🍀 Despăgubiri pentru că a căzut la muncă

O lucrătoare de la Dunnes Stores care și-a dislocat glezna după ce a căzut de pe o scară în timp ce organiza rafturile unui supermarket a primit aproape 161.000 de euro de la Înalta Curte.

Judecătorul Michael Hanna a declarat că a acceptat mărturia lui Gunta Kadege cu privire la ceea ce s-a întâmplat, și anume că ea tocmai ajunsese la a doua treaptă a scării când aceasta a devenit instabilă.

Doamna Kadege a susținut că partea defectă s-ar fi dus într-o parte, iar ea a căzut în cealaltă parte.

Ea a declarat în fața instanței că a crezut că se afla pe a doua treaptă a scării când s-a produs accidentul în magazinul Dunnes din Leopardstown, Dublin, în urmă cu patru ani.

Dunnes Stores a contestat versiunea dnei Kadege și a susținut că s-a împiedicat de scară în timp ce trecea pe lângă ea.

Judecătorul Michael Hanna a declarat că a existat, de asemenea, o dezbatere referitoare la camerele de supraveghere din ziua accidentului și că a preferat punctul de vedere al inginerului din partea lui Kadege, care a susținut versiunea acesteia cu privire la accident.

Doamna Kadege folosea o scară ușoară, de uz casnic, și a existat o oscilație semnificativă care a fost suficientă pentru a provoca accidentul. Judecătorul a declarat că nu a existat nicio sugestie că dna Kadege ar fi făcut ceva periculos.

Accidentul a fost cauzat de cadrul care s-a desprins și nu a existat nicio dovadă a vreunei inspecții sau evaluări a riscurilor în legătură cu scara. Judecătorul a spus că aceasta a fost cauza accidentului și că dna Kadege a folosit o scară care pur și simplu nu era potrivită pentru a îndeplini sarcina respectivă.

De asemenea, judecătorul Hanna a remarcat că, potrivit dovezilor medicale, rănile suferite de dna Kadege erau compatibile cu o cădere de pe scară și a constatat că dna Kadege este o persoană onestă.

Gunta Kadege (55 de ani) din Butlersgrange, Tullow, Co Carlow, a dat în judecată angajatorul ei de atunci, Dunnes Stores, pentru accidentul din 20 septembrie 2018, în urma căruia a suferit o fractură cu luxație la gleznă.

Ea a trebuit să fie operată și a declarat că a rămas extrem de limitată în toate activitățile recreative și sociale din cauza rănii sale. Ea s-a mutat într-o altă secțiune a supermarketului, dar ulterior a fost concediată de Dunnes Stores.

S-a susținut că scara folosită de dna Kadege ar fi fost defectuoasă și că nu a fost testată sau inspectată pentru a se descoperi că scara nu era adecvată pentru utilizare.

Dunnes Stores a negat toate pretențiile și a susținut că dna Kadege s-a împiedicat de fapt de scară. Domnul judecător Hanna a declarat că doamna Kadege își făcea treaba așa cum i se cerea și că nu poate fi criticată pentru că și-a făcut treaba cu zel.

El a spus că a stat pe podea o perioadă foarte lungă de timp în timp ce se aștepta o ambulanță și că, în acest timp, i s-a luat o declarație, iar aceasta a spus că se afla pe scară în momentul accidentului.

Domnul judecător Hanna a evaluat un total de 120.000 de euro pentru daune și a permis, de asemenea, acordarea a 40.961 de euro pentru daune speciale.

Avocatul Dunnes Stores Hugh Mohan SC a declarat că intenționează să facă apel și a solicitat o amânare. Domnul judecător Hanna a acordat o amânare cu condiția ca o treime din despăgubire să fie plătită.

🍀 Primul Ministru avertizează că țara s-ar putea confrunta în continuare cu “provocări” legate de creșterile costului vieții

Taoiseach a avertizat că țara s-ar putea confrunta cu noi “provocări” legate de costul vieții în cursul anului, dacă războiul din Ucraina va continua.

Micheál Martin a declarat că guvernul va trebui să lucreze în mod strategic în ceea ce el a descris ca fiind un “set unic de circumstanțe” provocate de pandemie și de război.

El a mai spus că au început discuții exploratorii cu sindicatul din sectorul public, care a cerut o creștere a salariilor pentru funcționarii publici.

“Din punctul meu de vedere, trebuie să lucrăm strategic ca țară în fața unui set unic de circumstanțe provocate de Covid-19 în primul rând, deoarece primul val al ciclului inflaționist s-a datorat acestui lucru și dezechilibrului dintre cerere și ofertă, precum și războiului din Ucraina”, a declarat dl Martin. “Trebuie să facem acest lucru într-un mod care să protejeze locurile de muncă, care să protejeze economia în viitor.

“Până acum avem performanțe economice foarte bune, bănuiesc că vor exista provocări spre sfârșitul anului, dacă războiul continuă.”

