🍀 Un elev de origine română a câștigat două premii pentru Irlanda la un târg internațional de știință în Statele Unite

Andrei Florian, elev în anul al cincilea de la St Aidan’s CBS din Dublin, a obținut două premii la Regeneron International Science and Engineering Fair (ISEF) 2022.

El a reprezentat Irlanda la prestigiosul concurs de știință care s-a desfășurat în mod hibrid, online și în persoană în Statele Unite, Atlanta, Georgia. Băiatul a învins alți 58 de participanți și a câștigat categoria sa, primind totodată un premiu Oracle Academy pentru proiectul său.

Proiectul lui Andrei a explorat aplicarea unor tehnologii noi, inclusiv blockchain, la sistemele de vot digital. El a declarat: “Sunt mândru că mi-am prezentat proiectul la ISEF în acest an.

“Sunt pasionat de reforma electorală și, în ultimele luni, am proiectat și dezvoltat un sistem de vot prin internet inedit, cu care am avut onoarea de a reprezenta Irlanda la acest târg internațional de știință. “Sunt recunoscător familiei, prietenilor și profesorilor mei pentru că m-au susținut în această călătorie și BTYSTE pentru că mi-a oferit această oportunitate.”

Andrei a primit premiul cel mare la categoria sisteme software la ISEF, precum și premiul Oracle Academy pentru proiectul său privind sistemele noi de vot prin internet, obținând un premiu în valoare totală de 10.000 de dolari.

Mari Cahalane, șefa expoziției BT Young Scientist and Technology Exhibition, a declarat “Echipa BTYSTE este incredibil de mândră de Andrei și de munca pe care a depus-o pentru a reprezenta cu succes Irlanda la ISEF 2022.

“Sunt încântată să văd că munca sa este recunoscută și aștept cu nerăbdare să urmăresc dezvoltarea sa continuă.

“Câștigarea lui Andrei demonstrează rolul pe care BTYSTE îl joacă în promovarea tinerelor talente irlandeze în domeniul științei și tehnologiei și îi doresc mult succes în viitor.”

Expoziția BT Young Scientist and Technology Exhibition este cel mai important eveniment STEM pentru tineri din Irlanda. Are loc anual în luna ianuarie, iar elevii cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani din toate părțile insulei Irlanda își prezintă proiectele științifice și tehnologice.

🍀 Ceremonie de comemorare pentru gardaí uciși la datorie

Membrii An Garda Síochána care au murit la datorie sunt comemorați în cadrul unei ceremonii organizate la Castelul Dublin.

În cei 100 de ani de la înființarea acestei forțe, 89 de gardaí și-au pierdut viața în timpul serviciului.

Membrilor familiilor celor decedați li s-au alăturat ministrul justiției Helen McEntee și comisarul Garda Drew Harris la evenimentul de la Dubhlinn Gardens ieri după-amiază.

În timpul ceremoniei, au fost citite cu voce tare numele celor 89 de ofițeri care au fost uciși în timpul serviciului.

Ministrul Justiției, Helen McEntee, a declarat că moartea fiecărui membru Garda în timpul serviciului a fost “atât o pierdere imensă pentru familiile și prietenii lor, dar și pentru comunitățile mai largi în care au trăit și au lucrat”.

“Vreau să recunosc cât de dificil poate fi să fii membru al familiei sau prieten al unui membru al Garda”, a declarat ministrul McEntee.

“Trăiți cu conștiința faptului că persoana iubită poate fi expusă unui risc personal atunci când merge la serviciu și vreau să vă mulțumesc pentru că îi susțineți pe membrii familiilor dumneavoastră, membrii noștri de la Garda, în munca curajoasă și altruistă pe care o fac.”

Ministrul McEntee i-a menționat pe Garda Henry Phelan, Garda Patrick Gerard Reynolds și Garda Adrian Donohue înaintea celei de-a o sută, patruzecea și, respectiv, a zecea aniversări de la moartea acestora. “Acești bărbați sunt doar trei dintre cele 89 de nume de pe Lista de Onoare a Garda”, a spus ea.

