🍀 Peste 430 de arestări în regiunea Dublin în perioada St Patrick’s Day
Gardaí a arestat 434 de persoane în regiunea Dublin în timpul weekendului prelungit de St. Patrick’s Day.
În ziua și noaptea de Sfântul Patrick, peste 2.100 de ofițeri au fost desfășurați în regiunea metropolitană Dublin, iar în total au fost efectuate 127 de arestări.
Cele mai multe infracțiuni întâlnite în weekendul prelungit au fost infracțiuni de ordine publică, urmate de furturi și infracțiuni legate de droguri, potrivit unui raport publicat în Irish Examiner.
Comisarul adjunct al Garda pentru Dublin, Anne-Marie Cagney, a declarat în fața Comitetului comun de poliție al orașului Dublin că s-a pus accentul pe confiscarea alcoolului și a băuturilor în public și pe asigurarea unei zile “prietenoase cu familia”. Ea a spus că s-a obținut o bună cooperare din partea unor magazine de tip “off-licence” pentru a se abține de la vânzarea de alcool înainte de ora 16:00 și că acest lucru “a ajutat în mod semnificativ” la supravegherea zilei.
Infracțiunile depistate au avut loc în contextul în care în oraș se aflau aproximativ 400.000 de persoane, a adăugat ea.
Garda din Dublin a efectuat, în plus, 554 de teste de alcoolemie și 33 de teste antidrog asupra șoferilor în perioada weekendului prelungit, iar nouă persoane au fost arestate în urma testelor.
🍀 Irlanda a ridicat restricțiile Covid “în mod brutal”, spune OMS
Modul în care Irlanda gestionează în prezent pandemia Covid-19 a fost criticat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a declarat că această țară a ridicat restricțiile “în mod brutal”, în timp ce cazurile au atins un nivel aproape record.
Ridicarea restricțiilor, combinată cu transmisibilitatea subvariantei BA2 a Omicron, a dus la o nouă creștere a numărului de cazuri, potrivit OMS.
Irlanda a înregistrat marți 23.702 cazuri noi de virus, numărul de cazuri atingând cote văzute doar o singură dată în timpul unui val anterior al variantei Omicron. Directorul regional al OMS, Hans Kluge, a declarat că 18 din cele 53 de țări din Europa au înregistrat o creștere a numărului de cazuri în ultima săptămână. “Țările în care observăm în special o creștere sunt Regatul Unit, Irlanda, Grecia, Cipru, Franța, Italia și Germania”, a spus el.
“Aceste țări au ridicat restricțiile în mod brutal – de la prea multe restricții, la prea puține”.
Agenția de sănătate a ONU a declarat anterior că faza acută a pandemiei s-ar putea încheia în acest an, dar acest lucru ar depinde, printre alți factori, de cât de repede își va atinge lumea obiectivul de a vaccina 70% din populația fiecărei țări.
Întrebată de un jurnalist la un briefing de presă la Geneva despre momentul în care se va încheia pandemia, Margaret Harris a declarat că aceasta este “departe de a se fi încheiat”. “Ne aflăm cu siguranță în mijlocul pandemiei”, a adăugat ea.
După mai mult de o lună de declin, cazurile de Covid-19 au început să crească în întreaga lume săptămâna trecută, a declarat OMS, cu blocaje în Asia și în provincia chineză Jilin care se luptă pentru a limita o epidemie.
O combinație de factori a cauzat aceste creșteri, inclusiv varianta Omicron, foarte transmisibilă, și verișoara sa, subvarianta BA2, precum și ridicarea măsurilor sociale și de sănătate publică, a precizat OMS.
🍀 Vânzătorii de carburanți s-au confruntat cu “abuzuri la limita violenței” din cauza creșterilor de prețuri
Automobiliștii se confruntă în prezent cu costuri suplimentare de combustibil de până la 700 de euro pe an din cauza costului ridicat al petrolului, vor fi auzi deputații și senatorii.
Asociația Automobiliștilor (AA) va avertiza Comisia pentru transporturi din Oireachtas că fiecare creștere de 20 cenți a prețului la benzină adaugă 240 de euro la factura anuală de combustibil a unui șofer obișnuit.
Într-o prezentare separată către comisie, Asociația irlandeză a comercianților cu amănuntul de benzină (IPRA) spune că unii angajați au refuzat să lucreze din cauza abuzurilor pe care le-au primit din cauza acuzațiilor de scumpire și profit în mass-media în săptămâna în care guvernul a redus accizele la benzină și motorină. Purtătorul de cuvânt al asociației, David Blevings, spune că, atunci când guvernul a anunțat reducerile de accize, retailerii nu puteau să le pună în aplicare imediat “fără să încaseze o lovitură uriașă și să piardă bani pe stocurile din depozit”.
