🍀 412 pacienți cu Covid tratați în spital, 36 la terapie intensivă

Numărul pacienților cu Covid-19 din spitale s-a redus la 412 în prezent, arată cifrele oficiale. Aceasta reprezintă o scădere de 23 de pacienți față de cifra zilei precedente.

Este cel mai mic număr de pacienți spitalizați cu această boală raportat de la sfârșitul lunii decembrie.

Există 36 de pacienți care primesc tratament la terapie intensivă.

Centrul de supraveghere a protecției sănătății a fost notificat ieri cu privire la 1.149 de cazuri confirmate prin PCR, în timp ce 1.221 de persoane au înregistrat un test antigen pozitiv prin intermediul portalului HSE.

În Irlanda de Nord, au fost raportate decesele a încă doi pacienți care fuseseră anterior testați pozitiv la Covid-19.

De asemenea, Departamentul de Sănătate a notificat alte 355 de cazuri pozitive la acest virus în ultimele 24 de ore.

Ieri dimineață, în spital se aflau 348 de pacienți pozitivi la Covid-19, dintre care patru se aflau la terapie intensivă.

🍀 Irlandezii sunt îndemnați să își reducă consumul de energie în cadrul unei noi campanii guvernamentale care evidențiază sfaturi și sprijin pentru reducerea facturilor.

Campania de informare publică la nivel național, intitulată “Reduceți consumul”, are ca scop și încurajarea eficienței energetice.

Cererea de combustibili fosili în întreaga lume a crescut de când am ieșit din pandemie și Rusia a invadat Ucraina. Și cum cea mai mare parte a cererii noastre de energie este încă satisfăcută prin arderea petrolului, a gazelor, a cărbunelui și a altor fosile precum turba – oamenii se luptă să facă față unor facturi la combustibil și electricitate în continuă creștere.

Ca răspuns, guvernul a introdus unele măsuri pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile să facă față costurilor energetice în creștere.

Printre acestea se numără acordarea de subvenții pentru izolarea caselor, un credit de 200 de euro pentru energie electrică, o reducere a TVA la produsele alimentare, o acciză la combustibil și o creștere a alocației pentru combustibil, precum și 20 de milioane de euro pentru a ajuta gospodăriile cu un consum ridicat de energie ca urmare a unor afecțiuni fizice.

Dar această nouă campanie de informare speră să ofere câteva sfaturi practice pe care oamenii le pot urma pentru a-și reduce consumul de energie și pentru a reduce facturile.

Sfaturi din partea Autorității pentru Energie Durabilă din Irlanda (SEAI)

Faza inițială a campaniei de informare publică se va desfășura în următoarele patru săptămâni, cu anunțuri în presa scrisă, la radio și pe rețelele de socializare.

Încălzire: Folosiți temporizatoare și termostate pentru a vă încălzi casa și a încălzi apa atunci când aveți nevoie, la temperatura de care aveți nevoie
Aparate electrocasnice: Folosiți aragazurile, uscătoarele de rufe, mașinile de spălat, dușurile și fierbătoarele de apă în mod eficient și, dacă este posibil, în afara orelor de vârf 4-7pm.
Călătoriți: Evitați să folosiți mașina pentru călătorii scurte; luați în considerare mersul pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public, acolo unde este disponibil.
Conduceți: Conduceți cu viteze mai mici, atunci când este sigur și practic, pentru a reduce consumul de combustibil.

Campania va fi derulată pe etape pe parcursul anului viitor, fiind adaptată în funcție de diferite anotimpuri, activități și cerințe energetice.

Un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Mediu, Climă și Comunicații a declarat: “Va evidenția modul în care războiul și conflictele afectează costurile energiei în întreaga Europă și cum, acum, mai mult ca oricând, trebuie să fim atenți la modul în care folosim energia în viața noastră de zi cu zi – din momentul în care ne trezim până când stingem luminile seara.