“89 de vieți care s-au sfârșit prea devreme. Acești Gardaí au murit în serviciul statului, un sacrificiu pe care vrem să ni-l amintim, pe care trebuie să ni-l amintim.

“În calitate de ministru al justiției, doresc să reiterez aprecierea mea sinceră față de membrii An Garda Síochána care lucrează tot anul pentru a menține țara noastră în siguranță.”

Detectivul Garda Colm Horkan a fost ultimul membru al forțelor de ordine care a murit în timpul serviciului.

Acesta, în vârstă de 49 de ani, a fost împușcat mortal la 17 iunie 2020 în timpul unui incident în Castlerea, în Co Roscommon.

🍀 O mamă spune că a fost nevoită să “ia problema în propriile mâini” după ce fiul său a fost abuzat, potrivit instanței de judecată

‘Asta ți se întâmplă pentru că îți protejezi copilul, nu sunt de acord cu acest sistem’, spune femeia

O mamă a plâns sâmbătă în fața instanței de judecată, susținând că a fost nevoită “să ia problema în propriile mâini” după ce a acuzat un bărbat că i-a abuzat sexual fiul.

Femeia vizibil supărată, a apărut în fața judecătorului Gerard Jones la Tribunalul districtual din Dublin. Ea a fost acuzată de infracțiuni de daune penale la locuința bărbatului din Leinster la două date din această lună.

Judecătorul Jones a auzit că aceasta nu a dat niciun răspuns atunci când i s-au prezentat acuzațiile la o secție Garda. Cu toate acestea, femeia a declarat în fața instanței: “Singurul motiv pentru care m-am dus la casa acelui individ este că mi-a băgat fiul într-o rețea de pedofilie”.

Ea a susținut că, în consecință, băiatul, în vârsta adolescenței, a fost abuzat de bărbați și că, de atunci, a avut incidente de autoagresiune. Plângând, ea a spus: “Nu voi mai fi niciodată bine”.

“Am sunat la ușă pentru că este un pedofil; a încercat să îl convingă pe fiul meu să se culce cu el de când avea 13 ani.” Ea a spus că bărbatul avea în jur de 50 de ani, adăugând: “i-a făcut cunoștință fiului meu cu Grindr”, referindu-se la o aplicație de întâlniri. “Trebuie să mă confrunt cu acest p**** în fiecare zi”, a spus ea. “Scuzați-mi limbajul, dar nu am alte cuvinte pentru el”.

Ea i-a spus judecătorului: “Nu sunt o infractoare. Puteți să-mi verificați cazierul. Asta ți se întâmplă când îți protejezi copilul; nu sunt de acord cu asta, nu sunt de acord cu acest sistem”.

Judecătorul Jones a întrebat-o dacă a consultat un avocat pentru a investiga chestiunile legate de fiul ei.

Inculpata, al cărei nume nu poate fi dezvăluit din motive juridice, a spus că nu are nevoie de un avocat și că se afla în plin proces de “rezolvare a problemei”. Întrebată de judecător în legătură cu această remarcă, ea a explicat că a obținut tratament psihiatric pentru fiul ei.

“Poate că, dacă gardienii i-ar prinde pe pedofili, nu ar mai depinde de părinți să o facă”, a spus ea. “La urma urmei, este treaba gardienilor; poate că dacă ar face-o ei, nu ar trebui să iau problema în propriile mâini”.

Judecătorul Jones a eliberat-o pe cauțiune, cu condiția să nu se apropie de locul unde au avut loc incidentele cu daune penale.

Cazul va continua în luna iulie.