Dl Martin a făcut aceste comentarii la Belfast, unde s-a întâlnit cu liderii partidelor din nord.

Cel mai mare sindicat irlandez din sectorul public, Fórsa, și-a ținut conferința națională la Killarney, unde delegații au adoptat joi o serie de moțiuni prin care au cerut majorări salariale.

Dl Martin a declarat că ministrul pentru cheltuieli publice, Michael McGrath, a inițiat discuții cu sindicatul cu privire la acordul de salarizare din sectorul public și la clauzele acestuia.

“Am început un dialog exploratoriu cu sindicatele în ceea ce privește cea mai bună abordare, nu doar în ceea ce privește salariile, ci și în ceea ce privește serviciile, și vom vedea unde ne duce acest lucru”, a adăugat dl Martin.

Întrebat dacă guvernul va introduce și alte măsuri pentru a ajuta la reducerea poverii costului vieții pentru proprietarii de locuințe, dl Martin a adăugat: “Am introdus deja reduceri ale tarifelor la transportul public, atât pentru tineri, ca urmare a deciziei bugetare, cât și pentru ceilalți, în cadrul celui de-al doilea pachet pe care l-am făcut în ceea ce privește reducerea tarifelor.

“Agenda acum este de a lucra la un cadru bugetar, la momentul bugetului, în ceea ce privește orice alte măsuri suplimentare.”

Dl McGrath a declarat anterior că orice acord de creștere a salariilor din sectorul public trebuie să fie echitabil pentru funcționarii publici și pentru contribuabili, afirmând că va fi “dificil să se ajungă la un echilibru”.

El a spus că guvernul trebuie să fie atent pentru a evita ca “salariile să urmărească inflația”, avertizând că acest lucru va înrăutăți climatul economic actual.

🍀 Sentința amânată pentru un băiat din Dublin

Un băiat din Dublin a luat parte la o spargere “planificată meticulos” a unei firme de inginerie și a ajutat la furt de cupru în valoare de 4200 de euro, pe când avea doar 13 ani, a declarat un tribunal.

Băiatul, acum în vârstă de 17 ani, a pledat vinovat pentru jaf, conducere periculoasă și o serie de furturi din benzinării în ultimii patru ani.

Băiatul, al cărui nume nu poate fi dat publicității deoarece este minor, a fost plasat în perioada de probațiune și i s-a amânat o pedeapsă privativă de libertate.

Garda Subomi Etti a declarat la Tribunalul pentru copii din Dublin că adolescentul și un alt tânăr mai în vârstă au fost implicați într-o spargere pe 21 mai 2018.

Garda Etti i-a spus judecătorului Paul Kelly că au “scos pe roți” un coș de gunoi, care conținea cabluri de cupru în valoare de 4.220 de euro, dintr-o fabrică de pe Ballycoolin Road, în nordul Dublinului.

Imaginile de pe camerele de supraveghere au arătat că au părăsit locul faptei cu o dubă condusă de un bărbat neidentificat.

Instanța a auzit că instalația electrică nu a fost recuperată niciodată, iar furtul a provocat “pagube importante”. Adolescentul a pledat vinovat la alte 20 de acuzații.

O urmărire în trafic în nordul Dublinului, la 17 octombrie 2021, a dus la șapte capete de acuzare pentru conducere periculoasă și la acuzații pentru că nu era asigurat, nu avea permis de conducere și nu le-a dat gardienilor datele sale. De asemenea, el a recunoscut nouă furturi din benzinării în octombrie și noiembrie 2021.

Băiatul nu a avut condamnări penale anterioare, dar anterior a petrecut o săptămână în arest preventiv pentru că a încălcat condițiile de eliberare pe cauțiune.

Serviciul de probațiune a furnizat instanței un raport pre-sentențial privind băiatul.

Avocatul apărării, Amy Deane, a cerut judecătorului să ia act de faptul că detenția a dus la o “schimbare de situație” pentru băiat, care s-a angajat apoi într-un program de sprijin pentru cauțiune și a obținut un permis de trecere sigură pentru a căuta un loc de muncă. Instanța a auzit că a fost, de asemenea, implicat în sport și a avut grijă de animale.

Judecătorul Kelly a descris spargerea ca fiind o “operațiune planificată meticulos”, impunând o cauțiune de 12 luni de eliberare condiționată a tânărului pentru această infracțiune.

Judecătorul a avertizat că băiatul trebuie să continue să accepte ajutor pentru a nu mai recidiva, să renunțe la abuzul de substanțe, să își asigure un loc de muncă sau o formare profesională și să nu recidiveze.

El a impus pedepse în valoare totală de 10 luni pentru celelalte acuzații, dar a amânat activarea acestora până la o revizuire a cazului în noiembrie.

Băiatului, însoțit la tribunal de mama sa, i s-a interzis, de asemenea, să conducă vehicule timp de patru ani.

