Mai mult de patru din cinci irlandezi citesc știri online, iar în UE sunt mai multe persoane interesate de ceea ce se întâmplă în lume, decât în urmă cu cinci ani.

Cercetările efectuate de aripa de analiză a datelor a Comisiei Europene, Eurostat, au arătat că 89% dintre persoanele din UE cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au utilizat internetul în 2021, consumul de știri fiind unul dintre principalele motive pentru care au făcut acest lucru. Numărul consumatorilor de știri este în creștere față de 2016, arată datele.

Aproximativ 72% dintre utilizatorii de internet din UE cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani citesc site-uri de știri online, ziare sau reviste de știri în 2021, ceea ce reprezintă o creștere de două puncte procentuale comparativ cu cinci ani în urmă.

În ceea ce privește Irlanda, datele arată că mai multe persoane au folosit internetul pentru a citi știri decât pentru a viziona emisiuni sau pentru a viziona videoclipuri, cu peste 80% pentru fiecare categorie. Aproximativ 60% ascultă muzică online, în timp ce mai mult de o cincime joacă jocuri online, mult mai puțin decât media din UE.

Dintre statele membre ale UE, cele mai mari procente de utilizatori de internet care citesc știri online au fost înregistrate în Finlanda (93%), Lituania și Cehia (ambele 92%) și Croația și Grecia (ambele 90%), a precizat Eurostat. Cea mai scăzută utilizare a fost raportată în România (59%), Germania (62%), Franța (63%), Italia (64%) și Belgia (67%).

Comparativ cu 2016, utilizarea internetului pentru citirea știrilor online a crescut cu trei puncte procentuale în rândul femeilor și cu două în cazul bărbaților în 2021, dar, în general, bărbații au fost mai predispuși în continuare să folosească internetul pentru citirea știrilor decât femeile (74% față de 71%), arată datele.

Citirea site-urilor de știri online, a ziarelor și a revistelor a fost cea mai populară pentru persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani, urmate de cele cu vârste cuprinse între 55 și 74 de ani, cu o creștere în ambele grupuri față de 2016.

“Persoanele cu un nivel ridicat de educație formală (85%) au fost, în general, mai predispuse să utilizeze internetul pentru “citirea de site-uri de știri/ziare/ reviste online” decât cele care nu au atins un astfel de nivel de educație (57%)”, a precizat Eurostat.