🍀 PE MĂSURĂ CE TOT MAI MULȚI OAMENI SE ÎNTORC ÎN CENTRUL ORAȘULUI DUBLIN DUPĂ PANDEMIE, MULȚI AU OBSERVAT O CREȘTERE A NUMĂRULUI DE AGRESIUNI ȘI RAPORTEAZĂ UN SENTIMENT TOT MAI MARE DE FRICĂ

În luna septembrie a anului trecut, un grup de scriitori, academicieni și jurnaliști s-au adunat la New York pentru întâlnirea săptămânală a Coffee House Club, un club social unde, potrivit site-ului său, “se așteaptă ca membrii să vorbească despre preocupările și interesele lor individuale”.

În acea săptămână a fost rândul lui Mary. Ea locuia în Dublin, dar plănuia să ofere publicului american un tur pe jos, prin Zoom, al Dublinului georgian.

Soțul lui Mary a mers alături de ea ținând o umbrelă pentru a o proteja de ploaie în timp ce aceasta își folosea telefonul mobil pentru a arăta publicului casele personalităților care au locuit în zonă de-a lungul anilor.

În jurul orei 23.00, Mary, care a cerut ca numele său real să nu fie tipărit, tocmai terminase de arătat casa copilăriei lui Oscar Wilde și se îndrepta spre farmacia Sweny’s din Lincoln Place, în Dublin 2 (lângă Merrion Square), unde intenționa să încheie turul.

Ea era în mijlocul unei discuții despre cum Leopold Bloom a cumpărat săpun de lămâie pentru soția sa de la farmacie în cartea Ulise al lui James Joyce, când un bărbat purtând o mască neagră pe față s-a apropiat de ei fluturând un cuțit mare de bucătărie.

“Era de tipul celui pe care l-ai folosi pentru a tăia carnea”, a spus Mary. “A spus: “Vreau acțiune, dați-mi portofelele sau vă înjunghii”. M-am gândit: “Doamne, o să ajungem înjunghiați mortal în fața farmaciei Sweny’s”.”

Publicul din New York al lui Mary a urmărit întregul episod prin apelul video. Unii au strigat la ea să fugă. Un bărbat, care încă nu-și dăduse seama ce se întâmplă, s-a plâns că Mary nu i-a răspuns la întrebarea sa: “Când a fost apogeul perioadei regenței georgiene?”.

Soțul lui Mary a reacționat împingând umbrela spre agresorul lor și spunând: “Nu, eu am de gând să te înjunghii”. Acest lucru l-a luat prin surprindere pe tâlhar și a dat cuplului șansa de a fugi. Au fugit spre Leinster House, sperând să întâlnească un un ofițer Garda sau un agent de securitate. “Dar nu era niciun suflet acolo, niciun paznic, nimeni”.

În cele din urmă, au reușit să oprească un taxi și să fugă.

Mary este din New York și a fost jefuită “de multe ori”, spune ea. “Dar nu m-am gândit niciodată că așa ceva se va întâmpla în Dublin. Am crezut că am plecat dintr-un loc periculos într-un loc mult, mult mai sigur, așa că evenimentul a fost un adevărat șoc.”

De atunci, relația ei cu orașul s-a schimbat în mod fundamental. “Cu siguranță că de atunci nu am mai ieșit să mă plimb așa seara. Acum sunt mult, mult mai precaută. Mă limitez la străzile principale. Nu-mi asum niciun risc și mă uit să văd cine este în fața mea și cine este în spatele meu.”

🍀 Apelurile “false” sunt un gest criminal -Serviciul de ambulanță a primit aproape 1.400 de apeluri false anul trecut

Serviciul Național de Ambulanță (NAS) a primit anul trecut aproape 1.400 de apeluri false sau de păcăleală, fiecare apel fiind supus unei verificări amănunțite pentru a se stabili dacă este vorba despre o urgență.

Cifrele de la NAS arată că numărul de apeluri false sau farsele a început să crească brusc în a doua jumătate a anului trecut, de la doar 76 în ianuarie la 151 în decembrie.

De asemenea, au existat rate mai mari de apeluri false în lunile asociate în mod normal cu vacanțele școlare, inclusiv în iunie (152) și iulie (153), deși cifra din august a fost de 125.