“Campania are un mesaj mobilizator, potrivit căruia oamenii pot lua măsuri în propriile case și, împreună, pot reduce impactul creșterii costurilor energiei și al provocărilor energetice internaționale mai ample.”

De asemenea, campania va evidenția sprijinul financiar disponibil pentru a face locuințele și întreprinderile mai eficiente din punct de vedere energetic.

🍀 Nivelul mării în Dublin crește de două ori mai repede decât la nivel global

Nivelul mării din Dublin crește mai repede decât au prezis modelele privind schimbările climatice, potrivit unei noi cercetări efectuate de Universitatea Maynooth.

Oamenii de știință de la Institutul Hamilton și de la Centrul de cercetare climatică ICARUS au analizat tendințele din Golful Dublin din 1938 până în 2016.

În ultimii ani, ei au constatat că marea crește cu aproximativ dublul ritmului de creștere a nivelurilor la nivel global, ceea ce i-a condus la concluzia că factorii locali au un impact.

Amin Shoari Nejad, care a condus studiul publicat de Ocean Science, a declarat: “Sunt identificate fluctuații, nivelul mării crescând din 1982 până în 1988, înainte de a scădea din 1989 până în 1996 și, din nou, crescând din nou din 1997 până în 2016 cu o rată de 7 mm pe an.

“Această creștere recentă a nivelului mării este mai rapidă decât se aștepta, la aproximativ dublul ratei de creștere a nivelului global al mării”.

Dr. Gerard McCarthy, de la Centrul de cercetare climatică ICARUS și de la Departamentul de Geografie al Universității Maynooth, a adăugat: “Dacă ne uităm la un interval de timp prea scurt, fluctuațiile de peste decenii ar putea avea un impact asupra estimărilor privind tendințele.

“Dar această cercetare a avut o viziune pe termen mai lung și ceea ce ne inspiră cea mai mare încredere în ceea ce privește întinderea anilor este creșterea generală.”

Cercetătorii au comparat înregistrările din portul Dublin, Arklow și Howth Harbour, precum și seturi de date din Marea Britanie și Franța pentru verificarea calității datelor.

În urma descoperirii, ei continuă să exploreze motivele care stau la baza fluctuațiilor împreună cu colegii de la UCC și DCU.

“Creșterea globală a nivelului mării este în conformitate cu tendințele așteptate, dar variabilitatea multidecadală mare a dus la rate mai mari de creștere în ultimii ani”, a adăugat Amin, conducătorul studiului.

Cercetarea a fost realizată în colaborare cu profesorul Andrew Parnell de la Institutul Hamilton din cadrul Universității Maynooth, Dr. Brian Kelleher de la Școala de Științe Chimice, DCU, și profesorul emerit Robert Devoy, Departamentul de Geografie, UCC, profesorul Peter Thorne și Alice Green de la Centrul de Cercetare Climatică ICARUS.

Riscul de inundații
Cele mai recente informații de la Climate Central prevăd că anumite zone din Dublin sunt deja expuse unui risc grav de inundații în doar opt ani, dacă nu se iau măsuri drastice.

Având în vedere că încălzirea globală a atins deja 1,2 grade de la începutul revoluției industriale, creșterea emisiilor riscă să o ducă și mai sus decât plafonul de 1,5 grade promis în Acordul de la Paris.

Potrivit Climate Central, dacă lumea nu reușește să se țină de cuvânt, unele părți din orașele și satele noastre de coastă ar putea fi inundate încă din 2030.

🍀 O nouă secție Garda în centrul Dublinului

Un nou birou Garda va fi deschis pe strada O’Connell din Dublin pentru a combate comportamentul antisocial și pentru a crește vizibilitatea poliției în zonă, a declarat ministrul Justiției, Helen McEntee, în cadrul partidului său.

În cadrul unei reuniuni a partidului parlamentar Fine Gael de miercuri seară, dna McEntee a declarat că, pentru a spori prezența polițiștilor în centrul orașului, 13A O’Connell Street a fost predat către An Garda Síochana.

