🍀 Familiile se chinuie să-și hrănească copiii pe măsură ce prețurile cresc
Un sfert dintre familiile din Irlanda se tem că nu-și vor mai putea hrăni copiii, deoarece creșterea costurilor face mai greu să pună mâncare pe masă.
Un nou sondaj realizat de Barnardos a arătat, de asemenea, că una din trei persoane cheltuiește în prezent între 21% și 50% din venitul lor pentru alimente.
Constatările vor pune și mai multă presiune asupra guvernului pentru a face mai mult pentru a sprijini familiile aflate în dificultate. Acesta a recunoscut că pachetul său de 500 de milioane de euro pentru costul vieții, lansat în urmă cu mai puțin de două săptămâni, “nu va fi suficient” pentru multe familii.
Sondajul Barnardos a arătat că 19% dintre respondenți au sărit peste mese sau au redus dimensiunea porțiilor pentru ca familia/copiii lor să poată mânca suficient. În timp ce un sfert dintre respondenți erau îngrijorați de faptul că nu vor putea oferi hrană pentru copiii aflați în grija lor, acest procent a crescut la 34% în cazul celor care nu lucrează.
Sondajul a fost realizat de Amárach Research în numele Barnardos și Aldi Ireland înaintea unui forum privind sărăcia alimentară a copiilor, care va avea loc astăzi.
De asemenea, a constatat că, atunci când vine vorba de motivele pentru care sărăcia alimentară devine o preocupare, 80% dintre cei care au copii au spus că aceasta se datorează creșterii costurilor și presiunilor asupra finanțelor gospodăriei, cum ar fi alte facturi. Aproape o treime (30%) au declarat că accesul la alimente la prețuri accesibile reprezintă o problemă pentru ei.
Directorul general al Barnardos, Suzanne Connolly, a avertizat că recenta creștere a costurilor de trai nu face decât să înrăutățească situația familiilor cele mai vulnerabile.
Ea a spus că familiile rămân fără bani mai devreme din cauza costurilor suplimentare, adăugând că, pentru cei care nu lucrează sau au venituri mici, este “foarte grav”.
Dna Connolly a declarat că reducerea universală a costurilor energetice nu îi va ajuta pe cei mai defavorizați în același mod în care ar face-o măsurile specifice, cum ar fi un fond de ajutor social comunitar pentru situații dificile sau o nouă extindere a programului de mese calde în școli.
De asemenea, ea a spus că guvernul ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a proteja plățile de asistență socială împotriva creșterii costurilor de trai.
Forumul Barnardos/Aldi privind sărăcia alimentară are loc în contextul în care, din septembrie, au fost depuse alte 34.000 de cereri pentru alocații pentru combustibil, tot mai multe gospodării resimțind presiunea creșterii facturilor la energie.
Potrivit statisticilor Departamentului de Protecție Socială, 25.000 dintre aceste cereri au fost aprobate, peste 400.000 de gospodării urmând să primească acest sprijin în acest an.
Plata săptămânală de 33 de euro pentru a acoperi costurile de încălzire este condiționată de venituri, iar pe parcursul întregului an 2021 au fost depuse peste 70.000 de cereri noi pentru această plată. Dintre acestea, aproximativ 50.000 au fost acordate.
Aceste ultime cifre vin în contextul în care costul energiei electrice, al gazului și al altor combustibili în Irlanda a crescut cu 27% în ultimul an, potrivit Biroului Central de Statistică. Acest lucru a adăugat sute de euro la factura medie anuală pentru încălzirea locuinței.
Ca parte a unei serii de măsuri guvernamentale menite să abordeze creșterile semnificative ale costului vieții, o sumă forfetară suplimentară de 125 de euro va fi acordată gospodăriilor care primesc alocație pentru combustibil. Se preconizează că această sumă va fi plătită în luna martie.