El acuză mesajele guvernului de “abuzuri generalizate la adresa comercianților cu amănuntul, la limita violenței” în săptămâna în care au fost reduse accizele.
IPRA spune că cei aproximativ 500 de membri ai săi sunt în mare parte întreprinderi familiale care cumpără combustibil de la marile companii petroliere pe baza prețului de închidere din ziua precedentă a pieței. Potrivit IPRA, atunci când membrii cumpără combustibil, se angajează să cumpere de obicei 38000 de litri pe comandă, iar stocul poate dura până la o săptămână pentru unele benzinării mai mici.
Dl Blevings spune că guvernul ar fi trebuit să emită o declarație în care să spună că scăderile de preț nu vor fi imediate din cauza combustibilului din rezervoarele comercianților cumpărat înainte de reducerea accizei.
Consiliul de turism și transport cu autocarul din Irlanda (CTTC) va spune comisiei că prețurile în creștere ale combustibilului sunt nesustenabile pentru un sector care este împins “în pragul colapsului”. Acesta va solicita o serie de măsuri de ajutor, inclusiv reducerea TVA-ului la combustibil la 9%.
Comisia se reunește miercuri pentru a examina creșterea prețului combustibilului cauzată de invazia rusă în Ucraina.
Directorul executiv al AA Ireland, Tom McIllduff, a declarat că cercetările organizației arată că prețul mediu al combustibilului este în prezent de 1,84 euro pentru benzină și 1,90 euro pentru motorină.
AA estimează că un proprietar de mașină cheltuiește în medie 2.234 de euro pe benzină pe an sau 1.900 de euro pe motorină pe an. Aceasta înseamnă cu 680 de euro mai mult pe an decât plătea un șofer de mașină pe benzină în urmă cu doi ani și cu 700 de euro mai mult pentru un proprietar de vehicul diesel.
Dl McIllduff spune că reducerea accizelor de către guvern până la sfârșitul lunii august va fi bine primită de automobiliști, dar viitorul pe termen lung este incert și dificil de prevăzut.
🍀 Minoritățile din Irlanda își pierd încrederea în Gardaí pe măsură ce mai puține incidente rasiste sunt raportate autorităților – raport
Numărul incidentelor rasiste raportate la Gardaí aproape s-a înjumătățit anul trecut, comparativ cu 2020.
Rețeaua irlandeză împotriva rasismului (INAR) a lansat concluziile din 2021 ale iReport.ie – sistemul de raportare a incidentelor rasiste. Raportul a constatat că anul trecut au existat un total de 404 incidente înregistrate în sistem. De asemenea, a înregistrat 154 de incidente penale, inclusiv agresiuni rasiste și un număr record de 90 de rapoarte de discriminare ilegală.
INAR descrie un incident rasist ca fiind orice incident “care are ca efect subminarea exercitării de către oricine a drepturilor omului, pe baza originii sale”.
Siphiwe Moyo, analist la INAR, a declarat că reducerea numărului de incidente raportate autorităților reflectă o deteriorare a încrederii în An Garda Síochána. Ea a spus că acest lucru se datorează în parte experiențelor continue ale minorităților care depun plângeri cu privire la hărțuirea repetată și nu primesc un răspuns adecvat din partea Gardaí.
De asemenea, dna Moyo a precizat că au existat în continuare cazuri de profilare rasială.
“Sarcina pentru noi este foarte clară. Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a combate rasismul, inclusiv în ceea ce privește răspunsurile noastre instituționale la rasism”, a declarat dna Moyo. “Eforturile de a schimba practicile instituționale nu au dat încă în mod clar roade, după cum arată concluziile raportului”.
În timp ce în 2020 s-a înregistrat o creștere a numărului de rapoarte de incidente online legate de lockdown, anul trecut s-a înregistrat o înrăutățire a experiențelor off-line pentru minoritățile din Irlanda.
Președinta consiliului INAR, Claudia Hoareau, a cerut guvernului să dea curs promisiunilor privind legislația referitoare la infracțiunile motivate de ură, despre care a spus că a fost promisă în acest an “la fel ca anul trecut și cu un an înainte”.
Pe lângă această legislație, ea a spus că este nevoie de un Plan național de acțiune împotriva rasismului care să fie semnificativ și care să presupună luarea de măsuri îndrăznețe pentru eliminarea rasismului structural, instituțional și cultural în toate domeniile vieții.