Se intenționează ca din acest nou birou să se desfășoare o serie de operațiuni de combatere a comportamentului antisocial și a traficului de droguri.

TD au fost informați că Operațiunea Citizen (care se concentrează pe ordinea publică) și Operațiunea Spire (care vizează în mod specific comportamentul antisocial și traficul de droguri de pe strada O’Connell) vor fi desfășurate din acest nou sediu.

În prezent, se lucrează la sediu pentru a instala infrastructura TIC necesară, precum și pentru alte lucrări de renovare, a declarat ea pentru TD și senatori.

Pe măsură ce intrăm în perioada de vară, Operațiunea Citizen a An Garda Síochána a fost extinsă la o operațiune de șapte zile, după ce în perioada Crăciunului și a iernii s-a concentrat pe weekend.

Aceasta se va concentra pe ordinea publică, pe agresiuni și pe infracțiunile de mare amploare din centrul orașului.

De asemenea, se înțelege că o operațiune separată, Operațiunea Irene, va începe, de asemenea, la 1 iunie și se va desfășura pe durata verii.

Scopul acestei operațiuni este de a combate consumul de alcool de către minori, precum și consumul de alcool în locuri publice și în punctele fierbinți identificate în centrul orașului Dublin, printr-o operațiune specifică, prin punerea în aplicare a legislației care reglementează vânzarea, furnizarea și consumul de alcool și a altor acte legislative asociate.

🍀 HSE pledează vinovat pentru că nu a reușit să protejeze asistentele medicale de abuzuri și agresiuni grave

Organizația a fost amendată cu 10.000 de euro, plus 13.000 de euro pentru acoperirea cheltuielilor de judecată.

Mai multe asistente medicale au fost agresate de un pacient într-un departament de psihiatrie, acum închis, din cadrul spitalului Our Lady’s Hospital, Navan.

Peter Hughes, secretarul general al Asociației asistenților psihiatrici, a vorbit despre incident în cadrul emisiunii Morning Ireland de la RTÉ Radio 1.

“HSE a pledat vinovat pentru patru încălcări ale Legii privind sănătatea și securitatea și bunăstarea”, a explicat Hughes. “Aceasta a dus la agresarea a trei asistente medicale în august 2016. “Cu toate acestea, acest lucru a urmat unei scrisori de îngrijorare din partea oficialului filialei noastre cu doar patru luni mai devreme cu privire la creșterea numărului de incidente de violență și prezentarea mai multor pacienți cu un comportament dificil.

“Au avut o mulțime de vânătăi și răni fizice, însă principalul efect a fost suferința psihologică. “Cu toții s-au întors la muncă, dar a fost nevoie de ceva timp pentru ca acest lucru să se întâmple.”

HSE a pledat vinovat de faptul că nu a avut o echipă de intervenție de urgență pentru a răspunde la activarea unei alarme personale, că nu a avut un paznic de securitate și că nu a avut uși magnetice operate printr-un sistem de carduri de tip swipe.

“Cred că principala problemă aici este că pacienții cu un comportament dificil nu sunt tratați în mod corespunzător într-o unitate de internare acută”, a declarat Hughes.

“Nu este autorizat pentru acest tip de clienți, nu este un mediu terapeutic pentru acest tip de clienți și pacienți.

“Politica guvernamentală, Viziunea pentru schimbare 2006, a recomandat că vor exista patru unități de reabilitare cu 30 de paturi în întreaga țară.

“Iar acum, după 16 ani, niciuna dintre acestea nu a progresat, niciuna nu a fost construită, iar ceea ce vedem acum este un număr tot mai mare de pacienți cu un comportament dificil în unitățile de internare pentru cazuri acute, care nu sunt adecvate pentru tratamentul și mediul terapeutic pentru aceste tipuri de pacienți, ceea ce pune în pericol personalul și ceilalți pacienți.”