NAS a precizat că apelurile au fost catalogate ca fiind o farsă atunci când apelantul a încheiat conversația înainte de a furniza suficiente detalii pentru a justifica trimiterea unei ambulanțe.

De asemenea, au apărut și în cazurile în care nu au fost îndeplinite criteriile pentru trimiterea unei ambulanțe sau în cazurile în care un echipaj a răspuns, dar nu s-a găsit nimic.

NAS a declarat că cei care răspund la apelurile de urgență au experiența necesară pentru a depista apelurile false prin intermediul unor întrebări stabilite pentru a verifica dacă este nevoie de o ambulanță.

“Alte indicii sunt râsul apelantului (adult sau copil). Recepționerul de apeluri de urgență instruit ar escalada un apel suspect de fals către supervizorul de control care ar evalua, analiza și lua o decizie privind autenticitatea apelului”, a declarat acesta.

Serviciul a primit peste 363 000 de apeluri anul trecut, dintre care doar o mică parte au fost apeluri de tip farse.

Datele detaliate privind numărul de apeluri de urgență au arătat recorduri în ianuarie, iulie, august și decembrie, când au fost efectuate cel puțin 32.000 de apeluri în fiecare lună, sau cel puțin 1.000 pe zi.

Cifrele pentru unele luni au fost semnificativ mai mici, cu 27.133 de apeluri de urgență efectuate în luna martie și doar 24.639 în luna februarie a anului trecut.

Dintre toate apelurile efectuate direct de către membrii publicului, puțin peste 120.000 au fost clasificate ca fiind Echo sau Delta, care sunt cele mai grave urgențe care pun viața în pericol, fie legate de stop cardiac sau respirator, fie de alte boli critice și accidente.

Alte 109.000 de apeluri au fost clasificate ca incidente Bravo sau Charlie, ambele fiind legate de incidente care nu pun în pericol viața, dar care necesită totuși un răspuns urgent. Restul apelurilor – aproape 42.000 – au fost clasificate ca fiind Alpha sau Omega, care se referă la apeluri care nu sunt grave sau care nu pun în pericol viața, sau pentru boli și răni minore.

‘Unele apeluri rămân cu tine și vor face mereu parte din viața ta’, spune managerul de control al ambulanței irlandeze

În general, cele mai urgente apeluri Echo și Delta au reprezentat aproximativ 44 % din totalul apelurilor de urgență primite, în timp ce apelurile Bravo sau Charlie au constituit aproximativ 40%. Restul apelurilor au fost formate din aproximativ 15% de apeluri Alpha sau Omega și aproximativ jumătate de procent de apeluri considerate false sau farse.

NAS a precizat că cifrele nu includ Brigada de pompieri din Dublin, care operează și servicii de ambulanță în capitală. Cu toate acestea, serviciul de ambulanță a primit, de asemenea, aproximativ 92.000 de apeluri de la cabinetele medicilor de familie și de la alte surse medicale, potrivit înregistrărilor publicate în cadrul FOI, deși nu a fost furnizată nicio defalcare a urgenței acestora.

NAS a declarat că apelurile false pot costa timp prețios, bani și poate chiar vieți, dacă ajung să fie trimise în perioadele de cerere deosebit de mare.

“Paramedicii noștri trebuie să se ocupe de urgențe reale și nu ar trebui să fie blocați răspunzând la alarme false rău intenționate”, a declarat un purtător de cuvânt.

Aceștia au spus că, deși apelurile false și false reprezintă un procent mic din totalul apelurilor primite, acestea sunt periculoase.

“Tratăm fiecare apel 112/999 ca fiind urgent și nu putem presupune că orice apel este o farsă. Apelarea ambulanțelor sau a pompierilor ‘pentru a râde’ este absolut criminală și acest tip de comportament nu poate fi tolerat”, a declarat purtătorul de cuvânt.