“Ceea ce au nevoie toate minoritățile pentru a putea trăi ca egali este ca guvernul și instituțiile noastre să își aducă greutatea pentru a combate rasismul și discriminarea și pentru a combate condițiile care favorizează rasismul și discriminarea”, a declarat doamna Hoareau.
Oamenii au nevoie de resurse ample și de o conducere reală din partea guvernului și au nevoie de acest lucru acum, a adăugat ea.
🍀 Fermierii avertizează că sunt necesare măsuri urgente pentru a evita criza furajelor de iarnă
Trebuie introduse măsuri care să le permită fermierilor și contractorilor agricoli să recolteze cât mai mult siloz de înaltă calitate în acest an, pentru a atenua orice potențială criză de furaje în această iarnă, potrivit Asociației contractorilor agricoli și forestieri din Irlanda (FCI).
În fața sezonului de însilozare, fermierii și contractorii se luptă atât cu aprovizionarea, cât și cu costul combustibilului și al îngrășămintelor, afectate de războiul în curs de desfășurare din Ucraina, în timp ce Brexit-ul provoacă, de asemenea, întârzieri în lanțul de aprovizionare.
Vorbind pentru Breakingnews.ie, directorul executiv al FCI, Michael Moroney, a declarat că guvernul trebuie să se asigure că fermierii și contractorii au provizii adecvate de combustibil pentru a le permite să își desfășoare activitatea în timpul sezonului de însilozare.
Dl Moroney a spus că este nevoie disperată de intervenție și pentru a aborda costul combustibilului, o problemă care îi afectează în mod deosebit pe contractori, deoarece, spre deosebire de fermierii individuali, aceștia nu sunt eligibili pentru scutirea de taxa pe carbon pentru agri-diesel.
Solicitând ca scutirea să fie extinsă la contractori, dl Moroney a explicat că 90 la sută din recolta națională de însilozare este efectuată de contractori, ceea ce înseamnă că aceștia vor fi cei mai afectați de recentele creșteri ale prețului combustibilului, care au dus la dublarea prețului la litru al motorinei agricole din noiembrie.
În timp ce creșterea costului combustibilului este un motiv de îngrijorare, dl Moroney a declarat că disponibilitatea motorinei agricole este o problemă și mai presantă, pe lângă “îngrijorările reale” legate de faptul că mulți fermieri din întreaga țară nu au cumpărat sau împrăștiat încă îngrășăminte.
“Cea mai mare problemă pentru oameni în această săptămână este disponibilitatea – există motorină verde disponibilă”, a spus el, făcând apel la aprovizionarea cu rezerve rezervate pentru fermieri și antreprenori.
“Dacă avem o problemă în atingerea țintelor noastre de însilozare, atunci avem o criză de furaje de iarnă care va fi exacerbată de o penurie de furaje [din străinătate].
“Dacă fermierii nu pun îngrășăminte acum, nu va fi siloz tăiat în luna mai, iar apoi, dacă nu avem combustibil, nu putem recolta”, a spus el.
“Prima prioritate ar trebui să fie să ne asigurăm că avem o recoltă de siloz și că nu există nimic care să interfereze cu aceasta.
“Avem o fereastră pentru a efectua recolta națională de siloz, în mod normal între mai și iunie, și atunci se face cea mai mare parte a silozului de cea mai bună calitate pentru a minimiza nevoia de furaje suplimentare care sunt importate.”
În cel mai rău scenariu, dl Moroney a spus că o penurie de furaje iarna viitoare ar însemna că fermierii ar trebui fie să importe furaje scumpe din străinătate, fie ar trebui să reducă dimensiunea efectivelor naționale.
În ceea ce privește anunțul de marți, potrivit căruia Cabinetul a convenit asupra unui pachet de 12,2 milioane de euro pentru agricultura de prelucrare a solului ca răspuns la impactul pe care războiul din Ucraina îl are asupra aprovizionării cu cereale, dl Moroney a declarat că guvernul “răspunde la problema hranei pentru animale în cea mai bună măsură posibilă”.
El a recunoscut că problemele cu care se confruntă recolta de siloz nu sunt la fel de presate de timp ca cele ale sectorului de prelucrare a solului, deoarece “culturile trebuie să fie în pământ în următoarele două săptămâni”, dar a menționat că măsurile pentru a maximiza sezonul de siloz “vor necesita o planificare și o intervenție suplimentară”.
De asemenea, dl Moroney a declarat că membrii FCI vor face “tot ce le stă în putință” pentru a contribui la efortul național de a crește agricultura de prelucrare a solului pentru a compensa deficitul de aprovizionare cauzat de războiul din Ucraina, adăugând: “Vor depune un mare efort pentru a realiza acest lucru”.