În plus, toți proprietarii de conturi la firmele de electricitate din Irlanda vor primi 200 de euro sub formă de credit pentru energie în cadrul unui program guvernamental care va intra în vigoare în lunile următoare.
🍀 Sprijinul Irlandei pentru suveranitatea Ucrainei este “de nezdruncinat” – Coveney
Guvernul irlandez a catalogat recunoașterea de către Rusia a două regiuni separatiste ucrainene drept o “încălcare flagrantă” a integrității teritoriale a Ucrainei.
Ministrul afacerilor externe, Simon Coveney, a declarat că sprijinul Irlandei pentru Ucraina este “de neclintit” și a precizat că Dublinul va susține sancțiuni suplimentare din partea UE împotriva Rusiei ca răspuns la gestul președintelui Vladimir Putin.
Criza ucraineană a escaladat luni, când Putin a anunțat că va recunoaște cele două regiuni separatiste Donețk și Luhansk.
În replică, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, au declarat că gestul Moscovei reprezintă o “încălcare flagrantă a dreptului internațional”.
Aceștia au declarat că UE va “reacționa cu sancțiuni”, reiterând totodată sprijinul pentru Ucraina. Marea Britanie și SUA au anunțat, de asemenea, că vor impune noi sancțiuni împotriva Rusiei.
Comentând cele mai recente evoluții, dl Coveney a declarat: “Sprijinul Irlandei pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și pentru dreptul acesteia de a-și alege propria cale de politică externă și de securitate este de neclintit. “Decizia Federației Ruse de a proceda la recunoașterea ca entități independente a zonelor neguvernamentale controlate din regiunile Donețk și Luhansk din Ucraina contravine dreptului internațional, reprezintă o încălcare flagrantă a integrității teritoriale a Ucrainei și marchează o încălcare clară și unilaterală a acordurilor de la Minsk. “Irlanda sprijină un răspuns clar și puternic al UE, inclusiv măsuri de sancțiuni suplimentare.”
🍀 Doză de rapel pentru copiii din Irlanda
Există motive pentru a administra copiilor o doză de rapel a vaccinului Covid-19 ca un nivel suplimentar de protecție împotriva unei noi subvariante a Omicron, potrivit expertului în imunologie, profesorul Kingston Mills.
Aceasta vine în contextul în care ministrul sănătății a anunțat că o doză de rapel va fi oferită copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani în Irlanda.
Profesorul Mills a declarat pentru emisiunea Today de la postul de radio RTÉ că noua subvariantă BA2 a Omicron este deja varianta dominantă în Danemarca și Olanda și este posibil să devină varianta dominantă în Irlanda în zilele următoare.
Noua subvariantă este de o dată și jumătate mai ușor de luat decât subvarianta BA1 a Omicron, a explicat el, iar imunitatea pentru că ai avut BA1 nu este o protecție bună împotriva BA2. Vaccinarea a oferit un nivel bun de protecție, dar este nevoie de un rapel pentru a oferi mai multă protecție, a spus el.
Datele de până acum au sugerat că subvarianta BA2 nu ar însemna o creștere a numărului de spitalizări și ar putea fi tratată în același mod ca și varianta originală Omicron, a spus profesorul Mills.
Vestea bună a fost că Covid părea să își fi “pierdut din forță” din cauza nivelurilor de vaccinare și de infecție, a adăugat el.
Acest lucru vine în contextul în care unii experți au cerut ca BA2, care este cu până la 50% mai contagioasă decât Omicron, să fie desemnată ca o variantă separată de îngrijorare.
Noile cercetări sugerează că BA2 ar putea provoca boli mai grave și este mai eficientă în a eluda unele dintre protecțiile existente împotriva Covid-19, potrivit cotidianului Irish Times.
Studiul realizat în Japonia, care nu a fost supus unei evaluări colegiale, a constatat că ar putea fi la fel de capabil să provoace boli grave ca și variantele anterioare, cum ar fi Delta. Pe lângă faptul că eludează imunitatea la vaccinuri, aceasta este rezistentă la unele tratamente, cum ar fi anticorpul monoclonal sotrovimab, potrivit studiului de laborator.
