Guvernul Irlandei și Apple pierd cazul privind taxa de 13 miliarde de euro după decizia Curții Europene de Justiție
Guvernul irlandez și Apple au pierdut cazul legat de suma de 13 miliarde de euro, după ce cea mai înaltă instanță a Uniunii Europene a hotărât că banii trebuie colectați de la gigantul tehnologic. Acești bani au fost depozitați într-un cont escrow timp de șase ani.
Suma de 13 miliarde de euro a fost pusă deoparte după ce Comisia Europeană a concluzionat, în urma unei investigații din 2016, că Apple a beneficiat de avantaje „selective” față de alte companii din Irlanda, ceea ce ar însemna că a avut parte de un acord fiscal avantajos.
Comisia consideră că aceasta este suma estimată a impozitelor pe care Apple ar fi trebuit să le plătească în trecut, iar dacă această decizie este susținută de instanțe, Irlanda va păstra banii.
Atât Apple, cât și guvernul irlandez au susținut că nu a existat niciodată un astfel de acord și au contestat decizia în instanțe din ce în ce mai înalte.
Hotărârea Curții Europene de Justiție (CEJ), cea mai înaltă instanță din UE, a anulat o decizie anterioară a unei instanțe inferioare.
Cazul inițial a fost deschis de comisarul pentru concurență Margrethe Vestager și a făcut parte dintr-o campanie mai amplă împotriva mutării profiturilor de către marile multinaționale, în special companii tehnologice americane, folosind regulile UE privind ajutoarele de stat.
În centrul cazului Apple se află concluzia comisiei că așa-numitele decizii fiscale emise de autoritățile fiscale irlandeze între 1991 și 2007 au permis gigantului tehnologic să plătească o taxă cu o rată care a ajuns până la 0,005% într-un an. Apple a susținut mereu că și-a plătit toate impozitele datorate, dar că acestea nu trebuiau plătite acolo unde UE considera.
Guvernul irlandez a afirmat că deciziile fiscale sunt o practică normală pentru a oferi claritate corporațiilor cu privire la taxele datorate pentru structuri complexe, fără a schimba însă ceea ce este datorat.
Irlanda și Apple au contestat decizia și în 2020, Curtea Generală a UE a dat o hotărâre în favoarea lor.
Comisia a făcut apel la CEJ, care a pronunțat decizia de marți.
Cazul este unul de referință, atât datorită mărimii sumei implicate, cât și din perspectiva unde ar trebui să fie înregistrate și taxate profiturile legate de proprietatea intelectuală.
În noiembrie anul trecut, avocatul general al CEJ, Giovanni Pitruzzella, a sugerat că decizia din 2020 împotriva UE, câștigată de Apple și Irlanda, ar trebui anulată și retrimisă pentru o nouă judecată.
Avocatul general este un oficial important al CEJ care ajută la gestionarea cazurilor complexe, iar opiniile sale, deși nu sunt obligatorii, influențează adesea deciziile finale.