🍀 Este doar o chestiune de timp până când variola maimuței va ajunge în Irlanda, potrivit unui expert în boli tropicale.

HSE a confirmat că a format un grup de experți pentru a evalua boala și a pregăti un răspuns.

Virusul, care există de ani de zile în Africa de Vest, provoacă o boală ușoară asemănătoare gripei și apariția unor umflături pe piele – asemănătoare cu varicela.

Directorul Biroului de medicină tropicală de la Travel Health Clinics, Dr. Graham Fry, se așteaptă ca acesta să apară în curând în Irlanda. Dr. Fry a declarat pentru Newstalk: “Au fost cazuri în Canada, Statele Unite, Spania, Portugalia, precum și în Anglia. Va apărea și în Irlanda? Probabilitatea este că da.

“Nu există niciun motiv pentru care nu ar trebui să apară, ca să fiu sincer, având în vedere modul în care sunt călătoriile internaționale. Este foarte probabil să apară aici”.

Numărul cazurilor de variolă în Spania a ajuns vineri la 21, Germania a confirmat primul caz și alte două cazuri au fost confirmate în Italia.

Aceasta este cea mai mare epidemie de variolă de maimuță înregistrată vreodată în Europa și nu se știe dacă aceste cazuri sunt legate între ele.

🍀 Máirín Hughes, cea mai în vârstă femeie din Irlanda, spune că așteaptă cu nerăbdare sărbătorirea zilei sale de naștere.

Lunga ei viață a început pe 22 mai 1914, cu doar două luni înainte de începerea primului război mondial. Duminica aceasta, ea va împlini 108 ani.

Născută în Belfast, ea și-a petrecut primii ani de viață în Dublin, unde tatăl ei lucra ca ofițer vamal. Părinții ei s-au cunoscut la Londra cu câțiva ani înainte și erau amândoi membri ai Ligii Gaelice. Familia s-a mutat curând la Killarney, în Co Kerry, unde a crescut.

Faptul că a trăit într-un azil de bătrâni pe durata crizei Covid-19 nu a fost prima ei experiență de supraviețuire a unei pandemii. Amintindu-și foarte bine de gripa spaniolă din Irlanda din 1918, ea spune că mama ei “obișnuia să aibă grijă de oamenii” care se îmbolnăveau în cartier la acea vreme.

“Obișnuia să se ducă la un cuplu de bătrâni, iar eu mergeam cu ea pentru a-i ajuta să le ducă mâncare și alte lucruri, dar am fost obligată să stau în afara porții pentru a evita să iau gripa”, spune ea.

Alte amintiri deosebite din anii petrecuți în Killarney includ patrularea Black and Tans în zona ei în 1921. Își amintește că aceștia “se plimbau cu mașina pe drum” și, la scurt timp după aceea, soldații din Statul Liber au sosit în 1922.

La începutul anilor 1930, Hughes s-a mutat la Cork pentru a studia științele la University College Cork, un lucru pe care recunoaște că era “neobișnuit” pentru femeile din acea vreme, deși notează: “Nu am fost prima”.

O fată din liceul ei studiase și ea științe la UCC, explică ea. “A trebuit să o copiez. Sincer, nu știam care este diferența dintre chimie și fizică”, glumește ea. A absolvit cu o licență în 1935 și este cea mai veche absolventă de științe cunoscută de la UCC. Perioada petrecută acolo i-a adus “amintiri foarte frumoase”. Ea își amintește, de asemenea, că a participat la Congresul Euharistic din 1932 împreună cu familia ei.

A continuat să lucreze ca chimist în laboratorul medical al UCC timp de 16 ani, observând la prima mână schimbările și progresele din medicină de la acea vreme și, ocazional, ținând conferințe. A rămas acolo până când s-a căsătorit cu soțul ei, Frank, în 1950, iar apoi cuplul a plecat la Dublin, unde a devenit profesoară. Soțul ei era funcționar la ceea ce era Córas Iompair Éireann (CIÉ), compania de stat de transport. Cuplul nu a avut copii.

Ea pune longevitatea ei pe seama “planului lui Dumnezeu”.

“Este planul lui Dumnezeu pentru tine. Eu nu am nimic de-a face cu asta. Dar îmi amintesc că am mai fost întrebată înainte dacă beau sau nu. Beau câte un pahar din când în când. Totul cu moderație”, spune ea.

Personalul de la azilul de bătrâni Maryfield din Chapelizod, în Dublin, a planificat o petrecere pentru cea de-a 108-a aniversare a ei, sâmbătă după-amiază. Itinerariul include o slujbă de dimineață, urmată de un prânz cu 10 prieteni în sala de activități a azilului. Mai târziu, după-amiaza, o dubă cu înghețată va fi parcată afară și va începe o sărbătoare cu discursuri și muzică din partea corului unei școli locale.