Săptămâna trecută, medicul-șef, Dr. Tony Holohan, a declarat că se crede că 40 la sută din noile cazuri de Covid-19 din Irlanda implică subvarianta mai transmisibilă și posibil mai gravă.
Aceasta este deja dominantă în Irlanda de Nord, potrivit datelor publicate săptămâna aceasta de autoritățile de sănătate publică din Marea Britanie.
🍀 Partidele de la guvernare au căzut de acord să accepte recomandările NPHET
Liderii partidelor guvernamentale au convenit aseară să accepte recomandările NPHET de a pune capăt aproape tuturor restricțiilor sanitare rămase.
Vinerea trecută, Taoiseach Micheál Martin a declarat că guvernul va accepta toate sfaturile furnizate de Echipa Națională de Urgență pentru Sănătate Publică, măsurile urmând să intre în vigoare de luni, săptămâna viitoare.
Decizia finală va fi luată în această dimineață de către Guvernul Irlandei. Dacă se va ajunge la un acord, așa cum se așteaptă, modificările vor intra în vigoare începând cu 28 februarie.
Acest lucru ar însemna că purtarea măștilor în școli, în magazine și în mijloacele de transport în comun va fi voluntară începând de lunea viitoare. Este posibil ca oamenii să fie sfătuiți să continue să poarte măști în transportul public, dar acest lucru nu va fi susținut prin lege.
Măsurile de distanțare fizică în școli, cum ar fi utilizarea de grupuri de copii, vor înceta, de asemenea, săptămâna viitoare.
NPHET însuși va fi de asemenea lichidat, dar Biroul Medicului Șef va continua să monitorizeze “profilul epidemiologic al bolii”.
🍀 Candidatura comună pentru Euro 2028 ar putea găzdui un sfert din meciuri în Irlanda
Insula Irlandei ar putea găzdui un sfert din meciurile de la Euro 2028 în cadrul unei propuneri de candidatură comună cu Anglia, Scoția și Țara Galilor pentru organizarea turneului de fotbal.
Guvernul este așteptat să fie informat astăzi cu privire la decizia celor cinci asociații de fotbal din Marea Britanie și Irlanda de a urmări organizarea Campionatului European în locul Cupei Mondiale din 2030.
Guvernul de aici așteaptă mai multe informații despre costurile și beneficiile găzduirii înainte de a lua o decizie de a sprijini eforturile de a obține organizarea turneului.
Cu toate acestea, ministrul de stat pentru sport, Jack Chambers, urmează să își informeze colegii din minister cu privire la stadiul actual al candidaturii planificate de către Asociația de Fotbal din Irlanda (FAI) și omologii săi din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.
Printre chestiunile încă în curs de examinare se numără costurile care pot apărea în funcție de mărimea turneului și dacă vor fi 24 de echipe sau o creștere la 32 – un lucru care a fost propus de Uefa.
Acest lucru ar influența numărul de meciuri care vor avea loc în Irlanda, dar se așteaptă ca un sfert din meciuri să se joace de ambele părți ale frontierei dacă oferta va fi acceptată și va avea succes.
Posibila candidatură este privită pozitiv în cadrul guvernului, inclusiv potențialul de a consolida legăturile dintre nord și sud și dintre est și vest.
Statul a cheltuit aproximativ 155000 de euro pentru a analiza o potențială candidatură comună pentru Cupa Mondială din 2030, înainte ca această propunere să fie abandonată de cele cinci federații de fotbal în favoarea Euro 2028. Sursele au declarat că lucrările de fezabilitate pot fi refolosite.
Cabinetul nu este așteptat să ia o decizie marți, dar candidatura va trebui să fie semnată înainte de 23 martie, termenul limită stabilit de UEFA pentru exprimarea interesului din partea potențialelor țări gazdă.