceri majore a sistemului de testare și urmărire a țării.
Înaintea perioadei de sărbătoare de Sfântul Patrick, Departamentul de Sănătate a făcut apel la populație să urmeze sfaturile de sănătate pentru “a socializa în siguranță și a ne menține concentrarea pe protejarea celor mai vulnerabili la efectele grave ale Covid-19, precum și pe noi înșine”.
Miercuri, șeful serviciului de sănătate, Paul Reid, a avertizat, de asemenea, că Irlanda trebuie să “revină la elementele de bază” în ceea ce privește purtarea măștilor și vaccinările pentru a opri creșterea numărului de cazuri și a numărului de spitale.
Spitalele și azilurile de bătrâni se confruntă deja cu presiuni majore ale Covid-19 înainte de Ziua Sfântului Patrick, care a marcat revenirea festivităților complete pentru prima dată de la începutul pandemiei.
🍀 O femeie de 30 de ani a fost împușcată mortal în nord-vestul Dublinului
Împușcăturile au avut loc într-o casă din Collins Place, în Finglas, cu puțin timp înainte de ora 21:00
Se crede că victima a fost împușcată în piept în jurul orei 20.40 într-o casă din Collins Place, Finglas. Gardaí și paramedicii s-au grăbit să ajungă la fața locului după ce s-a dat alarma și la sosire au descoperit femeia grav rănită. Aceasta a primit îngrijiri medicale de urgență din partea paramedicilor înainte de a fi transportată cu o ambulanță la spitalul Mater, unde a murit.
Zona a fost izolată și a rămas închisă peste noapte și cel mai probabil va fi închisă și duminică, în așteptarea unei examinări tehnice. Ancheta privind împușcăturile mortale este efectuată de detectivi de la stația Finglas Garda. Aceștia au început sâmbătă seară să meargă din ușă în ușă în zonă.
Sediul central al Garda, Phoenix Park, Dublin, a emis o scurtă declarație prin care a confirmat că a avut loc împușcătura și a îndemnat pe oricine are informații să se prezinte.
Circumstanțele exacte ale împușcăturilor nu erau clare sâmbătă seara târziu.
În timp ce zona Finglas a fost martoră la o creștere a atacurilor între bande în ultimele luni, inclusiv unele care au implicat arme de foc, nu a fost imediat clar dacă împușcăturile au legătură cu vreun atac violent recent în zonă.
🍀 Sindicatul spune că 60 de angajați irlandezi se numără printre cei 800 de membri ai echipajului concediați de P&O Ferries
Navigația pe ruta Liverpool-Dublin s-a reluat după ce a fost suspendată joi.
Cel puțin 60 de angajați care și-au pierdut locurile de muncă în urma concedierii de joi de către P&O Ferries sunt din Irlanda, a declarat sindicatul acestora. Oficialul sindicatului maritim, Nautilus International, Mickey Smyth, a declarat că a estimat că 25 de lucrători din Republică și 35 din Nord se numără printre cei 800 de angajați care au fost concediați fără preaviz joi.
Cei mai mulți lucrează pe nava European Causeway, care navighează între Larne și Cairnryan. Lucrătorii afectați au fost angajați de o agenție de recrutare din Jersey și sunt supuși legislației britanice.
Dl Smyth a declarat că lucrătorii de pe feribotul P&O Ferries care face legătura între Liverpool și Dublin nu sunt afectați, deoarece sunt angajați în conformitate cu legislația olandeză.
Compania a declarat că serviciile sale între Liverpool și Dublin au fost reluate sâmbătă.
Ruta Dublin-Liverpool este deservită de două nave de pasageri și de marfă de tip “roll-on, roll-off”, Norbay, sub pavilion Bermude, și Norbank, sub pavilion olandez.
Norbank a părăsit portul Dublin la ora 7.30 sâmbătă dimineața pentru o cursă programată și se va întoarce din Liverpool sâmbătă. “Evident, olandezii au legi diferite privind ocuparea forței de muncă și sunt protejați. Nu face parte din dispută. Celelalte nave sunt nave închiriate care sunt afectate”, a spus el.
Dl Smyth a declarat că speră ca guvernul irlandez să intervină pentru a convinge P&O Ferries să se răzgândească. Guvernul britanic s-a declarat nemulțumit de această decizie și investighează legalitatea acesteia.
Dl Smyth a adăugat că, în opinia sa, acțiunile P&O Ferries au copiat exemplul Irish Ferries, care a concediat 543 de muncitori și i-a înlocuit cu muncitori străini mai ieftini. P&O Ferries a reziliat joi contractul de muncă prin teleconferință. Aceștia au fost înlocuiți cu personal mai ieftin de la agenție. Decizia a provocat indignare în rândul sindicatelor și politicienilor din Marea Britanie și au existat apeluri pentru boicotarea companiei de feriboturi.
P&O Ferries, care transportă pasageri și mărfuri, operează patru rute: De la Dover la Calais, de la Hull la Rotterdam, de la Liverpool la Dublin și de la Cairnryan la Larne.
Compania are 2.200 de angajați rămași în Marea Britanie și a început să opereze feriboturi în anii 1960. Într-o scrisoare adresată angajaților, dl Hebblethwaite a declarat că P&O Ferries pierde 100 de milioane de lire sterline pe an și că trebuie să își schimbe modelul de afaceri. Norbank are un echipaj format din ofițeri olandezi și un echipaj filipinez.
Secretarul general al Nautilus, Mark Dickinson, a exprimat furia sindicatului față de această mișcare a companiei și a avertizat că există o amenințare clară la adresa siguranței publice reprezentată de echipajul de agenție.
“În mod clar, suntem indignați de această sugestie. Facem apel la public să boicoteze P&O Ferries și să nu călătorească cu această afacere rușinoasă”, a declarat el.
“Cerem guvernului să acționeze în sprijinul navigatorilor loiali din Marea Britanie și cerem să știm cum pot naviga navele sale cu echipaje de agenție care nu cunosc nava”.
Sindicatul său a scris pe Twitter: “Directorul executiv al P&O, Peter Hebblethwaite, consideră că ruta Liverpool-Dublin va fi repornită astăzi. Nautilus cere să știe cum pot circula navele cu un echipaj de agenție care nu este familiarizat cu nava? Guvernul trebuie să inspecteze urgent nava și să facă public raportul său”.
Ian Byrne, deputat de Liverpool West Derby, a scris pe Twitter: “Sunt sigur că oamenii buni din Liverpool și Dublin vor boicota această navă de scabie dacă va reporni astăzi. Un test uriaș și pentru acest guvern, fapte, nu vorbe, vă rog”.